Lening

Hoe kan ik een lening aanvragen?

Wilt u een lening aanvragen? Een vlotte aanvraagprocedure bespaart u heel wat tijd.

Door Jana Van Breusegem op 3 November 2017 | leestijd: 9 mn

lening aanvragen

De juiste lening aanvragen

Het beoogde project

U hebt een project in gedachten, maar u beschikt niet over de financiële middelen om uw plannen uit te voeren. U denkt erover na om een lening aan te vragen bij uw bank. Vooraleer u hierover beslist, moet u achterhalen welke lening precies aansluit bij uw project. Denk daarom na over uw project en specificeer hoe het eruit zal zien. Wilt u bijvoorbeeld uw keuken aanpassen of eerder zonnepanelen op uw huis installeren? Beide opties vereisen een verbouwing aan uw huis, maar toch komen er verschillende leningen aan te pas. In het eerste voorbeeld is een renovatielening namelijk de geschikte keuze, terwijl u bij de andere gebruik kan maken van een voordelige energielening. Het is daarom essentieel dat u zich voldoende informeert en zo het juiste financiële product kan uitkiezen.

Vervolgens is het tijd om in te schatten hoeveel geld u precies nodig hebt voor de financiering van uw project. Als u een lening wilt afsluiten om een bepaald goed of dienst aan te schaffen of een project te financieren, kan u best vooraf een offerte aanvragen zodat u weet hoeveel dit u zal kosten. U kan ook online op zoek gaan naar informatie om een schatting te maken van de prijs. Als u een lening voor alle doeleinden aanvraagt, hoeft u echter niet aan de bank te verantwoorden waarvoor u het geld zal gebruiken. Het is dus aan u om te beslissen hoeveel u wilt lenen en wat u zal gebruiken voor het beoogde project.

Download ons budgetformulier Wij helpen u uw budget te beheren

Uw financiële situatie

Voordat u een kijkje neemt naar alle beschikbare leningen, beantwoord u best eerst een cruciale vraag: hoe zal ik de lening terugbetalen? Uiteraard is een lening aanvragen geen goed idee als u niet weet of u het geleende bedrag en alle verwante kosten zal kunnen afbetalen. U moet ook beslissen wat de looptijd van uw lening wordt. Het is onmogelijk om precies te weten hoe u er over 5 of 10 jaar financieel zal voor staan, maar het helpt wel om uzelf de volgende vragen te stellen:

  • Ben ik van plan een grote aankoop te doen? (bijv. een auto of huis)
  • Heb ik nog een vast contract in de toekomst? Zal ik van bedrijf wisselen?
  • Zullen er nieuwe kosten verschijnen die ik momenteel niet heb? (bijvoorbeeld door de geboorte van een zoon of dochter)

Als u deze vragen niet met zekerheid kan beantwoorden, begrijpt u in ieder geval beter hoe u er financieel voor staat. Wees u dus bewust van het gevaar die haastige beslissingen op uw toekomst kunnen hebben.

Vind de lening die bij u past

Inmiddels hebt u besloten wat voor project u zal financieren en weet u hoe u er financieel voor staat. U hebt alles grondig afgewogen en u heeft de knoop doorgehakt: u gaat een lening aanvragen! Het is nu tijd om de beste financiële optie te vinden zodat u de juiste lening kan afsluiten. Vandaar dat u best eerst wat informatie vergaart over mogelijke kredieten in België. Heb dus nog even geduld: voor u het weet kan u een lening aanvragen!

Er zijn twee soorten leningen:

  • De lening voor specifieke doeleinden, zoals een autolening, een renovatielening of een motorlening. Deze lening maakt het mogelijk om een bepaalde dienst of product te financieren. U kan de lening enkel aanvragen als u ook een bewijs van aankoop (bijv. een factuur of offerte) van het gewenste product aanlevert aan de leningverstrekker.
  • Daartegenover staat de lening voor alle doeleinden, vaak de persoonlijke lening genoemd. Deze lening aanvragen is veel gemakkelijker, want u hoeft het gebruik van het geleende bedrag niet te verantwoorden. U kan het geld voor alles gebruiken; zoals een bruiloft, een reis of de renovatie van uw huis.

