Lening

Mobilhome kopen: hoe financiert u dit het beste?

Door Jana Van Breusegem op 1 december 2017 | leestijd: 4 mn

mobilhome kopen

U droomt ervan om te kunnen ontsnappen aan het drukke werkleven wanneer u maar wilt en uw ideale reis is een gezellige mobilhome rit langs de Franse kust. Wist u dat er een mobilhome bestaat voor elk budget (dus ook het uwe!) en dat hiervoor verschillende financieringsmogelijkheden bestaan, zoals een mobilhome lening? TopCompare.be geeft u graag wat advies mee betreffende een mobilhome kopen.

Een mobilhome voor elk budget

Naargelang uw budget kan u kiezen voor een nieuwe of tweedehands mobilhome. De prijs van een mobilhome varieert in functie van het merk van de voertuig, het model, de motor, de oppervlakte en enkele specifieke eigenschappen.

  • Tweedehands: indien u zich een kwalitatieve mobilhome wilt aanschaffen maar over een beperkt budget beschikt, kan u slim kiezen en een tweedehands mobilhome kopen. Er zijn verschillende garages en gespecialiseerde winkels die deze verkopen in een heel goede staat. U kan ook websites raadplegen zoals Kapaza, 2dehands.be, etc. waar particulieren hun mobilhome kopen en verkopen. De prijs is belangrijk, maar vergeet niet na te gaan of het voertuig in een goede staat is.
  • Nieuw: in het basissegment vindt u al een mobilhome vanaf € 35.000, maar de gemiddelde prijs varieert tussen € 50.000 en € 60.000. De prijs zal uiteraard afhangen van wat u wenst. Voor de meest luxueuze mobilhomes kan de aankoopprijs heel hoog oplopen. Het is aan u om te beslissen wat u echt nodig heeft.
  • Huren: in plaats van een mobilhome kopen kan u er ook gewoon een huren. Dit zal u toelaten om een eerste trip uit te testen en te zien of het voertuig geschikt is vooraleer u de sprong waagt. In het laagseizoen schommelt de huurprijs voor een basis mobilhome voor 4 personen rond € 400 per week. Aarzel niet om uw kredietkaart te gebruiken voor uw online transacties. De kaart kan u verzekeringen bieden die u beschermen bij uw online aankopen, alsook technische bijstand die u handig van pas kan komen.

Lees ons artikel: Wat is de beste kredietkaart voor uw profiel?

Wilt u zeker en vast een mobilhome kopen? Ga dan zeker eens langs bij de Mobicar beurs, de internationale beurs voor caravans en mobilhomes. Deze zal plaatshebben van 13 t.e.m. 17 oktober 2017 in Brussels Expo. U zal er de nieuwste modellen en laatste trends van de sector ontdekken. Het is ook de perfecte gelegenheid om u te informeren bij de verschillende standhouders en al uw vragen te stellen.

Mobilhome kopen: enkele kosten die u in acht moet nemen

Vrijheid kent geen prijs, zegt u? Helaas. Indien u een mobilhome, nieuw of tweedehands, wenst aan te kopen, moet u goed beseffen dat het gaat om een grote investering. Enkele kosten waar u rekening mee moet houden: aankoopprijs, verzekering, motorrijtuigenbelasting, APK, onderhoud, vochtmeting, technische controles, stalling & locaties, brandstof, overnachtingskosten, SCM certificering.
Lees onze gids: Welk krediet past bij mijn behoeften?

Welk lening is het meest geschikt?

U hebt de mobilhome gevonden die het beste bij u past, maar u beschikt niet over de nodige liquiditeit om deze te financieren? Er zijn drie financieringsmogelijkheden voor deze aankoop: de koop op afbetaling, de persoonlijke lening of de autolening.

  • Koop of afbetaling: wanneer u een nieuwe mobilhome aankoopt bij een concessiehouder zal de verkoper u hoogstwaarschijnlijk een verkoop voorstellen met betalingsfaciliteiten, zoals bij een lening. In dit geval spreekt men van een koop op afbetaling. In het algemeen hebben deze soort leningen een voordelige rentevoet, maar vereisen vaak een bepaald voorschot dat varieert naargelang de concessiehouder.
  • Persoonlijke lening: indien de voorwaarden van de concessiehouder niet geschikt zijn of u wilt liever een tweedehands mobilhome kopen, kan u een aanvraag doen voor een persoonlijke lening bij een financiële instelling. Een persoonlijke lening vereist geen voorschot en ook geen aankoopbewijs. Daarentegen zijn de interestvoeten voor persoonlijke leningen meestal hoger dan voor andere leningen.
  • Autolening: Uiteindelijk blijft de autolening over. Deze biedt meestal een voordeligere rentevoet dan een persoonlijke lening omdat de auto als waarborg dient voor de bank. U zal wel een factuur of een bestellingsbon moeten voorleggen om uw leningsaanvraag te rechtvaardigen. Sommige banken bieden de mogelijkheid om tot 120% van het aankoopbedrag te lenen zodat u enkele extra kosten kan dekken. Bovendien komen mobilhomes niet in aanmerking voor alle autoleningen. U moet zich dus goed informeren over de voorwaarden bij uw bank. Als u bijvoorbeeld een lening wenst aan te gaan van € 30.000 met een looptijd van 36 maanden, dan is de lening Mobilhome van AXA Bank het voordeligst. U zal maandelijks € 856 moeten aflossen met een intrestvoet van 1,75%.

Welke lening u ook kiest, u moet zich goed informeren over uw rechten en plichten bij het aangaan van een lening. Vergeet niet dat geld lenen ook geld kost. De bank zal uw financiële toestand controleren en nagaan of u nog andere leningen hebt lopen. Uiteindelijk beslist de bank of u in staat bent om de nieuwe lening terug te betalen.

Lees onze gids: Hoe kan ik een lening aanvragen?

Aarzel niet om onze vergelijkingstool voor leningen te gebruiken om de lening te vinden die het beste bij u past.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen