Vergelijk leningen in België

Geld lenen zonder bank of leningen tussen particulieren zijn voortgekomen uit een nieuw economisch model dat de deeleconomie heet. Dit concept draait rond het delen van goederen en diensten tussen particulieren. De gevolgen van het nieuwe model op de financiële wereld konden uiteraard niet uitblijven. Het integreren van de digitalisatie en het groeiende gemeenschapsbesef in de financiële markten is niet langer een optie maar een must. Collaboratieve financiering tart traditionele leningen bij banken en maakt plaats voor een alternatieve manier van financiering.

Een particuliere lening wordt gefinancierd door een privé investeerder en word dus ook wel een privé lening genoemd. Om een kredietaanvraag in te dienen moet u naar een online platform gaan waar u uw project kan beschrijven en de gewenste geldsom opgeven. De financiers bekijken de kredietaanvragen één per één en beslissen waar ze hun geld in willen investeren. Om het risico van niet-terugbetaling te drukken is het gebruikelijk dat ze slechts een deel van het project financieren. U kan dus particulier geld lenen van verschillende personen; uw project zal uiteindelijk mede dankzij het altruïsme van de investeerders tot stand komen.
Lenen tussen particulieren maakt het mogelijk om geld te lenen zonder bank; privé investeerders financieren uw project. Het principe achter particuliere leningen is vrij simpel en niet zo erg verschillend van het traditionele banksysteem. Net zoals wanneer u bij de bank passeert moet u ook hier enkele bewijsstukken kunnen voorleggen, met het verschil dat u deze online kan versturen. U moet minimum 18 jaar zijn, u mag geen onbetaalde kredieten hebben en ook niet bekend staan bij de Centrale voor kredieten aan particulieren in België.

Enerzijds definieert de kredietgever welk bedrag hij kan uitlenen middels het betalen van interesten. De interestvoet varieert naargelang de som, de duur van de privé lening, het geassocieerde risico en de krediethistorie van de kredietnemer. De ontlener moet zelf kiezen wie hij zal financieren. Anderzijds geeft de kredietnemer het bedrag van de lening op, het project dat hij wil financieren en voorziet de nodige documenten: inkomsten, familiale situatie, krediethistorie etc.
Ja. Nog nooit eerder heeft collaboratieve financiering zo’n grote plaats in de financiën wereld ingenomen als vandaag.
In België kan u tal van online platformen terugvinden die u toelaten om een kredietaanvraag in te dienen bij een particuliere ontlener. Ook is het mogelijk om zelf te investeren in particuliere projecten. In België is de pionier op dit gebied Mozzeno, een platform dat in 2015 is opgericht waar u kan lenen zonder bank en verschillende types persoonlijke leningen aanbiedt.
Jammer genoeg zijn er een hoop mensen op het web die slechte bedoelingen hebben en leningen zullen aanbieden die direct te verkrijgen zijn en geen bewijsstukken vereisen. Weet dat er geen enkele legitieme financiële instelling bestaat die u een lening zal geven zonder op voorhand uw inkomsten te hebben nagekeken. De technieken die deze mensen gebruiken om uw vertrouwen te winnen kunnen verschillen, maar het resultaat is hetzelfde: u uw geld afhandig maken.

Om online oplichters te kunnen herkennen zijn er enkele signalen die u direct moeten alarmeren:

  • De site van de ontlener begint niet met https:// en is dus niet beveiligd
  • De ontlener heeft geen fysiek adres
  • De kredietinstelling is niet geregistreerd bij de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten)
  • Er wordt geen enkel bewijs van inkomsten gevraagd
Kortom, het is essentieel om u te richten tot een gecertificeerd platform als u wilt lenen zonder bank en een krediet bij een particuliere ontlener wilt aanvragen. Om meer te weten te komen over fraude op het web kan u altijd dit artikel raadplegen.
Particulier geld lenen is gelijkaardig aan een persoonlijke lening. Het gaat over een krediet waarbij u het nodige bedrag bepaalt en uw uitgaven niet hoeft te verantwoorden, in tegenstelling tot de lening voor specifieke doeleinden (waar u een bewijs van het gewenste goed of dienst moet voorleggen). Met zo'n lening zonder bank kan u uw auto financieren, uw keuken laten renoveren, een reis maken of een huwelijk financieren. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wilt u de privé lening vinden die het beste bij u past? Maak gebruik van de leningsimulatie op TopCompare.be. Uiteraard kunnen de voorwaarden voor particuliere leningen verschillen per platform.
Dankzij een particuliere lening kan u de bancaire kosten van intermediatie en herfinanciering drukken omdat u kan lenen zonder bank. In het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) zitten bijvoorbeeld de kosten om uw dossier te behandelen. Als u uw aanvraag online indient, worden deze kosten verwaarloosbaar. De online platformen waar men kan lenen zonder bank bieden verder bepaalde voordelen aan de kredietnemers aan. Mozzeno biedt o.a. korting aan mensen die hun krediet op tijd terugbetalen. Lenen tussen particulieren kan ook een oplossing zijn voor personen die moeilijk een lening kunnen krijgen in het typische banksysteem.
Als u in België op een platform voor particuliere leningen terechtkomt, is het niet mogelijk om een lening te bemachtigen indien u negatief staat gesignaleerd bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Maar misschien is het wel mogelijk om via een familielid of iemand uit uw vriendenkring aan een lening zonder bank te geraken. In dat geval is het aangewezen om een leningscontract dat gecertificeerd is door de notaris af te sluiten. Zo creëert u een extra veiligheidsgevoel voor beide partijen.

Laatst herzien: 26 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.