Menu

De volledige kredietkaarten gids

Kredietkaarten bieden een snelle en gemakkelijke manier om die auto, schoenen of die vlucht naar Amerika te betalen. Maar vergeet niet dat al wat u met uw kredietkaart koopt ook op krediet wordt gekocht. U dient het zo snel mogelijk terug te betalen voordat u zich in de schulden werkt. Bij correct gebruik hebben kredietkaarten daarentegen een wereld van voordelen zoals bonuspunten en terugbetalingen. Hieronder vindt u alles wat er te weten valt over Belgische kredietkaarten. We tonen u hoe u de beste kredietkaart vindt en hoe u hier alle voordelen uit kan halen.
Een kredietkaart is een soort van lening. Dat betekent dat u elke keer wanneer u uw kaart gebruikt een kleine lening aangaat. Voordat u een kredietkaart krijgt, zal de bank uw kredietgeschiedenis bekijken en beslissen wat uw kredietlimiet en betalingsvoorwaarden worden. Uw kredietgeschiedenis is een verslag van alle kredieten die u in het verleden hebt gebruikt - inclusief leningen, kredietkaarten… - en informatie of u bijvoorbeeld uw telefoonrekeningen op tijd betaalt. Heeft u een goede kredietgeschiedenis, krijgt u een hogere limiet en lagere rentetarieven. Lees onze gids om hier meer over te weten. Aan het eind van de maand krijgt u een rekening van uw kredietkaartverstrekker waarin u kan bekijken hoeveel u heeft uitgegeven en hoeveel u nog moet terugbetalen. Hier zullen ook de deadline en minimum betaling op worden vermeld.
Indien uw aanvraag is aangenomen, zal de bank of provider een gedetailleerd plan van uw rekening maken, inclusief uw kredietlimiet. Uw limiet beperkt de hoeveelheid geld dat u van uw kaart (of bank) mag gebruiken. De regulaties van de Nationale Bank van België vermelden dat kaarthouders met een maximum loon van … € per maand, maximaal twee maal hun maandelijks inkomen als limiet kunnen instellen
Rente op kredietkaarten wordt vaak geadverteerd als Jaarlijkse Kosten Percentage (JKP). Dit zij de totale kosten, getoond in percentage, inclusief kosten en rente. De verschillende JKP's vergelijken is een gemakkelijke manier voor aanvragers om het volledige gamma van leningen te vergelijken. Rentetarieven kunnen sterk verschillen en kunnen worden toegerekend op alle soorten aankopen, overschrijvingen en geldopnames. Elk van deze categorieën heeft normaliter ook een verschillend tarief. Belangrijk: rentetarieven op kredietkaarten kunnen worden aangepast zonder enige kennisgeving. Zorg ervoor dat u uw maandelijks uittreksel telkens goed bekijkt.
De rentetarieven in België variëren per persoon. Indien u een goede kredietgeschiedenis heeft, zal u een lage rentevoet hebben. De rentevoet op kredietkaarten komt bovenop uw onbetaalde rekeningen. Het is dus in uw beste voordeel deze telkens zo spoedig mogelijk te betalen. Betaalt u enkel het minimum, zal de rente blijven cumuleren waardoor het moeilijker wordt uw schulden te betalen.
Afgaande op uw terugbetalingsgedrag, kan uw rentevoet worden aangepast. Hoe sneller u uw kosten terugbetaalt, hoe meer kans u heeft op een verlaagd tarief. Het is ook hierom belangrijk dat u steeds al uw kosten op tijd terugbetaalt.
De meeste kredietkaarten geven u een tijdelijke rentevrije periode als promotie. Hierna verdwijnt de actie tenzij u uw maandelijkse betalingen telkens succesvol uitvoert.
Meerdere kredietkaart verstrekkers bieden kaarten zonder rente tijdens een vaste periode. Dit betekent dat u van een rentevrije lening kan genieten, maar enkel zolang u uw schulden telkens in de gewenste tijdsperiode terugbetaalt. Zoek en vergelijk de verschillende Belgische kaarten en hun rentevoeten met onze gratis vergelijkingstool voor kredietkaarten.
