Welk budget en welke bestemming voor uw pensioen?

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,
pensioen

Gaat u bijna op pensioen en zit u vol ideeën om uw tijd plezant te besteden? Het blijkt dat steeds meer mensen hun pensioen in exotische landen willen doorbrengen en zo aan hun dagelijkse routine te ontsnappen. Sommige landen zijn vandaag de dag zeer goedkoop om naar te reizen, maar geldt dit ook als u er gaat wonen?

Waarom is het niet onverstandig om uw pensioen in het buitenland door te brengen?

De economische en culturele globalisering maakt het makkelijker om uw pensioen in een ander land of zelfs in een ander continent door te brengen. Het moeilijkste deel van een dergelijk project is namelijk de beslissing te durven nemen. Dit terwijl de verhuis en de administratieve procedures vrij eenvoudig zijn.

Als u bezorgd bent om contact te verliezen met uw naasten, wees dan gerust want de nieuwe technologieën zorgen er voor dat u dagelijks met ze in contact kan blijven. Na jarenlang te hebben gewerkt, verdient u zeker en vast een mooi pensioen!

Welk budget en welke bestemming?

Uw maandelijkse pensioenuitkering zal in de meeste gevallen kleiner zijn dan het bedrag dat u verdiende toen u nog actief was op de arbeidsmarkt. Daarom zal het ook makkelijker zijn om een verhuis naar het buitenland te overwegen als u de pensioenleeftijd heeft bereikt, indien het leven er goedkoper is dan in België. Toch zal een dergelijk project toch wel significante uitgaven met zich meebrengen. Wij nemen deze onder de loep voor u.

Het budget

Het budget dat nodig is om naar het buitenland te verhuizen zal afhankelijk zijn van enkele factoren. Als u in het buitenland wenst te investeren in vastgoed, dan zal dit een groter budget vereisen. Indien u al een woning bezit in België, dan kan u deze verkopen en zo een nieuwe woning financieren in het buitenland. Weet wel dat er ook in het buitenland gunstige voorwaarden bestaan voor het kopen van een woning, waarbij u ook van fiscale voordelen  geniet zoals bijvoorbeeld verminderde belastingen.

Een verhuis naar het buitenland brengt ook wel wat reiskosten (bijv. vliegtickets), administratieve kosten (procedures in het land van vertrek en bestemming) en verhuiskosten met zich mee. Denk er dus zeker aan om voldoende te sparen voor deze eenmalige kosten vooraleer u verhuist. Als u niet over voldoende middelen beschikt om een dergelijk project te financieren, dan kan u steeds beroep doen op een persoonlijke lening. Twijfel niet om gebruik te maken van ons online vergelijkingsplatform voor de leningen van de verschillende financiële instellingen te vergelijken.

Welke bestemming?

U kan uw pensioen in principe eender waar doorbrengen, de wereld telt vele prachtige landen en plekken. De uiteindelijke keuze zal vooral afhangen van uw persoonlijke behoeftes.

De populairste bestemmingen in Europa zijn vooral de zuiderse landen zoals Portugal of Spanje. Italië, Griekenland of Kroatië vallen de laatste tijd ook meer en meer in de smaak. Ten eerste is de levenskost in bovengenoemde landen relatief goedkoop in vergelijking met België. Bovendien draagt de nabijheid op vlak van cultuur en geografische ligging bij aan feit dat veel Europeanen deze landen als reisbestemming verkiezen.  Tenslotte is het klimaat er natuurlijk een stuk aangenamer

Exotische landen zoals Thailand, Mauritius of Costa Rica zijn ook zeer aantrekkelijke bestemmingen. De levenskost is er aanzienlijk lager dan in Europa en de prachtige stranden zorgen voor een constant gevoel van vakantie. De enige nadelen zijn de afstand tot België en de minder ontwikkelde infrastructuur. Het kan natuurlijk ook zijn dat u juist deze zaken nodig hebt om rustig uw pensioen door te brengen.

Beloning na jarenlang werk

Hebt u heel uw leven gewerkt om uw kinderen een kans te geven zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen in hun sociaal en professioneel leven? Dan verdient u zeker en vast een rustig pensioen. Naar het buitenland verhuizen zal ervoor zorgen dat u in volledige rust van de zon kan genieten. Zo zal u bovendien nieuwe plaatsen en leefstijlen kunnen ontdekken, het is trouwens nooit te laat voor een culturele verrijking!

Mitch Scheiner

Over Mitch Scheiner

Ik heb mijn diploma in financiën gehaald, en voer graag analyses uit over hoe consumenten zoveel mogelijk kunnen besparen op lange termijn.