Kredietkaart: vergelijk, vind jouw ideale kaart en bespaar tot €250

Hieronder vind je onze selectie van de beste en goedkoopste kredietkaarten in de meest gezochte categorieën: Top deals, occasioneel gebruik, veelzijdig gebruik, reizen en extra krediet.

Annuleren
Filters
Filteren op€ 0 € 600


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Vergelijk kaarten

Dankzij een kredietkaart of creditcard is het mogelijk om uitgesteld te betalen. Het geleende bedrag moet je op een later tijdstip terugbetalen. Het verschuldigde bedrag wordt via een doorlopende opdracht of een domiciliëring van je zichtrekening gedebiteerd. Dat is anders dan bij een gewone bankkaart, waarbij de uitgaven onmiddellijk van je rekening gaan. De kredietkaart is een veilige en flexibele betaalmethode die je toelaat om het hoofd te bieden aan onverwachte uitgaven. Een zekerheid die een gewone bankkaart je niet kan geven.

De flexibiliteit van betaling is dus de voornaamste troef van een kredietkaart indien je hier verantwoordelijk mee omgaat. Een kredietkaart reikt je de mogelijkheid aan om onder andere online te winkelen, een geldreserve ter beschikking te hebben en om overal ter wereld te betalen. Deze basisfuncties gaan vaak gepaard met bijkomstige voordelen en diensten afhankelijk van de gekozen kredietkaart. Wil je een kredietkaart aanvragen? Vergelijk dan eenvoudig en snel alle kredietkaarten bovenaan de pagina en klik op de oranje button bij de kaart die je gekozen hebt.

Het prijskaartje van een kredietkaart is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is er de jaarlijkse bijdrage. Dat zijn de kosten die je betaalt om de creditcard te gebruiken. Die jaarlijkse bijdrage kan oplopen van 0 tot 570 euro. Het prijskaartje is doorgaans afhankelijk van de extra's die je krijgt bij de kredietkaart. Dat kunnen onder meer verzekeringen, reismiles of spaarprogramma's zijn.

Voorts is er de jaarlijkse rentevoet. Dat tarief bepaalt hoeveel interesten je maandelijks moet betalen als je de terugbetaling van het kredietbedrag spreidt over meerdere maanden. De jaarlijkse rentevoet vormt samen met de jaarlijkse bijdrage het jaarlijkse kostenpercentage (JKP).

In het JKP zitten weliswaar niet alle kosten verwerkt. Zo moet je onder meer behandelingskosten betalen als je je kredietkaart gebruikt om geld uit een bankautomaat te halen. Die kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen dus probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.

Tot slot moet je net zoals bij een gewone betaalkaart een wisselkoerscommissie betalen als je je kredietkaart buiten de Europese Unie gebruikt. Die commissie betaal je zowel bij betalingen als geldafhalingen. In dat laatste geval komt de wisselkoerscommissie bovenop de behandelingskosten.

TopCompare.be heeft voor jou alle kredietkaarten vergeleken. Omdat iedereen andere behoeften en noden heeft, hebben we de kaarten onderverdeeld in vijf categorieën:

- Budget: gratis kredietkaart en kaarten tot maximaal 5 euro

- All-round: de beste kredietkaart voor veelzijdig gebruik

- Travel: kredietkaarten met reisverzekeringen en miles

- Premium Travel: kredietkaarten met een brede waaier aan reisverzekeringen en andere extra's

- Flexible: voor extra krediet

Per categorie hebben we een puntensysteem uitgewerkt om te bepalen welke kaarten het best tegemoet komen aan de noden van de gebruiker. Hoe beter de score van de kaart, hoe hoger deze te vinden is in de lijst.

De Top Deals zijn de beste kredietkaarten op de Belgische markt die TopCompare.be voor je onderzocht heeft. Deze kaarten behoren tot de absolute top omdat ze aan allerhande strenge criteria voldoen die TopCompare.be vooropstelt. Per profiel hebben we gekeken naar de kredietkaarten die het best beantwoorden aan de wensen en de verlangens van die persona.

