Zonnepanelen in België: rentabiliteit, prijzen en zonne-energie

|Posted by | Leningen
Tags: , ,
Energiezuinig

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen, maar weet je niet goed wat er allemaal komt kijken bij zo’n investering? In dit artikel kom je te weten waarmee je allemaal rekening moet houden als je je woning op deze manier wilt vergroenen.

Hoe rendabel is een investering in zonnepanelen in België?

De potentiële opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van uiteenlopende factoren, zoals het type panelen, de hoeveelheid zonlicht en de installatie. 

Het is geen geheim dat België niet bij de zonnigste landen op deze aardbol behoort. Daarom is het belangrijk om je panelen naar het zuiden te richten. Daarbij wordt er een voorkeur gegeven aan een hellingsgraad van 30 graden. Het gemiddelde rendement van zonnepanelen in België schommelt rond 85 procent. 

Hou er rekening mee dat het rendement kan afwijken van dit percentage. We raden je daarom aan om advies in te winnen bij een specialist alvorens je overgaat tot een aankoop. Specialisten kunnen de prestaties van zo’n energiezuinige installatie perfect in beeld brengen. Zo kom je voor geen verrassingen te staan.

Hoeveel kosten zonnepanelen in België?

Net zoals het rendement zijn de installatiekosten afhankelijk van allerhande factoren, gaande van het type panelen tot de werkzaamheden die nodig zijn om de panelen te plaatsen. 

Hoe dan ook is het vandaag veel betaalbaarder om zonnepanelen te plaatsen in vergelijking met enkele jaren geleden. Vandaag betaalt een gemiddeld gezin, waarvan het jaarlijks verbruik geschat wordt op zo’n 3.500 kWh, 6.000 tot 7.000 euro voor een installatie (inclusief montage, BTW en omvormer). De besparing voor een gemiddeld gezin zou dan ook afklokken op 800 euro per jaar. De investering betaalt zichzelf met andere woorden binnen tien jaar volledig terug. 

De levensduur van zonnepanelen bedraagt ongeveer 25 jaar. De omvormer daarentegen moet om de tien jaar vervangen worden. Het prijskaartje van zo’n vervanging schommelt tussen 1.500 en 2.000 euro.

Hoe dan ook raden we je aan om offertes op te vragen bij meerdere installatiebedrijven. Op die manier ben je zeker dat je beste prijs op de markt krijgt.

Hoe de installatie van zonnepanelen financieren? 

De installatie van zonnepanelen kan een stevige hap uit het gezinsbudget nemen. Gelukkig hoef je zo’n investering niet volledig zelf te financieren. Hieronder vind je een overzicht van verschillende financieringsopties.

1. Lening bij de bank

Bij nagenoeg alle banken kan je een zogeheten groene lening afsluiten. Dankzij zo’n lening kan je het project volledig financieren zonder dat je te diep in je buidel moet tasten. Je kan de terugbetaling spreiden over meerdere jaren. Die financiering is weliswaar niet gratis. De banken vragen immers een vergoeding in de vorm van interesten. Het rentetarief ligt lager bij een groene lening dan bij een gewone renovatielening. Wie kiest voor een groene lening kan al snel honderden euro’s besparen. Op TopCompare kan je gelukkig eenvoudig de vergelijking maken.

2. Regionale energieleningen

Wie energiezuinige renovaties wil uitvoeren, kan ook aankloppen bij de regio waar hij woont voor een energielening. Zo kan je in het Vlaamse gewest momenteel een beroep doen op de renteloze energielening. Al moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen om daarvoor in aanmerking te komen. Meer informatie vind je op deze site. Vanaf januari 2021 versoepelt Vlaanderen de regels en verhoogt ze het leenbedrag. 

Wie in Wallonië woont, kan dan weer aanspraak maken op Rénoprêt, een renteloze lening die wordt aangeboden door de SWCS (Société wallonne du crédit social). In Brussel heb je een energielening die een financiering toelaat tegen een rentevoet tussen 0 en 2 procent.

3. Financiële steun

België biedt bonussen of financiële stimulansen om het gebruik van hernieuwbare energie aan te moedigen. Dit is met name het geval bij de groenestroomcertificaten. Net zoals de energieleningen zijn deze stimulansen regionaal georganiseerd. In Vlaanderen is het bijvoorbeeld niet langer mogelijk om groenestroomcertificaten te krijgen voor installaties die in gebruik zijn genomen na 14 juni 2015. Vanaf 1 januari 2021 kan je weliswaar in aanmerking komen voor een eenmalige premie van maximaal 1.500 euro. Daarnaast wordt in datzelfde jaar het prosumententarief afgeschaft. 

In Wallonië zijn er op het moment van dit schrijven geen premies beschikbaar. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kom je in sommige gemeenten nog in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming. In tegenstelling tot de twee andere gewesten kan je in Brussel wel nog aanspraak maken op de groenestroomcertificaten. Daarnaast bestaat er een systeem van gedeeltelijke compensatie. Dat laatste vertaalt zich naar een terugbetaling van zo’n 500 euro.

Avatar

Over Niels Saelens

Ik ben een freelancejournalist gespecialiseerd in alles wat met financiën te maken heeft. Nu en dan schrijf ik een bijdrage voor TopCompare.be. Door complexe materie op een eenvoudige manier uit te leggen, help ik je om je financiën nog beter te beheren.