Wat je moet weten voor je aan een renovatie begint

|Posted by | Renovatielening
Renovatie

De zonnige dagen zijn terug in het land. Tijd dus voor een renovatie van je woning! Maar bij een verbouwing komt heel wat kijken. Wij zetten enkele zaken op een rij die je moet weten voor je aan een renovatie begint. 

Welke renovatiewerken ga je eerst uitvoeren?

Je droomt misschien van een nieuwe badkamer of keuken, maar weet dat ook je dak dringend gerenoveerd moet worden? Renoveren is prioriteiten stellen en soms moet je daarvoor jouw dromen nog even opzij zetten. Zo zijn grote werken, zoals een gevelrenovatie of het vernieuwen van je waterleidingen, natuurlijk een basis voor je hele woning en dus een prioriteit. Ook een duurzame renovatie moet bovenop jouw lijstje komen. Investeren in een betere isolatie, een zuinig verwarmingssysteem, waterbesparing en duurzame energie kunnen je op lange termijn namelijk heel wat geld besparen. 

Pas na deze essentiële renovaties kan je ook nadenken over andere ruimtes die je onder handen wilt nemen. Ook daar moet je beslissen welke kamer je eerst wilt aanpakken. Misschien kan je jouw slaapkamer opfrissen met een nieuw kleurtje, maar is een renovatie van je badkamer echt noodzakelijk? Denk eraan dat je niet alles in één keer hoeft te renoveren. Als je budget het opnieuw toelaat, kan je nog steeds die nieuwe slaapkamer kiezen. 

Heb je een vergunning nodig? 

Voor sommige verbouwingswerken heb je een vergunning nodig. Dat is het geval bij het bouwen, verbouwen, herbouwen of afbreken van een gebouw, en bij renovaties waardoor je het uitzicht, de indeling, de stabiliteit en de bestemming van het gebouw verandert. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een groot tuinhuis (> 40m2), het plaatsen van een dakkapel of het aanbrengen van gevelisolatie waardoor je bouwvolume toeneemt. In theorie moet je hiervoor ook een architect onder de arm nemen. Je moet jouw bouwvergunning aanvragen via het Omgevingsloket, waarna de gemeente jouw aanvraag binnen de 30 dagen controleert. Heb je na 35 dagen nog niets gehoord? Dan mag je gewoon starten met de werken. 

Voor kleine verbouwingen of bouwwerken heb je geen vergunning nodig, maar heb je wel een meldingsplicht bij de gemeente. Dat is het geval bij het bouwen vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2, zoals een tuinhuis, en het plaatsen van niet-overdekte constructies met een maximale oppervlakte van 80m2, zoals een zwembad of terras. Voor andere werken, zoals het vernieuwen van je badkamer of het verven van je binnenmuren, heb je geen vergunning nodig. 

Welke werken ga je zelf doen en welke met een aannemer?

Ben je handig en wil je zelf de handen uit de mouwen steken bij je renovatie? Vraag je dan af welke werken haalbaar en veilig zijn om zelf te doen. Het gaat je waarschijnlijk een hoop geld besparen, maar er kruipt natuurlijk wel veel tijd in. 

Let op: Om in aanmerking te komen voor de meeste renovatiepremies moeten de werken uitgevoerd en gefactureerd zijn door een aannemer. 

Laat je het werk toch aan een professional over? Vraag dan minstens drie offertes aan met een gedetailleerd overzicht van de prijs, de werken die zijn inbegrepen en de tijdslijn. Zo kan je jouw opties vergelijken en voor de aannemer kiezen die de beste prijs-kwaliteit biedt.    

Hoeveel gaat de renovatie kosten? 

Voordat je aan een renovatie begint, moet je natuurlijk zeker weten dat jouw budget het toelaat. Maak dus op voorhand een gedetailleerde schatting van alle kosten die je onderweg zal tegenkomen. Denk daarbij niet alleen aan de effectieve verbouwkosten, maar ook aan de kosten van de aannemer, de kosten van de sloopwerken en de afwerkingskosten. 

Vaak loopt er ook eens iets fout in een renovatie of gebeurt er iets onverwacht. De werkelijke kosten kunnen daarom afwijken van je schatting. Je doet er goed aan om al op voorhand een marge van 10% bij te rekenen, zodat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Het goede nieuws is wel dat een renovatie in de meeste gevallen leidt tot een waardestijging van je woning. Een duurzame renovatie helpt je bovendien te besparen op je energiefactuur. Verbouwen is zo een investering die je op lange termijn zal terugverdienen. 

Hoe ga je jouw renovatie financieren?

Nu je het budget voor jouw geplande renovatie kent, moet je natuurlijk ook weten hoe je de werken zal financieren. Als jouw spaarboekje ontoereikend is of je het niet in één keer wilt plunderen, kan je beroep doen op een lening om je renovatie te financieren. Er zijn vier verschillende mogelijkheden: 

  • Renovatielening: Met deze lening kan je bijvoorbeeld jouw nieuwe badkamer of keuken financieren. De bank zal wel offertes of facturen van de werken vragen, maar in ruil zal je een redelijk lage rentevoet krijgen. Een renovatielening is vooral interessant voor kleinere bedragen. 
  • Energielening: Voor energiebesparende renovaties kan je bij de kredietgever lenen tegen een erg aantrekkelijke rentevoet. Ook hier zal je jouw verbouwingswerken moeten bewijzen en moet een percentage ervan (afhankelijk van bank tot bank) bijdragen tot het energiezuiniger maken van je woning. 
  • Wederopname van je hypothecaire lening: Als je een hypotheek hebt lopen voor je woning, kan je het afbetaalde deel terug opnemen om je renovatie te financieren. Dat is vaak erg voordelig omdat je leent tegen de huidige rentetarieven en geen notariskosten moet betalen. 
  • Hypothecaire lening: Als je nog geen woonkrediet hebt, kan je er een afsluiten om de kosten van je verbouwingen te dekken. Dit is enkel interessant voor grote bedragen, aangezien hier dossier- en notariskosten, en vaak ook een schuldsaldoverzekering, bij komen kijken. 

Doe een simulatie om de laagste rentevoet te vinden voor jouw renovatielening!

Heb je recht op een renovatiepremie?

In zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië geeft de overheid premies voor renovaties die je woning energiezuiniger maken. Ze verschillen per regio en je moet ook voldoen aan enkele voorwaarden om er recht op te hebben. Dankzij deze premies krijg je een financieel duwtje in de rug om te besparen op je renovatie. Zoek dus op voorhand uit op welke premies jij kans maakt! 


Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.