Verbouwingslening - Voordelig uw huis verbouwen via een lening voor verbouwing

Vergelijk alle verbouwingsleningen

Vergelijk leningen in België

Uw huis verbouwen vereist vaak een grote som geld, afhankelijk van welke investeringen en werken u in gedachten hebt. Wie dat geld niet direct heeft, of zijn spaarcenten niet wil aanspreken, kan een lening voor verbouwingen afsluiten. 

Verbouwingen moet men immers niet onderschatten. Overweegt u uw huis te verbouwen? Denk dan eerst over de projecten na. Welke plannen heeft u in gedachten, zijn het kleine of eerder grote ingrepen? Ga indien nodig langs bij een specialist en vraag om een kostenraming. Een huis verbouwen is ook geen simpele karwei: u moet geduld hebben vooraleer alles precies is zoals u wil. Geduld is een mooie deugd, want uiteindelijk zal uw huis stijgen in waarde of veel meer in comfort voorzien.

Het kan zijn dat u het nodige geld niet zomaar kan ophoesten. In dat geval kan een verbouwingslening u van het nodige krediet voorzien. Let wel, u zal deze lening voor verbouwing via maandelijkse aflossingen moeten terugbetalen, verhoogd met interest. Wees dus zeker dat uw terugbetalingscapaciteit u toelaat om de verbouwingslening op termijn te kunnen afbetalen. Ook zal de bank u hoogstwaarschijnlijk om een expertiseverslag vragen, waarbij de kosten worden geraamd of het bouwplan van de aannemer in wordt voorgesteld. Uw huis verbouwen hoeft ook niet te betekenen dat u de hele som nodig voor uw verbouwingen moet lenen: maak uw budget op en kijk hoeveel er nog ontbreekt. Misschien hoeft u maar de helft te lenen. Ook een privé lening kan een mogelijkheid zijn.

Geld lenen voor een verbouwing gebeurt meestal via 2 manieren: ofwel leent u een aanvullend bedrag op uw uitstaande woonlening, ofwel kiest u voor een verbouwingslening. Bij de eerste optie zullen extra kosten komen kijken; zoals notaris- en advieskosten. Dan zal u immers een extra bedrag op uw uitstaande hypothecaire lening opnemen. De tweede optie is een persoonlijk krediet. Afhankelijk van de beoogde projecten, kan u goedkoop lenen voor uw verbouwing te financieren. Denk hierbij aan duurzame werken of milieuvriendelijke investeringen. Vergeet in dat geval niet om uw licht op te steken bij uw gemeente of de website van de overheid. Misschien komt uw project wel in aanmerking voor een Vlaamse energielening en kan u tegen voordeligere voorwaarden lenen!

Eventueel zijn ook de rentekosten aftrekbaar van uw belastingen: dit zijn immers ook kosten die besteed zijn aan de eigen woning. Informeer u hiervoor grondig bij de bank van uw keuze. Bij een lening voor verbouwingen staat het rentepercentage vast over de looptijd van de lening. Dit maakt dat u exact weet hoeveel de verbouwingslening u zal kosten en wanneer u de maandelijkse aflossingen moet afbetalen.

Vaak hebt u niet de hele bedrag voor de verbouwingen in één keer nodig. Uw huis verbouwen, dat verloopt in fases. Banken gaan zo te werk dat zij u, naargelang u hen facturen van de vakmensen, verbouwingen, materialen en grondstoffen stuurt, gradueel de financiering verlenen. Dit gaat via schijven. Voor het resterende geld dat de bank in de tussentijd opzij houdt, betaalt u een kleine kost: de reserveringsprovisie. Een verbouwing financieren kan dus extra kosten met zich meebrengen.

Het feit dat u een lening voor verbouwingen aanvraagt, wilt niet zeggen dat u het geld onmiddellijk zal krijgen. Dit zal eerder in schijven gebeuren. Zoals hoger vermeld, impliceert geld lenen voor een verbouwing dat u een expertiseverslag en een kostenraming zal moeten kunnen voorleggen. Ook als doe-het-zelver kan het zijn dat u moet kunnen bewijzen dat u de verbouwingslening aanwendt om materialen en grondstoffen mee te kopen.

U moet dus kunnen aantonen dat:
  • u eigenaar van de woning in kwestie bent;
  • het aangevraagde krediet daadwerkelijk voor de verbouwingen zal worden gebruikt;
  • professionelen/vakmensen of uzelf de werken zullen uitvoeren.
Kan u dit niet bewijzen, dan bestaat de kans dat de bank de volgende schijf niet stort en u een hogere reserveringsprovisie moet betalen.

Naar welke lening bent u op zoek?

Hoeveel kan ik lenen Lenen zonder bank
Autofinanciering Goedkoopste autolening
Aangezien een huis verbouwen al gauw veel geld gaat kosten, kan dit gelukkig gemakkelijker worden gemaakt door het optimaal inzetten van een verbouwingslening. Hieronder zetten we een aantal voordelen van een lening voor verbouwing op een rijtje:
  • Mocht u wel een spaarrekening hebben, dan kan u alsnog een lening aanvragen, zo blijft uw buffer bij een financiële tegenslag net wat groter
  • Banken zijn vrij gul met het verschaffen van verbouwingsleningen
  • U hoeft vaak niet meer dan wat facturen en offertes voor te leggen
  • Geen dossier- of aktekosten zijn er aan verbonden
  • Uw rentevoet ligt vast voor de volledige looptijd
  • Onder sommige voorwaarden is de rentekosten fiscaal aftrekbaar

Een belangrijk minpunt: deze rentevoeten liggen over het algemeen wel hoger dan bij hypothecaire rentevoeten.
Een ‘groene lening’ is een lening voor verbouwing en renovatie op een milieuvriendelijke manier. Wel moet deze minstens 50% energiebesparend zijn. Het voordeel van een groene lening is dat de rente nog wat lager ligt dan bij een gewone verbouwingslening. Bij dit soort energiebesparende investeringen kunt u denken aan een nieuwe zonneboiler, stookketel, warmtepompen of andere geothermische energiesystemen, maar ook hoogrendementsbeglazing, thermostatische kranen, nieuwe isolatie, zonnepanelen en een energie-audit. Uw huis verbouwen op een milieuvriendelijke manier heeft dus zo zijn voordelen!

Tip: Zoals eerder benoemd in dit artikel kunt u in aanmerking komen met een Vlaamse energielening, deze geeft u een financieel duwtje in de rug bij een energiebesparende investeringen. Dus twijfel niet om te checken of u hier recht op heeft.

Laatst herzien: 15 maart 2021
Auteur: Amina Jedidi

Personal finance en fintech zijn slechts enkele van de onderwerpen waarin ik ben geïnteresseerd. Ik geef graag tips en advies over financiële producten, zodat je geld kunt besparen.

Hoe kan ik een persoonlijke lening krijgen?