Zonnepanelen met of zonder thuisbatterij: het verschil in rendement

|Posted by | Leningen
Tags: , ,
Energiezuinig

Na het afschaffen van de terugdraaiende teller, zijn veel mensen op zoek naar de beste manier om optimaal gebruik te maken van de opgewekte stroom van zonnepanelen. ‘Is een thuisbatterij de extra kosten waard’ is dan een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord is echter afhankelijk van heel wat factoren. Bij het installeren van zonnepanelen loont het zeker de moeite om zelf de berekening te maken. Wie vooral ‘s nachts elektriciteit verbruikt, in een gebied met regelmatige stroomstoringen woont en zelf groene energie wil opwekken, zal zeker voordeel kunnen halen uit een thuisbatterij. Ook in andere gevallen kun je hier echter geld mee besparen. We leggen hier uit wat de grootste voordelen van een thuisbatterij zijn en hoe je het meeste uit je zonnepanelen haalt, met of zonder batterij.

Om te ontdekken hoeveel geld je kunt besparen met zonnepanelen en/of een thuisbatterij, is het belangrijk te weten op welk bedrag aan subsidies je recht hebt. Zowel voor zonnepanelen als voor thuisbatterijen worden deze door de Vlaamse Overheid aangeboden. Merk op dat je deze investeringspremie zelf moet aanvragen: ze worden niet automatisch toegekend. Voor het plaatsen van zonnepanelen is er een subsidie van € 300 per kWp (ongeveer 1000 kWh), begrensd tot 4 kWp (4000 kWh). Van 4 tot 6 kWp (4000 tot 6000 kWh) kun je een subsidie aanvragen van € 150 per kWp. Er zijn geen subsidies voor zonnepanelen die meer dan 6 kWp (6000 kWh) opwekken. Daarnaast bestaan er ook subsidies voor thuisbatterijen. Zo krijg je € 250 per kWh aan capaciteit: een batterij van 4 kWh geeft zo recht op een subsidie van € 1000. Dit is beperkt tot een maximum van € 3200.

Een installatie zonder thuisbatterij

Bij een installatie met zonnepanelen, maar zonder thuisbatterij, moet men de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt meteen gebruiken. Dit is een van de grote nadelen van een installatie zonder batterij. Het is namelijk niet mogelijk om deze energie op te slaan. Van zodra de zon ondergaat en totdat de zon opnieuw opkomt, ben je verplicht elektriciteit van het net te halen. In de zomer leveren de zonnepanelen dus meer winst op dan in de winter.

Over het algemeen kun je erop rekenen dat je elektriciteitsverbruik ongeveer 40% gedekt is met zonnepanelen. Als je slim omspringt met het verbruik, kun je met zonnepanelen nog steeds heel wat geld besparen, zelfs als je rekening moet houden met de eventuele kosten van een lening. Gebruik je wasmachine, droogkast en vaatwasmachine bijvoorbeeld vooral overdag. Dit vergt misschien aanpassingen in je levensstijl, maar je zult het resultaat van deze inspanningen ongetwijfeld zien op je energiefactuur.

Een installatie met thuisbatterij

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt op een meer efficiënte manier kunt gebruiken. De energie wordt namelijk opgeslagen in de batterij en kan niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts worden gebruikt. Uiteraard moet je de kostprijs van de batterij echter in rekening brengen bij het berekenen het rendement. De meeste modellen voor particulieren hebben een capaciteit tussen 3 kWh en 8 kWh. Een installatie met zonnepanelen en thuisbatterij dekt gemiddeld 60% van je elektriciteitsverbruik. Dat is niet alleen goed voor je portefeuille, maar ook voor het milieu: het grootste deel van je verbruik is dan namelijk rechtstreeks afkomstig van groene energie.

Met een batterij bespaar je niet alleen kosten op elektriciteit van het net, maar er zijn ook verschillende andere voordelen. Zo ben je met een thuisbatterij voor een groot deel onafhankelijk van het net. Wanneer de rest van de buurt door een stroomstoring een of meer uren geen elektriciteit heeft, blijft de thuisbatterij de warmtepomp, koelkast en diepvries voorzien van stroom. Een van de zaken waarmee men wel rekening moet houden als men voor een thuisbatterij kiest, is dat men over voldoende ruimte moet beschikken om deze te plaatsen.

Zonnepanelen zijn ook na het afschaffen van de terugdraaiende teller het overwegen waard. Dankzij de subsidies en de vele financieringsmogelijkheden kunnen zonnepanelen een goede investering zijn, afhankelijk van je stroomverbruik. Zo kun je zonnepanelen financieren met een energielening en renovatielening. Wil je ook andere werken aan je huis uitvoeren die niet onder de voorwaarden van deze leningen vallen of ook financiering voor andere projecten zoekt, kun je ook een persoonlijke lening overwegen.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.