Welke laatste goede voornemens kan jij nog waarmaken in 2021?

|Posted by | Lifestyle
Tags: ,

Een spetterende financiële start voor het nieuwe jaar

Laatste goede voornemens 2021

Het einde van 2021 komt stilaan dichterbij en het nieuwe jaar staat dus bijna voor de deur. Ben jij ook iemand die elk jaar opnieuw een lijst aan goede voornemens opstelt? Om ze dan uiteindelijk niet allemaal waar te maken… Gelukkig heb je nog één maand de tijd om die laatste goede voornemens te realiseren. Een goede doel steunen? Check! Maar wist je dat er nog andere financieel interessante voornemens zijn waarvoor het nog niet te laat is? Ontdek ze hier!

Het is nog niet te laat …

1 … om aan pensioensparen te doen

Bij pensioensparen spaar je voor een lange termijn geld om jouw wettelijk pensioen aan te vullen met een aanvullend pensioen. Je kan kiezen voor een pensioenspaarrekening bij een bank of voor een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Bij dat eerste heb je geen gegarandeerd minimumrendement, maar wel kans op een hoger rendement omdat de winst afhangt van de beurs aangezien het pensioenfonds belegt in aandelen en obligaties. Bij een pensioenspaarverzekering heb je minder risico omdat je op voorhand jouw jaarlijks minimumrendement kent. 

Wil je in 2022 nog kans maken op een belastingvoordeel? Dan kan je in deze laatste maand van het jaar nog jouw goede voornemen waarmaken en starten met pensioensparen. Dat kan je namelijk jaarlijks een fiscaal voordeel opleveren. 

Het belastingvoordeel hangt af van hoeveel je spaart: 

  • Jaarlijks maximaal € 990 sparen, kan je een belastingvoordeel van 30% opleveren wat overeenkomt met € 297. 
  • Jaarlijks maximaal € 1.270 sparen, kan je een belastingvoordeel van 25% opleveren wat overeenkomt met € 317,50. 
  • Als je een bedrag spaart tussen deze bedragen, dan geldt een belastingvoordeel van 25%. Om je voordeel te maximaliseren, spaar je dus beter ofwel het lagere bedrag ofwel het hogere bedrag. 

2 … om een goede doel te steunen

Ook een goed doel steunen kan nog een laatste goede voornemen zijn voor het nieuwe jaar start. Dat is niet alleen fijn voor het goede doel, maar kan je ook een financieel voordeel opleveren volgend jaar. Voor een gift bedraagt de belastingvermindering namelijk 45% van het gegeven bedrag. Er zijn wel enkele voorwaarden: 

  • Het moet een gift van minstens € 40 zijn. 
  • Dit bedrag telt per kalenderjaar. 
  • Dit bedrag telt per erkende vereniging, maar kan wel bestaan uit verschillende stortingen. 

Een voorbeeld: In december 2021 stort je € 40 aan een ngo voor dierenrechten. In 2022 (aanslagjaar 2021) bedraagt de belastingvermindering 45% van dat bedrag. Dat betekent dat je € 18 terugkrijgt en dus eigenlijk maar € 22 zelf hebt betaald. 

3 … om je geld slimmer te investeren

In 2021 brachten de meeste spaarboekjes al niet veel op en ook in 2022 zal dat niet anders zijn. Bij de meeste spaarrekeningen moet je tevreden zijn met een spaarrente van 0,11%. Met de hoge inflatie van de afgelopen maanden betekent dit dat je eigenlijk geld verliest en je koopkracht dus daalt. Je geld beleggen vormt daarom een goed alternatief voor je verlieslatende spaarboekje. 

Er zijn verschillende opties om te starten met investeren als laatste goede voornemen van 2021: 

  • Aandelen: Beleggen in aandelen is een financieel interessante investering voor wie actief zijn portefeuille wilt beheren en op lange termijn hoge rendementen wilt realiseren. 
  • Beleggingsplan: Je gaat op regelmatige termijnen een vast bedrag beleggen en kan daarmee hoge rendementen opstrijken op lange termijn. Het is minder risicovol omdat de beleggingen worden gespreid. 
  • Beleggingsfondsen: Ideaal voor beginners omdat een professioneel beheerder jouw geld gespreid gaat beleggen in verschillende fondsen. Ook hier kan je op lange termijn hoge rendementen behalen. 
  • Cryptomunten: Heel populair tegenwoordig is het investeren in crypto’s. Met deze digitale munten kan je snel hoge winsten realiseren. 

Let op: Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en bij het ene beleggingsproduct is dat hoger dan het andere. Je kan altijd een deel of zelfs je volledige kapitaal verliezen. De regel is dus simpel: beleg enkel met het geld dat je kan missen!

4 … om je spaarcenten meer te laten opbrengen

Op de traditionele spaarboekjes krijg je tegenwoordig niet meer dan 0,11% spaarrente. Desondanks blijven de Belgen trouwe spaarders omdat sparen in tegenstelling tot beleggen weinig risico’s met zich meebrengt. Een spaarrekening is ook zeker handig om een extra financiële reserve aan te leggen of te sparen voor grote aankopen of projecten die je hebt. 

Maar wist je dat er ook spaarrekeningen zijn die een hogere rentevoet hebben en dus financieel interessanter zijn? Eén van je laatste goede voornemens kan dus zijn om nog dit jaar van spaarrekening te veranderen. In België zijn dit momenteel de spaarrekeningen met de hoogste totale spaarrente: 

  • MeDirect Maandsparen Max: een spaarrekening met totaalrente van 0,70% (0,05% basisrente en 0,65% getrouwheidspremie)
  • Santander Vision+: een spaarrekening met totaalrente van 0,60% (0,05% basisrente en 0,55% getrouwheidspremie)
  • bpost Cocoon: een spaarrekening met totaalrente van 0,55% (0,40% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie)

5 … om van zichtrekening te veranderen

Wil je nog een laatste financieel goed voornemen van je lijstje afvinken? Dan is december misschien wel de ideale maand om nog van zichtrekening te veranderen. Verschillende banken hebben immers al aangekondigd dat ze vanaf 2022 hun tarieven zullen verhogen, zoals BNP Paribas Fortis, bpost bank, Crelan en Deutsche Bank. Je betaalt dan een hogere maandelijkse of jaarlijkse bijdrage voor je zichtrekening. Andere banken hebben nog niet aangekondigd of ze al dan niet hun kosten gaan verhogen. Daarom is het nog niet te laat om de kosten van zichtrekeningen bij verschillende banken te vergelijken en eventueel over te stappen naar een goedkopere financiële instelling. 

Conclusie

Het is nog niet te laat om enkele laatste goede voornemens waar te maken in december zodat je met een goede financiële start het nieuwe jaar ingaat. Zo kan je nog starten met pensioensparen of een donatie doen om volgend jaar van een fiscaal voordeel te genieten. Je kan ook jouw geld meer laten opbrengen door te starten met beleggen of van spaarboekje te veranderen. Ten slotte kan je nu nog snel van zichtrekening veranderen om volgend jaar al meteen op bankkosten te besparen. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.