Vergelijk leningen in België

Bent u van plan een auto aan te schaffen, maar hebt u niet genoeg geld op uw bankrekening? Dat is best mogelijk, aangezien auto’s al snel rond € 30.000 kunnen kosten. Veel Belgen maken gebruik van een lening om hun auto te financieren. Let wel: geld lenen kost ook geld. Vandaar dat het verstandig is om niet onnodig geld te verspillen aan dure leningen maar wel op zoek te gaan naar de goedkoopste autolening in de markt.

Tijdens uw zoektocht naar de goedkoopste autolening moet u weten dat er niet één goedkoopste autolening is voor iedereen. De kosten van een lening zijn namelijk afhankelijk van zowel het bedrag als de looptijd. U zal dus merken dat de voordeligste autolening voor u zal afhangen van de soort auto dat u wilt aanschaffen en hoe snel u van plan bent de lening af te betalen. Om de looptijd te bepalen moet u naar uw eigen inkomen kijken. Een korte looptijd is voordeliger, maar tegelijk hebt u zo minder financiële ruimte door de maandelijkse hogere bedragen. Vandaar dat u best kan zoeken naar een goede balans waarbij u geld bespaart dankzij een korte looptijd maar tegelijk genoeg financiële speelruimte behoudt zodat u bent voorbereid op onverwachte situaties.

De goedkoopste autolening vinden is vooral een kwestie van vergelijken. U kan op de websites van financiële instellingen een kijkje nemen of langsgaan bij iedere bank en vervolgens kijken welke het goedkoopst is. Dat kost echter veel tijd en als u beslist om voor een andere looptijd of bedrag te kiezen, mag u weer van voor af aan beginnen. Dat is waar TopCompare.be u helpt. U ziet op onze website welke leningen het goedkoopst zijn naargelang de door u ingegeven bedragen en looptijden. Als u zich bedenkt, kan u de gegevens aanpassen en de resultaten weerspiegelen direct uw nieuwe wensen. Probeer het zelf op de autoleningenpagina van TopCompare.be.
Hoeveel u bespaart door te kiezen voor de goedkoopste autolening hangt af van het bedrag en de looptijd, zoals hierboven is vermeld. Onderschat vooral niet hoeveel u kan besparen door leningen te vergelijken. Het kan gaan om tientallen of honderden euro’s en in het extreemste geval loopt dit op tot ongeveer € 3.000. Door de goedkoopste lening te kiezen kan u dus geld besparen en loopt u minder risico op schulden wegens de lagere maandelijkse kosten.
U hebt vast weleens het gezegde “goedkoop is duurkoop” gehoord. Om dezelfde reden wordt er wel eens gedacht dat een duurdere lening ook beter is. U krijgt bijvoorbeeld een betere service of geniet andere voordelen die u niet hebt bij voordelige leningen. Toch werken leningen heel anders dan consumptiegoederen zoals auto’s, computers of huishoudelijke apparaten, waardoor u de aankoop van deze goederen beter niet kan verwarren met de aankoop van financiële producten zoals leningen. Er zijn namelijk diverse wetten die u als klant beschermen en ervoor zorgen dat de bank geen misbruik van u kan maken. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van banken niet al te veel verschilt, op de kosten na.

Ook heeft iedere bank een eigen klantendienst en hebt u mogelijk een slechte ervaring bij de ene bank gehad maar een betere ervaring bij de andere. Op die manier kunnen persoonlijke voorkeuren toch een kleine rol spelen; maar hoeveel die vertrouwdheid voor u waard is, bepaalt u geheel voor uzelf.
Autoleningen zijn niet hetzelfde als persoonlijke leningen die u voor alle doeleinden kan gebruiken. Bij een autolening weet de bank namelijk wat u met het geld zal doen en heeft daarom meer zekerheid dat u een verstandige aankoop maakt. De auto heeft een bepaalde waarde en kan worden verkocht, wat het een slimmere besteding maakt dan producten of ervaringen zonder doorverkoopwaarde. Vandaar dat u gewoonlijk goedkoper af bent met een autolening dan met een persoonlijke lening. Het voordeel van persoonlijke leningen is dat u de aankoop voor alles kan gebruiken zonder dat u de aankoop moet verantwoorden aan de bank.
Het is mogelijk een autolening voor andere voertuigen te gebruiken. Autoleningen en motorleningen lijken in het algemeen erg op elkaar en de bank zal naar alle waarschijnlijkheid niet weigeren als u een motor wilt kopen met een autolening. Ook mobilhomes of caravans kan u gewoonlijk aanschaffen met een autolening, maar er zijn specifieke leningen voor mobilhomes en caravans die voordeliger kunnen zijn dan een autolening. Bekijk daarom vooral het aanbod van zowel autoleningen als leningen voor mobilhome/caravan.
Bij leningen wordt altijd het JKP (jaarlijks kostenpercentage) gehanteerd. Dit percentage bevat de rentevoet en alle mogelijke extra kosten, waardoor de rentevoet en het JKP niet altijd overeenkomen. Het JKP is daarom de beste factor om te vergelijken. Het is dan ook illegaal voor een bank om andere kosten buiten het JKP op te leggen.

Laatst herzien: 1 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.