Op zoek naar financiering? Ontdek welke financieringsvorm bij u past!

Mijn financiering berekenen

Vergelijk leningen in België

Zowel natuurlijke personen als bedrijven kunnen nood hebben aan een krediet. Aangezien het vergelijkingsplatform van TopCompare.be enkel op persoonlijke, externe financiering doelt, geeft dit artikel dan ook alleen uitleg over hoe natuurlijke personen financiering kunnen aanvragen.

Er bestaan verschillende financieringen waarmee u aan uw noden tegemoet kunt komen. Denk aan investeren in een huis, een tweede wagen kopen of het aanschaffen van een mobilhome. Per project of doel kan de beste lening verschillen. Een nieuwe zetel kan je bijvoorbeeld financieren met een lening op afbetaling, die je kan vergelijken via onze persoonlijke lening simulatie

In eerste instantie denkt men bij het woord financiering misschien vooral aan een gewone lening: u gaat extern lenen om een behoefte te bekostigen. Maar vergis u niet: ook een kredietkaart met kredietlijn is een voorbeeld van financiering. Als u tijdelijk in het rood mag staan op uw rekening, verleent de bank u in feite een vorm van krediet: voor een bepaalde periode wordt u namelijk ´gefinancierd´ door de bank. Om verwarring te vermijden, bedoelen we in dit artikel financiering als daadwerkelijk een lening aangaan.

Een persoonlijke lening is een financieringsvorm die vaak in België voorkomt en die valt onder de noemer consumentenkrediet. Zo'n lening kan u voor allerlei doeleinden aangaan; u hoeft de aanwending van de ontleende som niet te verantwoorden voor de bank. Het bedrag is vooraf afgesproken en de rente staat vast. Hiernaast bestaat ook een lening voor een specifiek doel, waarbij u uw uitgaven wel zal moeten kunnen voorleggen aan de kredietgever. Denk aan een renovatie waarbij u de uitgaven staaft aan facturen en aankoopbonnen van de werken.

Tegenover de persoonlijke lening staat het doorlopend krediet waarbij u af en aan geld mag opnemen en terug aflossen. U betaalt dan enkel rente op het bedrag dat u effectief hebt opgenomen. Gaan we hier wat dieper op in, dan zal u zien dat er feitelijk heel wat specifieke leningen bestaan. Een huwelijks-, vakantie- of motolening zijn hiervan enkele voorbeelden. Ook de autolening en hypothecaire lening vallen hieronder en zijn zeer populaire financieringsvormen.

Kijken we naar andere vormen van het consumentenkrediet, dan vinden we de verkoop op afbetaling, leasing en overbruggingskrediet, de kredietlijn en de geoorloofde debetstand op een rekening.

TopCompare.be kan u op verschillende manieren helpen om uw financiering te berekenen. Wilt u bijvoorbeeld meer informatie over een specifieke vorm van financiering? Begeef u dan snel naar de pagina's onderaan op de sitemap en vind alle informatie die u zoekt, of raadpleeg een van onze leninggidsen.

Heeft u liever onmiddellijk een overzicht van alle mogelijke leningen in België aansluitend bij uw wensen? Ga dan naar de vergelijkingstabel door bovenaan deze pagina op de knop "Mijn financiering berekenen" te klikken. Daar vindt u alle leningen in België.Vink in de rechterbovenhoek de lening van uw keuze aan en pas de criteria naargelang uw behoeften aan, zoals het bedrag dat u wilt opnemen en de periode waarover u de financiering wilt terugbetalen. Belangrijk is om naar het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) en de maandelijkse aflossing te kijken om zo een duidelijk beeld van de te verwachten kosten te krijgen. Vergeet niet dat u niet alleen de hoofdsom, maar ook de rente zal moeten terugbetalen.

Bent u tevreden met een lening uit de tabel, en wilt u deze financiering aanvragen? Klik dan op de knop "Ga verder". U wordt automatisch doorverwezen naar de webpagina van de bank, waar u alle verdere informatie kan invullen. Indien de bank uw aanvraag heeft bekeken, zal u worden gecontacteerd of zal u een offerte worden toegestuurd. In de laatste fase van het proces wordt het bedrag op uw rekening gestort.

Naar welke lening bent u op zoek?

Hoeveel kan ik lenen Verbouwingslening
Krediet Lenen zonder bank
Autofinanciering Goedkoopste autolening
Om een betere afweging te maken van welke lening het best bij uw situatie past, is het belangrijk dat u de verschillen kent tussen een doorlopend krediet en een persoonlijk krediet. Hieronder zetten we een aantal punten voor u op een rijtje.

Persoonlijke lening
 • Voor wie: Mensen die precies weten welk leenbedrag ze nodig hebben; ze weten vooraf wat de looptijd en de totale kosten van de lening zijn.
 • Rente: Een vaste rente betekent dat de rente voor de gehele looptijd vaststaat en de kosten vooraf bekend zijn.
 • Looptijd: Een vaste looptijd wordt vooraf afgesproken, u weet dus precies wanneer de lening is afgelost.
 • Maandbedrag: Iedere maand betaalt u hetzelfde bedrag dat deels uit een aflossing en deels uit de rente bestaat.
 • Geld opnemen: Eenmaal afgeloste bedragen kunt u niet meer opnieuw opnemen.
 • Afbouw: Na uw afgesproken looptijd is uw lening afgelost, de einddatum staat op het contract.
 • Eerder extra aflossen: Mogelijk en kosteloos.
 • Leeftijd: Vanaf 21 t/m 68 jaar.


 • Doorlopend krediet
 • Voor wie: Mensen die nog niet het precieze leenbedrag bepaald hebben, en zich ervan bewust zijn dat de totale kosten van de looptijd van de lening nog niet vaststaan.
 • Rente: Bij een variabele rente staat de rente niet vast dus kan deze stijgen of dalen tijdens de looptijd.
 • Looptijd: Een variabele looptijd; als de rente daalt dan is het bedrag dat u aflost groter, dus lost u sneller af. Mocht de rente stijgen, dan wordt de looptijd juist langer. Ook wanneer u bedragen opneemt en aflost, kan dit invloed hebben op de looptijd.
 • Maandbedrag: Elke maand betaalt u een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit de rente en aflossing, het deel dat u maandelijks betaalt aan rente en aflossing kan veranderen. U betaalt enkel rente over het bedrag dat u heeft opgenomen.
 • Geld opnemen: Afgeloste bedragen kunt u opnieuw opnemen. Hierdoor wordt de looptijd lager, waardoor de totale kosten van de lening stijgen. De opnieuw opgenomen bedragen moet u ook weer aflossen.
 • Afbouw: Als u 65 jaar wordt, worden de faciliteiten van een doorlopend krediet beperkt, zodat u na uw 74e levensjaar geen schulden meer heeft. Vanaf 65 jaar kunt u geen bedragen meer opnemen en gaat uw maandbedrag omhoog.
 • Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget te beheren

  Laatst herzien: 19 mei 2021
  Auteur: Amina Jedidi

  Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.