Met een prepaid kaart kunt u alleen geld gebruiken dat u op de kaart heeft gestort. U geeft dus nooit meer uit dan wenselijk. Een van de andere voordelen is dat er geen NBB-toetsing wordt verricht en er niet gevraagd wordt naar uw inkomen.
Deze kaarten gelijken sterk op kredietkaarten. Het verschil is dat u bij een kaart met uitstel van betaling, u al uw volledige kosten op het eind van de maand meteen moet terugbetalen. American Express is hier de grootste uitgever van. Met een gewone kredietkaart moet u geen extra kosten betalen zolang u elke maand het minimum bedrag betaalt. Bij een kaart met uitstel van betaling bent u verplicht om telkens het volle bedrag te betalen.
U heeft het recht om een derde partij uw kredietkaart te laten gebruiken. Deze persoon heeft geen minimum inkomen nodig. Supplementaire kaarthouders hoeven simpelweg 18 jaar oud te zijn. Elke transactie komt hierna terecht op het uittreksel van de persoon onder wiens naam de rekening staat.
Om dit soort kaart te kunnen gebruiken, dient u eerst en vooral een waarborg te geven. Dit zijn zeer goede kaarten om uw kredietwaardigheid te verbeteren. Door een waarborg te geven, is de bank of kaartuitgever zeker van uw betaling. Dit betekent uiteraard niet dat u nooit meer hoeft te betalen; de waarborg is een reserveplan indien u de extra kosten niet meer kan betalen. Deze kaarten gaan ook vaak gepaard met hoge rentevoeten en andere soorten kosten. Zolang u uw betalingen op tijd uitvoert, zal uw kredietwaardigheid drastisch verbeteren dankzij deze kaart.
In principe kan elk meerderjarig persoon een kredietkaart aanvragen, op voorwaarde dat hij of zij zelfstandig beslissingen kan en mag nemen. De kredietinstelling kan echter wel een aanvraag weigeren. In de praktijk zal dit echter weinig gebeuren. Wanneer u echter al ergens achterstallige schulden heeft, is het niet mogelijk een kredietkaart te krijgen. Een aanbieder van kredietkaarten heeft het recht een onderzoek te doen naar de kredietwaardigheid van een potentiële klant die een aanvraag heeft ingediend. Als hieruit blijkt dat er reeds bestaande schulden zijn, moeten deze eerst afgelost worden alvorens een nieuwe aanvraag wordt goedgekeurd.
De rente is niet de enige kost voor uw creditcard; het is belangrijk om bewust te zijn van alle kosten die u zou moeten betalen. Als u niet op de hoogte bent, kunnen ze uw schuld en uw maandelijkse rente dienovereenkomstig verhogen. Zorg ervoor dat u controleert of er afwijkingen zijn op deze kosten voordat u een aanvraag indient voor een kredietkaart. Hoewel sommige promotie voeren met lage jaarlijkse bijdrages of transfers zonder kosten, kunnen deze voordelen tijdelijk zijn; dus het is belangrijk om de details van uw contract na te zien om te weten wat je te wachten staat. De kosten van uw kredietkaart kunnen als volgt zijn:
  • Jaarlijkse bijdrage
  • Vervangingskosten
  • Cashafhalingsvergoeding
  • Wisselkosten en cashafhalingskosten in het buitenland
  • Laattijdige betalingskosten
  • Limiet overschrijdingskosten
  • Belastingen
  • Factuurkosten
  • Jaarlijkse bijdrage voor de bijkomende kaart
Vergeet vooral niet dat vele bedrijven graag wat kosten in de kleine letters verstoppen. Dit soort kosten kunnen erg hoog oplopen, wees dus op uw hoede en lees alles zeer zorgvuldig. Zo zou u bijvoorbeeld kunnen inschrijven op een gratis testperiode waarna ze u automatisch omzetten naar een betalende dienst na die periode. Sommige online diensten kunnen eveneens bepaalde verdoken kosten hebben en u zou kunnen betalen voor bijkomende diensten die u eigenlijk niet nodig hebt. De beste kredietkaart vinden vereist dat u attent bent op de details om verdoken kosten te vermijden.
