Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.000 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Autoleningen

Een autolening is een lening op afbetaling waarmee u een nieuw of tweedehands gemotoriseerd voertuig op vier wielen kunt bekostigen. Anders dan de naam doet vermoeden, komen meestal ook andere voertuigen in aanmerking voor deze lening, zoals een moto.
Wanneer u een autolening aangaat, dan gaat u een consumentenkrediet aan bij een bank of financiële instelling. Deze staat u toe om direct het benodigde geld voor de aankoop van een auto op te nemen. Hierna betaalt u iedere maand een deel van het kapitaal af, samen met de rente over dat bedrag.

Wenst u een nieuwe auto aan te kopen of heeft u nood aan een grotere auto omdat de familie zich uitbreidt, maar hebt u niet genoeg reserves of wilt u liever niet aan uw spaarcenten komen? Dan is een deze lening wellicht een optie voor u. Vergelijk gratis en eenvoudig alle aanbiedingen via onze autolening simulatie.

Zoals gezegd, komen meerdere voertuigen in aanmerking voor een autolening, zoals een: (elektrische) auto, camionette, vrachtwagen, bestelwagen, caravan, mobilhome en een elektrische fiets. Het voertuig dat u wilt aankopen, mag zowel nieuw of tweedehands zijn, op diesel of benzine rijden, hybride, LPG of ecologisch zijn of een gezinsauto of stadsauto zijn.

Bij veel banken wordt een auto als nieuw beschouwd als deze tot twee jaar oud is. Indien u dus een tweedehands auto koopt die al op de openbare weg heeft gereden, maar jonger is dan twee jaar, dan geniet u van dezelfde condities qua autolening als u met een nieuwe auto zou doen. Bij bepaalde banken (bijvoorbeeld, Hello Bank!, Record Bank, Cetelem en Leemans Kredieten) ligt de limiet op drie jaar om als nieuwe auto geklasseerd te worden.

Een ecologische auto is een auto met een lage CO2-uitstoot. De uitstoot van dit soort auto´s is lager dan de 160g CO2-uitstoot van een auto op diesel en ook lager dan de 145g CO2-uitstoot voor een auto op benzine.

Over het algemeen bieden banken een lagere interest aan voor nieuwe, elektrische of ecologische auto’s, dan voor een tweedehands auto. Voor een nieuwe auto ligt de rente van een autolening meestal tussen de 1% en 3%. Voor een tweedehands auto kan deze rente variëren tussen de 3% en 10%. Het is alleszins in uw voordeel om online een autolening simulatie door te voeren, waarbij u ook de ontleende som en looptijd kan laten variëren voor alle banken in België, en zo het precieze verschil in rente ziet.

Het bedrag
Over het algemeen ligt het bedrag dat u kunt lenen voor een auto tussen de €1.250 en €150.000. Bij het merendeel van de banken is het mogelijk om tot 110% en soms zelfs tot 120% van de aankoopprijs van uw auto te lenen. Dit wordt u toegestaan zodat u met deze lening bijvoorbeeld ook de belasting op inverkeerstelling of de autoverzekering kunt betalen. Dit percentage verschilt echter van bank tot bank.

De looptijd
De looptijd ligt meestal tussen één jaar (12 maanden) en tien jaar (120 maanden). De looptijd hangt af van de aankoopprijs van de auto en ook van uw terugbetalingscapaciteiten. Hoe kleiner de looptijd, hoe lager uw interestvoet en hoe lager de totale kosten van uw autolening zijn.

Naast het feit dat de rente van een autolening verschilt afhankelijk van het type voertuig, hangt het ook af van hoeveel geld u leent en wat de looptijd van de lening is. Voor eenzelfde bedrag is het dus interessant om de looptijd in de autolening simulatie wat aan te passen om te zien of de rentevoet hierdoor niet voordeliger uit kan pakken.
Door autoleningen te vergelijken, krijgt u een beter beeld van de totale kosten. Zo kan u uw finale keuze op uw eigen terugbetalingscapaciteit afstemmen.

Sinds 2014 kunt u niet meer genieten van een belastingvermindering voor auto’s, breaks en elektrische bestelwagens. Dit geldt ook voor oplaadstations. Alleen moto’s, nieuwe elektrische driewielers en nieuwe elektrische vierwielers kunnen nog genieten van belastingverminderingen. Voor meer informatie hieromtrent consulteert u best de website van de FOD Financiën.

In tegenstelling tot een persoonlijke lening voor alle doeleinden, wordt een lening voor een auto gezien als een toegewezen krediet. Dit wil zeggen dat het ontleende bedrag enkel gebruikt mag worden om een nieuwe of tweedehands auto te financieren. Daarom vraagt de bank u ook om een bestelbon of een factuur van dit voertuig als bewijs. Zonder deze bestelbon of factuur zal de bank u geen autolening toestaan.

Sterker nog, de aankoop van de auto en het uitgeven van een autolening zijn onafscheidelijk. Indien de dealer of persoon van wie u de auto kocht de auto niet levert of de koop annuleert, dan is de lening voor de auto nietig. In de omgekeerde richting geldt dit ook: als u voor de aankoop van uw auto geen bank kunt vinden die u een autolening wilt toestaan, dan kunt u uw aankoopovereenkomst kosteloos opzeggen. Dit verklaart waarom u de bank pas begint terug te betalen bij de levering van uw auto.

Voor uw autofinanciering is het mogelijk om een persoonlijke lening voor alle doeleinden aan te vragen. Zo'n persoonlijke lening op afbetaling is flexibeler dan een lening voor een auto, daar u bij de eerste optie geen bestelbon of factuur moet voorleggen. Ook moet u hierbij het gebruik van het ontleende bedrag en de grootte van dit bedrag niet verantwoorden.

De persoonlijke lening voor alle doeleinden heeft echter wel twee nadelen :
1. Een hogere rentevoet: de rente van een persoonlijke lening ligt over het algemeen hoger dan deze van een lening voor een auto. Vaak bedraagt dit verschil minimum 4%.
2. Een minder beschermde lener: bij een persoonlijke lening voor alle doeleinden zult u bij de niet-levering van uw auto toch uw rekening moeten afbetalen.

Het vergelijken van autoleningen brengt allerlei voordelen met zich mee:
- U kunt snel het beste aanbod vinden. De banken veranderen vaak de rentevoeten op autoleningen. Door een online autolening simulatie uit te voeren, vindt u snel en gratis de meest up-to-date rentevoeten.
- U wint tijd: u hoeft niet meer naar een makelaar, agentschap of een bank te gaan om de simulatie van de autolening uit te voeren om te weten hoeveel geld u kan lenen.
- U hebt een compleet overzicht van de markt en alle nodige informatie over iedere bank en iedere aanbieding om zo een beslissing te nemen geschikt voor uw persoonlijke situatie.
- U kunt op TopCompare.be ook autoverzekeringen vergelijken. Vind hier een autoverzekering op maat.

Wilt u lenen voor een auto? Vergelijk dan eerst alle autoleningen in België om de voordeligste aanbieding te vinden via de gratis autolening simulatie op onze website. Om dit te doen, moet u gewoon het bedrag dat u wenst te ontlenen en de looptijd waarop u dit bedrag wenst terug te betalen, ingeven. Vervolgens zult u direct alle simulatie autoleningen van België in de tabel te zien krijgen. U krijgt een exhaustieve lijst van alle banken en financiële instellingen in België, maar u kan specifieke banken steeds aan- of afvinken in de tabel links op de pagina. U kan meer dan alleen autoleningen vergelijken in de tabel. U kan de rente en maandelijkse aflossing berekenen en u ziet het totale bedrag dat u zal moeten terugbetalen.

U kunt op onze site snel een autolening simuleren en aanvragen door bovenaan de pagina op de oranje knop « Bereken & vergelijk alle leningen » te klikken. Hebt u de goedkoopste autolening van uw voorkeur gevonden? Klik op de oranje knop "Ga verder" en volg de stappen op de bankwebsite.

Weet dat een lening simulatie u niet meteen verbindt tot de werkelijke afsluiting van een lening. Eenmaal de online aanvraag verzonden is, zal de bank u contacteren en een contract opsturen. U zal dit contract dan moeten ondertekenen en terugsturen. Het is enkel wanneer u dit contract ondertekend hebt dat u officieel een lening bent aangegaan bij de bank en dat u de afbetalingsvoorwaarden zal moeten respecteren.

Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.

Wat onze partners zeggen

"We kunnen de nood aan een digitale dienst toch niet negeren. Denk bijvoorbeeld maar aan jongeren die niet altijd de behoefte voelen om naar een bankkantoor te gaan om hun bankzaken te regelen."

Frank De Keyser - CEO Bpost bank

"Er was al langer belangstelling voor digitale dienstverlening, maar de crisis heeft de verdere digitalisering van banken verder gestimuleerd."

Thierry Ternier - CEO Keytrade Bank

"Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... "

Christope Hamal - CEO Buy Way