Kredietkaart

De verzekeringen van uw kredietkaart: reisbijstandsverzekering en meer

Een goede verzekering is van levensbelang en vaak uw redding in benarde situaties.

Door Jana Van Breusegem op 3 November 2017 | leestijd: 9 mn

reisbijstandsverzekering

Bij elk gebruikersprofiel past een andere kredietkaart, en elke kaart bezit een verschillend gamma aan voordelen en verzekeringen. Of u nu een grote avonturier bent, vaak business reizen maakt, houdt van luxe of een enthousiaste shop-fanaat bent; voor elk is er wat wils. Door kredietkaarten correct te vergelijken kan u bijvoorbeeld de ideale reisbijstandsverzekering terugvinden waarvoor u anders meer zou betalen.

Wat is het nut van een goede verzekering?

Iedereen maakt het wel eens mee: een ongeval, probleem of ongeluk dat financiële gevolgen met zich meebrengt, al dan niet van substantiële grootte. Over een goede verzekering beschikken kan op zo’n moment essentieel zijn en u een hoop ellende besparen. Een verzekering die ook nog eens bij uw profiel past is dan helemaal een ideale situatie; denk bijvoorbeeld aan een annulatieverzekering wanneer u net ziek wordt voor u op reis vertrekt of een reisbijstandsverzekering die uw medische kosten in het buitenland terugbetaalt.

Bovendien kan u van auto-, woon-, aansprakelijkheids-, levens- en andere verzekeringen genieten via uw kredietkaart. Het aanbod hangt af van de financiële instelling en de kaart die u bezit. Zo kan u o.a. genieten van verzekeringen die handig van pas komen in de reis- of shopping wereld. Wanneer u uw vakantie reserveert of vlucht betaalt met behulp van uw kredietkaart, bent u beschermd dankzij de reisbijstandsverzekering of annulatieverzekering van uw kaart.

Wie heeft er voordeel bij een verzekering?

Om te kunnen genieten van een shopping- of reisbijstandsverzekering gerelateerd aan een kredietkaart moet u de kaarthouder zijn. Er zijn wel enkele verzekeringen die ook uw familieleden dekken, namelijk uw partner en kinderen. Elk kind mag maximum 25 jaar oud zijn en moet steeds onder uw dak leven (gedomicilieerd in België).

Verzekeringsmaatschappijen vereisen meestal dat bij een shopping- of reisbijstandsverzekering de aankopen in hun geheel (100%) of gedeeltelijk (minimum 50%, maar dit kan variëren per instelling) betaald werden met de kredietkaart. Alleen dan kan een correcte werking van de verzekering in geval van problemen worden gegarandeerd.

Reisbijstandsverzekeringen

U houdt van reizen of hebt enkele dagen vakantie aangevraagd om naar het buitenland te vertrekken? Handig om weten is dat u naargelang uw type kredietkaart kan genieten van een reisbijstandsverzekering voor uw verblijf. Wilt u vermijden dat u zich voor onnodige verzekeringen inschrijft en overbodig geld uitgeeft? Licht u dan bij uw bank in over het verzekeringspakket van uw kredietkaart.

Er bestaat een brede waaier aan kredietkaarten die reisverzekeringen aanbieden die u van dienst kunnen zijn wanneer u in het buitenland bent, zoals bijvoorbeeld een verzekering voor vertraagde bagage of annulatieverzekering. Om beroep te kunnen doen op zo’n verzekering is meestal een jaarlijkse bijdrage van € 24 – € 570 vereist. Bovendien correspondeert elke kaart met een ander uitgavenpatroon en varieert elk aanbod per profiel. Het is dus cruciaal om alle modaliteiten goed te bekijken en u de juiste vragen te stellen vooraleer u uw keuze maakt.

Er bestaan verschillende soorten reisbijstandsverzekeringen:

Annulatieverzekering en afbreking van de reis

Inbegrepen in de meerderheid van kredietkaarten met reisverzekeringen kan u dankzij deze verzekering uw reis onderbreken en annuleren wegens bepaalde redenen. Het is aangewezen om de gestipuleerde voorwaarden van de afbrekings- of annulatieverzekering in het contract aandachtig te lezen zodat verwarring wordt vermeden.

De dekking is veelal geldig in geval van:

 • ziekte, ongeval of overlijden van de kaarthouder of een naaste;
 • ernstige materiële schade aan een onroerend goed;
 • herexamens van de kaarthouder of een naaste;
 • (echt)scheiding van de kaarthouder;
 • verlies of diefstal van de reisdocumenten.

Bovenstaande lijst is niet uitsluitend; bekijk daarom steeds de precieze voorwaarden die verbonden zijn aan uw kredietkaart op de website van uw bank, of maak een afspraak. Zo kan u een reisbijstandsverzekering vinden die bij uw persoonlijke voorkeuren aansluit. Het bedrag van de vergoeding fluctueert meestal tussen € 5.000 en € 10.000 (per reis, per familie en per jaar).

U hebt een 10-daagse fietstocht met uw familie in de bergen gepland. Om hier goed op voorbereid te zijn, trainen jullie dagelijks in de Ardennen. Jammer genoeg gaan de remmen van de fiets van uw 11-jarig zoontje stuk waardoor hij een been breekt. Uw zoon kan niet meer mee op reis en u bent genoodzaakt de trip te annuleren. Als uw kredietkaart over een annulatieverzekering beschikt, zal u worden vergoed.

Reisongevallen

Het noodlot kan overal toeslaan, ook op reis. Juist daarom is het van belang dat u goed verzekerd bent. De verzekering voor reisongevallen dekt u bij een ongeval dat een permanente invaliditeit of overlijden als gevolg heeft. De schadeloosstelling van deze reisbijstandsverzekering varieert tussen € 100.000 en € 500.000, afhankelijk van het type kaart.

Tijdens uw afdaling van de Machu Picchu maakt u een grote val waarbij u verlamd geraakt. De meerderheid van kredietkaarten zal u in deze omstandigheden schadeloos stellen, zelfs al is dit maar een kleine troost.

Medische bijstand

Kredietkaarten die geen medische bijstand garanderen zijn heel gering in de omgang. Als u ziek wordt in het buitenland en naar de dokter of het ziekenhuis moet, bent u verzekerd. Gelukkig maar; medische kosten kunnen snel oplopen tot hoge bedragen wanneer men in het buitenland is.

Enkele illustraties :

 • In Mexico betaalt u ongeveer € 5.700 voor een gebroken arm
 • De kostprijs voor een radiologie onderzoek in een Amerikaans ziekenhuis kan van € 220 oplopen tot € 2.400
 • Een ambulance van een Chinees hospitaal kost ongeveer € 340

In het bezit zijn van de juiste kredietkaart met reisbijstandsverzekering is cruciaal om bedragen als deze te vermijden en vergoed te worden. De schadeloosstelling omvat meestal de medische kosten, uw verblijf in het ziekenhuis en een eventuele repatriëring bij ernstige problemen.

Voertuig bijstand

Autoreizen leveren vaak de mooiste herinneringen op. Wat is er leuker dan de baan op te gaan en steden te bezoeken terwijl u rustig door nationale parken of bossen de natuur kan bezichtigen? Uiteraard is niets onfeilbaar, ook uw auto niet. Het valt al eens voor dat u in panne valt. Gelukkig zijn er kredietkaarten die u in deze situatie zullen schadeloos stellen. U kan o.a. beroep doen op een reparatie of versleping, vervangwagen en andere diensten. Lees aandachtig de clausules in het contract i.v.m. de precieze voorwaarden van de reisbijstandsverzekering van uw kaart en vind dankzij het online vergelijkingsplatform op TopCompare.be de kaart en bijbehorende verzekering die u zoekt.

U huurt een riante villa met zwembad in het zuiden van Frankrijk voor 2 weken om uw familievakantie door te brengen. Na het ontbijt wilt uw auto niet meer starten; het ziet er naar uit dat de batterij het heeft begeven. Ook de kabels opnieuw verbinden helpt niet. U belt een reparateur die het probleem komt verhelpen waardoor u toch nog kunt vertrekken. Dankzij de bijstand van uw kredietkaart moet u geen enkele euro uitgeven .

Verlies en vertraging van bagage

Frustrerend: u gaat op vakantie en uw bagage komt niet op tijd aan of geraakt verloren. Belangrijk om weten is dat sommige kredietkaarten hier een verzekering voor kunnen bezitten. Als dit het geval is, dan zijn de regels voor schadeloosstelling meestal bepaald a.d.h.v. volgende categorieën:

 • vertraging van meer dan 4 uur;
 • vertraging van meer dan 48 uur;
 • verlies.

Het bedrag van de vergoeding varieert tussen € 125 en € 1.500; afhankelijk van de categorie,  het type kaart en de uitgevende instelling. In het algemeen laat de som toe om het nodige ter plaatse te kopen (bv. kleding, tandenborstel, tandpasta, ondergoed, …). De voorwaarden van deze soort reisbijstandsverzekering verschillen per bank en zijn belangrijk om in acht te nemen. Sommige banken vergoeden u als de vertraging langer duurt dan 4 uur, bij andere banken is soms een minimum vertraging van 6 of 12 uur vereist.

U vertrekt op reis naar Los Angeles (LA) en u maakt een tussenstop in Londen. Tijdens de transfer komt uw valies op de foute band terecht en wordt deze niet overgeheveld naar de vlucht richting LA. Aangekomen op uw bestemming merkt u dat uw bagage niet is meegekomen en dient klacht in bij de bagageservice. Dankzij het identificatienummer van uw valies komt het personeel te weten dat uw bagage zich op een vlucht naar Washington bevindt, maar dat ze zo spoedig mogelijk naar de juiste bestemming zal worden verzonden. Uw valies komt uiteindelijk 6 uur later aan. U zal hiervoor vergoed worden als uw kredietkaart het verlies of de vertraging van bagage dekt.

Vertraagde vlucht en gemiste aansluiting

Als u van reizen houdt is de kans groot dat u al eens met een vertraagde of geannuleerde vlucht te maken heeft gehad. De oorzaken kunnen meteorologisch zijn, technische problemen, gebrek aan personeel, staking of andere. Dit kan heel slecht uitkomen als reizigers een aansluiting moeten halen. Voor meer informatie over welke reisbijstandsverzekeringen u dekken bij een annulering van uw reis, verwijzen we u naar punt C 1. Een vluchtverzekering kan u dekken als uw vlucht vertraagd is. De schadevergoeding, die varieert tussen € 125 en € 400, kan u helpen te betalen voor een eventueel verblijf en maaltijden in afwachting van de nieuwe vlucht.

U droomt al heel het jaar om een witte Kerstmis in hartje Canada te beleven en boekt een vlucht richting Montreal. Op de dag van uw terugvlucht sneeuwt het echter zo hard dat elk vliegtuig verhinderd wordt om op te stijgen. U kan uw aansluitende vlucht in Zürich niet meer halen, maar gelukkig wordt u dankzij uw kredietkaart met reisverzekering vergoed.

Shopping verzekeringen

Bent u fan van shoppen, zowel in winkels als online? Er zijn verschillende kredietkaarten die u voorzien van verzekeringen zoals een aankoopbescherming, Safe Online en een verlengde garantie. Vergelijk daarom eerst de kredietkaarten die u interessant lijken op TopCompare.be en vind zo een goedkope verzekering die bij u past.

Aankoopverzekering

Dankzij deze verzekering zijn de aankopen die u voltooit met uw kredietkaart verzekerd tegen onvrijwillige schade, verlies en diefstal, of u ze nu online heeft gekocht of in de winkel. De voorwaarden voor deze verzekering worden opnieuw bepaald door de uitgevende bank. De geldigheidsduur van de verzekering fluctueert tussen 120 en 200 dagen en vaak is er ook een minimumbedrag voor de aankoop vereist. Informeer u goed over alle details en voorwaarden en vergelijk de verschillende offers in de markt.

Gewoonlijk wordt een gestolen aankoop helemaal terugbetaald en zal een beschadigd product worden hersteld of vervangen. De productcategorieën die in aanmerking komen verschillen van de ene instelling tot de andere.
Meestal worden
onderstaande producten niet gedekt:

 • Levende dieren en planten
 • Bont
 • Vreemde valuta, contant geld, aandelen
 • Tweedehands producten
 • Nieuwe of gebruikte gemotoriseerde voertuigen
 • Artikelen bestemd voor wederverkoop
 • Reistickets en -cheques, toegangstickets
 • Prestaties van diensten, online dienstverlening
 • Draagbare telefoons (bepaalde gevallen)

Safe Online

Soms valt het voor dat een product besteld op het web niet overeenkomt met het hetgeen dat geleverd wordt; het is beschadigd of wordt zelfs helemaal niet geleverd. In dit geval kan de Safe Online garantie u redding brengen. De terugbetaling van het goed wordt gegarandeerd als u het goed online hebt aangekocht in de Europese Unie of Verenigde Staten.

Verlengde garantie

Met een verlengde garantieverzekering geniet u een extra garantie van maximum 24 maanden bovenop de wettelijke garantie van 2 jaar. De start van de extra garantie neemt aan wanneer de wettelijke garantie eindigt. Het gaat vooral om elektronische en huishoudproducten zoals een wasmachine, televisie of computer.

Om van de verlengde garantieverzekering te kunnen genieten moet aan meerdere voorwaarden voldaan zijn:

 • Het apparaat mag niet gebruikt zijn geweest voor privédoeleinden
 • Er bestaat een minimumkost voor het apparaat, afhankelijk van de kredietkaart
 • Het voorwerp moet duidelijk worden vermeld in de clausules van uw verzekeringscontract en deel uitmaken van één van de volgende categorieën:
  • Witte producten (huishoudapparaten zoals een frigo of oven)
  • Bruine producten (multimedia apparaten zoals een fototoestel)
  • Grijze producten (computers, tablets, …)

Niet alle banken dekken alle productcategorieën. Licht u dus vooraf correct in.

 • Het product moet betaald zijn geweest met de kredietkaart. Voor sommige financiële instellingen is een gedeeltelijke betaling al voldoende, andere vereisen dat de volledige som met de kaart werd betaald.
 • Het product moet nieuw zijn aangekocht, mag niet tweedehands en ook niet gehuurd zijn. Voor bepaalde banken komen enkel producten gekocht in België in aanmerking.

Conclusie

Aangezien het niet ongewoon is om problemen tegen te komen wanneer u op reis of aan het shoppen bent, is het altijd beter om te voorkomen dan genezen. Verschillende kredietkaarten beschikken over diverse shopping- en reisbijstandsverzekeringen die u hierin kunnen bijstaan. Een kredietkaart is zoals een paar schoenen: het moet u als gegoten zitten. Daarom is het essentieel dat u het aanbod in de markt vergelijkt om zo de kaart te vinden die het beste bij uw uitgavenpatroon en levensstijl past.

Vergelijk kredietkaarten in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen