Kredietkaart

Achteraf betalen: vind de kredietkaart voor uw profiel

Een kredietkaart levert u een groot betalingsgemak op als u zich aan de voorwaarden houdt.

Door Jana Van Breusegem op 3 November 2017 | leestijd: 11 mn

Topcompare.be
achteraf betalen

Heel kort: wat is een kredietkaart?

Een kredietkaart is een betaalmiddel waarmee u ‘op krediet’ kan kopen. Dit betekent dat wanneer u iets koopt het geld niet direct van uw rekening wordt gehaald. Het gaat dus om een soort krediet dat u leent maar later terugbetaalt. Dankzij zo’n kaart kan u zowel in de winkel als online en in het buitenland betalingen uitvoeren.

Achteraf betalen is handig wanneer u op het moment van een aankoop net niet over genoeg geld beschikt. Opgelet, als u uw krediet niet op tijd terugbetaalt, dan is het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van toepassing op de resterende som die u nog schuldig bent. Het is dus beter om de gehele som steeds op tijd terug te betalen.

Een kredietkaart geeft u de mogelijkheid om uw betalingen te spreiden (door middel van interesten) en wereldwijd te betalen en geld af te halen, maar u kan ook achteraf betalen volgens uw ritme. U kan online aankopen doen, diverse verzekeringen verkrijgen en genieten van voordelen zoals promoties en kortingsbonnen. Een beter budgetbeheer biedt zich aan u aan.

Belangrijk om te onthouden is dat het gaat over een kredietopening bij de Centrale voor kredieten aan particulieren, wat een impact kan hebben op een mogelijke leningsaanvraag in de toekomst.

In België is het gebruikelijk om een jaarlijkse contributie te betalen als u van een kredietkaart gebruik wilt maken. Het jaarlijkse bedrag zal variëren volgens de bank en het type kaart. Dit gaat van € 5 (of gratis, bv. voor studenten) tot € 570. Desalniettemin gebruiken financiële instellingen verschillende jaarlijkse kostenpercentages (ofwel interestvoeten). Dit percentage fluctueert tussen 9,50% en 14,49%.

Bijvoorbeeld: u gebruikt een kredietkaart als betaalmiddel met een limiet van € 1.250 en een interestvoet van 12%. U heeft u goed laten gaan tijdens de solden voor u en uw kinderen en u heeft deze maand € 1.000 uitgegeven. Deze som moet u uiteraard wel achteraf betalen. U heeft echter niet voldoende middelen en u kan slechts € 750 betalen. Hierdoor u moet u volgende maand de resterende € 250 betalen plus 12% interest. Het totaalbedrag is € 280.

Wat zijn de verschillende types kredietkaarten?

Er zijn diverse types kredietkaarten die aan verschillende noden voldoen. Het is van essentieel belang dat u uzelf de juiste vragen stelt vooraleer u een kaart kiest die het beste bij uw uitgaven en financiële situatie past. Wenst u een beter budgetbeheer, lage jaarlijkse kosten of hecht u vooral belang aan de verzekeringen die bij de kaart komen? De geschikte kaart voor u kan een klassieke kaart zijn, maar ook een prepaid kaart of uitgestelde debetkaart zijn opties met elk andere eigenschappen en voordelen.
Een prepaid kredietkaart heeft alle voordelen van een gewone kredietkaart met de uitzondering dat het niet nodig is om een kredietlijn te openen. U hoeft enkel het gewenste bedrag op de kaart te zetten (binnen bepaalde limieten opgelegd door uw bank) wat u daarna op uw tempo kan uitgeven. Als de kaart leeg is, is het niet meer mogelijk om ermee te betalen. Er is geen risico tot overschrijding. Het principe van achteraf betalen is hier dus niet mogelijk.

De uitgestelde debetkaart biedt u wel de mogelijkheid om uw aankopen op het einde van de maand te betalen. Gegeven het feit dat het krediet maar voor één maand geldig is, is ze perfect voor studenten in die zin dat ze een zekere controle over hun uitgaven kunnen uitoefenen.

