Vergelijk leningen in België

Ben je van plan een auto aan te schaffen, maar heb je nog wat extra budget nodig of heb je geen zin om jouw spaarrekening te plunderen? Dat is best mogelijk, aangezien auto’s al snel rond de € 30.000 kunnen kosten. Veel Belgen maken daarom gebruik van een lening om hun auto te financieren. Maar let op: geld lenen kost ook geld. Vandaar dat het verstandig is om geen geld te verspillen aan dure leningen, maar wel op zoek te gaan naar de goedkoopste autolening op de Belgische markt.

Tijdens jouw zoektocht naar de goedkoopste autolening moet je weten dat er niet één goedkoopste autolening bestaat voor iedereen. De kosten van een lening zijn namelijk sterk afhankelijk van zowel het bedrag als de looptijd. Je zal dus merken dat de voordeligste autolening voor jou zal afhangen van de prijs van de auto dat je wilt kopen en hoe snel je van plan bent de lening af te betalen.

Om de looptijd te bepalen moet je naar jouw eigen inkomsten kijken. Een korte looptijd is voordeliger, maar tegelijk heb je door de hogere maandelijkse aflossingen ook minder financiële ademruimte. Vandaar dat je best kan zoeken naar een goede balans waarbij je geld bespaart dankzij een korte looptijd, maar tegelijk genoeg geld overhoudt voor eventuele onverwachte situaties.

De goedkoopste autolening vinden is vooral een kwestie van vergelijken. Je kan op de websites van financiële instellingen een kijkje nemen of langsgaan bij iedere bank en vervolgens kijken welke het goedkoopst is. Dat neemt natuurlijk veel tijd in beslag en als je beslist om voor een andere looptijd of bedrag te kiezen, mag je weer van voor af aan beginnen. Dat is waar TopCompare je helpt om tijd en geld te besparen. Met onze gratis en eenvoudige simulator kan je kijken welke autoleningen het goedkoopst zijn naargelang de door jou ingegeven bedragen en looptijden. Je kan de gegevens ook weer aanpassen en in enkele seconden de goedkoopste autolening voor jou vinden.
Hoeveel je bespaart door te kiezen voor de goedkoopste autolening hangt af van het bedrag en de looptijd. Onderschat vooral niet hoeveel je kan besparen door leningen te vergelijken. Het kan gaan om tientallen, honderden of zelfs duizenden euro’s. Door de goedkoopste lening te kiezen kan je dus geld besparen en loop je minder risico op schulden wegens de lagere maandelijkse kosten.

Een voorbeeld: Een autolening van € 15.000 voor een nieuwe wagen met een looptijd van 48 maanden. De laagste rente vind je momenteel bij AXA Bank en Crelan met bij beide banken een jaarlijkse rentevoet van 0,97% waarbij je in totaal € 15.298 terugbetaalt. De hoogste jaarlijkse rentevoet is 7,85% bij Santander waarbij je op het einde van de looptijd € 17.436 zal hebben betaald. Vergelijken kan in dit geval een besparing van € 2.138 opleveren.
Je hebt vast weleens het gezegde “goedkoop is duurkoop” gehoord. Om dezelfde reden wordt er wel eens gedacht dat een duurdere lening ook beter is. Je krijgt bijvoorbeeld een betere service of geniet van andere voordelen die je niet hebt bij voordelige leningen. Toch werken leningen heel anders dan consumptiegoederen zoals auto’s, computers of huishoudelijke apparaten, waardoor je de aankoop van deze goederen beter niet kan verwarren met de aankoop van financiële producten zoals leningen. Er zijn namelijk diverse wetten die je als klant beschermen en ervoor zorgen dat banken geen misbruik van je kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat het aanbod van banken niet al te veel verschilt, op de kosten na dan.

Natuurljk heeft elke bank een eigen klantendienst en misschien heb je bij de ene bank een slechte ervaring gehad en bij de andere een betere. Persoonlijke voorkeuren kunnen dus wel een rol spelen in het kiezen voor een goedkopere of duurdere autolening, maar dat bepaal je uiteraard zelf.
Autoleningen zijn niet hetzelfde als persoonlijke leningen die je voor alle doeleinden kan gebruiken. Bij een autolening weet de bank namelijk wat je met het geld zal doen, omdat je de offerte, bestelbon of factuur van de wagen moet voorleggen bij de kredietaanvraag. Het geeft de bank een garantie dat je wel degelijk een verstandige aankoop doet. Een auto heeft immers een bepaalde waarde en kan worden verkocht.

Met een lening voor alle doeleinden kan je in principe alles financieren zonder dat je verantwoording moet afleggen aan de bank. Voor een kredietgever biedt dat minder garantie, waardoor de rentevoeten vaak een stuk hoger liggen. Wil je een auto kopen? Dan ben je dus het goedkoopst af met een autolening.
Het is mogelijk om met een autolening andere voertuigen te financieren. Autoleningen en motorleningen lijken in het algemeen erg op elkaar en de bank zal naar alle waarschijnlijkheid niet weigeren als je een motor wilt kopen met een autolening. Ook mobilhomes of caravans kan je gewoonlijk aanschaffen met een autolening, maar er zijn specifieke leningen voor mobilhomes en caravans die voordeliger kunnen zijn dan een autolening. Vergelijk daarom het aanbod van zowel autoleningen als leningen voor mobilhome/caravan.
Bij leningen wordt altijd het JKP (jaarlijks kostenpercentage) gehanteerd. Dit percentage bevat de rentevoet en alle mogelijke extra kosten, waardoor de rentevoet en het JKP niet altijd overeenkomen. Het JKP is daarom de beste factor om te vergelijken. Het is dan ook illegaal voor een bank om andere kosten buiten het JKP op te leggen.

Laatst herzien: 10 februari 2022
Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.