Wat zijn de gratis kredietkaarten in België?

|Posted by | Kredietkaart
Tags:
Gratis kredietkaarten in België

Sinds enkele jaren hebben bankinstellingen te maken met een toegenomen concurrentie door de massale opkomst van nieuwe spelers op de markt. Om zich te onderscheiden, hebben ze hun dienstenaanbod aangepast, met als gevolg dat hun prijzen daaronder lijden. Terwijl debetkaarten geen extra kosten met zich meebrengen, zijn kredietkaarten vaak een extraatje om rekening mee te houden in jouw budget. Tenzij je kiest voor een van de elf gratis kredietkaarten die op de Belgische markt worden aangeboden.

Met verplichte zichtrekening

Als het veranderen van bankinstelling geen belemmering vormt, heb je keuze genoeg. Voor Quentin Denis, CEO van het Belgische financiële vergelijkingsplatform TopCompare, is het belangrijk om open te staan voor andere opties: “Veel mensen blijven trouw aan hun zichtrekening. Maar ieders behoeften veranderen in de loop der tijd, net als het aanbod van de verschillende banken. Waarom betalen voor een dienst die je niet gebruikt? Dankzij gratis online financiële vergelijkers zoals TopCompare, kun je gemakkelijk zien of jouw rekening geschikt is voor je of dat je elders beter en goedkoper een rekening kan openen. Dankzij de bankoverstapdienst die sinds 1 februari 2018 van kracht is, hoef je bovendien nergens meer voor te zorgen: jouw nieuwe bank zorgt kosteloos voor de overschrijving en de afsluiting van je oude rekening. 

  • Door een rekening te openen bij Keytrade, kan je tot twee debetkaarten gratis verkrijgen. Een extraatje: voor elke transactie die je met deze debetkaart doet, krijg je 5 cent! Wat de kredietkaarten betreft, biedt Keytrade drie formules aan in functie van jouw inkomen en onder voorbehoud van aanvaarding van jouw dossier: de Classic, de Gold en de Platinum. Ze zijn alle drie gratis in het eerste jaar, zolang je ze twaalf keer per jaar gebruikt.
  • Het Green-pakket van Argenta omvat de mogelijkheid om gratis twee debetkaarten en een kredietkaart te verkrijgen met een standaardlimiet van maximaal 1.250 euro per maand.
  • Neobanken onderscheiden zich door hun functionele apps, met tools om het overzicht over jouw uitgaven te maximaliseren, zoals maandelijkse en wekelijkse budgettering en onmiddellijke meldingen van jouw uitgaven. Als de virtuele versies van de kredietkaarten gratis zijn, let dan op: het kost een paar euro om een fysieke kaart aan te schaffen vanwege de verzendkosten. Dit is het geval voor de Monese Simple, N26 Standard & Revolut Standard kaarten.
  • NewB lanceerde zijn gratis GoodPay Mastercard in 2016, maar zal die in juni 2021 stopzetten ten voordele van een kaart die rechtstreeks gekoppeld is aan je zichtrekeningen en meer in overeenstemming is met de waarden van de bank. Het zal dus mogelijk zijn om vanaf juni (bijna) gratis een kredietkaart te verkrijgen bij deze ethische bank na het openen van een rekening.

Zonder verplichte zichtrekening

Als je tevreden bent met jouw bank en elders geen rekening wenst te openen, kan je nog steeds gebruikmaken van een gratis bankkaart, maar de keuze is beperkter. De kredietkaart wordt gekoppeld aan jouw lopende zichtrekening, ongeacht de bankinstelling waar ze werd afgenomen.

  • Europabank is de enige Belgische bank die zijn kredietkaarten zelf uitgeeft en is daarmee een van de weinige concurrenten van Worldline. Met de Europabank Visa kan je jouw online aankopen betalen terwijl je profiteert van de extra bescherming van Verified by Visa. 
  • Als je gewend bent om boodschappen te doen in een Carrefour hypermarkt, kan je genieten van vele voordelen met de Carrefour Visa Classic, zoals een korting tot 10% op jouw dagelijkse aankopen of waardebonnen van 5 euro per aankoop van 100 euro op donderdag tijdens de Visa Days. Het is ook mogelijk om met deze kaart online te winkelen.
  • Ten slotte kan je met de Buy Way Mastercard, net als met alle hierboven vermelde kaarten, betalen in meer dan 36 miljoen winkels die Mastercard aanvaarden in België en in het buitenland. Je kan ook online winkelen, geld afhalen aan geldautomaten met het logo van de kredietkaartmaatschappij of zelfs een overschrijving van je kredietlijn naar je bankrekening vragen. 

Hoewel een gratis kredietkaart je kan helpen om geld te besparen, moet je rekening houden met de extra kosten op basis van jouw gewoonten en levensstijl. “Sommige kredietkaarten, die meestal niet gratis zijn, hebben zeer interessante verzekeringen”, voegt Quentin Denis, CEO van TopCompare, toe. “Als je bijvoorbeeld regelmatig op vakantie gaat, zal het meestal goedkoper zijn om gebruik te maken van de verzekering op jouw betaalde kredietkaart dan om er een andere naast te nemen”. De beste manier om geld te besparen is daarom een lijst van jouw behoeften op te stellen, om precies te kunnen beoordelen voor welke diensten je bereid bent te betalen. “Voor de rest is er geen wonderoplossing: je moet vergelijken, vergelijken, vergelijken

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.