Tot slot kan de kredietkaart met een kredietlijn afgesloten worden door bijvoorbeeld studenten die in eerste instantie niet direct over het geld beschikken maar wel in staat zijn om de uitgaven later terug te betalen. Het gaat in feite om een maandelijks hernieuwbaar krediet. 

Kredietkaarten met reisverzekering

De kredietkaarten met een reisverzekering bieden u naast het gemak van achteraf betalen ook diverse nuttige verzekeringen aan wanneer u reist. Er bestaan meerdere offers in België wat aanbieders zoals Visa, Mastercard of American Express betreft. De jaarlijkse bijdragen voor deze kaarten gaan van € 24 tot € 570.

De inclusieve verzekeringen variëren per kaart maar complete aanbiedingen bezitten meestal de reisonderbreking en -annulatieverzekering, medische bijstand, verzekering tegen vluchtvertragingen of gemiste aansluitingen, voor vertraging/verloren gaan van de bagage en een voertuigverzekering. Naargelang het aangeboden gamma zal ook het bedrag van de jaarlijkse bijdrage variëren. Het is dus belangrijk om alle kaarten grondig te vergelijken vooraleer u de kredietkaart met reisverzekering kiest die het beste bij uw profiel aansluit.

Wat houden de verschillende verzekeringen nu juist in?

 • Reisonderbreking en –annulatieverzekering: het is mogelijk dat u uw reis moet annuleren wegens ernstige ziekte, overlijden, ongeval of omdat uw huis ernstige schade heeft opgelopen waardoor uw aanwezigheid vereist is. In dit geval wordt u gedeeltelijk of volledig terugbetaald naargelang de voorwaarden in uw contract.
 • Internationale bijstand: dankzij deze hulpverlening geniet u een telefonische hulp die op elk moment beschikbaar is, waar u ook bent. Een team zal u helpen met medische, juridische of persoonlijke hulp ter plaatse. Dit houdt vaak vertaal- en interpretatiediensten in maar ook repatriëring(en) indien nodig.
 • Medische bijstand: de verzekering dekt de medische kosten in geval van hospitalisatie of ziekte in het buitenland.
 • Reisongevallenverzekering: met deze verzekering bent u gedekt in geval van permanente invaliditeit of overlijden omwille van een ongeval tijdens uw vakantie. De schadevergoeding kan tot € 500.000 gaan maar varieert naargelang de bijhorende bank en de kredietkaart die gebruikt is geweest voor het boeken van de reis.
 • Verzekering voor vertraagde of verloren bagage: afhankelijk van de duur van de vertraging wordt u vergoed. Dit wordt meestal bepaald volgens 2 categorieën: langer dan 4 uur of langer dan 48 uur. De bedragen zijn verschillend per kaart.
 • Verzekering voor vertraagde vluchten of gemiste aansluitingen: in geval van annulering, vertraging, niet-toelating aan boord van de vlucht of een gemiste connectie wordt u vergoed.
 • Voertuigverzekering: naargelang de kaart in kwestie worden de reparatie, sleepvaart, het transport en de repatriëring van het voertuig gedekt door de verzekering.

Bijvoorbeeld: u vertrekt op reis met uw vrienden naar Peru. Tijdens de klim van Machu Picchu breekt u uw been. Zowel de evacuatiekosten als de medische kosten in het ziekenhuis zullen worden terugbetaald als de kaart die gebruikt is geweest voor het merendeel van uw vakantie te betalen deze verzekering bevat.

Sommige kredietkaarten met reisverzekeringen bieden nog andere voordelen, zoals de aankoopbescherming (verzekering geldig in België die diefstal van of schade aan voorwerpen dekt) en bescherming bij niet-levering van online aangekochte goederen.

Kredietkaarten met miles

De kredietkaarten met miles zijn erg interessant voor fervente reizigers. Men kan de kaart gebruiken als betaalmiddel voor de reservatie van hotels, vluchten, wagens en meer waardoor u miles kan verdienen en van getrouwheidsprogramma’s (zoals Miles & More en Flying Blue) kan genieten. U kan de miles ruilen voor vliegtickets, treintickets, hotelovernachtingen of gebruiken voor een auto te huren. Hoe meer miles u verzamelt, des te sneller u statuten krijgt toegewezen met extra voordelen.