Hoe weet u nu welke kaart u moet kiezen? Hieronder kan u een lijst bekijken met de voordelen en kenmerken die bij elke kaart in België horen. Kies de opties die het beste bij uw levensstijl passen en begin met vergelijken op ons vergelijkingsplatform.
Dit zijn kaarten die zeer handig zijn voor zakenmensen. Deze kaarten hebben enorm veel voordelen zoals miles, cashback enzovoort. Deze kaarten laten u ook toe analyses van uw financiën te maken.
Dit zijn Belgische kaarten die zeer lage rentes weergeven.
Er zijn kaarten waarbij u geen jaarlijkse kosten moet betalen. Zorg er hierbij voor dat u alles erg goed naleest om mogelijke verassingen te voorkomen. Bij sommigen dient u namelijk een minimum bedrag te besteden voordat u hiervoor kan aanmelden.
Kredietkaarten met voordelen voor frequent flyers bieden enorm veel promoties. Van vliegtickets tot winkelprivileges over de hele wereld. Met deze kaarten kan u volgende voordelen krijgen: miles, reisverzekering, toegang tot lounges.
Veel kredietkaarten bieden voordelen aan in de vorm van punten, cashback kortingen en voordelen in winkels, restaurants en vele soorten evenementen. Deze voordelen kunnen, indien juist gecombineerd, erg voordelig zijn voor uw zuurverdiende centen.
De premium voordelen zijn beschikbaar voor premium kaarthouders; gewoonlijk de platinum kaarthouders. Deze omvatten toegang tot exclusieve lounges op luchthavens over de hele wereld, een permanente conciërge , premium gezondheidszorg, maaltijddiensten en internationale reisverzekeringen.
Met dit soort voordelen, krijgt u telkens punten of terugstortingen wanneer u benzine koopt met uw kredietkaart. Bekijk telkens goed de voorwaarden; sommige kaarten geven punten op alle benzine aankopen terwijl andere enkel een bepaald merk terugbetalen.
Flexi-pay is een goede optie als u een grote aankoop wilt betalen, maar niet direct het geld ter beschikking hebt. Flexi-pay geeft u de mogelijkheid om uw betalingen te spreiden met een lage rente of nulrente.
U kan uw kredietkaart gebruiken om geld af te halen via dezelfde manier als met een gewone bankkaart. Hier staat ook vaak een limiet op. Dit is echter niet aan te raden aangezien er telkens kosten bijkomen.
PIN staat voor Personal Identification Number. Deze heeft u nodig om geld te kunnen afhalen bij een bankautomaat. Het is mogelijk dat u in bepaalde etablissementen een PIN code moet indienen. Uw PIN code wordt echter niet gevraagd voor online betalingen. Memoriseer deze code en zorg ervoor dat u de enige bent die deze code kent.

Alle informatie over persoonlijke financiën en de vergelijking van financiële producten in 3 stappen

Waarom kiezen voor TopCompare.be?

100% gratis!
Snel & eenvoudig
Objectief & onafhankelijk

TopCompare.be is het beste platform om consumentenkredieten, kredietkaarten, zicht-, spaar-, termijnrekeningen en kasbons te vergelijken. We laten je toe deze producten van alle financiële instellingen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die je zal helpen de juiste keuzes te maken.

Testimonial person
TopCompare.be bespaart me van de ene naar de andere bank te moeten lopen. Ik dacht niet dat het verkrijgen van mijn eerste kredietkaart zo eenvoudig zou zijn. Bedankt TopCompare.be!
Mathieu, 25 jaar, Brussel

Onze gratis tip om geld te besparen

Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Lees het laatste nieuws over financiële producten in België en de beste tips om geld te besparen. Bekijk al het nieuws