Kredietkaart: vergelijk, vind jouw ideale kaart en bespaar tot €250

Heb je een kredietkaart nodig om te reizen, online te winkelen of voor een grote uitgave? Kies de Visa, Mastercard of American Express kaart die het beste bij jouw behoeften past en bespaar geld door de kaarten van verschillende banken in België te vergelijken.

image-hero image-hero

Hoe werkt onze dienstverlening?

Snel en eenvoudig
Snel en eenvoudig

Vergelijk aanbiedingen van de meeste banken in enkele klikken!

100% gratis
100% gratis

Vind gratis jouw kredietkaart bij ons!

Objectief en onafhankelijk
Objectief en onafhankelijk

Om er zeker van te zijn dat je de beste kredietkaart vindt!

FAQ

Het prijskaartje van een kredietkaart is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is er de jaarlijkse bijdrage die je betaalt om een kredietkaart te gebruiken. Er zijn gratis kredietkaarten waarbij de jaarlijkse bijdrage € 0 bedraagt, maar de kosten kunnen oplopen tot € 570. Het prijskaartje is vaak afhankelijk van de extra's die je krijgt bij een kredietkaart, zoals verzekeringen, airmiles of spaarprogramma's.

Voorts is er de jaarlijkse rentevoet van een kredietkaart. Dat tarief bepaalt hoeveel interesten je maandelijks moet betalen als je de terugbetaling van het krediet spreidt over meerdere maanden. De jaarlijkse rentevoet vormt samen met de jaarlijkse bijdrage het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) van een kredietkaart.

In het JKP zitten weliswaar niet alle kosten verwerkt. Zo moet je onder meer behandelingskosten betalen als je een kredietkaart gebruikt om geld uit een bankautomaat te halen. Die kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

Tot slot moet je net zoals bij een gewone betaalkaart een wisselkoerscommissie betalen als je een kredietkaart buiten de Europese Unie gebruikt. Die commissie betaal je zowel bij betalingen als geldafhalingen. In dat laatste geval komt de wisselkoerscommissie bovenop de behandelingskosten.

In ons land zijn er voor een kredietkaart drie grote spelers actief: Visa, Mastercard en American Express. De eerste twee werken samen met verschillende banken om hun kredietkaarten te verspreiden. De voordelen die je bij elke kredietkaart krijgt, zijn afhankelijk van de kredietverstrekker. Zowel de kredietkaarten van Visa als Mastercard kan je in meer dan 200 landen en miljoenen verkooppunten gebruiken.

Een American Express-kredietkaart moet je bij het bedrijf zelf aanvragen. Ze zijn ook in ruim 200 landen actief, maar worden - met uitzondering van de VS - in minder verkooppunten aanvaard. American Express hanteert ook strenge vereisten voor wie een kredietkaart aanvraagt. Zo kan je enkel een kaart aanvragen als je over een bepaald inkomen beschikt. Bij bijvoorbeeld de Gold American Express is een inkomen van 37.500 euro per jaar een minimumvereiste.

Welke kredietkaart je best kiest, hangt af van je persoonlijke en financiële behoeften. Welk bedrag op krediet heb je maandelijks nodig? Gebruik je jouw kredietkaart vaak of eerder occasioneel? Reis je veel? Welke voordelen interesseren je? Welke verzekeringen vind je belangrijk? Op TopCompare kan je de verschillende kredietkaarten vergelijken om te zien welke aan jouw wensen voldoet!

We hebben de kredietkaarten ook nog onderverdeeld in zes categorieën omdat iedereen andere behoeften heeft:

Premium: kredietkaarten met uitgebreide verzekeringen en veel voordelen
Occasioneel gebruik: voor personen die hun kredietkaart slechts af en toe gebruiken
Veelzijdig gebruik: kredietkaarten waarmee je punten verzamelt bij dagelijkse uitgaven
Reizen: kredietkaarten met reisverzekeringen en loyaliteitsprogramma’s
Extra krediet: lcashback kredietkaarten waarbij je een percentage van je uitgaven terugkrijgt
Top deals: de beste kredietkaarten op de Belgische markt volgens de criteria van TopCompare

Je kan een kredietkaart aanvragen via TopCompare. Voor bepaalde kredietkaarten kan je via onze vergelijkingstool doorklikken naar de site van de bank. Dat is het geval wanneer je een oranje button ziet bij de gewenste kaart. Wanneer er geen oranje button staat, kan je een kredietkaart aanvragen door een lokaal kantoor te bezoeken of jouw aanvraag online te doen bij een kredietgever. Als je een kredietkaart wilt aanvragen, moet je jouw identiteitskaart en inkomstenbewijzen kunnen voorleggen.

