Kredietkaart

Ontdek de verschillende soorten kredietkaarten

Belgische kredietkaarten komen elk met hun eigen set karakteristieken en voordelen.

Door Jana Van Breusegem op 10 November 2017 | leestijd: 8 mn

soorten kredietkaarten

Wat is een kredietkaart?

Een kredietkaart is een betaalmiddel dat u in staat stelt om aankopen ‘op krediet’ te kopen, wat betekent dat u het bedrag op een later tijdstip pas effectief betaalt. De mogelijkheid tot gespreid betalen is handig indien u de nodige cash op het moment van de gewenste aankoop niet onmiddellijk voorhanden hebt. Via een kredietkaart kan u wereldwijd betalen, zowel online als in een fysiek verkooppunt. Een kredietkaart werkt eigenlijk zoals een lening: u leent het geld van de uitgever van de kaart bij elke aankoop die u ermee doet. Met andere woorden: u koopt nu en betaalt later. De financiële instelling die uw kredietkaart uitgeeft, schiet u voor een korte periode een som geld voor.

De drie belangrijkste kaartuitgevers zijn Visa, Mastercard en American Express, met wie de verschillende Belgische banken licentieovereenkomsten hebben afgesloten om verschillende soorten kredietkaarten te mogen uitgeven volgens hun eigen voorwaarden. Nochtans zijn banken niet de enige instellingen die kredietkaarten uitgeven; ook bedrijven geven ook hun eigen kaarten uit. Voorbeelden zijn Brico, Carrefour of Brussels Airlines.

Diverse soorten kredietkaarten komen gewoonlijk met een maandelijkse limiet wat uw uitgaven betreft. De specifieke terugbetalingsvoorwaarden van de kaart omvatten diverse kosten zoals o.a. een jaarlijkse bijdrage, het jaarlijks kostenpercentage (JKP) of kosten bij geldafhalingen. Alle modaliteiten worden vermeld in het kredietcontract dat de kaarthouder moet tekenen bij zijn/haar bank.

Wat zijn de verschillende soorten kredietkaarten?

Klassieke kredietkaart

Wanneer u betaalt met uw kredietkaart, leent u elke keer een beetje geld. De totale som die u maandelijks moet terugbetalen, hangt af van de financiële instelling en uw persoonlijke situatie. In tegenstelling tot de gewone bankkaart wordt uw rekening niet direct gedebiteerd wanneer u uw kredietkaart gebruikt. Wel moet u maandelijks minstens een bepaald bedrag van de geleende som terugbetalen, dat wordt aangegeven op de factuur die uw financiële instelling u maandelijks toestuurt. U heeft dus de optie tot gespreid betalen. Op de factuur worden zowel de minimumbedragen vermeld als de deadline voor de betaling.

Als u niet in staat bent om de hele som terug te betalen na ontvangst van uw eerste factuur, zal u de toepasselijke interestvoeten moeten betalen op het gedeelte dat u niet terugbetaalt. Gespreid betalen brengt dus een zekere kost met zich mee. Dit tarief staat bekend als het JKP, ofwel jaarlijks kostenpercentage. Het percentage wordt op jaarlijkse basis berekend en bevat zowel de interestvoeten als enige extra kosten.

Uitgestelde debetkaart

De uitgestelde debetkaart werkt als een geldvoorschot voor een bepaald bedrag dat u moet terugbetalen op het einde van de maand nadat u uw kredietuittreksel hebt ontvangen. De uitgegeven som wordt automatisch afgehaald van uw rekening onder de vorm van een maandelijkse betaling. Als uw saldo niet voldoende is, zal u interest gebaseerd op het JKP moeten betalen.

Kredietkaart met kredietopening

Met dit type kredietkaart kan u wat men noemt een kredietlijn openen. Het kan worden beschouwd als een soort geldreserve op dewelke u oneindig een beroep kan doen, met die voorwaarde dat u elke maand een minimumbedrag terugbetaalt. Als de maandelijkse afbetaling niet gerespecteerd wordt, moet u interesten betalen op het resterende bedrag.

Prepaid kredietkaart

De prepaid kredietkaart is een kaart die een beetje anders in zijn werk gaat dan andere soorten kredietkaarten. Een prepaid kaart is geen echte kredietkaart in die zin dat u niet meer geld kan uitgeven dan er werkelijk op staat. Enkel het geld dat u vooraf op de kaart oplaadt, kan u spenderen. U kan dus niet gebruik maken van gespreid betalen maar u moet ook nooit interesten betalen, omdat er geen sprake is van een geldvoorschot. Dit maakt de kaart erg handig voor o.a. jonge gebruikers, aangezien het budget nooit kan overschreden worden.

Virtuele kredietkaart

Een virtuele kredietkaart is een betaalmiddel waarmee u online op een veilige manier kunt betalen. Het gaat in feite om een tijdelijke kredietkaart die gelinkt is aan een precies bedrag. Dit maakt de virtuele kredietkaart heel verschillend van andere soorten kredietkaarten. Voor elke aankoop ontvangt u een kredietkaartnummer, een vervaldatum en een bepaald cryptogram. Het is praktisch onmogelijk om deze informatie te onderscheppen, in tegenstelling tot bij een standaard kredietkaart waarvan de gegevens u gemakkelijker kunnen ontstolen worden.

Waarvoor dient een kredietkaart?

De kredietkaart maakte zijn intrede in de jaren ‘50 en is afkomstig van de Verenigde Staten. Het gebruik van de kaart wordt steeds populairder wegens de voordelen die bij zo’n kaart komen kijken. Naast een stukje plastic met een magnetische strip is het ook een erg handig betaalmiddel die u, afhankelijk van de kaart, de mogelijkheid geeft tot:

  • het doorvoeren van betalingen (onderhevig aan interest): u kan gespreid betalen en betaalt het geleende bedrag terug volgens uw ritme;
  • wereldwijd betalen en geld afhalen: als u een roadtrip in Azië of een reis naar de nationale parken in Latijns-Amerika hebt gepland, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dankzij uw kredietkaart kan u overal gemakkelijk betalen en geld afhalen. Activeer wel de internationale functie bij uw bank voor u vertrekt;
  • online betalen: een vlucht reserveren of uw Netflix abonnement betalen is in een mum van tijd geregeld;
  • u verzekeren tegen verlies, diefstal, gebreken en frauduleuze transacties en het verkrijgen van een verlengde garantie: u kan altijd in situaties terechtkomen waar u te maken heeft met oplichters of problemen bij uw online bestellingen. Wees gerust, sommige kaarten kunnen u in dit geval dekken;
  • genieten van een groot gamma aan verzekeringen naargelang uw kaart: reizen, annulering, medische bijstand, … ;
  • profiteren van loyaliteitsvoordelen: kortingen (cashback), beloningen (punten), voordelen, airmiles, etc. Alles is mogelijk om geld te besparen!

Van welke voordelen kan ik genieten?

Basis kredietkaart

Deze kaart is perfect voor gebruikers die vooral beroep willen doen op de basisfuncties van een kredietkaart, zoals online betalingen, gespreid betalen en gemakkelijk geld afhalen in het buitenland.

Kredietkaart met reisverzekering

Een ideale kaart voor reizigers! De kaart offert een uitgebreide waaier aan verzekeringen aan de kaarthouder die hem/haar beschermen tegen kleine en grote ongemakken die zich kunnen voordoen tijdens uw verblijf (annulering, bijstand, vertraagde vlucht, gemiste connectie, verlies van bagage en meer).

Kredietkaart met miles

Eveneens een kaart voor echte globetrotters: dankzij de miles kredietkaart kan u miles verzamelen die u erna kan omruilen voor trein- of vliegtuigtickets of andere voordelen gelinkt aan de reiswereld.

Kredietkaart met punten

Een punten kredietkaart kan u handig van pas komen als u een fervente shopper bent. Het systeem is hetzelfde als bij miles kredietkaarten, met dat verschil dat u nu punten verzamelt dankzij uw aankopen met de kaart. U kan deze opsparen en omruilen tegen diverse voordelen of kortingen.

Cashback kredietkaart

Met een cashback kredietkaart kan u een bepaald percentage van uw aankopen die u hebt gedaan met de kaart terugkrijgen. Net als de punten kredietkaart past ook deze kredietkaart bij een shopping profiel.

Prepaid kredietkaart

Op een prepaid kredietkaart moet u vooraf geld opladen. U kan alleen het bedrag dat op de kaart staat uitgeven en dus nooit uw budget overschrijden. Dit is een ander principe dan bij andere soorten kredietkaarten maar kan heel handig zijn als u uw uitgaven onder strikte controle wilt houden.

Verschillende betaalmogelijkheden

Betaalterminal

Wanneer u in een winkel of restaurant een aankoop doet, betaalt u met de hulp van een betaalterminal. De meeste winkels zijn hiermee uitgerust. Om uw aankoop te voltooien, stopt u de kaart in het apparaat en geeft u uw geheime code in. Dit is net dezelfde procedure als bij een debetkaart. Het kan gebeuren dat de betaalterminal geen PIN-code vereist om de transactie te bevestigen. In dat geval kan de verkoper u vragen om uw handtekening te geven. Hij/zij heeft tevens het recht om de uitgever van uw kaart te contacteren en naar meer informatie te vragen om elke poging tot fraude te voorkomen.

Online betaling

Eén van de grootste voordelen van diverse soorten kredietkaarten is dat deze bij praktisch alle e-commerce platformen worden geaccepteerd als betaalmiddel. De kredietkaart is dus uw ideale partner in crime voor al uw online aankopen. Als u bij de stap voor de betaling aankomt, zal men u vragen om enkele persoonlijke gegevens en eventueel de CVC code (3 cijfers) van uw kredietkaart op te geven. Verzeker u ervan dat u op een beveiligde site bent. In België worden e-commerce websites als beveiligd beschouwd wanneer de site in kwestie het label BeCommerce bezit.

Contactloos betalen

Dankzij deze nieuwigheid kan u uw aankopen voltooien door enkel uw kredietkaart in de buurt van de betaalterminal te houden. U hoeft uw geheime code dus niet meer in te geven. Dankzij de NFC-technologie (Near Field Communication) zijn die lange wachttijden aan de kassa verleden tijd: u hoeft enkel uw portefeuille voor de kaartlezer te zwaaien en de betaling is rond. Let op de volgende dingen:

  • Uw kredietkaart moet uitgerust zijn met de mogelijkheid tot contactloos betalen. Indien niet, is deze functie niet mogelijk.
  • Er bestaat in het algemeen een maximumbedrag voor contactloze betalingen, omdat het systeem veelal wordt gebruikt voor kleine bedragen te betalen. Informeer u over deze betaalmogelijkheid bij uw financiële instelling.  

Digitale portefeuille

Een digitale portefeuille is een soort mobiele applicatie waarmee u verschillende soorten kredietkaarten kan gebruiken en waarin u uw bankgegevens kan  bewaren. U kan ook andere betaalmethoden zoals een debetkaart gebruiken dankzij zo’n portefeuille. Of u nu uw aankopen online of in een fysiek verkooppunt doet, u hoeft uw persoonlijke gegevens niet meer in te geven. Uw digitale portefeuille fungeert als het ware als een soort betalingsbemiddelaar. Dit is erg praktisch; u behoudt een duidelijk overzicht over al uw uitgaven én u kan uw budget beter beheren.

Hoe krijg ik een kredietkaart?

Om een kredietkaart te verkrijgen moet u minimum 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. De financiële instelling die de kaart uitgeeft zal u naar verdere persoonlijke financiële informatie vragen om uw dossier te kunnen opstellen. Naast enkele wettelijke vereisten heeft elke kaartuitgever zijn eigen voorwaarden zoals een minimuminkomen of andere vereisten voor de verschillende soorten kredietkaarten die de instelling aanbiedt. Het belangrijkste criterium is vaak de solvabiliteit van de aanvrager (de capaciteit om de lening te kunnen terugbetalen of niet) dat wordt gebaseerd op zijn/haar inkomsten, uitgaven, lopende kredieten, maar ook op het feit of de persoon al dan niet op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staat genoteerd. Merk op dat het niet altijd nodig is om een rekening bij de bank die de kaart uitgeeft te hebben om een aanvraag voor de kredietkaart te kunnen doen.

Vandaag bestaat er een groot gamma aan diverse soorten kredietkaarten in de markt, met elk hun eigen karakteristieken en voordelen. Om de beste keuze naargelang uw persoonlijke behoeften te vinden, vergelijk dan alle kredietkaarten op TopCompare.be!

Vergelijk kredietkaarten in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen