Menu

Hoe kan ik snel online een lening verkrijgen?

Vergelijk nu!

Vergelijk leningen in België

In België is het niet mogelijk om een krediet binnen 24 uur te verkrijgen. Desalniettemin zijn er wel enkele financiële instellingen die u binnen deze tijd een antwoord kunnen geven op uw kredietaanvraag. Als het om een noodgeval gaat, en u dringend geld nodig heeft, kan u wel uw bank rechtstreeks contacteren en uw situatie uitleggen om zo vertraging te vermijden en het aanvraagproces wat sneller te laten verlopen.

Snel geld lenen is dus mogelijk, maar wees ervan bewust dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Voor een lening zoals een krediet voor specifieke doeleinden (bijvoorbeeld auto, moto of decoratie) of een persoonlijke lening (bijvoorbeeld meerdere doelen, huwelijk of reis) ligt het tijdsinterval om de lening te bekomen gemiddeld tussen de 3 en 10 dagen. In het geval van een hypothecaire lening duurt dit minstens één maand. En, als u na ondertekening van het leningcontract van gedacht verandert, heeft u zeven dagen de tijd om het contract te annuleren.

Als u dringend geld nodig heeft, kan u online een kredietaanvraag indienen. Bij een online aanvraag hoeft u zich niet meer naar de bank te begeven om alle informatie in te winnen en de procedure op het bankkantoor te doorlopen. Door online een lening aan te vragen, kiest u zelf het tijdstip waarop het u het beste uitkomt. Ook kan u zo alle mogelijke kredietaanbiedingen in België in één keer terugvinden. Om de duur van het verwervingsproces enigszins in te korten, zijn er twee zaken die u zelf kunt doen:

Licht u online in over het kredietaanbod in België

Door gebruik te maken van een online vergelijkingsplatform hoeft u niet van deur tot deur alle banken langs en wint u een hoop tijd; zo kan u relatief gezien snel geld lenen. Ook kan u online alle leningen vergelijken om het voordeligste tarief in België te vinden en te beslissen welke lening het beste bij u past.

Bereid uw aanvraagdossier op voorhand voor

Verzamel vooraf inkomstenbewijzen, identificatiedocumenten en facturen om uw plaats van residentie aan te tonen zodat uw dossier zo snel mogelijk kan worden opgesteld. Hetzelfde geldt voor de eventuele co-lener die dezelfde stukken voor de kredietaanvraag zal moeten voorleggen. Vanaf het begin een zo compleet mogelijk dossier voorleggen, verhoogt uw kansen op een snel antwoord van uw bank en stelt direct geld lenen in een reëler daglicht.

Snel geld lenen brengt enkele vereisten met zich mee. Zoals vermeld, is het altijd beter om uw complete dossier al mee te geven met uw kredietaanvraag om het verwervingsproces te versnellen. Op die manier heeft u een grotere kans om de lening te verkrijgen en kan u eventueel betere voorwaarden bekomen bij uw bank. Als sommige documenten echter ontbreken, kan de bank zich voorhouden om uw aanvraag te weigeren. De financiële instelling kan ook beslissen om u de lening toe te kennen met een hoger verbonden risico, waardoor u een duurder interesttarief zal moeten betalen.

Bekijk hieronder een niet-limitatieve lijst van nodige documenten die uw kansen op snel lenen verhogen:


U bent werknemer U bent zelfstandige
 • recto/verso kopie van uw identiteitsdocument en die van de eventuele co-lener (nationale identiteitskaart, paspoort, verblijfsvergunning);
 • uw bankgegevens of rekeningoverzicht (IBAN en BIC);
 • uw 2 laatste loonfiches met een kopie van uw bankuittreksel om andere inkomsten te bewijzen, zoals gezinsbijslag of alimentatie;
 • bewijs van huisvesting minimum 3 maanden (factuur voor elektriciteit, gas, water of telefoonrekening van een vaste lijn);
 • kopie van het leningscontract of laatste uittreksels indien u nog andere kredieten moet terugbetalen.
 • recto/verso kopie van uw identiteitsdocument en die van de eventuele co-lener (nationale identiteitskaart, paspoort, verblijfsvergunning);
 • uw bankgegevens of rekeningoverzicht (IBAN en BIC);
 • kopie van uw bankuittreksel om andere inkomsten te bewijzen, zoals gezinsbijslag of alimentatie;
 • bewijs van huisvesting minimum 3 maanden (factuur voor elektriciteit, gas, water of telefoonrekening van een vaste lijn);
 • kopie van het leningscontract of laatste uittreksels indien u nog andere kredieten moet terugbetalen;
 • uw 3 laatste aanslagbiljetten.
Het antwoord is neen. Geen enkele financiële instelling zal u een lening toekennen zonder eerst uw inkomsten te hebben nagetrokken. De wet vereist dat financiële instituten de solvabiliteit van de klant nakijken alvorens een contract af te sluiten. Als iemand u toch de mogelijkheid tot goedkoop geld lenen aanbiedt, zonder dat u een bewijsstuk hoeft voor te leggen, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een oplichter en raden wij u ten zeerste aan om alle communicatie met deze zogenaamde kredietgever op te schorsen.