De voornaamste getrouwheidsprogramma’s zijn:

  • Miles & More (Brussels Airlines): het meest verspreide programma in Europa, gecreëerd door Lufthansa. U bent eerst Miles & More Member, daarna Frequent Traveller, vervolgens Senator en uiteindelijk Hon Circle Member.
  • Flying Blue (Air France en KLM): de volgorde van de statuten zijn Ivory, Silver, Gold en Platinum. Het voordeel bij Flying Blue? Hoe belangrijker uw statuut, hoe meer miles uw uitgegeven euro’s opleveren.  
  • World Travel (Beobank): verzamel miles en wissel ze vervolgens in tegen de vlucht van uw keuze (binnen de limieten van de verzamelde miles).
  • Programma’s van luchtvaartallianties: de 3 belangrijkste allianties zijn Skyteam (met Air France, Delta, KLM), Star Alliance (omvat o.a. Air Canada, Brussels Airlines en Lufthansa) en One World (waaronder American Airlines, British Airways en Finnair).

Bijvoorbeeld: u beslist om een bezoekje te brengen aan uw vriend die in New York woont. U reserveert een vlucht van € 900 via Air France en profiteert van het miles systeem. Als u 60.000 miles gebruikt dan kan u de vlucht voor € 400 boeken met uw miles kredietkaart. Zo bespaart u € 0,008/uitgegeven mile, wat een interessant aanbod is. Indien u minder bespaart, is het misschien beter om toch nog even te wachten vooraleer u uw miles uitgeeft.

Kredietkaarten met punten

Met een punten kredietkaart kan u punten verzamelen terwijl u de kaart gebruikt om uw aankopen te betalen in de winkel of online. Het principe van achteraf betalen geldt hier opnieuw. Een dergelijke kredietkaart werkt meestal volgens het systeem waar u X aantal punten wint per € Y die u uitgeeft. De precieze getallen verschillen naargelang de kaart in kwestie. U kan de punten inruilen voor diverse voordelen: cadeaus, cadeaucheques, kortingsbonnen en meer.

De puntenkaarten zijn in het algemeen verbonden met een getrouwheidsprogramma. Ziehier de 3 voornaamste:

 • Spaar & Pluk: bij gebruik van de kaart ontvangt u 1 punt per schijf van € 25. Wanneer u 5 punten verzamelt hebt, krijgt u een kortingsbon van € 5. Deze korting kan u vervolgens gebruiken in meer dan 1.000 verkooppunten die partner zijn van het Spaar & Pluk programma in België. Om toegang te hebben tot het programma moet u wel beschikken over een kredietkaart die is uitgegeven door een bank die deelneemt aan het programma.
 • Neckermann:  indien u in het bezit bent van de Beobank Neckermann World Mastercard kan u 1 punt verdienen per € 2 die u uitgeeft. U kan de punten verzamelen en gebruiken voor kortingen op vakanties die u boekt bij Neckermann.
 • Membership Rewards: gebruikers van een American Express (Amex) kaart kunnen 1 punt per uitgegeven euro verdienen. Houders van de Amex Platinum hebben rechtstreeks toegang tot het programma, anderen moeten een jaarlijkse bijdrage van € 18,50 betalen.
 • Hiernaast zijn er nog andere getrouwheidsprogramma’s waarvan de kaarten verbonden zijn met een specifiek merk of keten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Carrefour en haar 3 getrouwheidskredietkaarten.

Men moet in het achterhoofd houden dat het wel steeds om een kredietkaart gaat. De interestvoeten (JKP), de transactiekosten in het buitenland, de jaarlijkse bijdrage, de terugbetalingsvoorwaarden van de kaart en altijd tijdig achteraf betalen zijn dingen waar men steeds rekening mee moet houden. Streven naar een beter budgetbeheer is enkel mogelijk als u rekening houdt met alle voorwaarden waaraan u moet voldoen. In het geval van een getrouwheidskaart denkt u best altijd eerst na of u echt een kaart van het specifieke merk nodig heeft.

