Ontdek nu het spaarplan dat perfect bij u past

Geld sparen via een spaarplan gaat gemakkelijk en automatisch. Laat uw spaargeld renderen aan een regelmatig tempo!

Annuleren
Filters
Filteren op
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

 

Geld sparen via een spaarplan

 

Laat uw spaargeld gestaag groeien en interest opbrengen dankzij een maximaal bedrag per maand.

Spaarrekeningen in België

Een spaarplan geeft u de mogelijkheid om periodiek en voor een specifieke uitgave wat geld opzij te leggen. Denk aan langetermijnprojecten zoals de studies van uw kinderen, een nieuwe wagen of een grote renovatie van uw huis. In een spaarplan kan u flexibel en op uw eigen tempo tot een bepaald bedrag per maand geld sparen. Banken bieden verschillende vormen van het spaarplan aan die onder gereglementeerd sparen vallen. Zo bestaat er een spaarplan voor beleggingen, pensioen, kinderen enzovoort.

Meestal wordt met een
spaarrekening en een maandelijkse doorlopende opdracht gewerkt, waarbij er systematisch spaargeld op de rekening wordt gestort. Wilt u het bedrag aanpassen, dan kan u dit aanvragen bij uw bank. De limiet voor het maandelijkse spaarbedrag ligt meestal tussen € 500 en € 750, afhankelijk van het plan dat u verkiest. U kan dus elke maand niet meer dan de maximale som in het spaarplan parkeren. Neem een kijkje op onze online vergelijkingspagina als u de verschillende mogelijkheden wilt vergelijken.

Elk spaarplan bezit andere eigenschappen en voorwaarden. Wilt u bijvoorbeeld geld sparen via een spaarplan om later een som aan uw kinderen te kunnen geven? Er bestaan spaarplannen waarbij u aanvullend een overlijdensverzekering bij het spaarplan kan opnemen. Zo bent u zeker dat uw kinderen het spaargeld zullen krijgen, zelfs als u overlijdt.
Net als bij de gereglementeerde spaarrekeningen geniet het spaarplan een fiscaal voordeel. De eerste 940 rente wordt vrijgesteld van roerende voorheffing (15%). Deze vrijstelling wordt verdubbeld voor een rekening op naam van twee gehuwden of wettelijk samenwonenden, net als bij gereglementeerd sparen. Hier komt bij dat het rendement op een spaarplan vaak wat hoger dan bij de klassieke spaarrekening ligt, al zal dit variëren naargelang het spaarplan dat uw voorkeur geniet. Ook bij dit spaarproduct kan u geld sparen waarbij u een basisrente en getrouwheidspremie op uw spaargeld krijgt uitgekeerd. Hier kan aanvullend een winstdeling of dergelijke bijkomen.

Vaak is het ook geen probleem om wat geld uit het plan te nemen indien dit nodig zou zijn. Enkel als er strenge voorwaarden aan het spaarplan verbonden zijn, kan dit moeilijkheden opleveren. Tegenwoordig zijn de meeste spaarplannen ook online toegankelijk via de website van uw bank. Zo heeft u steeds een duidelijk overzicht van uw spaargeld en kan u de groei gemakkelijk blijven opvolgen. Licht u dus grondig in bij de kredietinstelling van uw keuze vooraleer u een spaarplan opstart. Aarzel niet om gebruik te maken van de gratis vergelijkingstool op TopCompare om verschillende banken te vergelijken.

Door het feit dat er een limiet op het maximale spaarbedrag staat, groeit uw spaargeld aan een gestaag tempo. U kan zelf kiezen hoeveel u maandelijks opzij legt, zolang het de limiet niet overschrijdt. Als er met een doorlopende opdracht wordt gewerkt, kan u de maandelijkse stortingen niet meer vergeten en spaart u gemakkelijk vanzelf. Let op: als u liever zelf alle controle over uw maandelijkse stortingen hebt, is een doorlopende opdracht misschien niet helemaal wat u zoekt. Wilt u wat meer geld sparen tijdens financieel gunstige tijden en wat minder in krappe periodes, dan kan u het spaarplan aanpassen indien mogelijk. Is dit niet het geval, dan is een andere soort spaarrekening misschien een betere keuze voor u.

