Zo kan je gratis veranderen van bank

|Posted by | Financiën
Tags:
Veranderen van bank

Wil je van bank veranderen, maar weet je niet precies hoe dat moet? Dankzij de gratis bankoverstapdienst hoef je jou geen zorgen te maken over de administratieve rompslomp en kan je gratis en eenvoudig veranderen van bank voor je spaar- of zichtrekeningen. TopCompare legt uit wat je moet weten. 

In 2021 veranderden maar liefst 107.462 Belgen van bank via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching. Banken werken samen met deze service zodat jij als klant gratis, snel en gemakkelijk jouw zicht- of spaarrekening kan overzetten naar een andere bank, zonder dat jouw betalingsopdrachten worden onderbroken. Hoe kan je veranderen van bank, en waarom zou je dat doen? Wij zetten alles op een rijtje.  

Veranderen van bank in twee stappen

Van bank veranderen is heel eenvoudig en kan in slechts twee stappen: 

 1. Open een zicht- of spaarrekening bij je nieuwe bank
 2. Vraag via het aanvraagformulier de bankoverstapdienst aan bij je nieuwe bank 

Vanaf dan hoef jij je geen zorgen meer te maken over de overstap, want de nieuwe bank regelt alles met je oude bank. Zo zullen ze samen: 

 • je vorige zichtrekeningen afsluiten;
 • je vorige spaarrekeningen afsluiten; 
 • je oude betaalkaarten schrappen; 
 • het geld op je zicht- en spaarrekening overdragen naar je nieuwe bank; 
 • de doorlopende overschrijvingsopdrachten overzetten naar je nieuwe bank; 
 • je schuldeisers (bv. van domiciliëringen voor telecom of energie) en terugkerende betalers (bv. je werkgever) informeren over je nieuw rekeningnummer.

Binnen de 10 werkdagen is je bankoverstap geregeld en kan je vlotjes bankieren bij je nieuwe bank. 

Let op: Alle banken werken samen met de bankoverstapdienst Bankswitching voor zichtrekeningen, maar slechts enkele banken bieden de dienst ook aan voor spaarrekeningen. Controleer dus op voorhand of je oude en nieuwe bank werken via deze service.

Veranderen van bank met een lening

Met jouw zicht- of spaarrekening overstappen naar een andere bank is dus vrij eenvoudig. Maar hoe zit de vork in de steel als je van bank wilt veranderen met een lening? In dat geval komen er wellicht iets meer moeilijkheden op je pad terecht. 

Als je jouw oude zichtrekening wilt afsluiten, maar je hebt nog een hypothecaire lening lopen, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de rentevoet. Alles hangt af van je contract, maar de meeste banken behouden zich het recht om de rentevoet van jouw woonlening te verhogen als je jouw zichtrekening bij hen afsluit en je loon er dus niet meer op laat storten. 

Dat begint natuurlijk bij het afsluiten van jouw hypothecaire lening. Veel banken geven hun klanten met plezier een lagere rentevoet als ze bij hen ook een zichtrekening, brandverzekering en schuldsaldoverzekering willen afsluiten. Als je met deze nevenproducten ook wilt veranderen van bank, zullen ze daarom niet aarzelen om de rentevoet stevig op te trekken. Je kan natuurlijk bij een andere bank jouw hypothecaire lening herzien, maar bereken dan goed of de kosten niet hoger uitvallen dan de voordelen. 

Enkele goede redenen om van bank te veranderen

Er zijn verschillende motieven om te veranderen van bank: 

 • Je moet plots meer betalen voor de verrichtingen en beheerskosten van je zichtrekening
 • Je kan bij een andere bank een hogere rente op je spaarboekje krijgen
 • Je bent niet meer tevreden over de diensten en service bij je huidige bank
 • Je kan bij een andere bank betere voorwaarden voor een lening krijgen
 • Je wilt overstappen naar een meer duurzame bank
 • Je wilt jouw woonkrediet herzien bij een andere bank 

Conclusie

Wat je reden ook is om te veranderen van bank, met de gratis overstapdienst gaat het heel eenvoudig en hoef jij geen administratie voor jouw rekening te nemen. Enkel als je ook een hypothecaire lening bij jouw bank hebt afgesloten, lees je beter eerst de voorwaarden in jouw contract na. 

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.