Wat je wel en niet kunt doen met een persoonlijke lening

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening

Als je een lopende persoonlijke lening bij een bank of kredietinstelling in België hebt of je van plan bent om er een af te sluiten, ben je maar beter op de hoogte van de Belgische wet en de regels van de bank in verband met de terugbetalingen die je zal moeten verrichten. Wij sommen op wat je wel en niet kunt doen.

Vervroegde aflossing

Het eerste wat je moet weten is dat de wet consumenten het recht geeft om hun lening vervroegd af te lossen. Als je er om de een of andere reden in slaagt jouw lening eerder af te lossen dan verwacht, moet de bank daarmee instemmen. Dat is natuurlijk een zeldzame situatie, omdat normaal gesproken alles is berekend volgens jouw financiële situatie voordat de lening wordt aangegaan. Je lost jouw schuld dan af bij de bank over een afgesproken periode.

Als je toch een financiële meevaller kent, kan het echter voordelig zijn om jouw schuld volledig of gedeeltelijk af te lossen voor het einde van de looptijd. Zo moet je immers minder rente betalen. Wil je dit doen? Dan moet je natuurlijk jouw kredietgever informeren. In ruil mogen ze wel een wederbeleggingsvergoeding vragen. Dat is een vergoeding die door jouw bank wordt gevraagd ter compensatie van het verlies aan inkomsten doordat je niet het volledige rentebedrag hoeft te betalen dat van tevoren was berekend. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze kosten, zodat je geen onnodig geld verliest.

Herroepingsrecht

De wet geeft consumenten het recht zich terug te trekken uit een leningaanvraag. Het kan gebeuren dat je, nadat je het contract bij de bank hebt ondertekend, door een onvoorziene gebeurtenis gedwongen wordt van jouw plannen af te zien. De lening die je voor dat project hebt aangevraagd, is daardoor niet langer nodig. Uiteraard wil je vermijden dat je rente of een vergoeding moet betalen voor een bedrag dat je niet zult gebruiken. Gelukkig beschik je over een bedenktijd van veertien dagen vanaf de ondertekening van het contract of vanaf de ontvangst van de documenten indien je de lening online hebt aangevraagd. 

Je hoeft hierbij enkel jouw bank te verwittigen en een aangetekende brief te sturen om jouw lening op te zeggen. Je moet deze intrekking pas verantwoorden wanneer je deze periode overschrijdt. In dat geval is het aan jouw bank om te beslissen wat zij doet, maar zij zal niet langer wettelijk verplicht zijn jouw contract kosteloos op te zeggen.

Tijd om terug te betalen

In principe moet je onmiddellijk na ontvangst van het geleende geld beginnen met het terugbetalen aan jouw bank. Natuurlijk zijn er situaties waarin dit niet handig is. Als je bijvoorbeeld besluit om een wereldreis te maken en daarvoor tijdskrediet of loopbaanonderbreking neemt, heb je enkele maanden geen inkomsten en kan je jouw bank niet onmiddellijk terugbetalen. 

In dat geval kan je best met jouw bank praten om te bekijken of het mogelijk is om in het contract een andere begindatum voor de aflossing op te nemen. Daarnaast kan je ook, afhankelijk van hoeveel je wilt lenen en hoeveel rente je bereid bent te betalen, overwegen om een kredietlijn aan te vragen. Dat is een andere manier om geld uit te geven dat je nog niet hebt, met verschillende aflossingstermijnen. Let op dat de voorwaarden verschillen van bank tot bank.

Extra tijd tussen aflossingen

Het is misschien wel een van de grootste angsten bij het afsluiten van een persoonlijke lening: ‘Wat als ik de lening een tijdje niet kan terugbetalen en mijn aflossingstermijnen misloop?’. Als dit voorvalt, neem je best zo snel mogelijk contact op met jouw bank of kredietverstrekker. In het beste scenario verwittig je hen al voordat je de aflossingsdatum die je zal missen hebt bereikt. In veel gevallen kunnen zij je een verlenging toestaan, of eventueel jouw contract herzien en aanpassen aan jouw nieuwe situatie.

Leningen samenvoegen

Als je verschillende lopende leningen hebt, is het ook mogelijk om ze samen te voegen tot een krediet. In principe los je dan jouw schulden bij verschillende banken vervroegd af, omdat je bijvoorbeeld elders van een aantrekkelijker JKP kunt profiteren of omdat je slechts één maandelijkse betaling wilt. Bij een schuldconsolidatie gaat de nieuwe bank jouw lopende leningen terugbetalen aan de verschillende schuldeisers. Vervolgens betaal je nog maar één schuld af bij de nieuwe bank, in het beste geval natuurlijk tegen een lagere rentevoet. Je leningen samenvoegen kan handig zijn om je aflossingen te vereenvoudigen. 

Een leningsovereenkomst tussen jou en jouw kredietgever is iets om goed over na te denken, maar zoals je ziet, bevat deze overeenkomst enige flexibiliteit. De wet en de bank willen je zo helpen om jouw financiën te beheren en je te beschermen tegen het maken van overmatige schulden. Om precies te weten te komen welke clausules je kunt laten wijzigen, moet je de tijd nemen om ze uitvoerig met jouw bankier te bespreken. Een vlotte aflossing is zowel in jouw belang als dat van jouw bank. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.