Er zijn verschillen tussen de twee soorten leningen, maar het concept van het maandelijkse terugbetalingsproces (kapitaal + interest) is hetzelfde. De specifieke voorwaarden kan u vinden in het contract van uw lening. Om de beste lening te vinden, raden wij aan dat u vooraf online uw lening simuleert en vergelijkt op TopCompare.be.

Wat u vóór de aanvraag moet weten

Een lening aanvragen? Houd deze punten dan zeker in het achterhoofd

Een lening is een financieel product dat is aangepast aan de benodigdheden van de lener. Hierbij speelt de looptijd een grote rol, aangezien dit de rentevoet en de maandelijkse aflossing beïnvloedt. Het JKP of het jaarlijks kostenpercentage bestaat uit de rentevoet en alle overige kosten die in rekening worden gebracht door de financiële instelling. Hoe hoger het JKP, hoe duurder de totale aflossing zal zijn. Vergeet niet dat een percentage van meer dan 6% een grote kans heeft om tot slechte schulden te leiden. Neem zeker een kijkje in onze schulden gids om hier meer over te weten te komen.

Slechte schulden zijn schulden waarvoor u een lening afsluit zonder dat u daadwerkelijk baat hebt bij de lening of schulden die zelfs tot een permanente verarming kunnen leiden. Het gaat om overbodige aankopen die op lange termijn onnodig en duur zijn. Dit soort schulden zijn vaak de oorzaak van een overmatige schuldenlast. Denk daarom goed na voordat u een lening aanvraagt zodat u hier geen spijt van krijgt.

Rechten en plichten

Een lening afsluiten gaat gepaard met wettelijke bepalingen die u als lener beschermen. Dankzij die bepalingen kan u uw opties overwegen, aanvullende informatie aanvragen, de looptijd aanpassen of zelfs uw lening beëindigen als dit nodig is.

Van uw bank Van u
Rechten
 

– Als u de lening niet terugbetaalt (in het geval van een lening voor specifieke doeleinden), kan het beoogde voorwerp als onderpand worden gebruikt als garantie voor de kredietgever.

– In het geval van een vervroegde aflossing kan de bank om een wederbeleggingsvergoeding* vragen.

– De financiële instelling heeft het recht om u vragen te stellen over uw inkomsten, uitgaven, andere lopende kredieten, gezinssituatie, adres, aantal kinderen ten laste en uw woonsituatie. Met deze informatie kan de financiële instelling een risicoprofiel opstellen en bijpassende voorwaarden creëren.

– U kan uw aanvraag binnen 7 dagen na ondertekening van het contract intrekken.

Let op: dit is niet van toepassing op hypothecaire leningen aangezien er andere wettelijke bepalingen gelden.

– U kan op ieder moment een vervroegde aflossing doen. Daarvan moet u de kredietgever echter 10 dagen van te voren met een aangetekende brief op de hoogte stellen.

– In het geval van een vervroegde terugbetaling kan de kredietovereenkomst vervroegd worden beëindigd.

Verplichtingen
 

– De financiële instelling moet u een contract voorleggen waarin alle voorwaarden worden uitgelegd. De lener moet transparant zijn over alle voorwaarden en advies.

– De financiële instelling moet u een schema voorleggen waarin staat wanneer u de maandelijkse aflossingen moet betalen. Als er aanpassingen worden gemaakt aan de voorwaarden moet de bank dit doorgeven (waarna u akkoord moet gaan).

U bent verplicht om de lening en de maandelijkse aflossingen tijdig te betalen zoals is afgesproken in het contract. Als u hierin faalt, wordt u opgenomen in de zwarte lijst van de Nationale Bank van België.
* De wederbeleggingsvergoeding komt overeen met 0,5% van het vooraf terugbetaalde kapitaal als het contract nog minder dan een jaar loopt en 1% als het contract nog langer dan een jaar loopt. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan de rente die u zou moeten betalen in het geval waar u de lening niet vervroegd zou aflossen.

Welke documenten zijn er nodig?

Om uw situatie goed te beoordelen en u gepast te helpen met uw behoeften en financiële situatie, zal de bank enkele ondersteunende documenten vereisen.

Als u werknemer bent Als u zelfstandige bent
– Een fotokopie van de voor- en achterkant van uw huidige identiteitsbewijs

– Een fotokopie van het identiteitsbewijs van  een eventuele mede-ontlener (indien van toepassing)

– Uw bankrekeningnummer (IBAN & BIC)

– Uw twee laatste loonstrookjes

– Een kopie van een bankafschrift om andere vormen van inkomsten te bewijzen

– Een bewijs van woonst, minder dan 3 maanden oud.

