Menu

Online een lening aanvragen? Bespaar meer dan €1.000

Kies het type lening en vergelijk de mogelijkheden:

Vergelijk leningen in België

Misschien denk je bij het aanvragen van een lening aan een berg papierwerk en talloze telefoontjes. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Op TopCompare kan je snel een lening aanvragen: de procedure verloopt volledig online. Zo hoef je niet naar de bank en bespaar je tijd. Zorg ervoor dat je alle bewijzen, zoals je loonfiches en identiteitsgegevens, bij de hand hebt, zodat je de aanvraag efficiënt en correct kan uitvoeren.

Na het indienen van de leningaanvraag is het aan de bank om deze te controleren. Hoe lang het duurt om je aanvraag goed te keuren of af te wijzen, is afhankelijk van een aantal factoren. Meestal reken je best op een maand. De financiële instelling zal namelijk je documenten bekijken en op basis van deze informatie beslissen of je in aanmerking komt voor een lening. Ze brengen je vervolgens op de hoogte van het resultaat van je aanvraag.

Wil je een persoonlijke lening aanvragen, maar weet je niet waar je dat best doet? Dan is het een goed idee om alle mogelijkheden even op een rijtje te zetten. Je kan verschillende leningen vergelijken op onze website en zo te weten komen welke instelling de meest gunstige rentevoeten en voorwaarden aanbiedt. Let bij je beslissing onder andere op de rentevoet, de looptijd en het maximale bedrag dat je kunt lenen. Vervolgens kies je de lening die het best bij je wensen en behoeften aansluit en kun je je aanvraag eenvoudig online regelen.

Wil of kan je geen lening aanvragen bij een bank, dan kun je ook kiezen voor een particuliere ontlener. Dit kan zowel gaan om een privé-investeerders als om vrienden of familie. Bij privé-investeerders zul je, net zoals bij de bank, je financiële situatie moeten ondersteunen met loonfiches en bankuittreksels. Ook als een bedrag leent bij vrienden en familie is het belangrijk dat alle afspraken op papier staan.

Er zijn verschillende redenen waarom je aanvraag voor een lening niet wordt goedgekeurd. Financiële instellingen controleren bijvoorbeeld altijd of je op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat. Als dat het geval is, is de kans groot dat je geen lening kunt verkrijgen. Ook je inkomsten zijn voor banken van groot belang bij het beoordelen van je aanvraag.

Ook als je geen recente loonfiches hebt of je maandelijkse inkomsten zijn te laag, kunnen banken weigeren om je een lening toe te kennen. Ten slotte wordt ook rekening gehouden met je maandelijkse kosten, zoals je huur, hypotheek en de afbetaling van andere leningen. Als je kosten vrij hoog liggen en je inkomsten vrij laag, is het mogelijk dat de financiële instelling je aanvraag niet goedkeurt.

Hoewel de meeste leningen in België bij een bank worden afgesloten, is het ook mogelijk om te lenen zonder bank. Je sluit dan een lening af bij particuliere ontleners. Het voordeel hiervan is dat dit volledig los staat van de bank. Als je dus geen lening kunt krijgen bij een bank, is het mogelijk dat een particuliere ontlener je aanvraag wél goedkeurt. Bovendien betaal je mogelijk minder dossierkosten. Het is echter belangrijk dat je een betrouwbare particuliere ontlener vindt. Controleer bijvoorbeeld hun website en registratie bij FSMA. Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen bij vrienden en familie. Sluit in dat geval zeker een leningscontract af om geschillen in de toekomst te vermijden.

Elke bank heeft andere voorwaarden voor het afsluiten van een lening. Veel financiële instellingen vereisen echter dat je een vast inkomen hebt wanneer je een lening afsluit. Ze zullen ze je bijvoorbeeld vragen voor recente loonbrieven en een bankafschrift van je zicht- en spaarrekening.

Wil je als werkloze een lening aanvragen? Hoewel het niet uitgesloten is dat je een lening kunt aanvragen als werkloze, is het moeilijker om de instellingen ervan te overtuigen dat je de lening kunt terugbetalen. Een van de manieren waarop je dit kunt bewijzen, is wanneer je over veel spaargeld beschikt. Ook als je slechts tijdelijk werkloos bent, kunnen banken je soms toch een lening toekennen.

Sta je op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België, dan zul je ondervinden dat het een pak moeilijker is om goedkeuring te krijgen voor een lening, zowel van banken als van particuliere ontleners. Het is in dit geval ook niet aangeraden om een nieuwe lening aan te gaan. Wanneer je schulden zijn afbetaald, worden je gegevens na één jaar van de zwarte lijst geschrapt en is het daarna eenvoudiger om een lening te krijgen. In ons artikel over de zwarte lijst vind je meer informatie over wat de mogelijkheden zijn.

Laatst herzien: 24 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.