Kredietkaarten met cashback

De cashback kredietkaart wordt ook wel  de “kredietkaart met terugbetaling” genoemd. U kan geld recupereren op aankopen die u heeft betaald met de kaart. Dit vertaalt zich in een percentage (dat meestal fluctueert tussen 0,5% en 2% naargelang de kaart) op elke aankoop in de winkel of online. In het laatste geval wordt de terugbetaalde som berekend op de prijs zonder BTW en verzendingskosten.

Elke kaart biedt verschillende bijkomende voordelen: van een tijdelijk hoger percentage tot een gratis bijdrage het eerste jaar en verschillende verzekeringen. Indien u uw cashback kaart als betaalmiddel gebruikt voor uw aankopen kan u meestal genieten van een verzekering tegen diefstal of onvrijwillige schade en verlengde garanties voor producten zoals huishoudapparaten en multimedia. Aangezien de voordelen per kaart verschillen is het essentieel dat u de verschillende offers vergelijkt vooraleer u het aanbod kiest dat u het interessantst lijkt.  

Als u bovendien regelmatig bij Brico winkelt, altijd bij Q8 tankt of ervan houdt om op vakantie te vertrekken, weet dan dat er getrouwheidskaarten zijn voor specifieke merken. Zo kan u van de beste promoties en reducties genieten. Bij Brico krijgt u bijvoorbeeld 2% cashback op uw aankopen in de winkels van het merk.  

U heeft het begrepen; er zijn talloze voordelen. Toch zijn er 2 aandachtspunten waar men rekening mee moet houden. Langs de ene kant is het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) erg hoog in geval van een overschrijding van de uitgavenlimiet (rond 12%). Anderzijds bestaan er jaarlijkse limieten op de hoogte van het bedrag dat kan terugbetaald worden.

Bijvoorbeeld: u geeft eindelijk toe aan de nieuwe Samsung televisie en u betaalt een som van € 900 met uw cashback kredietkaart Beobank Extra World Mastercard. Deze kaart biedt 1% cashback (1% op bedragen tot € 100 en 0,5% op aankopen > € 100) waardoor u volgende maand € 4,5 ontvangt (met een terugbetalingslimiet van € 100 / jaar).

Prepaid kredietkaarten

Zoals de naam al aangeeft is de prepaid kaart een kaart waarop u vooraf een bepaald bedrag stort, net zoals bij een oplaadbare telefoonkaart. De kaart functioneert zoals een gewone kredietkaart met dat verschil dat u ze niet meer kan gebruiken als er geen geld meer op staat. U hoeft geen kredietlijn te openen waardoor er geen risico voor een overschrijding is. Dankzij de prepaid kaart is een beter budgetbeheer mogelijk en hoeft u geen interesten te betalen. Achteraf betalen voor uw aankopen is hier niet mogelijk.

Deze kaart is erg nuttig voor:

  • Jongeren: met een prepaid kaart kan men van de meeste functies van een kredietkaart genieten zonder grote kosten te maken.
  • Ouderen die kinderen hebben die op schoolreis of Erasmus vertrekken. De kaart is erg praktisch om als betaalmiddel te gebruiken, u kan gemakkelijk aan uw geld geraken en wereldwijd betalen.
  • Personen die financiële moeilijkheden hebben of een beter budgetbeheer wensen.

Vooraleer u tekent voor een prepaid kaart is het belangrijk om eerst na te denken over uw behoeften.

Bijvoorbeeld: uw dochter vertrekt voor 3 maanden op Erasmus en u wenst haar een kredietkaart mee te geven zonder het risico dat ze elke maand de limiet kan overschrijden. De prepaid kaart is in dat geval ideaal voor u!

Wat is de beste kaart voor uw profiel ?

Er zijn verschillende kredietkaarten in de markt die u diverse voordelen bieden. Het vinden van de kaart die het beste bij u past is dus geen gemakkelijke zaak. Om u helpen met kiezen zijn enkele types van profielen opgesteld die vergezeld zijn van de meest geschikte kaart.

 • U let op uw budget

U beschikt over een middelmatig inkomen, hebt geen nood aan tal van voordelen die een hoge jaarlijkse bijdrage vereisen en verkiest het principe van achteraf betalen? Dan is een standaard kredietkaart met enkele basis-voordelen ideaal voor u.

 • U bent student

Met een prepaid kaart laadt u op voorhand een bedrag op dat u daarna op uw eigen tempo uitgeeft. Indien u nood hebt aan een beter budgetbeheer is dit soort kaart misschien een betere fit voor u. Vanaf het moment dat er geen geld meer op de kaart staat, zijn aankopen niet meer mogelijk. U kan dus niet voor nare verrassingen komen te staan zoals een limietoverschrijding en hoge interesten moeten betalen op de terug te betalen som.

 • U houdt van shoppen

U houdt van nieuwe dingen kopen, of het nu in een fysieke winkel is of op uw favoriete e-commerce website. Achteraf betalen levert u een groot voordeel op waardoor u toch nog dat ene hebbeding kan aankopen als u uw salaris nog niet hebt ontvangen. In dat geval is het voor u aangewezen om een kijkje te nemen bij de cashback kredietkaarten, punten kredietkaarten of kaarten met aankoopbescherming zodat u gedekt bent in geval van problemen met de producten, levering, etc.

 • Aankoopbescherming: dekking in geval van diefstal of onvrijwillige schade.
 • Verlengde garanties: u kan van een garantieverlenging genieten op diverse producten zoals huishoudapparaten of multimedia.
 • Safe Online: als u een foute bestelling ontvangt of het bestelde product wordt niet geleverd, zal u worden terugbetaald.
 • Cashback: u recupereert een percentage van uw uitgaven tot een jaarlijks maximaal bedrag naargelang de kaart.

De bestedingslimieten kunnen erg hoog zijn en u een grote vrijheid voor uw uitgaven geven. Daarentegen kan u uw punten kredietkaart of cashback kaart gebruiken als betaalmiddel voor uw aankopen en zo punten verzamelen (die u kan omruilen voor kortingen en coupons) of zelfs geld terugkrijgen (via een percentage op uw aankopen).

U houdt van luxe

Geniet u dankzij uw sociale statuut of salaris een zekere financiële vrijheid en wenst u hiervan te profiteren via een luxe kredietkaart? In dat geval zal de jaarlijkse bijdrage die u moet betalen hoger zijn dan bij een klassieke kaart. Daartegenover staat dat u van een waaier aan voordelen zal kunnen genieten; zoals verzekeringen, garanties en voordelen van alle aard:

 • Reisverzekeringen (bij annulering of onderbreking van de reis, vertraging of annulering van de vlucht, vertraging of verloren gaan van de bagage, ziekteverzekering, voertuigbijstand, …)
 • Opwaardering van uw zetel in het vliegtuig
 • Aankoopgarantie (verzekert tegen diefstal en onvrijwillige schade)
 • Safe online verzekering (verzekert tegen fraude)
 • Verzekering bij niet-levering van een online aangekocht goed

U zal genieten van een hogere uitgavenlimiet en lage kosten om geld af te halen en te betalen in het buitenland. Achteraf betalen is slechts één van de vele voordelen die u krijgt; u beschikt over de mogelijkheid om miles te verzamelen voor vluchten, hotels en huurauto’s mee te boeken.

U houdt van reizen

U bent een grote reiziger en wilt het liefst elke hoek van de wereld afschuimen, of u nu alleen bent of in groep? Dan is een kredietkaart met reisverzekering iets voor u! Deze kaart bevat verzekeringen die niet alleen u maar ook uw familie dekt tijdens jullie reizen in het buitenland.  

Conclusie

U ziet het; er bestaat een enorm aanbod aan kredietkaarten. Het is cruciaal dat u zichzelf de juiste vragen stelt i.v.m. waarvoor u de kaart gaat gebruiken, met welke frequentie, of er een bepaald type uitgaven is dat vaak voorkomt, wat uw financiële situatie is en uw levensstijl.  Als u hierop de antwoorden heeft gevonden, kan u pas echt beginnen zoeken naar de meest geschikte kaart voor u. Dankzij TopCompare kan u alle aanbiedingen vergelijken in een handomdraai. Wij bestaan namelijk uit een financieel vergelijkingsplatform dat alle producten op een neutrale en onpartijdige manier verzamelt.

 

Vergelijk kredietkaarten in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen