Lening

Voorwarden van een sociale lening in België

Door Jana Van Breusegem op 4 December 2017 | leestijd: 3 mn

sociale lening

Hebt u al eens gehoord van een sociale lening? TopCompare.be vertelt u alles wat u moet weten over het krediet zelf, de voorwaarden en de beperkingen. Kom er snel achter of u al dan niet in aanmerking komt voor de lening!

Wat is een sociale lening?

Een sociale lening maakt het mogelijk voor mensen met een beperkt inkomen een krediet aan te gaan. Vaak hebben deze personen moeilijkheden om een normale lening af te sluiten. Dankzij de sociale lening kunnen bescheiden huishoudens een huis kopen, bouwen of renoveren. Bij het afsluiten van het krediet kan de aanvrager genieten van voordeligere rentevoeten en voorwaarden.

Download ons budgetformulier Wij helpen u uw budget te beheren

Lees ons artikel: Hoe optimaliseer ik mijn leningsaanvraag?

De voorwaarden van de sociale lening in België

Een sociale lening wordt normaal gezien uitgegeven voor de financiering van sociale woningen.

Voor het Vlaams Gewest is het de sociale woonorganisatie « Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen » (VMSW) die dit type lening beheert. De VMWS kent de sociale lening toe aan gezinnen en alleenstaanden met of zonder kinderen die een beperkt inkomen hebben. Meerdere kredietinstellingen bieden dit type lening aan in België. De lener kan zich rechtstreeks richten tot het « Vlaamse Woningfonds » om een aanvraag te doen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het de ‘Société du Logement de la Région Bruxelloise’ (SLRB) die de voornaamste tussenpersoon is voor een sociale lening. Enkel gezinnen met een beperkt inkomen komen in aanmerking voor de lening.

Het Waalse Gewest is op haar beurt vertegenwoordigd door de ‘Société Wallonne du Logement’ (SWL). De lener kan zich rechtstreeks richten tot het ‘Fonds du Logement des Familles Nombreuses de Wallonie’ (FLFNW) en de ‘Société Wallonne du Crédit Social’ (SWCS) om een sociale lening aan te vragen.

Beperkingen van een sociale lening

Een sociale lening heeft het voordeel dat het een kredietoplossing biedt aan personen die beperkte inkomsten hebben; zodat zij ook de mogelijkheid hebben om te investeren in een huis, een huis te bouwen of te renoveren tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage interestvoet.

Nochtans bestaan er enkele beperkingen voor de lening. Ten eerste is het niet mogelijk om een lening aan te gaan voor eender welk type woning. Zo komen vakantiewoningen of kantoren bijvoorbeeld niet in aanmerking. U bent ook beperkt in het bedrag dat u kan lenen.

Daarnaast moet u de noodzaak van de renovatiewerken kunnen verantwoorden als u een aanvraag doet voor een lening om te kunnen renoveren. Vervolgens zal de geldverschaffer beslissen welk bedrag u kan lenen. Ook moet u beantwoorden aan enkele criteria, zoals bijvoorbeeld een minimum inkomen of het feit dat u reeds kredieten hebt lopen. Voor Vlaanderen moet de woning bijvoorbeeld gelegen zijn in het Vlaamse Gewest.

Tot slot is het belangrijk om te noteren dat de rentevoeten voor de sociale lening elke 5 jaar worden bijgewerkt. Aanbieders van de sociale lening beschikken vaak over een beperkt budget, dus de kans is groot dat het totale bedrag wordt vastgezet op het einde van het jaar.  Er zijn ook veel administratieve formaliteiten die u moet invullen vooraleer u een lening kan toegekend krijgen.

Lees ons artikel: Is geld lenen van uw naasten een goed idee?

Een sociale lening is een hulpmiddel voor mensen met een beperkt inkomen om een lening te krijgen. Nochtans zijn er beperkingen van toepassing en moet u hoe dan ook voldoen aan enkele vereisten. U kan ook geen beroep doen op de lening als u uw badkamer wilt renoveren of een nieuwe keuken wenst te kopen. U kan het krediet enkel gebruiken voor de aankoop, het behoud of werken aan een woning of appartement. 

Daarentegen kan u ook een lening overwegen die speciaal bestemd is voor renovatiewerken. Aarzel niet om ons platform te gebruiken om alle renovatieleningen te vergelijken.

Conclusie

Denk eerst goed na over wat u nodig hebt om te weten te komen welke lening het beste bij u past. Als u een beperkt inkomen hebt en nood hebt aan een lening, kan u ervoor kiezen om een sociale lening aan te vragen als u hiervoor in aanmerking komt. Kijk zeker alle voorwaarden na bij de kredietverstrekker. Denkt u dat een normale renovatielening beter aan uw wensen tegemoet komt? Vergelijk dan alle renovatieleningen om het krediet te vinden dat perfect bij u past.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen