Welke financieringsopties zijn er voor zonwering?

|Posted by | Leningen
Tags: ,
financiering zonwering

Zonwering wordt vaak over het hoofd gezien, maar is een waardevolle investering. Deze zorgt er namelijk voor dat je woning of appartement minder opwarmt tijdens warme dagen. Dit komt niet alleen je comfort ten goede, maar zo verbruik je ook minder energie. Alleen goede redenen om zonwering te plaatsen dus! Ontdek hier de verschillende opties om je screens, shutters en meer te financieren.

Welke opties zijn er om zonwering te financieren?

De meeste banken bieden een renovatielening aan. Je kunt dit krediet gebruiken voor allerhande werken in en rond je woning of appartement, gaande van overkappingen tot de aanleg van een zwembad. Ook uitvalschermen, shutters en andere soorten zonwering kun je met deze lening financieren. De rentevoet varieert bij de verschillende banken, dus het is belangrijk dat je vergelijkt om te weten waar je de goedkoopste lening voor je zonwering vindt.

Je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening voor het kopen van zonwering. De rentes zijn iets hoger dan bij een renovatielening, maar je hebt meer flexibiliteit. Als je het geleende bedrag bijvoorbeeld niet alleen voor je zonwering wilt gebruiken, maar ook voor een vakantie of een nieuwe laptop, dan kies je beter voor een lening voor alle doeleinden. Je moet in tegenstelling tot een lening om te renoveren namelijk niet aangeven waarvoor je de lening gaat gebruiken. In tegenstelling tot een hypothecaire lening zijn er bij het opnemen van een renovatielening of persoonlijke lening niet veel extra kosten, zoals notaris- of dossierkosten.

Ten slotte kun je ook je spaargeld gebruiken om je zonwering voor buiten te financieren. Dit lijkt misschien de meest logische oplossing, maar je weegt de verschillende financieringsmogelijkheden best op voorhand af. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor het betalen van je luifel of zonnescherm.

Welke financiering kies je best?

Welke financiering uiteindelijk het goedkoopst is, is afhankelijk van enkele factoren. Als je voor een lening kiest, dan geven de rente en maandelijkse aflossing een eerste indicatie van hoeveel je in totaal zult betalen voor je zonwering. Houd rekening met het JKP (jaarlijks kostenpercentage), waarmee je banken het best met elkaar kunt vergelijken. Omdat je bij een persoonlijke lening niet moet aangeven voor welke doeleinden je deze zult gebruiken, kun je deze ook gebruiken voor andere projecten. Wil je bijvoorbeeld je binnenmuren schilderen, nieuwe lampen kopen of enkele huishoudtoestellen vervangen? Ook dat is mogelijk met deze lening.

Je zonwering betalen met je eigen geld is de goedkoopste optie. Houd er echter rekening mee dat je spaarbuffer in dat geval aanzienlijk kan verminderen. Zorg er dus altijd voor dat je over voldoende spaargeld beschikt om onverwachte kosten op te vangen, zoals huishoudtoestellen die aan vervanging toe zijn of problemen met je wagen. Daarnaast verlies je de rente die je jaarlijks op dat gedeelte van je spaargeld verdient. 

Kun je zonwering financieren met de energielening van de Vlaamse Overheid?

Zonwering valt jammer genoeg niet langer onder de voorwaarden van het Vlaamse renteloze renovatiekrediet. Deze lening wordt uitgereikt voor werken die een woning of appartement energiezuiniger maken en een beter EPC-label opleveren. Het installeren van een zonneluifel of andere zonwering heeft geen impact op de EPC-score.

Een tip: afhankelijk van de gemeente waar je woont, heb je mogelijk een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van je zonwering en overkapping. Je controleert dus best op voorhand of je dit moet aanvragen!

Avatar

Over Amina Jedidi

Reizen, literatuur en personal finance zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je zo geld kunt besparen.

Hvad tænker du?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *