Kredietkaart

Loyaliteitsprogramma’s van kredietkaarten in België

Een kredietkaart gelinkt aan een getrouwheidsprogramma kan u heel wat voordelen opleveren.

Door Jana Van Breusegem op 10 november 2017 | leestijd: 8 mn

loyaliteitsprogramma

Wat is een loyaliteitsprogramma?

Een loyaliteitsprogramma is een programma waarmee bedrijven trouwe klanten belonen met allerlei voordelen en kortingen. De programma’s hebben allemaal hetzelfde principe gemeen: hoe meer u de producten van het bedrijf aanschaft (of het nu een kledingwinkel, boekenwinkel of vliegmaatschappij is), hoe meer “punten” u krijgt. Deze punten kunnen ook miles zijn, die u kan besteden aan hotels, huurauto’s, vliegtickets of andere gerelateerde diensten.

Puntenprogramma

In België zijn puntenprogramma’s overal terug te vinden. Bijna alle grote winkels en commerciële diensten hebben een soort klantenkaart verbonden aan hun merk. Hoe meer u aanschaft, hoe meer punten u verdient en hoe beter de kortingen en voordelen worden. De punten zijn te gebruiken als kortingspercentages op toekomstige aankopen, coupons of een speciaal lidstatus, waar per winkel andere voorwaarden bij komen kijken.

Spaar en Pluk

Het meest populaire loyaliteitsprogramma in België is zonder twijfel Spaar en Pluk (ook vaak ‘Spaar&Pluk’ genoemd). Dit programma van Worldline SA wordt ondersteund door tal van Belgische banken en is geheel gratis voor kredietkaartgebruikers.

Voor iedere transactie van minimaal € 25 die u doet met uw kredietkaart van een bank die deelneemt aan het programma, krijgt u een Spaar en Pluk punt dat één jaar geldig blijft. Zodra u over 5 punten beschikt, ontvangt u van Spaar en Pluk een tegoedbon van € 5, of een vermenigvuldiging van € 5 afhankelijk van uw puntentegoed. Het Spaar en Pluk programma maakt het mogelijk om aanbiedingen en kortingen te verkrijgen van een scala aan partners. Deze kan u gebruiken door de barcode van de promotie te laten scannen aan de kassa (vanop uw smartphone of op papier), door de promotie toe te voegen aan uw kredietkaart en automatisch via cashback te laten verrekenen op uw uitgavenstaat of door ze rechtstreeks aan de betaalterminal te ontvangen. De laatste optie is nieuw: u hoeft de promotie niet meer te activeren of af te drukken. De betaalterminal zal u automatisch vragen of u uw punten wilt omzetten in een korting.  

Een aantal voorbeelden van Spaar en Pluk partners zijn: Sushi Shop, Take Off, Walibi, European Philharmonia, Nationaal Orkest van België, All Ways, Oceania Cruises, Farmaline, LensOnline.be, Maasmechelen Village, en dat is nog lang niet alles.

Alle Mastercard en Visa kredietkaarten kunnen worden gebruikt in het Spaar en Pluk loyaliteitsprogramma. De meeste banken in België nemen dus al deel aan het programma. Als uw kredietkaart niet deelneemt, dan kan u alleen punten sparen bij Worldline verkooppunten.

Neckermann

Waarschijnlijk bent u al bekend met Neckermann. Bij de reismaatschappij kan u exotische reizen, stedentrips, hotels, vluchten en nog veel meer boeken. Beobank is een partner van Neckermann. Die samenwerking is terug te vinden in de Beobank Neckermann World Masterkaart (van slechts € 5 per jaar). Dit is de enige kaart die u de standaard voordelen van een kredietkaart biedt terwijl u tegelijkertijd punten kan sparen bij Neckermann. Met de punten verkrijgt u kortingen die u kan gebruiken voor uw volgende vakantie die u boekt via Neckermann.

Als u uw Beobank Neckermann World MasterCard gebruikt, krijgt u tot € 250 korting per jaar op al uw boekingen bij Neckermann. De kredietkaart biedt ook andere voordelen, waaronder o.a. een uitgebreid verzekeringspakket (aankoopbescherming, garantieverlenging, laagste prijs garantie en geldopname bescherming).

Neckermann-punten zijn gemakkelijk te verdienen, ongeacht waar u bent of wat u koopt. Zoals aangegeven op de website van Neckermann werkt het als volgt:

 • 1 Neckermann-punt per uitgegeven euro bij Neckermann in België;
 • 1 Neckermann-punt per uitgegeven 2 euro bij al uw andere aankopen (supermarkt, parkeerkaarten, restaurants, internetwinkels, etc.) zowel in België als in het buitenland;
 • 2500 Neckermann-punten leveren u € 25 korting bij uw volgende Neckermann-vakantie.

