Lening

Welke lening documenten hebt u nodig voor uw aanvraag?

Door Jana Van Breusegem op 1 December 2017 | leestijd: 3 mn

Lening documenten

Hebt u interesse in een lening, maar vreest u dat u niet al het nodige papierwerk zal kunnen aanleveren? Voor bepaalde kredieten moet u specifieke documenten kunnen voorleggen. Daarom zet TopCompare.be alle nodige lening documenten voor u op een rijtje. Zo bent u alvast voorbereid op de leningsaanvraag en kan u heel wat tijd winnen in het proces.

Documentatie vereist!

Om een persoonlijke lening aan te vragen kan u bij verschillende financiële instellingen terecht. De bank zal u vragen naar enkele persoonlijke gegevens en ondersteunende documentatie. Met een volledig dossier maakt u meer kans om de lening te krijgen en kan u betere voorwaarden ontvangen. De bank moet namelijk kunnen inschatten hoe groot het risico is dat u de lening niet kan terugbetalen. Als er documentatie ontbreekt, zal de bank dit aanschouwen als een groter risico waardoor u minder kans maakt op een goedkeuring. Sommige banken zullen uw aanvraag zelfs niet verder bekijken als er cruciale lening documenten ontbreken, of zullen een hogere rente vereisen.

In het algemeen zal iedere bank achter ongeveer dezelfde documentatie vragen. Voordat u alle lening documenten begint te verzamelen, kan u best alle leningen vergelijken om de meest voordelige uit te kiezen. Aarzel niet om ons gratis vergelijkingsplatform te gebruiken en de voordeligste lening in de Belgische markt te vinden.

Belangrijkste lening documenten

De voornaamste documenten die vereist zijn bij tijdens het aanvragen van een lening zijn gewoonlijk een dubbelzijdige kopie van uw geldig identiteitsbewijs (identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning) en eventueel het identiteitsbewijs van een mede-ontlener, uw bankgegevens (IBAN en BIC) en een bewijs van huisvesting (elektriciteit-, gas-, water- of telefoonrekening van een vaste lijn).

Er kan, afhankelijk van uw werksituatie, meer documentatie worden gevraagd:

  • Werknemer: uw laatste twee loonfiches of een bankattest om uw inkomen te bevestigen. Indien u een andere bankrekening heeft waarop u ook inkomsten ontvangt, zoals zakgeld of alimentatiegeld, moet u hiervan ook een bankattest meenemen om de bedragen aan te tonen.
  • Zelfstandige: neem uw laatste 3 aanslagbiljetten mee.

Voor bepaalde leningen zoals autoleningen hebt u vaak het bestelformulier van de auto nodig of bij een tweedehandse auto is er een fotokopie van het nieuwe kentekenbewijs nodig. Als u een lening aanvraagt voor een onderneming, dan moet u een schatting van de kosten opgeven. Achteraf moet u vaak ook een factuur binnenbrengen.

Lees ons artikel: Leningsaanvraag optimaliseren: ontdek hier hoe!

Waarvoor dienen de documenten?

Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht te verifiëren dat u de lening kan terugbetalen voordat de lening wordt afgesloten. Zo kan de financiële instelling risicogevallen vermijden en ervoor zorgen dat u niet in een negatieve schuldenspiraal belandt. De lening documenten laten de instelling toe zich te verzekeren dat u het geld terug kunt betalen. U kan altijd weigeren om bepaalde documenten te delen. Daarmee verlaagt u echter uw kansen dat de bank u een lening zal toekennen. Een lening tussen individuen aangaan is ook een mogelijkheid. U kan alle informatie over de particuliere of P2P-lening terugvinden op onze P2P-pagina.

Een ander voordeel van de lening documenten is dat de bank u beter advies kan geven. Het professionele advies van de medewerkers kan erg waardevol zijn om u te helpen een haalbaar aflossingsplan op te stellen. Als het momenteel te riskant is voor u om nu een lening aan te gaan, dan is het misschien beter om de lening even uit te stellen.

Lees ons artikel: Hebt u recht op een sociale lening?

Conclusie

Voordat u een persoonlijke lening aanvraagt, kan u gratis de verschillende opties simuleren op TopCompare.be om het beste aanbod te vinden. Het is niet verstandig om overhaast te werk te gaan en deze stap over te slaan. Als u eenmaal de juiste instelling hebt gekozen, zorg er dan voor dat u alle lening documenten hebt klaar liggen en zo uw kansen op een goedkeuring van de lening vergroot.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen