Huisdierenverzekering: alles wat je moet weten

Wil je een huisdierenverzekering voor je hond of kat afsluiten? Kom hier meer te weten over de dekkingen, kosten en voorwaarden.

Wanneer je hond of kat ziek is, verdienen ze uiteraard de beste zorgen. Net zoals mensen een ziekteverzekering hebben, bestaan er ook huisdierenverzekeringen die dierenartskosten dekken. Zo hoef je jou geen zorgen te maken over onvoorziene kosten en wordt een gedeelte van het bedrag of het volledige bedrag terugbetaald. Er bestaan allerlei soorten verzekeringen, gericht op verschillende diersoorten, zoals een hondenverzekering. Ook de dekking varieert. Je vergelijkt best de opties en kiest een verzekering die aan zowel je behoeften als je budget voldoet.

Wist je dat een familiale verzekering meestal alleen schade door huisdieren dekt? Als je een familiale verzekering hebt, hoef je jou meestal geen zorgen te maken over de kosten als je hond een andere hond aanvalt of een verkeersongeval veroorzaakt. Dierenartskosten zijn over het algemeen niet gedekt door je familiale verzekering. Daarom is het belangrijk om een aparte huisdierenverzekering af te sluiten, zodat je jou geen zorgen hoeft te maken over hoge onverwachte kosten.

Bij de meeste huisdierenverzekeringen betaal je de dierenartskosten zelf na de consultatie of behandeling en dien je vervolgens een aanvraag in bij de verzekeraar voor de terugbetaling van het volledige of een deel van het bedrag. Dit bedrag wordt vervolgens binnen enkele dagen of weken terugbetaald.

Afhankelijk van de verzekeraar betaal je de premie maandelijks of jaarlijks. Wanneer je een dierenverzekering afsluit, geef je de verzekeraar verschillende gegevens van je huisdier, zoals het ras en de leeftijd. De premie is gebaseerd op deze gegevens. Over het algemeen is het duurder om een oudere hond of kat te verzekeren. Vaak hanteren verzekeraars ook een maximumleeftijd: als je hond of kat ouder is, kun je in dat geval geen huisdierenverzekering voor hen afsluiten.

De precieze dekking is afhankelijk van de gekozen verzekering, dus het is belangrijk dat je de polis op voorhand goed naleest. De meeste dierenverzekeringen dekken consultatiekosten en de kosten als gevolg van een ongeval. Ook een deel van de behandelingskosten van ziektes en voorzienbare kosten wordt vaak terugbetaald: denk bijvoorbeeld aan de castratie of sterilisatie van je hond of kat, vaccinaties en ontwormingen. Bij sommige katten- en hondenverzekeringen is een franchise van toepassing.

De prijs van een huisdierenverzekering is afhankelijk van de verzekeraar en de dekking die je kiest. Een hogere kostprijs betekent meestal een hogere dekking of extra opties. Vergelijk de verschillende verzekeraars om de goedkoopste hondenverzekering te vinden of te weten te komen welke kattenverzekering het grootste aantal extra diensten biedt.

Ben je ook op zoek naar andere verzekeringen? Op TopCompare.be kan je ook andere verzekeringen gratis vergelijken, zoals een autoverzekering of een reisverzekering.

Een dierenverzekering is niet verplicht, maar is wel aangeraden. Dierenartskosten kunnen namelijk hoog oplopen, vooral voor operaties. Een ongelukje is snel gebeurd, en ook jongere dieren worden soms ziek en hebben dan verzorging nodig. Het is in dat geval een hele geruststelling om te weten dat je verzekeraar ten minste een deel van de dierenartskosten zal dekken.

We willen voor onze trouwe viervoeters natuurlijk niets dan het beste. Daarom is het nuttig om verschillende verzekeringsopties te vergelijken. Sommige verzekeringen dekken de kosten voor honden, terwijl andere dan weer op katten of zelfs konijnen zijn gericht. Stel jezelf deze vragen voordat je beslist welke dierenverzekering je afsluit:

  • Zijn er bepaalde risico’s of ziektes die vaak voorkomen bij het ras van je hond of kat?
  • Wil je dekking voor alle dierenartsbehandelingen of is dekking in het geval van een ongeluk voldoende?
  • Wat is je maandelijkse of jaarlijkse budget voor een huisdierenverzekering?

Bekijk ook zeker de extra opties die worden aangeboden. Bij sommige verzekeringen is je huisdier bijvoorbeeld ook in het buitenland gedekt of is er verzorging voorzien voor je hond of kat wanneer je zelf in het ziekenhuis ligt.

Dit is afhankelijk van de verzekering die je kiest, maar bij veel katten- en hondenverzekeringen is er een minimum- en maximumleeftijd. Je kunt meestal een verzekering voor je huisdier afsluiten wanneer ze twee à drie maanden oud zijn. De maximumleeftijd voor het afsluiten van een huisdierenverzekering is vijf tot acht jaar.