Menu

De volledige leningen gids

Een lening laat u toe geld te lenen van een financiële instelling dat u na verloop van tijd met rente terug betaalt. In deze overeenkomst worden er op voorhand allerlei zaken beslist zoals bijvoorbeeld het geleende bedrag, rentevoet, voorwaarden en andere soorten kosten. Men gaat meestal een lening aan om grote aankopen te kunnen betalen zoals bijvoorbeeld vastgoed, auto's, studies enz...
Het belangrijkste verschil tussen beveiligde en onbeveiligde leningen is dat gedekte leningen worden onderpand met een activa dat de schuldeiser kan gebruiken om de kosten van de lening, indien de schuldenaar in gebreke blijft, terug te verdienen. De aanwezigheid van onderpand heeft de neiging om kredietverstrekkers meer kans op gunstige leenvoorwaarden aan de lening te bieden. Daarnaast kunnen mensen meer geld op een beveiligde lening nemen. Bovendien, in het geval van een faillissement, hebben gedekte leningen voorrang op ongedekte leningen, en concurrente schuldeisers worden pas betaald nadat de vorderingen van de schuldeisers beveiligd worden afgewikkeld. Enkele voorbeelden van gedekte leningen zijn onder andere hypotheken, autoleningen en home equity kredietlijnen. Ongedekte leningen zijn vaak persoonlijke leningen, die zijn aangegaan om de algemene kosten te dekken. Mensen kunnen een aantal spullen bieden als onderpand, zoals huizen, auto's, en titels van andere activa, zoals aandelen en obligaties, afhankelijk van de voorwaarden bij de kredietgever.
Een persoonlijke lening laat u toe geld te lenen van de bank of financiële instelling voor eender welke reden. Deze lening wordt meestal aangevraagd om volgende zaken te betalen: de studies van uw kind, de opstart van een nieuwe zaak of een uitstaande schuld. Voor deze lening hoeft u geen onderpand te geven.
Lening op vaste afbetaling en bankkredieten zijn de populairste leningen in België.
Leningen kunnen worden aangevraagd bij banken, financiële instellingen en andere soorten agentschappen. Hierdoor variëren de voorwaarden om een lening aan te geven behoorlijk. De meeste leningen vragen wel het volgende:
  • u moet minstens 18 jaar oud zijn
  • geen achterstallige schulden hebben
  • u moet een volwaardig Belgische burger zijn

De volgende documenten moet u ook bij de hand hebben:
  • kopie van uw identiteitskaart
  • kopie van uw laatste maandelijks salaris


Indien u zelfstandig bent, kan de bank uw BTW nummer vragen.
Allereerst is het zeer belangrijk dat u de voorwaarden van uw lening zeer grondig leest, begrijpt en kent. Op deze manier kan u uw betalingen goed plannen. Waar moet u op letten? Kijk goed naar de rentevoet, het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) en het maandelijks bedrag dat u minstens zal moeten betalen.

Alle informatie over persoonlijke financiën en de vergelijking van financiële producten in 3 stappen

Waarom kiezen voor TopCompare.be?

100% gratis!
Snel & eenvoudig
Objectief & onafhankelijk

TopCompare.be is het beste platform om consumentenkredieten, kredietkaarten, zicht-, spaar-, termijnrekeningen en kasbons te vergelijken. We laten je toe deze producten van alle financiële instellingen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die je zal helpen de juiste keuzes te maken.

Testimonial person
TopCompare.be bespaart me van de ene naar de andere bank te moeten lopen. Ik dacht niet dat het verkrijgen van mijn eerste kredietkaart zo eenvoudig zou zijn. Bedankt TopCompare.be!
Mathieu, 25 jaar, Brussel

Onze gratis tip om geld te besparen

Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Laatste nieuws

Lees het laatste nieuws over financiële producten in België en de beste tips om geld te besparen. Bekijk al het nieuws