Vergelijk leningen in België

Wilt u een tweedehands auto kopen? Een tweedehands autolening is net zoals de gewone autolening een tijdelijke lening waarmee u een tweedehands auto kan financieren. Dit type autofinanciering bestaat uit een lening met specifieke doeleinden dat wordt uitgegeven door een financiële instelling. U betaalt elke maand gedurende een bepaalde periode een bedrag verhoogd met interesten (berekend o.b.v. meerdere factoren) terug. Alle voorwaarden worden neergeschreven in het leencontract en hangen af van de bank die de lening uitgeeft. Bent u op zoek naar een lening zonder specifieke doeleinden om andere projecten mee te financieren? Vergelijk dan kredieten via onze persoonlijke lening simulatie.
Bij de meeste banken kan u autofinanciering voor zowel gewone als tweedehands auto's vinden. Wel kan het zijn dat de rentevoeten verschillen voor een lening voor een nieuwe auto dan wel voor een gebruikte wagen. U hoeft geen aandacht aan het type motor of brandstof van het voertuig te schenken; dit speelt geen rol. Algemeen wordt een voertuig ouder dan 2 jaar beschouwd als tweedehands. Als u geïnteresseerd bent in een auto die nog geen 2 jaar oud is, zal u doorgaans van een nieuwe autolening kunnen genieten. Zo’n nieuwe lening is gewoonlijk minder duur aangezien de kredietgever het voertuig als onderpand heeft.
Het antwoord op deze vraag wordt weergegeven in onderstaande tabel. Via de autofinanciering simulatie kan u zien hoe het bedrag voor uw autofinanciering sterk kan variëren naargelang de banken, met een fluctuatie tussen € 500 en € 100.000. De prijsvork voor een tweedehandswagen > 2 jaar ligt tussen € 1.250 en € 100.000. Sommige banken hanteren een minimum bedrag van € 500, andere leggen de bar op € 5.000. Ook de maximumbedragen zijn uiteenlopend en kunnen zowel op € 10.000 als € 100.000 of meer zijn vastgepind.
Net zoals het geleende bedrag varieert ook de duur van de autofinanciering over de verschillende banken. Het merendeel van de financiële instellingen vereist een minimum periode van 12 maandelijkse afbetalingen, sommige banken verlagen dit naar 4 maanden en nog andere verhogen het minimum naar 36 maanden. De maximum looptijd is 120 maanden. Het is mogelijk om een onderscheid te maken tussen een nieuwe en een tweedehands autolening.

Zie hier de voorwaarden (verschillend per bank):

Nieuwe auto Tweedehands auto
Leeftijd 0 - 2 jaar 2 of 3 jaar
Als het voertuig tweedehands is maar jonger dan 2 of 3 jaar, kan u toch een nieuwe lening verkrijgen
Interestvoet 1,29% - 10% 3,45% - 10%
Leensom € 1.250 - € 125.000 € 500 - € 100.000
Mogelijke looptijd 4 - 84 maanden 12 - 120 maanden
Andere Mogelijk tot 120% van het bedrag te lenen Mogelijk tot 120% van het bedrag te lenen. Meestal hogere interestvoet bij een aankoop bij een particulier

De tabel toont aan hoe belangrijk het is om de verschillende autoleningen te vergelijken. Door de rente en maandelijkse aflossing te berekenen helpt u de lening vinden die perfect bij uw profiel aansluit. Hiervoor kan u onze gratis leensimulatie gebruiken.

Het aankopen van een auto is gemakkelijk. U moet er wel op letten dat u alle extra kosten in rekening brengt die bij een tweedehands voertuig komen kijken. Men kan 2 algemene kostensoorten onderscheiden:


Uniek

 • De belasting op inverkeerstelling (BIV): het bedrag hangt af van de regio, leeftijd en milieukenmerken van het voertuig
 • De nummerplaat: kost € 30, tenzij u een gepersonaliseerde plaat wilt (€ 2.000)
 • Het inschrijvingsbewijs (ofwel grijze kaart) kost u € 26