Het spaarplan valt bovendien onder het depositogarantiesysteem van het Garantiefonds. In geval van (risico op) faillissement van de bank zal het spaargeld van de rekeninghouder tot 100.000 worden terugbetaald.
Een spaarplan dient vaak om een project of grote uitgave op lange termijn te financieren. Daarom is het van belang dat u zich in de eerste plaats afvraagt voor welk doel u een spaarplan wilt opstellen. Vervolgens moet u uw financiële situatie onder de loep nemen en voor uzelf enkele prioriteiten vaststellen. Wilt u op vaste tijdstippen geld sparen? Hoeveel wilt u precies aan de kant leggen? Gaat uw voorkeur naar een doorlopende opdracht of wilt u meer controle over de variabiliteit van uw stortingen? Pas na een zorgvuldige afweging van alle aspecten kan u de verschillende spaarplannen over de financiële instellingen heen vergelijken dankzij onze pagina. Zo vindt u het spaarproduct dat perfect bij uw spaargeld en -doel aansluit.

Hoe pakt u dit nu het beste aan? Doorloop volgende stappen:

  • Waarom wilt u een spaarplan aangaan? Voor welk doel wilt u geld sparen? Wilt u een appartement kunnen kopen voor uw kind als hij/zij is afgestudeerd? Of wilt u gewoon een financiële reserve opbouwen aan een regelmatig tempo?

  • Hoe ziet uw financiële situatie eruit? Kan u gerust elke maand wat geld missen, of varieert dit naargelang de periode? Maak een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven en kijk na welk bedrag u kan opzijzetten. Misschien is de ene maand wel wat krapper dan de andere. Houd ook rekening met onvoorziene uitgaven zoals een doktersbezoek of een onderhoud van uw wagen. Merkt u een uitgavenpost op die erg hoog blijkt te zijn? Misschien kan u hierop wel wat besparen (bv. mobiel abonnement of kledij). Het verschil tussen alle inkomsten en uitgaven is het budget dat u kan aanwenden om te sparen.

  • Welk bedrag wilt u op het einde van de rit bijeen sparen? Welke termijn heeft u in gedachten? Kijk naar het maximale periodieke bedrag van het spaarplan. Kan u bijvoorbeeld tot € 500 elke maand in het spaarplan parkeren, maar is uw doel dat u binnen 10 jaar 20.000 hebt aangelegd? Dan komt dit product niet met uw wensen overeen en is een ander plan of spaarproduct of beleggingsproduct waarschijnlijk beter geschikt voor uw spaargeld in te deponeren.

  • Vergeet niet de renteopbrengsten op te nemen. Is automatisch sparen precies wat u zoekt en bent u van plan uw spaargeld voor lange tijd te laten staan? Ga dan voor een spaarplan met een hoge getrouwheidspremie. Dat is immers de beloning die u krijgt als u uw spaargeld onafgebroken voor 1 jaar lang op de rekening laat staan. Let ook op de mogelijkheden voor geldopname. Als de bank hier strenger op toekijkt, krijgt u waarschijnlijk een hogere rente in de plaats. De bank heeft immers meer zekerheid dat het geld voor lange tijd op de rekening zal staan.

  • Maak gratis gebruik van onze vergelijkingspagina en vind het plan voor uw project. Start met geld sparen voor uw dromen!
Naast het spaarplan is de klassieke, traditionele spaarrekening en de niet-gereglementeerde spaarrekening ook erg in trek bij de Belgen. Bent u geïnteresseerd in een ander product dan het spaarplan? Ga dan eerst even langs onze spaarrekeningen pagina, waar u gedetailleerde informatie over deze 3 producten terugvindt.

Wilt u graag
geld sparen via een specifiek spaarproduct en wenst u dit te vergelijken over alle financiële aanbieders in België? Op het platform van TopCompare kan u gratis een beroep doen op onze vergelijkingstool. Dankzij enkele criteria die u zelf aanduidt, worden alle spaarproducten voor u vergeleken in een mum van tijd. Vind snel het perfecte spaarproduct voor uw spaargeld en u!