De nulstellingstermijn is het moment waarop het saldo op je kredietkaart opnieuw op nul moet staan. Dat betekent dat je op dat moment het geleende krediet volledig hebt terugbetaald. De periode waarbinnen dit moet gebeuren, is contractueel vastgelegd en is afhankelijk van de kredietopening. De maxima van de nulstellingstermijnen zijn bij wet bepaald. Voor een kredietopening (zonder periodieke terugbetaling) van maximaal 3.000 euro bedraagt de maximale nulstellingstermijn één jaar. Voor grotere kredietopeningen bedraagt de maximale nulstellingstermijn vijf jaar. De kredietgever is vrij om kortere nulstellingstermijnen te hanteren. De kredietgever is overigens verplicht je twee maanden voor het bereiken van de nulstellingstermijn van de kredietkaart te verwittigen. Eenmaal je je krediet hebt aangezuiverd, begint er een nieuwe nulstellingstermijn te lopen.

Wie er niet in slaagt om het bedrag op zijn kredietkaart tijdig op nul te zetten, riskeert om op de zwarte lijst van wanbetalers van de Nationale Bank van België (NBB) terecht te komen.

Een kredietkaart

Een kredietkaart is een betaalkaart waarmee het mogelijk is om uitgesteld te betalen. Je betalingen en geldafhalingen gaan niet meteen van je rekening in tegenstelling tot bij een gewone betaalkaart of debetkaart. De uitgever van de kredietkaart leent je dus eigenlijk geld of krediet. Het geleende bedrag moet je op een later tijdstip terugbetalen. Het verschuldigde bedrag wordt via een doorlopende opdracht of een domiciliëring van je zichtrekening gedebiteerd.

De voordelen van een kredietkaart

 • Je geniet nu van jouw aankoop, maar betaalt er pas later voor
 • Je kan jouw aankopen spreiden met een kredietkaart
 • Je kan veilig betalen met een kredietkaart, zowel online als in fysieke winkels
 • Je kan wereldwijd met een kredietkaart betalen of geld afhalen
 • Je geniet van andere voordelen afhankelijk van welke kredietkaart je kiest, zoals bijvoorbeeld:
  • Financiële bescherming voor je aankopen
  • Reisverzekeringen
  • Loyaliteitsvoordelen

De soorten kredietkaarten

Wie een kredietkaart wenst, krijgt in ons land de keuze uit drie soorten kredietkaarten, gelinkt aan hoe de terugbetaling van het krediet werkt:

Kredietkaart met uitgestelde debetfunctie

Met deze kaart kan je uitgesteld betalen. Het geld dat je hebt uitgegeven wordt de maand volgend op je aankopen op een vaste dag in de maand automatisch van je zichtrekening gehaald via een domiciliëring of doorlopende betaalopdracht. Zolang je het bedrag elke maand correct terugbetaalt, moet je geen interesten betalen.

Kredietkaart met kredietopening

Ook met deze kaart kan je uitgesteld betalen, maar hier kan je de terugbetaling spreiden over meerdere maanden. Elke maand moet je wel een minimumbedrag terugbetalen. Voor kredietopeningen tot € 5.000 moet je maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen. Voor kredietopeningen hoger dan € 5.000 is dat 1/20ste van de gebruikte reserves. De rest van het verschuldigde bedrag betaal je in schijven terug, maar hier betaal je wel (hoge) interesten op. Die zijn afhankelijk van de (jaarlijkse) rentevoet die de bank bij de kredietkaart afficheert.

Prepaid kredietkaart

Een prepaid kredietkaart is een kaart waar je op voorhand geld moet zetten om ze te kunnen gebruiken. Je kan dus niet uitgesteld betalen, maar moet ook geen interesten betalen. Je kan niet meer kan spenderen dan wat er op de kaart staat, wat dit type kredietkaart vooral interessant maakt voor jongeren of studenten.

Elvedin Vejzovic

Inhoud geschreven door Elvedin Vejzovic in Juni 2024

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonckheere - Country Manager van Miimosa
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er. ”
Tim Rooney - CEO van MeDirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare Belgium (BE0643988146) is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: FOD Economie