Wederkerend
 • De kosten voor de verzekering worden meestal halfjaarlijks of jaarlijks betaald
 • De verkeersbelasting is een jaarlijkse kost voor de automobilist en is afhankelijk van o.a. de provincie, gewicht en soort voertuig
 • Onderhoud en reparatie moet in rekening gebracht worden, zeker bij tweedehandswagens die al een zekere leeftijd hebben
 • Potentiële boetes of parkeertickets
Rekening houdend met uw budget kan u eventueel een lening aanvragen voor meer dan 100% van de aankoopprijs. Afhankelijk van de financiële instelling kan dit percentage oplopen tot 120%. Zo kan u de auto financieren zonder dat u uw persoonlijke spaarcenten moet aanspreken. Voor meer informatie over dit onderwerp kan u gerust onze gids raadplegen.
Het is mogelijk om een lening op afbetaling voor meerdere doelen aan te vragen en hiermee uw tweedehands auto te kopen. Zo’n soort lening is flexibeler dan een autolening in die zin dat geen enkele uitgave, aankoopbewijs of bestelbon moet verantwoord worden; u kan de ontleende som uitgeven zoals het u uitkomt.

Opgelet: de persoonlijke lening voor alle doeleinden bezit 2 belangrijke nadelen:

 • De interestvoet is hoger dan bij een lening voor een auto. Het verschil kan variëren en bedraagt vaak minimaal 4%.
 • Als ontlener bent u minder beschermd. In geval van een annulering van de verkoop of niet-levering van het voertuig zal u bij een persoonlijk krediet de gehele lening moeten terugbetalen.
U wilt een tweedehands auto kopen en hebt besloten hiervoor een lening aan te gaan. Om de voordeligste tweedehands autolening voor uw profiel en wensen terug te vinden, vergelijkt u best online alle aanbiedingen in de Belgische markt.

Hierdoor kan u:

 • tijd winnen, aangezien u niet meer bij uw bank of andere instelling langs moet gaan voor een simulatie van uw krediet;
 • een goed overzicht van de verschillende leenmogelijkheden in België verkrijgen én heeft u heeft directe toegang tot bankspecifieke informatie;
 • direct de tweedehands autolening identificeren die bij uw profiel past en alles te weten komen over het terugbetaling proces;
 • de verschillende interestvoeten waarnemen zonder bij uw bank te hoeven langsgaan.
Of u nu op zoek bent naar een lening voor een auto of naar informatie in het algemeen, u kan steeds gratis gebruik maken van de autofinanciering simulatie op TopCompare.be en de bank ontdekken die het beste bij uw behoeften past.

De stappen die u hiervoor moet doorlopen zijn eenvoudig:

 • Ga naar de pagina autoleningen;
 • Klik op de oranje knop ‘Bereken en vergelijk alle leningen’;
 • Geef het gewenste bedrag en looptijd van de lening op;
 • Vergelijk de diverse offers;
 • Als u de lening hebt gevonden die bij u past, klik op de oranje knop ‘Ga verder’;
 • U wordt doorverwezen naar de website van de geselecteerde bank waar u uw aanvraag kan voltooien.
Opmerking: met een autofinanciering simulatie neemt u geen enkele verantwoordelijkheid op u tegenover welke bank dan ook. Als u een aanvraag voor een lening indient, bestudeer dan eerst aandachtig het contract en beslis daarna pas of u het wilt tekenen. Enkel wanneer het contract uw handtekening draagt, bent u gebonden aan de contractvoorwaarden. Bent u op zoek naar een andere soort lening? Neem dan een kijkje op onze online leningsimulator.
Een tweedehands auto vinden die aan al uw vereisten voldoet is vandaag de dag niet zo vanzelfsprekend. De talrijke distributiekanalen maken de keuze er ook niet gemakkelijker op. Of u nu een tweedehands wagen bij een particulier dan wel een professionele handelaar wilt kopen, de lijst blijft lang. Als u voor een particulier kiest, kan u o.a. een kijkje nemen op volgende websites:
Distributiekanalen voor tweedehands wagens zijn onder andere: De lijst is niet alomvattend.

Laatst herzien: 19 mei 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.