Membership Rewards

Membership Rewards is het loyaliteitsprogramma van de kredietkaartmaatschappij American Express. Dit programma maakt het mogelijk om punten te verzamelen die u vervolgens toegang geven tot allerlei voordelen en kortingen. Per uitgegeven euro ontvangt u 1 Membership Rewards-punt.

Om van dit loyaliteitsprogramma te genieten, hebt u één van de volgende American Express kredietkaarten nodig:

 • Blue American Express, onderdeel van het Blue Xperience (het loyaliteitsprogramma kost jaarlijks € 20 extra)
 • Green American Express
 • Gold American Express
 • Platinum American Express

Door de punten te verzamelen (die levenslang geldig blijven), kan u een groot aantal uiteenlopende beloningen ontvangen. Denk aan huishoudelijke apparaten, elektronica, voedselproducten, luxe accessoires, vliegtickets, hotelreserveringen en meer:

 • U kan thuis cadeaus laten leveren zoals een digitale tablet, een luxe horloge, chocolade en meer;
 • met digitale vouchers ontvangt u per direct korting op allerlei producten en diensten;
 • boek reizen via het online reisbureau van American Express, maar ook via Air France, KLM, British Airways en andere vliegmaatschappijen;
 • schenk punten aan een goed doel
 • zet de punten om in euro’s: per 1.000 punten ontvangt u € 4 (dit getal kan in de toekomst worden aangepast)
Loyaliteitsprogramma Verzekeringen Andere voordelen Jaarlijkse bijdrage
American Express Platinum Membership Rewards Reisverzekering voor annuleringen, wijzigingen en onderbrekingen, bagageverzekering, reisongevallenverzekering, medische bijstand, fraudeverzekering, aankoopverzekering, safe online verzekering, garantieverlenging Toegang tot de Platinum Concierge & Travel service, Priority Pass, Delta Sky Club, Upgrade van de getrouwheidsprogramma’s van Hertz en Avis en het “Taste” programma van American Express. € 570
American Express Gold Membership Rewards  

Fraudeverzekering, aankoopverzekering, safe online verzekering, Reisverzekering voor annuleringen, wijzigingen en onderbrekingen, ticket upgrade, vlucht- en bagagevertragingsverzekering, verzekering voor gemiste aansluitingen, reisongevallenverzekering, voertuigbijstand (als u de optie kiest)
Toegang tot de Gold Travel service
€ 115 (€ 195 met voertuigbijstand)

+ € 18,50 voor toegang tot Membership Rewards

American Express Green Membership Rewards Fraudeverzekering, aankoopverzekering, reisongevallenverzekering / € 65 + € 18,50 voor toegang tot Membership Rewards
American Express Blue Membership Rewards Fraudeverzekering / € 35 + € 18,50 voor toegang tot Membership Rewards

Tankkaarten

Mocht u veel op de baan zijn, dan kan een tankkaart of kredietkaart met korting op brandstof nuttig voor u zijn. Door beloningen te ontvangen voor uw loyaliteit aan bepaalde pompketens moet u minder betalen voor uw brandstof. Met zo’n loyaliteitsprogramma zal u jaarlijks niet enorm veel besparen, maar het kan het alsnog waard zijn. Afhankelijk van de kaart en de verwante uitgever bespaart u tussen de € 0,005 en € 0,02 per liter.

Als de korting op brandstof niet voldoende voor u is, bent u misschien eerder geïnteresseerd in enkele handige verzekeringen die soms gepaard gaan met het loyaliteitsprogramma, zodat u bijvoorbeeld verzekerd bent en bijstand ontvangt bij autopech.

  Kredietkaarten Tankkaarten Klantenkaarten
  Beobank Q8 World MasterCard Octa+ Pass AVIA DATS 24 VAB Total Club Delhaize Plus kaart
Jaarlijkse kost € 5 € 0 € 0 € 0 € 0 € 0 € 0
Besparing op brandstof 2% cashback bij Q8 (eerste 3 maanden 4%) 1 energiepunt/2l (t.w.v. € 0,01) € 0,0075/l € 0,01/l € 0,02/l bij Q8 (België) en Esso (Europa) 1 point/5l (t.w.v. € 0,025) 1 Plus-punt/2l bij Q8 (t.w.v. € 0,01)
Andere voordelen  

– 2% op Q8 Mazout

– 0,5% op andere aankopen

– Verzekering voor: aankoop , auto-agressie, autosleutels/papieren diefstal, safe online, garantieverlenging

– 2x of 3x meer punten bij afname van andere Octa+ energieproducten
– Ook bruikbaar bij Power en Octa+ stations /  

– 10% voor olie en antivries (Esso-shop)

– 10% voor carwash en smeermiddelen (Q8)

– Andere voordelen

 

– 3 weken gratis pechverhelping bij elke tankbeurt van 25 liter in België en Luxemburg

– Andere voordelen

 

– 1 Plus punt / € 2 voor Shop&Go aankopen

– Spaar punten en geef ze uit in winkels van Delhaize en partners

Voorwaarden – Enkel geldig bij Q8

– Max € 250 korting per kalenderjaar

– Enkel geldig bij Octa+

– € 100 waarborg

– Geldig bij AVIA, Power en Octa+

– € 2,5 eenmalige administratiekost

– Korting geldt niet als prijs minder is dan officiële prijs – 0,0010 €/l

– Max. € 100 per week

– Enkel geldig bij DATS 24

Lid zijn van een organisatie (bv. ACLVB, VSOA, KV of andere) of werken bij werkgever die lid is van DATS24

– Max. €0,16 korting op de officiële brandstofprijs

– Geldig bij Q8 of Esso

– Lid zijn van VAB

–Enkel geldig bij Total – Enkel geldig bij Q8

– 500 Plus-punten geven recht op een Plus-punten bon van €5 uit te geven bij vele partners

Miles loyaliteitsprogramma

Dankzij de verschillende Miles loyaliteitsprogramma’s kan u punten (“Miles”) verdienen. Die verdient u door vliegtickets, huurauto’s, hotelverblijven met uw kredietkaart aan te schaffen. Daarna kan u de punten inruilen voor tickets (vliegtuig of trein), diverse vliegservices (eten aan boord, upgrades, betere stoelen) of een reservering van een hotelkamer of huurauto.

Flying Blue

Het loyaliteitsprogramma van Flying Blue is opgericht door het Frans-Nederlandse Air France-KLM. Dit gratis loyaliteitsprogramma maakt het mogelijk om Miles op te sparen, die u vervolgens kan gebruiken voor allerlei voordelen. U ontvangt de Miles simpelweg door hotels, vluchten en auto’s te boeken bij Air France, KLM of hun partners zoals Delta Air Lines, Jet Airways, Aeroflot en andere.

Er zijn twee kredietkaarten van Beobank waarmee u toegang krijgt tot Flying Blue. Dat zijn de Flying Blue World MasterCard (€ 75 / jaar) en de Premium Flying Blue World MasterClass (€ 150 / jaar). Naast het feit dat u Miles kan verzamelen, geniet u ook van verzekeringen gelinkt aan de kredietkaart. Denk o.a. aan reis- en winkelverzekeringen. Iedere kaart heeft echter zijn eigen verzekeringsvoorwaarden, wat het essentieel maakt om vooraf kredietkaarten te vergelijken.

Miles & More

Het Miles & More loyaliteitsprogramma is mogelijks het populairste Miles programma ter wereld. Het is opgericht door de Duitse vliegmaatschappij Lufthansa, maar het programma wordt ook aangeboden door onder andere Austrian Airlines, Swiss, Luxair, Burssels Airlines en Germanwings.

Lidmaatschap is gratis voor iedereen. U kan toegang tot het loyaliteitsprogramma verkrijgen op de website van Lufthansa en Brussels Airlines. U kan Miles sparen door te reizen met één van de 300+ partners, al kunnen ook uw aankopen vanuit thuis meetellen. Hoe meer Miles u spaart, hoe meer uw status evalueert, waardoor de voordelen steeds beter worden.

De Miles zijn in te wisselen voor verschillende diensten en producten, zoals het betalen van een huurauto, vliegtickets, hotelovernachtingen, stoelupgrades en meer.

Zie hieronder een kort overzicht van de voornaamste voordelen van de Miles & More statuten.

Voordelen Miles & More lid Frequent Traveller Senator Hon Circle lid
Hoe u in aanmerking komt : 1 award mile 35.000 status miles of 30 lijnvluchten binnen een jaar 100.000 status miles binnen een jaar 600.000 Miles verspreid over twee jaar
Geldigheidsduur 36 maanden Oneindig Oneindig Oneindig
Check-in voordeel / Business Class bij partnermaatschappijen First Class & Premium check-in First Class & Premium check-in
Toegang tot lounges / Business Lounge Senator en Star Gold Lounges Lufthansa First Class, Swiss First en Austrian HON Circle lounge, First Class Terminal in Frankfurt

Vergelijk kredietkaarten in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen