Zal contant geld verdwijnen? Redenen om dat te denken

|Posted by | Financiën, Lifestyle, Savings

Is dit het einde van bankbiljetten en munten? Het valt niet meer te ontkennen dat elektronische transacties ons dagelijks leven overnemen. Is dit goed of slecht? Dat hangt af van je persoonlijke standpunt.

Het verdwijnen van contant geld is een discussiepunt dat de laatste tijd veel aandacht krijgt. Veel deskundigen geloven namelijk dat contant geld in de nabije toekomst niet meer als gangbaar betaalmiddel zal worden gebruikt.

Het is niet mogelijk om met zekerheid te zeggen dat contant geld zal verdwijnen, maar er zijn meerdere redenen om te geloven dat het gebruik van contact geld zal afnemen:

  • De ontwikkeling van alternatieve betalingstechnologieën, zoals krediet- en debetkaarten, e-wallets en online betalingssystemen, maakt het gebruik van contant geld voor veel mensen steeds minder noodzakelijk.
  • Regeringen en centrale banken kunnen het gebruik van elektronische betaalmiddelen aanmoedigen of zelfs verplichten om veiligheidsredenen en ter bestrijding van financiële criminaliteit, zoals valsemunterij, het witwassen van geld en de financiering van criminele of terroristische organisaties.
  • Contant geld brengt voor banken en handelaren onderhouds- en beheerskosten met zich mee, zoals transport-, opslag- en telkosten, die door het gebruik van elektronische betaalmiddelen kunnen worden geëlimineerd.
  • Contant geld kan verloren gaan, gestolen of vernietigd worden, wat problemen kan opleveren voor mensen die het nodig hebben voor dagelijkse transacties. Elektronische betaalmiddelen daarentegen kunnen een betere bescherming en een gemakkelijkere toegang tot het nodige kapitaal bieden.
  • Het gebruik van contant geld kan bepaalde groepen in de samenleving uitsluiten, zoals ouderen, plattelandsbewoners en mensen zonder toegang tot bankrekeningen of moderne financiële diensten. Elektronische betalingen kunnen deze groepen een betere toegang tot financiële diensten bieden.

Deze verandering in de manier waarop wij geld uitgeven geeft ook aanleiding tot enige bezorgdheid. Een van de bezorgdheden is het verlies van je privacy. Al uw elektronische transacties worden geregistreerd, en kunnen dus ook getraceerd worden. Sommige organisaties die toegang hebben tot deze informatie, zoals uw bank of de FOD, hebben dus een volledig beeld van uw uitgaven, inclusief hoeveel en aan wie u betaalt. Dit geeft instellingen extra kracht, wat niet iedereen gelukkig maakt. Zonder contant geld zal de toegang tot uw kapitaal altijd afhangen van anderen, die u om verschillende redenen, zoals een faillissement, de toegang tot uw kapitaal kunnen beletten. Ten slotte brengen banken steeds vaker kosten in rekening voor het gebruik van hun lopende rekeningen. Dit betekent dat er extra kosten zijn voor het gebruik van e-geld, die aan de consument worden doorberekend.

Conclusie

Zal contant geld verdwijnen? Het is moeilijk te zeggen, maar het zal in ieder geval niet snel gebeuren. Maar gezien de voordelen van het gebruik van elektronisch geld, vooral bij het voorkomen van fraude en het witwassen van geld, zullen regeringen en financiële instellingen hun burgers in deze richting blijven duwen.