Wat kost een verhuizing?

|Posted by | Uncategorised
Tags: , ,
Wat kost een verhuizing?

Ga je binnenkort verhuizen naar je nieuwe woning? Dan weet je waarschijnlijk graag op voorhand het totale kostenplaatje van deze belangrijke dag. Hoeveel verhuizen kost, hangt af van verschillende factoren. Ga je zelf met verhuisdozen beginnen sleuren of laat je dit over aan een verhuisfirma? Ligt je oude huis ver van je nieuwe huis of niet? Woon je in een klein appartement of in een grote villa? In dit artikel kom je te weten met welke kosten je bij een verhuizing moet rekening houden in jouw budget.

Kosten zelf verhuizen

Wil je graag goedkoop verhuizen? Dan steek je maar beter zelf de handen uit de mouwen. Met welke kosten moet je rekening houden als je zelf verhuist? 

Verhuisdozen
Om al je spullen veilig van je oude naar je nieuwe woning te verhuizen, voorzie je best wat budget voor verhuisdozen. Je kan er enkele vragen in de supermarkt, lenen bij vrienden of misschien heb je zelf nog enkele stevige dozen liggen. Dat is volledig gratis, maar zorg wel dat ze van goede kwaliteit zijn. Anders kan je ook gewoon dozen kopen. De prijs hangt af van de grootte, maar voor enkele tientallen euro’s kan je vaak meteen een 50-tal verhuisdozen kopen.

Bestelwagen huren
Tenzij je zelf een bestelwagen hebt (of je er een kan lenen), zal je voor de verhuis van al je spullen er een moeten huren. Vaak kan je er een huren voor een halve dag, een dag en ook in het weekend. Je moet ook rekening houden met het volume: heb je veel of grote spullen? Dan huur je best een iets grotere wagen. De totaalprijs is afhankelijk van de leenduur en van de grootte, maar schommelt gemiddeld tussen de 60 en 150 euro. Daarbij moet je ook nog de brandstofkosten optellen natuurlijk. 

Verhuislift huren
Als je hele grote of zware meubelstukken moet verhuizen of als je in een appartement zonder lift woont, kan een verhuislift handig van pas komen. Je betaalt daarvoor gemiddeld 80 tot 150 euro. 

Parkeerplaats huren
Voor een verhuis heb je soms wat meer plaats nodig. Woon je in een drukke straat of in het centrum van de stad? Dan zal je waarschijnlijk voor een dag een parkeerplaats moeten huren waar je bestelwagen of verhuislift rustig kan parkeren. De prijzen verschillen sterk per gemeente of stad van enkele euro’s tot enkele tientallen euro’s. 

Bedankje aan vrienden en familie
Verhuizen doe je waarschijnlijk niet alleen. Een beetje hulp van jouw vrienden en familie is zeker welkom en ze verdienen daarvoor zeker een hapje en een drankje.

De kosten van een eigen verhuis hangen dus vooral af van wat je al ter beschikking hebt. Reken op een totaalprijs tussen de 250 en 500 euro. 

Kosten verhuisfirma

Heb je geen tijd of zin om zelf je verhuis te regelen? Of ben je bang dat je jouw spullen zal beschadigen als je ze zelf zou verhuizen? Dan kan je beroep doen op een verhuisfirma. Verhuizen met een gespecialiseerde firma is natuurlijk wel duurder dan zelf verhuizen. Maar welke factoren beïnvloeden nu precies de kostprijs van een verhuisfirma? 

Verhuiswagen
Hoe meer spullen je hebt, hoe groter de verhuiswagen die je zult nodig hebben en hoe hoger de kosten zullen zijn. Een kleine verhuiswagen van 20m3 kost gemiddeld 60 euro per uur en een grotere wagen van 50m3 kost gemiddeld 75 per uur. Dit is inclusief één verhuizer. Onze tip? Soms kan het slimmer zijn om een grotere wagen te huren als je daarbij maar één keer heen en weer moet rijden. 

Aantal verhuizers
Heb je aan één verhuizer niet genoeg? Dan zal je ook nog extra verhuizers moeten betalen. Het uurtarief voor een verhuizer ligt meestal rond de 30 à 40 euro. 

Aantal verhuizers
Ook verhuisfirma’s moeten ladderliften inschakelen voor grote of zware meubelstukken die ze moeten verhuizen naar een verdieping. Tel daar dus ook gemiddeld 80 tot 150 euro voor uit. 

Parkeervergunning
Om een vlotte verhuis te garanderen, regel je best ook voor de verhuiswagen een parkeerplaats voor je huis. Zoals gezegd, verschilt dit per stad of gemeente van enkele euro’s tot tientallen euro’s.

Extra verhuisdiensten 
Verhuisfirma’s bieden ook nog allerhande extra diensten aan, zoals het in- en uitpakken van je spullen, het monteren en demonteren van je meubels of het uitvoeren van kleine herstelwerken. Niets is gratis, dus ook daarvoor betaal je gemiddeld 30 à 40 euro per uur. 

Verhuisdag
Verder heeft ook de verhuisdag heeft een invloed op het kostenplaatje van een verhuisfirma. Op een weekdag verhuizen zal goedkoper zijn dan in het weekend. Ook in de winter verhuizen is goedkoper dan in de zomermaanden. 

Afstand
De afstand tussen je oude en nieuwe woning speelt ook een rol in de prijs. Een verhuiswagen die maar 20 km moet rijden ten opzichte van eentje die 50 km moet rijden? Dat voel je in je budget! 

Type woning
Hoe groter je woning, hoe groter de omvang van je huis en hoe groter de verhuiskosten natuurlijk. Woon je in een vrijstaande woning of villa? Dan heb je waarschijnlijk meer verhuisdozen en meubels en heb je ook meer verhuizers en een grotere verhuiswagen nodig dan als je in een appartement zou wonen. De gemiddelde prijzen voor een verhuisfirma voor een appartement zijn 500 tot 900 euro, voor een halfopen bebouwing 700 tot 1.100 euro en voor een vrijstaande woning 900 tot 1.300 euro. 

Het totaalplaatje voor het verhuizen met een verhuisfirma schommelt dus tussen de 500 en de 1.300 euro. 

Heb je wat extra budget nodig om de kost van je verhuizing te financieren? Vergelijk gratis en eenvoudig persoonlijke leningen op TopCompare en vind een lening die bij je past.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.