Menu

Geld lenen? Vergelijk banken en bespaar meer dan € 1.000.

Op onze website vergelijk je eenvoudig verschillende leningen en vind je de beste optie voor jouw behoeften

Vergelijk leningen in België

Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe auto wilt kopen of je woning wilt renoveren, beschik je hiervoor misschien niet over voldoende financiële middelen. Het gaat namelijk om grote bedragen die je in één keer moet betalen. In deze gevallen, maar ook voor andere projecten of aankopen, kun je geld lenen. Bij het aanvragen van de lening geef je de bank informatie over je financiële situatie door bijvoorbeeld loonbrieven en bankuittreksels bij te voegen. De bank keurt je aanvraag vervolgens goed of af. Bij het afsluiten van een lening wordt een aflossingsperiode bepaald: voor hypothecaire leningen is dat bijvoorbeeld vaak 20 of 30 jaar. Je betaalt het geleende bedrag vervolgens gespreid terug. Meestal is dat op maandelijkse basis.

Je betaalt niet alleen het geleende bedrag terug, maar er zijn ook andere kosten aan verbonden. Banken hanteren een rente op het krediet en er zijn vaak ook administratiekosten van toepassing. Bekijk dus zeker het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) en vergelijk de kosten bij verschillende banken om te weten welke bank de voordeligste optie is.

In principe zijn er slechts twee voorwaarden om te lenen bij een Belgische bank: je moet minstens 18 jaar zijn en je moet gedomicilieerd zijn in België. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je een lening aanvragen.

Dit betekent echter niet dat de bank je automatisch een lening toekent: ze houden namelijk ook rekening met andere zaken. Zo controleren ze steeds of je op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat. Dit kan een reden zijn waarom een bank een lening weigert. Je maandelijkse inkomsten moeten bovendien hoog en stabiel genoeg zijn. Zo verzekert de bank zichzelf ervan dat je in staat zult zijn om de lening op tijd terug te betalen. Heb je ook andere leningen af te betalen of hoge maandelijkse kosten? Ook dan kan de bank je leningaanvraag weigeren.

Als je bijvoorbeeld een woning koopt, heb je vaak geen andere keuze dan een lening aan te gaan. Een lening kan dan veel voordelen bieden: zo krijgt de verkoper het volledige bedrag meteen. Bovendien heb je mogelijk recht op een fiscaal voordeel bij het afsluiten van een lening met een specifiek doel.

Het is echter belangrijk om op voorhand te controleren dat je de lening ook wel degelijk zult kunnen terugbetalen. Als je bijvoorbeeld geen vaste inkomsten hebt of elke maand veel kosten hebt, zoals andere leningen, kun je je project beter uitstellen of voor een goedkopere optie kiezen. Geld lenen en de lening niet of niet op tijd terugbetalen, heeft namelijk grote gevolgen. Als je eenmaal op de zwarte lijst van wanbetalers staat genoteerd, is het zeer moeilijk om daarna nog een nieuwe lening te verkrijgen.

Er zijn verschillende kredietgevers bij wie je een lening kan aanvragen. De bank is de eerste plaats waar de meeste mensen aankloppen als ze op zoek zijn naar een lening. Als je bijvoorbeeld al een zicht- of spaarrekening hebt bij een bepaalde bank, kan het soms eenvoudiger zijn om ook een lening te bemachtigen bij deze bank. Toch is het een goed idee om verschillende banken te vergelijken en niet alleen de rentevoet bij je eigen bank te bekijken. Ook bij andere banken kun je namelijk een lening krijgen.

Naast banken heb je ook de keuze uit andere kredietgevers. Als je bijvoorbeeld een auto koopt, bieden veel autodealers eveneens wagens op afbetaling aan. De rentevoet is soms lager dan bij banken, maar de looptijd kan bijvoorbeeld ook een pak korter zijn. Het is dus belangrijk om de voorwaarden goed na te lezen en de verschillende opties te vergelijken.

Een van de meest voorkomende redenen waarom je geen geld kunt lenen bij een bank is omdat je op de zwarte lijst van wanbetalers staat. Dit betekent dat je een of meerdere van de leningen die eerder aan je werden toegekend niet op tijd hebt terugbetaald. Wanneer je geld wilt lenen bij een financiële instelling, controleren ze of je op deze lijst staat. Als dat het geval is, zullen de banken je geen lening toekennen.

Ook als je over weinig spaargeld beschikt, werkloos bent of jonger dan 25 jaar bent, is het moeilijk om geld te lenen. Elke bank heeft echter andere voorwaarden om een lening toe te kennen. Als een bank je aanvraag dus weigert, kun je bij een andere bank misschien wel geld kunnen lenen.

Banken hanteren over het algemeen strikte voorwaarden voor het uitreiken van een lening. Zo moet je meerderjarig zijn op het moment dat je een persoonlijke lening aangaat. Er zijn ook andere criteria: de meeste banken vereisen bijvoorbeeld dat je een stabiel inkomen hebt en over voldoende middelen beschikt om de lening tijdig te kunnen aflossen. Sommige banken zijn echter strenger dan andere op dit vlak, dus leg zeker je oor te luisteren bij verschillende financiële instellingen.

Geld lenen kost ook geld: deze boodschap hebben we allemaal al gehoord en dit klopt ook als een bus. Je moet bij het aangaan van een lening rekening houden met de rente en eventuele andere kosten die hierbij komen kijken. Omdat de rentevoet varieert bij verschillende banken, loont het de moeite om de mogelijkheden te vergelijken. Zo kun je namelijk heel wat geld besparen.

Laatst herzien: 26 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.