Wisselt u cash geld of gebruikt u uw kaart op reis buiten Europa?

|Posted by | Kredietkaart, Lifestyle
Tags: , , , , , , ,
debetkaart

Ruim tachtig procent van de Belgen kiest ervoor om hun vakantie in het buitenland te vieren. Uit een onderzoek van Visa Europe over grensoverschrijdend betalen bleek verrassend dat minder dan de helft van de Belgische vakantiegangers (44%) een kredietkaart gebruikt om tijdens de reis betalingen te doen. Veel vaker kiezen Belgen er immers voor om vóór hun reis buitenlandse valuta op te nemen.

Maar wat is nu verstandiger als u buiten de eurozone reist: betalen met uw debetkaart, kredietkaart of euro’s omwisselen voor vreemde valuta?

Cash betalen nog steeds populair

Cash geld is nog altijd populair bij vele reizigers. Uit een onderzoek van Visa blijkt dat 73% van de respondenten zich veiliger voelt wanneer hij contant betaalt. Een derde van de Belgen is blijkbaar ook (onterecht) van mening dat geld wisselen in het wisselkantoor goedkoper is dan het gebruik van een kredietkaart.

Beperkte aanvaarding van uw debetkaart buiten Europa

Uw bankkaart, met Maestro of Bancontact logo, is het makkelijkste en goedkoopste betaalmiddel binnen de eurozone. Het wordt aanvaard bij praktisch alle handelaars. U betaalt ook geen extra kosten bij directe betaling ter plekke, en bij de meeste banken ook niet bij geldopname.

Buiten de eurozone kan u met uw bankkaart echter meestal niet terecht. Waar u het wel kan, gebruikt u uw bankkaart best om geld op te nemen, want dat is goedkoper dan uw geld om te wisselen naar vreemde valuta voor of tijdens uw reis.

Belangrijkste kosten bij betaling en geldopname en bij wisselen van geld

Wanneer u euro’s omwisselt naar vreemde valuta, betaalt u een flinke commissie op de effectieve wisselkoers en soms nog servicekosten daarbovenop. Dit blijkt niet altijd even duidelijk uit wat geafficheerd staat, aangezien de commissie “verborgen” zit in de wisselkoers die door de bank of het wisselkantoor wordt gehanteerd.

Bij gebruik van uw kredietkaart of debetkaart zijn er twee soorten kosten:

  • Transactiekosten, aangerekend door uw financiële instelling bij wie u de kaart heeft. Deze bestaan uit een wisselkost (meestal een percentage of het uitgegeven bedrag, soms met een minimumbedrag) en een bijkomende kost bij betaling of geldopname buiten Europa.
  • Wisselkoerscommissie, aangerekend op dag van uw aankoop door uw kredietkaartuitgever, bijvoorbeeld Visa of Mastercard

Kredietkaart is het goedkoopste en veiligste betaalmiddel

Uit onderstaande tabel blijkt dat wanneer u buiten de eurozone reist, een kredietkaart het makkelijkste, veiligste en goedkoopste betaalmiddel is.

U kunt onze vergelijkingstool gebruiken om te zien welke kredietkaart het beste bij ons past.

Het blijft daarnaast raadzaam een klein bedrag in contanten bij te houden voor dringende noodgevallen waar u niet met uw kaart terecht kunt.

Hou er overigens rekening mee dat een kredietkaart doorgaans gepaard gaat met allerhande extra’s, zoals een reisverzekering.

  
 Voordelen vreemde valuta wisselen Nadelen vreemde valuta wisselen
 Cash is wereldwijd nog steeds het meest aanvaarde betaalmiddel: u bent niet afhankelijk van de aanwezigheid van een geldautomaat in de buurt of de mogelijkheid om met uw debet- of kredietkaart te betalenHoge transactiekosten

 

Als u geld wisselt bij uw bank, moet u dit vooraf bestellen

 Onveilig om met cash geld op straat te lopen
  Moeilijk in te schatten hoeveel u zal uitgeven, waardoor u vaak met te weinig of te veel geld zal komen te zitten
  In sommige landen geldt er een maximum voor de hoeveelheid geld dat u mag invoeren
  Wisselkoersrisico op de vreemde valuta die u niet hebt uitgegeven, zeker als het om een volatiele munt gaat of u een langere periode hebt gereisd
 Voordelen bankkaart Nadelen bankkaart
 Doorgaans goedkoopste middel om geld af te halen Beperkte aanvaarding buiten Europa
 Veiliger dan cash geld op zak te hebben Dagelijkse en/of wekelijkse limiet (kan u meestal aanpassen)
  Bedrag beperkt tot het bedrag op uw zichtrekening (tenzij u een kasfaciliteit hebt)
  Mogelijk moet u uw bankaart laten activeren voor gebruik buiten Europa
 Voordelen kredietkaart  Nadelen kredietkaart
 Ruime wereldwijde aanvaarding: ruime aanvaarding Visa en Mastercard, minder bij American Express Maandelijkse limiet, doorgaans tussen EUR 1.250 en 5.000 (kan u meestal aanpassen)
 Goedkoopste betaalmiddel voor betalingen; geldopname goedkoper dan geld wisselen Geldopname meestal duurder dan met debetkaart, waar debetkaart aanvaard wordt tenminste
 Uitgestelde betaling: het geld gaat pas binnen de maand van uw rekening (kredietkaartzonder kredietopening) of u kan beslissen over langere periode terug te betalen (kredietkaart met kredietopening) Mogelijk moet u uw kredietkaart laten activeren voor gebruik buiten Europa
 Mogelijke bijkomende voordelen zoals reisverzekeringen, fraudebescherming of miles Niet alle buitenlandse handelaars aanvaarden (krediet)kaarten, zeker in minder ontwikkelde landen
 Veiliger dan cash geld op zak te hebben