Lening

Studiefinanciering nodig? Houd het bedrag zo laag mogelijk

Door Jana Van Breusegem op 7 december 2017 | leestijd: 3 mn

studiefinanciering

Studeren is niet goedkoop. U geeft veel geld uit en er stroomt weinig geld binnen. Dit is zeker het geval als u beslist om een semester in het buitenland te gaan studeren of op kot te gaan. Studiefinanciering kan u helpen om te investeren in uw toekomst als u of uw ouders niet over de nodige financiële middelen beschikken en u niet in aanmerking komt voor een studiebeurs. TopCompare.be geeft u enkele tips om het leenbedrag zo laag mogelijk te houden waardoor u zichzelf niet te veel in de schulden werkt maar toch al uw studie gerelateerde kosten kan financieren.
Neem een kijkje in ons artikel: 6 tips om uw schuldenlast onder controle te houden

1. Zet uw inkomsten en uitgaven op een rijtje

Vooraleer u ervoor kiest om een studielening aan te vragen, maakt u best een overzicht van uw maandelijkse inkomende en uitgaande geldstromen. Als u bijvoorbeeld op kot of in een appartement gaat wonen, stapelen de kosten zich al snel op. Hou zeker rekening met uw huur, studiemateriaal, boodschappen, uitgaven in uw vrije tijd (uitgaan, sporten, …), verzekeringen, etc. Krijgt u iedere maand nog wat zakgeld van uw ouders? Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

2. Doe enkel beroep op studiefinanciering als het echt nodig is

Als u uw uitgaven kritisch beoordeelt, kan u al eens op zaken stuiten die niet echt nodig zijn en waarop u eigenlijk zou kunnen besparen. Zo gaat u misschien vaak op restaurant omdat u te lui bent om zelf te koken, bent u minstens een keer per week aanwezig op een studentenfeestje of koopt u graag elke week wat nieuwe kledij. Ga zeker geen lening voor uw studiefinanciering aan om er een luxueuze levensstijl op na te houden.
Bekijk onze blog: Hoe beheer ik het best mijn studentenbudget?

3. Ga op zoek naar een studentenjob

Het is verkeerd om te denken dat een studielening een studentenjob overbodig maakt. Om wat centjes bij te verdienen tussen de lessen door of in het weekend bestaan er verschillende mogelijkheden.

Zo kan u bijvoorbeeld in de buurt van uw kot gaan meehelpen in een café of restaurant, bijles geven aan andere studenten op uw universiteit of hogeschool of uzelf inschrijven bij een uitzendbureau. Ook solliciteren voor een studentenjob op websites als Student.be of Studentjob.be is een goede optie. Het wekelijks of maandelijks inkomen dat u vergaart, kan u gebruiken om (een deel van) uw huur of andere rekeningen te betalen, zodat u minder nood hebt aan externe studiefinanciering.

4. Profiteer van studentenacties

Een eenvoudige manier om uw kosten te drukken is geregeld gebruikmaken van de kortingen voor studenten in winkels, cafés, restaurants, etc. Zo kan u bij Kinepolis met een studentenkaart enkele euro’s besparen op bioscooptickets en genieten van 10% korting op eten en drinken. Quick heeft speciaal voor studenten goedkopere menu’s in haar aanbod en bij kledingwinkels van New Look krijgt u 10% korting.

5. Last but not least: vergelijk!

Als u een persoonlijke lening aanvraagt om uw studies te financieren, is het mogelijk dat financiële instellingen u een lage rentevoet zullen aanbieden als u kan aantonen dat u de lening vlot zal kunnen terugbetalen. Ook is het mogelijk om onder de naam van uw ouders te lenen. U betaalt elke maand een vast bedrag van de studiefinanciering terug (rente plus een deel van het kapitaal) en dit voor een vooraf bepaalde duurtijd.

U doet er goed aan om op onze vergelijkingstool de studiekredieten van alle banken te vergelijken zodat u de lening kan aanvragen die het beste bij u past. Indien u bijvoorbeeld € 7.500 wil lenen op een looptijd van 36 maanden, biedt Beobank u momenteel de voordeligste optie aan. Voor andere bedragen kan u dan weer op andere resultaten uitkomen.

Verlies nooit uit het oog dat u op het einde van de looptijd de studiefinanciering helemaal moet terugbetalen. Het is immers niet zeker dat u direct aan de slag kan op de arbeidsmarkt wanneer u uw studies hebt afgerond. Neem enkel een lening voor een investering die zal renderen in uw toekomst, niet om zomaar te kunnen doen wat u wil!

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen