Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30

Kredietkaart

Betalen in vreemde valuta: Europa wil afzetterij stoppen

Door Charlotte Van Hek op 6 April 2018 | leestijd: 2 mn

vreemde valuta

Uw thuisland België een paar dagen verlaten om uw gedachten op een rijtje te zetten, nieuwe landschappen te bewonderen of een prachtige stad in de Europese Unie te bezoeken is vaak helaas niet zonder kosten, en houdt in de meeste gevallen het verkrijgen van vreemde valuta in. Vooral als het gaat om een land waar de euro niet de lokale valuta is.

Meer transparantie over vreemde valuta

Sinds het begin van het mandaat van Jean-Claude Juncker heeft de Europese Commissie ernaar gestreefd een duidelijkere en eerlijkere interne markt te creëren, wat de vrijheid van Europeanen zou moeten bevorderen. Een belangrijk doel van deze interne markt is de transparantie te vergroten in termen van de financiële kosten die worden aangerekend in transacties met een creditcard in een andere valuta dan de euro. Als u een reis maakt naar Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Hongarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Zweden of het Verenigd Koninkrijk, zult u de euro niet gebruiken in uw dagelijkse transacties.

Tenzij u uw creditcard gebruikt. Voordat u een betaling doet in vreemde valuta, wordt op de betaalterminal namelijk de volgende vraag weergegeven: “Wilt u betalen in euro of in lokale valuta?” Meestal kiezen klanten de eerste optie: betalen in euro klinkt veiliger en velen gaan ervan uit dat het minder duur is. Echter, veel mensen weten niet dat ze over het algemeen meer betalen als ze in euro betalen – er worden immers wisselkoerskosten verrekend. De kosten kunnen wel sterk variëren per bank, en zijn ook afhankelijk van de kredietkaart. Het is daarom essentieel om de verschillende aanbieders te vergelijken voordat u een bepaalde kaart kiest.

Het doel van de Europese Commissie is om de transparantie over wisselkoersen en vreemde valuta te vergroten, iets dat door consumenten uiteraard zeer gewaardeerd wordt. Dit gebeurt via twee amendementen op de verordening inzake grensoverschrijdende betalingen van de Commissie Juncker. Tijdens betalingen moeten consumenten een perfect inzicht hebben in de stand van de wisselkoers, om zo vervolgens in goed geweten in euro’s of in de lokale valuta te betalen.

Wisselkosten

Echter het overboeken van geld van de ene naar de andere rekening kan ook geld kosten. Hoewel een transactie tussen twee lidstaten van de eurozone dezelfde prijs heeft als nationale transacties, kunnen de kosten van een overschrijving van een Bulgaarse bankrekening (valuta: Bulgaarse lev) naar een Finse rekening (euro), oplopen tot €10 of maar liefst €24, omdat het ook het omwisselen van vreemde valuta betreft. Als de Commissie erin slaagt om de amendementen door te voeren, zullen deze kosten veel lager of zelfs niet-bestaand zijn.

Lees ook ons artikel : Bankkosten in het buitenland: wat u moet weten

Beperking tot euro

De Commissie Juncker heeft bekeken of de regelgeving met betrekking tot vreemde valuta uitgebreid kon worden naar andere valuta dan de euro. Onderzoek wees echter uit dat dit niet erg gunstig zou zijn. De redenen om het huidige voorstel te beperken tot betalingen in euro:

  • De infrastructuur en procedures zijn enkel beschikbaar voor banken binnen de EU en voor transacties in euro
  • Grensoverschrijdende transacties in euro komen veel meer voor dan transacties in andere valuta’s
  • Dankzij de SEPA-normen (Single European Payments Area) blijven transacties in euro ongewijzigd
  • De meerderheid van de Europese banken, ook al hebben ze de euro niet als lokale valuta, hebben via hun dochterondernemingen banden met de centrale valuta en verrichten hun transacties (ook) in euro’s

Het omwisselen van vreemde valuta brengt vaak onnodige kosten met zich mee, maar de Europese Commissie doet er alles aan om deze zo veel mogelijk te beperken.

Vergelijk kredietkaarten in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen