Verzekeringen bestaan in alle maten en vormen. Wie zonder zorgen op reis wil vertrekken, kan bijvoorbeeld een reisverzekering afsluiten. Wie zijn wagen wil beschermen tegen bijvoorbeeld diefstal, kan dan weer een beroep doen op autoverzekeraar. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan de risico's dekken met een verzekering. Wat dacht dat je bijvoorbeeld van een verzekering voor je huisdier?
Bij TopCompare.be laten wij ons licht schijnen over de meest voorkomende verzekeringen: auto- reis- en brandverzekeringen. Net zoals bij alle andere bankproducten kan je heel wat geld besparen door met de juiste verzekeraar in zee te gaan. Dat is dan ook de reden waarom we bij TopCompare.be een vergelijkingstool voor verzekeringen hebben uitgewerkt. Dankzij die gratis en onafhankelijke tool kom je in één oogopslag te weten bij welke kredietgever je een verzekering volledig op maat kan afsluiten.
Wie met zijn wagen de baan opgaat, is verplicht een autoverzekering af te sluiten. Die verplichte verzekering heet 'de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid' (of kort de BA-verzekering). Die verzekering dekt de schade aan derden wanneer je daar aansprakelijk voor bent. De verzekeraar neemt dus de vergoeding van de tegenpartij op zich.
Het is in ons land mogelijk om je autoverzekering uit te breiden met extra dekkingen. Doorgaans krijg je de keuze tussen een BA-verzekering, een omnium of een kleine omnium. Hoe ruimer de premie, hoe ruimer de bescherming.
Wie zorgeloos van bijvoorbeeld een skivakantie of een citytrip wil genieten, kan daarvoor een reisverzekering afsluiten. Zo'n verzekering dekt uiteenlopende materiële en fysieke schadegevallen. Al is de dekking bij de ene verzekering ruimer dan die bij een ander. Voorts kan het prijskaartje stevig verschillen. Daarom is het als verzekeringnemer niet altijd eenvoudig om te bepalen bij welke verzekeraar je aan het juiste adres bent. Gelukkig kan TopCompare.be je een hele eind op weg helpen.
TopCompare.be laat zijn licht schijnen over alle beschikbare reisverzekeringen in ons land. Op basis van je voorkeuren schuiven wij de verzekeringen naar voren die het best aansluiten bij je wensen. Het geafficheerde tarief kan wel variëren gebaseerd op je persoonlijke situatie. Stel dat je je reisverzekering wilt uitbreiden met extra dekkingen, dan is de kans bijzonder groot dat de premie van je verzekering zal stijgen. We maken een onderscheid tussen drie soorten reisverzekeringen: bijstandsverzekering, pechverhelping en annuleringsverzekering.
Een brandverzekering (of woonverzekering) is een verzekering die je woning beschermt tegen allerhande schade. Net zoals bij een autoverzekering, zijn de verzekeraars verplicht om een aantal basisdekkingen op te nemen in de brandverzekering. De verzekering moet minstens schade dekken veroorzaakt door :
De verzekeraars zijn natuurlijk vrij om meer dekkingen op te nemen in de brandverzekering. Zo dekken de meeste woonverzekeringen ook schade aan elektrische toestellen door bijvoorbeeld een overspanning. Veel verzekeraars nemen eveneens schade veroorzaakt door rook, water en roet op hun verzekeringen.
Daarenboven dekken veel brandverzekeringen meer dan enkel de schade aan de woning. Zo zijn er aanvullende garanties in de vorm van een vergoeding voor het slopen van beschadigde goederen of een dekking tegen diefstal. Sommige extra garanties verhogen wel de premie.
De fietsverzekering beschermt je fiets tegen schade en/of diefstal. In tegenstelling tot de autoverzekering is de fietsverzekering in België niet verplicht.
Je kan een verzekering afsluiten voor elk type fiets (stadsfiets, racefiets, racefiets, vouwfiets, mountainbike, elektrische fiets, enz.). Veel verzekeraars nemen ook de dekking van fietsaccessoires (helm, hangslot, elektrische batterij, enz.) op in de fietsverzekering. De voorwaarden variëren afhankelijk van de gekozen verzekering en de verzekeraar, dus het is belangrijk om ze te vergelijken om de beste verzekering tegen de beste prijs te krijgen.
Een motorverzekering is, net als een autoverzekering, verplicht in België. De BA-verzekering is de verplichte minimumdekking, maar dekt alleen materiële schade en persoonlijk letsel aan derden bij een ongeval met een motor, scooter of bromfiets. Je kan echter een kleine of normale omnium nemen om deze basisdekking te verlengen.
De Belgische verzekeraars bieden verzekeringen aan tegen zeer uiteenlopende prijzen. Daarom is het belangrijk om motorverzekeringen te vergelijken. Zo ontdek je bij welke verzekeraar je de goedkoopste premie en de meest uitgebreide bescherming krijgt. Naast de aanvullende dekking(en) zijn er verschillende criteria die een invloed hebben op de premie van je verzekering, zoals je risicoprofiel of de waarde van je motorfiets. Sommige verzekeraars bieden je een korting op de premie aan als je ook een autoverzekering bij hen afsluit of als je akkoord gaat met het gebruik van een bestuurdersassistentiesysteem. TopCompare helpt je om binnen enkele seconden de voorwaarden voor elke motorverzekering te vergelijken.
Auteur: Sien Droeshout
Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.