– Contracten (of afschriften) van andere lopende kredieten.

– Een fotokopie van de voor- en achterkant van uw huidige identiteitsbewijs

– Een fotokopie van het identiteitsbewijs van  een eventuele mede-ontlener (indien van toepassing)

– Uw bankrekeningnummer (IBAN & BIC)

– Uw twee laatste loonstrookjes

– Een kopie van een bankafschrift om andere vormen van inkomsten te bewijzen

– Een bewijs van woonst, minder dan 3 maanden oud.

– Contracten (of afschriften) van andere lopende kredieten.

– Uw drie meest recente aanslagbiljetten

Ik wil een lening aanvragen. Hoe optimaliseer ik mijn aanvraag?

Door uw leningaanvraag te optimaliseren, vergroot u de kans dat u snel een lening kan afsluiten.

Begin met het verzamelen van documenten

De procedure die u moet doorlopen voor een lening af te sluiten zal sneller verlopen als u vanaf het begin een zo compleet mogelijk dossier levert. Zo toont u aan dat u goed georganiseerd bent en dat u de aanvraag serieus neemt. Bekijk de lijst hierboven en verzamel alle vermelde documenten nog voordat u contact opneemt met de bank. U kan een financieel adviseur raadplegen door uw documenten aan hem of haar te presenteren. Zo weet u alvast of uw dossier in orde is en kan u verdere informatie inwinnen over de terugbetalingsvoorwaarden nog voordat u de aanvraag indient.

Let goed op uw uitgaven

Een lening aanvragen moet vooral niet gebeuren door een gevoel van wanhoop. U moet vooraf bedenken dat een lening een grote verantwoordelijkheid is waarbij u zich potentieel jarenlang engageert voor maandelijkse aflossingen. Begin ruim zes maanden voor het aanvragen van de lening uw uitgaven bij te houden, zodat de bank kan zien dat u een goed ontlenersprofiel hebt.

Begin elke maand een beetje geld opzij te zetten, zodat u went aan de discipline die vereist is om een lening terug te betalen. Vermijd om meer geld op te nemen dan op uw bankrekening staat. Hierdoor laat u blijken dat u niet op krediet leeft.

Doe een persoonlijke bijdrage

Als uw uitgavenprofiel niet al te gezond overkomt, kan u sparen om een gedeelte van het gewenste project zelf te betalen. Op die manier heeft de financiële instelling meer zekerheid dat u het bedrag zal kunnen aflossen en hoeft u minder rente te betalen. Uw persoonlijke bijdrage zal gewoonlijk tussen 10% en 50% van het leenbedrag in beslag nemen.

Laat iemand borg staan

U kan uw leenprofiel versterken door een familielid borg te laten staan voor u. Zo weet de bank dat u hulp zult ontvangen als u moeite hebt met de maandelijkse betalingen. Dit creëert meer zekerheid voor de instelling dat u de lening tijdig zal aflossen. Bespreek dit wel vooraf grondig met uw mogelijke borgsteller.

Vergelijk leningen

Vergelijk vooraf de verschillende leningen in België. Dankzij ons online vergelijkingsplatform kan u de juiste lening aanvragen, aangezien u vooraf weet wat de kosten en looptijden van de leningen zijn. Een goed geïnformeerd persoon telt voor twee. Door leningen te vergelijken kan u de meest geschikte lening voor uw profiel en project terugvinden. Op TopCompare.be wordt u doorverwezen naar de voordeligste banken, waarna u direct online uw lening kan aanvragen. Deze kennis van de financiële markt geeft u meer onderhandelingskrachten stelt u in staat om een slecht aanbod van een bankmedewerker direct te herkennen.

Een lening aanvragen is geen lichte beslissing. Zorg ervoor dat u weet hoe u de lening zal aflossen en op welke manieren uw financiële situatie door de jaren heen kan veranderen. Op die manier bent u voorbereid op moeilijkheden en geraakt u niet in de schulden. Vergeet tenslotte niet dat geld lenen ook geld kost. U moet niet enkel elke maand een stukje van de lening aflossen; er komt ook rente bij kijken.

Vergelijk leningen in België

Vergelijking van meer dan 30 financiële instellingen