Zakgeld: hoeveel, op welke leeftijd en hoe?

|Posted by | Lifestyle
Tags: , ,

zakgeld

De vraag over zakgeld stelt zich dus. Het is geen must om zakgeld te geven aan uw kinderen, ouders hebben hier verschillende opvattingen over. Sommige ouders geven hun kinderen namelijk alleen geld wanneer zij iets nodig hebben, anderen geven zakgeld om hun kinderen zo snel mogelijk te leren omgaan met geld of nog anderen geven geld als beloning wanneer hun kind een handje helpt.

Lees ons artikel: financieel advies dat u niet op school leert

Om u een overzicht te geven, hebben wij een infografiek gemaakt van de top 5 van Europese landen die het meeste zakgeld geven aan hun nakomelingen, met België en Duitsland op een gedeelde vijfde plaats.

zakgeld

Als u ook zakgeld geeft aan uw kinderen of dit graag wil doen, is het belangrijk om te begrijpen en weten hoe u hen het geld gaat geven. In cash, via een spaarrekening of via een bankkaart.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Wikifin, sparen veel ouders voor hun kinderen (ongeveer 3 op de 4 ouders). Het is ook gebleken dat meer dan 80% van de kinderen van 6 jaar al een spaarrekening hebben.

Welk spaarproduct voor zakgeld?

Een spaarrekening kan misschien een oplossing zijn voor uw kinderen. U kunt kiezen of u de rekening op uw naam wilt, of op de naam van uw kind. Zie hier de voor- en nadelen van elke oplossing.

Spaarrekening op naam van de ouders

Voordelen:

 • U spaart wanneer u wilt
 • U kunt een bedrag terugnemen in geval van nood

Nadelen:

 • Lage rente
 • Wanneer de ouders scheiden, zal het bedrag gedeeld moeten, worden tenzij anders is overeengekomen.

Spaarrekening op de naam van het kind

Voordelen:

 • U spaart wanneer u wilt
 • Een iets hogere rente dan een klassieke spaarrekening
 • Maakt het kind meer verantwoordelijk
 • In geval van een scheiding, blijft het bedrag eigendom van het kind

Nadelen:

 • Lage rente (hoewel iets hoger dan de normale spaarrekening)
 • Het geld is in eigendom van het kind, u zult het dus niet kunnen terugvorderen.
 • Het kind kan alleen dit geld

U kunt ook sparen via een levensverzekering (ook wel spaarververzekering genoemd) of door middel van beleggingen. Deze formules kunnen op lange termijn meer rendement opbrengen, maar beleggingen en spaarformules zonder kapitaalgarantie zijn ook riskanter.

Welk betaalmiddel voor zakgeld?

Naar aanleiding van een enquête uitgevoerd door de Gezinsbond, krijgt slechts 4 op de 10 jongeren boven de 12 jaar hun zakgeld in cash. Voor de anderen, welke bankkaart moet u kiezen? Dat hangt volledig van uw noden en die van uw kind af.

 • De debetkaart: deze kaart maakt het u mogelijk om geld op te nemen zonder kosten in België en de meeste Europese landen. U kunt deze kaart ook buiten de eurozone gebruiken door een aanvraag te doen bij de bank. Let we op, want buiten de eurozone zijn de kosten over het algemeen een stuk hoger dan wanneer u betaalt met een Visa of MasterCard kredietkaart.
 • De kredietkaart: deze maakt het u mogelijk om te betalen (ook online) en geld op te nemen in België en in het buitenland. Wanneer u geld afhaalt betaalt u wel bijkomende kosten (de kosten zijn afhankelijk van de kaart: twijfel niet om ons artikel over de kosten van bank- en kredietkaarten in Europa en in het buitenland te raadplegen). U heeft daarnaast ook een geldreserve en kan dus op krediet betalen. Bovendien zijn veel kredietkaarten veel meer dan enkel een betaalmiddel (verzekeringen, miles, etc.). Twijfel niet om deze allemaal hier te vergelijken.
 • De prepaidkaart: deze kaart maakt het u mogelijk om enkel het bedrag uit te geven waar de kaart meer opgeladen is. U loopt dus niet het risico om in het rood te gaan. U kunt betalen (ook online) of geld opnemen overal in België en in het buitenland. Sommige hoeven niet gekoppeld te worden aan een bankrekening. Belfius biedt bijvoorbeeld een breed gamma aan prepaidkaarten aan.

prepaid kredietkaarten

Overleg met uw kinderen hoe zij graag hun geld willen beheren en uitgeven en waarvoor zij het nodig hebben. Omdat er verschillende betaalmethoden bestaan, is het belangrijk om elk product te vergelijken zodat u de methode kiest die het beste bij u en uw kind past en tegen de beste prijs.

Lees ons artikel: de beste kredietkaart voor elke profiel

Sofie van der Does

Over Sofie van der Does

Gepassioneerd door marketing, internationale business en vreemde talen. Met veel plezier deelt ze haar kennis over persoonlijke financiën en helpt u geld besparen!