Wat is het verschil tussen een lening op afbetaling en een geldreserve?

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening
Tags: , , ,

Je hebt geld nodig, maar je twijfelt tussen een lening op afbetaling en een geldreserve? Het is niet altijd gemakkelijk om je weg te vinden in de verschillende financiële producten, maar de keuze van het juiste product kan je veel moeite en geld besparen. Een consumentenkrediet en een geldreserve kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar welke optie is voor ons het interessantst? Kom het te weten aan de hand van de onderstaande uitleg.

Een lening op afbetaling en een geldreserve beantwoorden vaak aan dezelfde behoefte van de consument om vrij snel over liquiditeiten te kunnen beschikken. Met deze twee producten heb je een grote flexibiliteit, omdat je geen bewijs van uitgaven moet voorleggen. In feite kun je naar eigen goeddunken beschikken over het geld dat je via een van deze producten leent. Wanneer je een consumentenkrediet neemt, wordt het geld op je rekening gestort nadat je aanvraag is aanvaard.

Een geldreserve daarentegen is een kredietfaciliteit die je in staat stelt negatief te staan op je bankrekening. Een geldreserve wordt meestal gekoppeld aan een kredietkaart die de kredietgever je zal verstrekken. Volgens de wet geldt voor kredietopeningen een nulstellingstermijn. Dit betekent dat je het uitstaande saldo ten minste eenmaal vóór deze periode volledig moet aflossen.

Verschil in JKP

Een van de belangrijkste verschillen tussen deze twee producten is het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Deze indicator, die de consument een duidelijk idee geeft van het bedrag dat hij of zij zal moeten terugbetalen, is gewoonlijk veel hoger in het geval van een geldreserve. Deze verhoging van het JKP kan oplopen tot het dubbele en resulteert in de mogelijkheid om direct na de aflossing over een nieuwe som geld te beschikken. Deze mogelijkheid om opnieuw geld te verkrijgen zonder een aanvraag in te dienen en een nieuw dossier aan te leggen, is dus duurder. Om geld te besparen op je lening, is het belangrijk om de verschillende aanbiedingen op de markt in België te vergelijken.

Verschil tussen de geleende bedragen

De verlenging na de terugbetaling van het geleende bedrag in het geval van een geldreserve verklaart ook waarom de toegekende bedragen over het algemeen lager zijn. Het bedrag dat via een geldreserve beschikbaar is, varieert van € 500 tot € 10.000, terwijl bij een lening op afbetaling het maximumbedrag vaak € 50.000 is.

Verschil tussen de terugbetalingen

Met een consumentenkrediet is alles van tevoren gepland. Dit omvat bijvoorbeeld de datum en het bedrag dat op je rekening wordt gestort, de duur van de aflossing en dus het aantal maandelijkse betalingen, de termijnen, de dossierkosten of de verzekeringen, zoals de schuldsaldoverzekering. Je hebt dus een duidelijker idee van wat je zult moeten terugbetalen en dit komt je gemoedsrust ten goede. In het geval van een reserve weet je nooit van tevoren wat je zult moeten terugbetalen. Je hoeft niets te betalen totdat je je geldreserve gebruikt, maar als je deze gebruikt, hangt het bedrag dat je elke maand moet terugbetalen af van hoeveel je hebt uitgegeven. Het kan moeilijk zijn om de aflossingen van een geldreserve bij te houden, vooral als je deze regelmatig gebruikt. Het is ook belangrijk op te merken dat kredietverstrekkers vervroegde aflossing zonder boete aanvaarden voor een geldreserve.

Conclusie: lening of geldreserve?

Het hangt allemaal af van je behoeften en op welke manier je gebruik zult maken van de lening of geldreserve. Een geldreserve is geschikter voor mensen die het geld dat zij hebben geleend eenmalig willen gebruiken. Aangezien het beschikbare bedrag over het algemeen lager is, zal een geldreserve vaak worden gebruikt om kleine eenmalige uitgaven te dekken in plaats van een groot project. Een persoonlijke lening daarentegen is meer geschikt voor mensen die geld willen lenen voor een specifiek project of doel, omdat het bedrag dat kan worden geleend vaak hoger is. Als je graag alles op voorhand plant, zal een lening op afbetaling je bovendien geen onaangename verrassingen bezorgen op vlak van de aflossingen en de termijnen.