Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30

Hoeveel kan ik lenen - Ontdek welke factoren van belang zijn voor uw lening

Vergelijk alle leningen

Vergelijk leningen in België

Stel: u hebt uw zinnen op een nieuw project gezet. Uw droomauto, een nieuwe woning, uw tuin laten aanleggen, de keuken renoveren, ... Daar is natuurlijk geld voor nodig, geld dat u misschien niet direct beschikbaar hebt. Maar geen paniek: daarvoor kan u immers bij de bank lenen. Dan stelt u zich de vraag: "Hoeveel geld kan ik lenen?" De bank zal u niet zomaar elke som toestaan die u hebben wil. Er zijn enkele factoren die steeds zullen terugkomen als u bij een financiële instelling wilt aankloppen om te lenen.

De volgende kenmerken zijn van belang:

 • Burgerlijke staat;
 • Werksituatie;
 • Contracttype (indien van toepassing);
 • Kinderen financieel ten laste (zo ja, hoeveel?);
 • Betaalt u partner- of kinderalimentatie (ja/nee);
 • Woonsituatie;
 • Woonlasten (indien van toepassing);
 • Maandelijks inkomen;
 • Kredietgeschiedenis;
 • ...
Elke bank mag u om extra specifieke informatie vragen, zowel persoonlijk als financieel. Dit kan ook informatie omtrent uw partner zijn. De lijst hierboven is dus niet exhaustief. Afhankelijk van hoe uw situatie wordt ingeschat, zal u een finaal bedrag overeenkomen met de bank.
Na alles goed doordacht te hebben, heeft u uw finale project voor ogen. Ook het geld dat nodig is, is geraamd. De volgende stap voor u is duidelijk: "Ik wil berekenen hoeveel ik kan lenen." Het specifieke bedrag dat u uiteindelijk zal kunnen lenen bij de bank, zal met uw adviseur worden afgesproken. Dit zal afhangen van uw persoonlijke financiële informatie, de kredieten die u nog hebt uitstaan, uw terugbetalingscapaciteit enzovoort.

Daar u deze informatie enkel met uw bank deelt, kunnen we op TopCompare.be u het exacte antwoord op de vraag "Hoeveel kan ik lenen?" niet meegeven. Wat we wel voor u kunnen doen, is u de mogelijkheid geven om gratis onze leningsimulator te gebruiken. Zo weet u welke bank u het beste offer kan aanbieden, ziet u de kost dat dit met zich meebrengt, de maandelijkse aflossing en het totaalbedrag dat u zal moeten terugbetalen.
Het is mogelijk dat uw financiële situatie momenteel in een ongezonde staat verkeert. Dan steekt de vraag "Hoeveel mag ik lenen als ik financieel onstabiel ben?" uiteraard op. Indien u als wanbetaler op de lijst van de Nationale Bank van België staat genoteerd, is het normaliter niet mogelijk om een nieuwe lening af te sluiten.

Hebt u daarentegen te maken met tijdelijke financiële problemen? Bespreek met uw bank de mogelijkheden. Misschien is een lening geen optie, maar kan u bijvoorbeeld een betaalrekening openen waar u tijdelijk in het rood mag staan. Overloop wat er mogelijk is voor uw eigen situatie en houd rekening met uw terugbetalingscapaciteit: het heeft geen zin u verder in de schulden te steken als u deze niet kan afbetalen.

Naar welke lening bent u op zoek?

Financiering Verbouwingslening
Krediet Lenen zonder bank
Autofinanciering Goedkoopste autolening
 • Het geleende bedrag: er zijn verschillende bedragen voor dit soort krediet nodig, het kan variëren van lage bedragen (vanaf €1000) tot hogere bedragen (meer dan €100.000). Dit is afhankelijk van hoeveel u kunt terugbetalen.
 • De looptijd: bij het sluiten van de kredietovereenkomst wordt de looptijd vastgesteld, deze is afhankelijk van het geleende bedrag. Ook is het afhankelijk van wat uw bank toestaat en wat binnen de regelgeving is.
 • Het rentepercentage dat relevant is aan het geleende bedrag: het rentepercentage en de maandelijkse aflossing staan vast. Dit betekent dat gedurende de gehele looptijd van uw overeenkomst staat het bedrag dat u moet terugbetalen vast. Dus tijdens de looptijd weet u precies wat u moet terugbetalen, zult u de baas blijven over uw budget en zult u niet voor verrassingen komen te staan.


 • Goed om te weten: er is een verschil tussen een persoonlijke lening (zonder doel) en een lening met een bepaald doel. Voor beide gevallen wordt het geld gebruikt, maar bij een lening met een bepaald doel moet u een offerte of factuur tonen, bijvoorbeeld voor een renovatie- of autolening. Ook wordt de aankoop zoals bijvoorbeeld een auto gezien als uw waarborg, dus in het geval dat u uw lening niet terug kunt betalen dan legt de bank beslag op uw auto in dit geval.

  Een lening zonder specifiek doel heeft vaak een voordelig rentepercentage. Het is alleen niet zo laag als het percentage op een lening met een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld bij een renovatie- of autolening, maar over het algemeen lager dan dat van het maximale bedrag een kredietnemer mag lenen.
  Het antwoord op de vraag ‘’hoeveel geld kan ik lenen?’’ ligt aan de bank, uw budget, uw persoonlijke situatie en of u kredietwaardig om het geld terug te betalen. Daarom is het van belang om vooral uw eigen budget goed te beheren, aangezien de bank hetzelfde doet. Bij voorkeur mogen de lasten van uw krediet nooit meer bedragen dan ⅓ van uw inkomen. En al uw maandelijkse lasten bij elkaar zoals, leningen, de huur, energiekosten, etc. Niet meer dan ⅔ van uw budget. Natuurlijk is dit verschillend per gezinssituatie en kan uw persoonlijke gezinssituatie hiervan afwijken. Stel daarom zelf een budget op om toezicht te houden op uw inkomsten en uitgaven. Zodat u voor uzelf een antwoord heeft op de vraag: ‘’berekenen hoeveel ik kan lenen?’’.

  Tip: Heeft u een overschot aan het einde van de maand, dan kunt een automatische spaaropdracht instellen of dit bedrag nuttig investeren. Blijkt uw uitgaven daarentegen te hoog te liggen? Dan kunt u op tijd nagaan welke uitgave hiervan de boosdoener zijn.

  Vergelijk de beste lening met TopCompare.be en bespaar tot €3800!
  Download ons budget formulier Wij helpen u uw budget voor 2019 te beheren

  Waarom kiezen voor TopCompare.be?

  100% gratis!
  Snel & eenvoudig
  Objectief & onafhankelijk

  TopCompare.be is het beste platform om consumentenkredieten, kredietkaarten, zicht-, spaar-, termijnrekeningen en kasbons te vergelijken. We laten u toe deze producten van alle financiële instellingen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die u zal helpen de juiste keuzes te maken.

  Onze gratis tip om geld te besparen

  Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door u in te schrijven op onze nieuwsbrief.