Er zijn vandaag veel legitieme kredietinstellingen die hun klanten leningen “zonder verantwoording” aanbieden. Het gaat hier om persoonlijke leningen waarbij u het ontleende bedrag en de duur van de lening zelf mag kiezen en u uw uitgaven niet hoeft te verantwoorden tegenover uw bank. Het is belangrijk dat u het verschil duidelijk onderscheidt: geld lenen zonder verantwoording is niet hetzelfde als een krediet zonder inkomstenbewijs, maar verwijst naar een persoonlijke lening waarbij u geen enkel aankoopbewijs of bestelbon moet voorleggen.

Wilt u het liefst direct geld lenen, maar hebt u geen idee welke lening bij u zou passen? De juiste lening kiezen zal u een hoop geld besparen op de lange termijn. Kiezen voor de eerste financieringsoptie die u tegenkomt omdat u dringend geld nodig heeft, is een grote fout. De optie stemt mogelijks helemaal niet overeen met uw behoeften noch uw financiële situatie. Om de beste keuze te maken, kan u gebruik maken van onze leen simulatie. Daar tast u af welke financiering het beste bij u past. Snel én goedkoop geld lenen wordt zo een fluitje van een cent!

Weet u niet hoe u hieraan moet beginnen? Stel uzelf de volgende vragen:

Als het doel van de lening een auto, een nieuwe keuken of de renovatie van uw dak inhoudt, kiest u best voor een lening voor specifieke doeleinden. Zo’n lening wordt aangewend om de aankoop van een specifiek product of dienst te financieren. Dit kan een roerend goed (bv. een auto) of een prestatie (bv. advies van een schrijnwerker) zijn. Om een beroep te kunnen doen op dit krediet, moet u een bewijsstuk voor de aankoop kunnen voorleggen aan uw bank.

Als u daarentegen geld wilt lenen om één of meerdere projecten te financieren, is een lening op afbetaling waarbij u uw aankopen niet hoeft te verantwoorden misschien wel een geschikte keuze voor u. In België kan u een persoonlijke lening aanvragen gaande van € 200 tot maximum € 150.000.

Heeft u snel geld nodig, maar wilt u zich eerst informeren over de verschillende soorten leningen? Aarzel dan niet om onze gids te raadplegen.

Het is aangewezen om een realistische schatting van de nodige som en uw terugbetalingscapaciteit te maken vooraleer u een aanvraag tot krediet doet. Wilt u bijvoorbeeld een auto financieren? Onderzoek eerst de gemiddelde prijs van het gewenste model en de extra kosten die erbij komen kijken, zoals het inschrijvingsbewijs, verzekeringen etc.

Dit is een essentiële vraag om een geschikte lening te kunnen kiezen. Een krediet nemen dat uw financiële middelen te boven gaat, is een slechte beslissing en zal u heel snel in de schulden steken. Daarom is het aangeraden om al uw maandelijkse kosten op te tellen, zoals facturen, alimentatie of aflossingen van kredieten die u nog hebt openstaan. Vergelijk dit totaalbedrag met uw inkomsten: uw kosten mogen idealiter niet groter zijn dan één derde van uw budget. Het bedrag van de nieuwe maandelijkse aflossing moet passen in uw maandelijks budget, of u nu dringend geld nodig heeft of niet. Hoe sneller u uw krediet afbetaalt, hoe voordeliger het jaarlijks kostenpercentage (JKP) zal zijn.

Laatst herzien: 26 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.