Lening

Uw schuldenlast onder controle houden: 6 handige tips!

Door Jana Van Breusegem op 22 November 2017 | leestijd: 4 mn

schuldenlast

Volgens de cijfers gepubliceerd op 20 januari 2016 door de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) hebben steeds meer Belgen moeite om hun krediet(en) af te betalen. Het aantal Belgen dat kredieten niet tijdig weet af te betalen en een schuldenlast met zich meedraagt is met 4,7% gestegen ten opzichte van 2014.

Waarom wordt het steeds moeilijker om kredieten af te lossen? Voor dit fenomeen bestaan meerdere redenen.

Lagere rente is hier een voorbeeld van. Hierdoor zijn mensen geneigd meer te lenen en minder te sparen. Het negatief effect kan worden gevonden bij de kredietopeningen, waarvan de schuldenlast het sterkst oploopt. Ook de prijzen in onroerend goed stijgen steeds meer, waardoor de schuldenlast elk jaar groter wordt per hypothecaire lening die niet kan worden afbetaald. Hoe gaat u nu het beste om met een (overmatige) schuldenlast? TopCompare.be geeft u enkele tips mee om u hierin bij te staan.

Download hier onze gids Wij leggen u alles uit over schulden

Ontdek ons artikel: Hoe ga ik slim met mijn financiën om?

1. Maak een overzicht van openstaande kredieten

Wanneer u een eenduidige balans van al uw lopende kredieten opmaakt, heeft u een beter overzicht over uw financiële situatie. Door precies te weten hoeveel uw schuldenlast bedraagt, i.e. wat u moet terugbetalen en wanneer, kan u gerichte stappen ondernemen. Betaal de rekeningen met de hogere rentevoeten indien mogelijk eerst af, zeker als die ook de grootste bedragen uitmaken.

2. Verlaag uw uitgaven

Het is zeker niet eenvoudig om te bezuinigen in een consumptiemaatschappij. Het merendeel aan gezinnen heeft behoorlijk grote maandelijkse uitgaven die betaald dienen te worden. Een groot deel van de lonen gaat veelal op aan huishuur en hoge energierekeningen. Hetgene dat overblijft is bestemd voor de reguliere uitgaven zoals winkelen, vervoer, kleding en andere zaken. Zorg ervoor dat u deze kosten minimaliseert.

Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren

Lees ook: Besparen op uw energierekening: zo moet het!

Neem ook een kijkje bij uw huidige abonnementen. Wellicht kan u een kritische blik werpen op verzekeringen, telefoonabonnementen of internetpakketten. Grote kans dat u hier een  flinke cent op kan besparen waardoor uw schuldenlast draaglijker wordt.

3. Praat met uw financieel adviseur

Wellicht is dit niet het eerste waar u aan denkt als u het aflossen van uw schuldenlast gemakkelijker wilt maken. Echter, een bank heeft meer baat bij een cliënt die zijn schulden kan aflossen dan een cliënt die ze niet langer kan terugbetalen. Samen kunnen jullie misschien wel tot een oplossing komen. Wees dus niet bang en leg uw situatie uit aan uw adviseur. Deze laatste kan eventueel met suggesties komen die u kunnen helpen met uw financiële positie.

4. Verzekeringen

Verzekeringen nemen bij een lening is niet altijd verplicht, maar het kan wel nuttig zijn om bijvoorbeeld overlijden of arbeidsongeschiktheid te dekken. Als u (nog) geen verzekering hebt afgesloten maar u wilt hier meer informatie over, bespreek dit dan met uw bank.

5. Vraag om een lager tarief

Als u al jaren klant bent bij uw bank, hebt u ondertussen een vertrouwensrelatie opgebouwd. Om samen tot een goede oplossing te komen, kan u een lager tarief voor uw schuldenlast aanvragen. U kan overwegen om de lening in een andere vorm te gieten. Vraag uw bank om persoonlijk advies.

6. Kredietconsolidatie

Een consolidatielening kan een oplossing zijn om uw maandelijkse aflossingen draaglijker te maken. Uw bank voegt dan al uw leningen samen tot één unieke lening tegen een vaste maandelijkse afbetaling. U zal er echter wel langer doen om deze lening helemaal af te betalen. Praat met uw bank om een mogelijke kredietconsolidatie voor uw schuldenlast te bespreken.

Wanneer uw schuldenlast onbeheersbaar is geworden, zijn er enkele hulpdiensten waar u beroep op kan doen.

Buitengerechtelijke schuldsanering

Als u met serieuze financiële problemen zit, kan u een schuldbemiddelaar aanspreken buiten de wettelijke procedures om, bijvoorbeeld een boekhouder of financieel adviseur. Deze persoon of instantie zal proberen om tot een overeenkomst met de schuldeisers te komen en zo de situatie voor de schuldenaar draaglijker te maken.

Collectieve schuldenregeling

De collectieve schuldenregeling is een gerechtelijk procedure om uw schuldenlast onder controle te krijgen. Het stelt mensen in staat om terug te keren naar goede leefomstandigheden en helpt ze te streven naar het aflossen van hun schuldenlast, voor zover dit mogelijk is. De collectieve schuldenregeling gaat in zijn werk met behulp van een schuldbemiddelaar aangesteld door de rechter.

Wanneer u een persoonlijke lening afsluit of een kredietkaart neemt, is het dus belangrijk om eerst goed na te denken of u in staat bent uw schulden tijdig af te betalen. Let daarnaast goed op uw uitgaven en een gezond beheer van uw budget.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen