Menu

Bespaar tot €3.800 dankzij onze gratis online lening simulatie

Kies de juiste lening om de simulatie te starten:

Vergelijk leningen in België

Overweeg je een lening aan te vragen, bijvoorbeeld om een nieuwe auto te kopen, je huis te renoveren of op vakantie te gaan? Dan kan je een beroep doen op onze lening simulatie. Dankzij onze simulatie kom je immers te weten bij welke kredietgever je de goedkoopste lening kan krijgen. Een lening is nu eenmaal niet gratis. Al is het prijskaartje afhankelijk van uiteenlopende factoren.

Allereerst heeft het type lening een impact op de rentevoet. Een autolening is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een persoonlijke lening. De looptijd van de lening en het leenbedrag bepalen mee het prijskaartje van je financiering. Daarom is belangrijk om al deze gegevens correct in te geven in onze lening simulatie om zeker te zijn dat je een lening volledig op maat krijgt. Al is het perfect mogelijk om te spelen met bijvoorbeeld de looptijd en het leenbedrag om na te gaan hoe groot de impact van zo'n aanpassing is op het terug te betalen bedrag.

Wie op zoek is naar de perfecte lening moet doorgaans meerdere banken aandoen. Vandaag is het gelukkig mogelijk om bij het merendeel van de banken online een simulatie te maken. Al is het daarom niet veel eenvoudiger om tarieven te vergelijken. Je moet immers meerdere simulaties doen om zeker te zijn dat je het goedkoopste tarief vindt. Dat kan dus heel wat tijd in beslag nemen.

Dankzij TopCompare.be is het heel eenvoudig om een lening simulatie te doen. Na enkele seconden kom je te weten welke banken het goedkoopste tarief op de markt hebben voor de lening die je zoekt. Daarenboven kom je onmiddellijk te weten welke voorwaarden er gelden. Je kan de zoekcriteria ook heel eenvoudig wijzigen met behulp van de meegeleverde filters: de resultaten worden dan direct bijgewerkt. Deze dienstverlening is bovendien volledig gratis en onbeperkt te gebruiken.

Je kan op TopCompare.be verschillende leningen simuleren. Wij geven een overzicht:

 • Persoonlijke lening
 • Autolening (nieuwe wagen, groene wagen en tweedehandswagen)
 • Renovatielening (gewone renovatie en groene renovatie)
 • Hypothecaire lening
 • Indien je dat wenst, kan je snel een lening simulatie maken op TopCompare.be. Klik op een van de knoppen bovenaan deze pagina. Als je meer informatie wilt over wat een lening is en hoe je deze kunt aanvragen, kan je onze leengids raadplegen.

  Eenmaal je voldoende geïnformeerd bent, kan je een bezoekje brengen aan onze pagina met alle beschikbare leningen. Hier vind je niet uitsluitend alle beschikbare leningen, maar ook info over die leningen. Een overzicht:

 • De kredietgever
 • Het type lening
 • De maandelijkse aflossing
 • De verschuldigde interesten
 • Dankzij het jaarlijks kostenpercentage (JKP) krijg je een mooi overzicht van hoeveel je lening in totaal kost. Het JKP brengt immers alle kosten die bij een lening komen kijken in kaart. Dit maakt het eenvoudiger om kredietgevers te vergelijken.

  Zoek je naar een specifieke lening, zoals een auto- of renovatielening? Pas dan het doel van de lening aan (rechts bovenaan de simulatie). Zo krijg je onmiddellijk een mooi overzicht van alle kredietgevers die een lening aanbieden die jij zoekt. Voorts kan je bij voorkeuren bepalen welke kredietgevers je allemaal te zien krijgt.

  Wanneer je filters toevoegt, doet onze simulator de berekeningen voor je, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Hierdoor is je lening simulatie in een mum van tijd klaar en bespaar je veel geld.

  Het minimum dat je kan lenen is €200. Het aantal banken dat deze mogelijkheid biedt is echter zeer beperkt. De meeste kredietgevers klikken het minimumbedrag vast op €1.000, maar de grensbedragen verschillen van bank tot bank. We raden iedereen aan om te spelen met verschillende leenbedragen. Zo kom je snel te weten of je een voordeliger tarief krijgt als je het leenbedrag lichtjes verhoogt of verlaagt.

  Hou er rekening mee dat veel banken ook een plafondbedrag hanteren voor hun leningen. Het aangegeven maximumbedrag van een lening (exclusief hypothecaire leningen) is €150.000 euro, maar net als het minimumbedrag kan het maximumbedrag variëren van kredietgever tot kredietgever.

  Vergeet niet dat de kredietgevers kunnen weigeren je een lening te geven als ze het kredietbedrag te hoog vinden. In dergelijke situaties zal je moeten bewijzen dat je de lening netjes en stipt kan terugbetalen. Daarom raden we je aan om te spelen met verschillende leenbedragen en looptijden wanneer je gebruikmaakt van onze lening simulatie. Indien je op zoek bent naar een alternatief, kan je nagaan of het mogelijk is om te lenen zonder bank.

  Alle leningen worden op dezelfde manier berekend, of je nu op zoek bent naar een persoonlijke lening simulatie, consumentenkrediet of een hypothecaire lening. Dankzij onze simulatie kan je alle leningen in een paar seconden vergelijken. Hou er echter rekening mee dat de rentetarieven afhankelijk zijn van de gekozen lening. Een renovatie- of autolening is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een persoonlijke lening.

  Voor alle consumentenkredieten gebruiken we de geafficheerde tarieven van de banken. Dat zijn ook de tarieven die je krijgt wanneer je zelf een lening aanvraagt bij de kredietgever. De tarieven op onze site geven je met andere woorden een goed overzicht van waar je je mag aan verwachten wanneer je een lening aanvraagt. Dankzij onze simulatie krijg je alle officiële tarieven te zien voor het type lening dat je hebt gekozen.

  Hou er rekening mee dat bij een hypothecaire lening gebruik wordt gemaakt van een gepersonaliseerd tarief. Het tarief kan dus afwijken van hetgeen de banken en kredietgevers publiceren op hun site of in hun voorwaarden.

  Het JKP moet alle kosten bevatten die betrekking hebben op je lening. Bij het merendeel van de consumentenkredieten komen er geen extra kosten kijken en ligt het tarief dus in lijn met het rentepercentage. Het JKP kan wel meer bedragen als je bepaalde andere producten moet afsluiten bij je lening, zoals een betalende zichtrekening.

  Bij een hypothecaire lening kan het JKP stevig afwijken van het officiële rentepercentage. Dat komt omdat veel kredietgevers vragen om andere producten af te sluiten bij je hypothecaire lening, zoals een brand- en schuldsaldoverzekering. Daarenboven komen er ook extra kosten bij een hypothecaire lening, zoals de dossierkosten.

  Indien je twijfels hebt bij het JKP dat je krijgt, kan je contact opnemen met de FOD Economie.

  Op TopCompare kan je veel meer doen dan een lening simulatie. Je kan immers ook kredietkaarten of verzekeringen simuleren om het beste aanbod te vinden tussen de verschillende banken en kredietgevers waarnaar wordt verwezen in België, zoals KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis.

  Laatst herzien: 24 maart 2021
  Auteur: Amina Jedidi

  Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.