Wat te doen voor u vertrekt om in het buitenland te gaan studeren

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,

buitenland

Gaat u in het buitenland studeren? Wat een geweldige kans om uw horizon te verbreden. Het zal zeker een van de beste jaren zijn, vol van nieuwe kennis en inzichten, leuke kennismakingen en zelfontdekking. U wil waarschijnlijk zo snel mogelijk vertrekken, maar bent u ook goed voorbereid voor uw vertrek?

Zie hier enkele vragen die u zichzelf moet stellen voor u vertrekt naar het buitenland.

Heeft u aanvraag gedaan voor een studiebeurs?  

Wanneer u heeft besloten om te studeren in het buitenland, vergeet dan niet om een beurs aan te vragen die u kan helpen om een deel van de kosten van uw avontuur te financieren.

Als u graag in Europa wil blijven, kunt u de Erasmus+ beurs aanvragen. Dit is een van de bekendste beurzen. Deze beurs laat studenten van hogere onderwijsinstellingen toe om hun studie te vervolgen voor een periode van 3 tot 12 maanden binnen de Europese unie, IJsland, Macedonië, Noorwegen, Liechtenstein of Turkije. Tenminste als er een overeenkomst is tussen uw school en een van de scholen in deze landen. U kunt genieten van een beurs die tot €500 per maand kan bedragen, afhankelijk van het land van bestemming.

Vergeet dus niet om deze beurs aan te vragen bij uw hogeschool of universiteit. U kunt ook regionale of gemeentelijke beurzen aanvragen, afhankelijk van uw woonplaats. U kunt ook hulp inroepen van particuliere organisaties voor een beurs. Voor meer informatie, twijfel niet om uzelf in te lichten op de website van Go Strange.

Lees ons artikel: Hoe kan ik een lening krijgen om in het buitenland te studeren?

Heeft u uw vliegticket al gereserveerd?

Wat betreft uw vertrekdatum, plan om een of twee weken voor aanvang van de lessen te vertrekken. Dit kan u helpen om te acclimatiseren aan de nieuwe cultuur, om uw plekje in te richten en om de noodzakelijke administratieve documenten in orde te krijgen.

Om te genieten van de beste prijs voor uw vliegticket, twijfel niet om verschillende vergelijkingswebsites te gebruiken zoals Expedia.be en Skyscanner,be.

Door op voorhand te reserveren kan u de beste prijs te krijgen. Volgens een recent onderzoek van Skycanner, zou ongeveer 30 weken voor vertrek uw vlucht reserveren 9% goedkoper zijn en 7 weken van tevoren boeken gemiddeld 7% goedkoper zijn. Wanneer u daarentegen reserveert op dezelfde dag, kunnen de vliegticketprijzen stijgen met 25%. Hou hier dus rekening mee.

Heeft u al aan uw verblijf in het buitenland gedacht?

Een verblijf in het buitenland kan een bron van zorgen zijn. U kunt beter een verblijf huren eenmaal u ter plekke bent, zodat u oplichting kunt voorkomen. Twijfel niet om een kamer te huren in een hostel of op Airbnb, voordat u uw eigen uiteindelijke verblijf heeft gevonden.

Om de zoektocht naar uw verblijf zo effectief mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van lokale en betrouwbare internetsites, universiteitswebsites of de Facebookpagina’s van verhuurmaatschappijen raadplegen.

Heeft u gedacht aan uw budget?

Vergeet voor uw verblijf in het buitenland niet om een budget vast te stellen.

Schat de toekomstige uitgaven in die u moet maken voor uw kot, vervoer, activiteiten, boodschappen, etc. Plan vervolgens het benodigde budget. U kunt dit financieren met een studiebeurs (misschien), uw persoonlijke spaargeld of door een studentenjob.

Wanneer u niet op deze gelden kan rekenen, moet u denken aan een aantal alternatieve mogelijkheden: een lening van uw familie of vrienden, een lening bij een financiële instelling, etc.

Heeft u uw verzekeringen gecontroleerd?

Om uw studies in het buitenland met volle vertrouwen tegemoet te gaan, vergeet dan niet om uw verzekeringen en uw dekkingen te controleren. Voor uw ziekteverzekering, vergeet niet om de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen bij uw mutualiteit. Deze zorgt ervoor dat uw ziektekosten in de deelnemende landen worden terugbetaald. Wanneer u langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft, kan het nuttig zijn om een aparte reisverzekering te nemen, om te genieten van een bescherming tijdens uw gehele verblijf.

Lees ons artikel: In hoeverre bent u als vakantieganger verzeker met uw kredietkaart?

Heeft u gedacht aan uw betaalmiddelen?

Voor u vertrekt naar het buitenland om te studeren, is het erg belangrijk om naast uw financiële situatie ook uw betaalmiddelen na te gaan. Twijfel niet om een afspraak te maken met uw bankier om u te laten adviseren over uw vertrek en samen met hem de beste oplossingen te bekijken.

Als u nog geen geschikt betaalmiddel heeft, denk er snel over na: u heeft de keuze tussen de klassieke kredietkaarten, uitgestelde debitkaarten of prepaidkaarten. Voor meer informatie wat betreft de deze kaarten, twijfel niet om ons artikel lezen: wist u dat er niet 1 maar wel 3 soorten kredietkaarten bestaan? Welke van deze kaarten u best gebruikt zal afhangen van uw financiën en ook uw behoeften.

Lees ons artikel: Wat gebruikt u het best op reis: bankkaart of kredietkaart?

kredietkaarten

Wij hopen dat deze tips u goed zullen helpen bij het voorbereiden van uw vertrek naar uw buitenlandse studiebestemming. Wanneer u een betaalkaart zoekt die bij uw profiel past, twijfel dan niet om onze vergelijkingstool te gebruiken.

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!