Wie een kredietkaart wenst, krijgt in ons land de keuze uit drie soorten kredietkaarten.

De kredietkaart met een uitgestelde debetfunctie

Deze kredietkaart wordt ook een kredietkaart zonder kredietopening genoemd. Net zoals je verwacht van een kredietkaart kan je dit betaalmiddel gebruiken om uitgesteld te betalen. Het aankoopbedrag wordt met andere woorden niet onmiddellijk van je zichtrekening gehaald. Neen, het geld wordt de maand volgend op de aankoop teruggevorderd via een domiciliëring of doorlopende betaalopdracht. De datum waarop dit gebeurt, is vastgelegd. Je kan die raadplegen in de applicatie van je bank. Het grote voordeel van een creditcard met een uitgestelde debetfunctie is dat je geen interesten moet betalen, zolang je het bedrag telkens volledig terugbetaalt. Dit is handig als je je kredietkaart occasioneel gebruikt.

De kredietkaart met een kredietopening

Net zoals de kredietkaart hierboven kan je een kredietkaart met een kredietopening gebruiken om uitgesteld te betalen. In tegenstelling tot een creditcard met een uitgestelde debetfunctie kan je de terugbetaling spreiden over meerdere maanden. In ruil betaal je wel interesten. De interesten zijn afhankelijk van de (jaarlijkse) rentevoet die de bank afficheert. Er wordt wel verwacht dat je elke maand een minimumbedrag terugbetaalt. Dat is wettelijk vastgelegd. Voor kredietopeningen tot 5.000 euro moet je maandelijks 1/18de van de gebruikte reserves terugbetalen. Voor kredietopeningen hoger dan 5.000 euro is dat 1/20ste van de gebruikte reserves.

De prepaid kredietkaart

Een prepaid kredietkaart is de meest unieke formule van de drie. Je moet namelijk geld op de kaart zetten om die te kunnen gebruiken. Het is dus niet mogelijk om uitgesteld te betalen. Je kan met andere woorden niet meer geld uitgeven dan wat er op de kaart staat. Dergelijke kaarten zijn bijvoorbeeld interessant voor aankopen die je enkel met een kredietkaart kan doen. Ouders kunnen een prepaid kredietkaart dan weer gebruiken om aan hun kinderen te geven. De jongeren moeten zich in dat geval aan een vooraf bepaald limiet houden.

In ons land zijn er drie grote spelers actief: Visa, Mastercard en American Express.

Visa

Visa is de populairste creditcard wereldwijd. Die kaart kan in meer dan 200 landen en 38 miljoen verkooppunten gebruikt worden. Visa werkt samen met allerhande partners om haar kredietkaarten aan de man te brengen. In ons land werkt het bedrijf onder meer samen met BNP Paribas Fortis, ING, Beobank en Keytrade Bank. De voordelen die je krijgt, zijn weliswaar afhankelijk van de bank of kredietgever die de kaart aanbiedt.

Mastercard

Net zoals de kaarten van Visa kan je die van Mastercard gebruiken in meer dan 200 landen. De kaart wordt aanvaard in 25,9 miljoen verkooppunten. Mastercard werkt eveneens samen met partners om de kredietkaarten te verkopen. In ons land heeft Mastercard onder meer een verkoopovereenkomst met Belfius, KBC, Cofidis en Nagelmackers. De voordelen die je krijgt, zijn weliswaar afhankelijk van de bank of de kredietgever die de kaart aanbiedt.

Sommige banken verkopen kredietkaarten van zowel Mastercard als Visa. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Beobank en BNP Paribas Fortis.

American Express

American Express is een vreemde eend in de bijt. Net zoals Visa en Mastercard kan deze betaalkaart gebruikt worden in ruim 200 landen, maar de kaart wordt in veel minder verkooppunten aanvaard. Dat komt onder meer door de hoge kosten. Voorts wordt de kaart enkel aangeboden door American Express zelf. Het bedrijf heeft in ons land bijvoorbeeld geen samenwerkingen met andere banken. Wie een kaart van American Express wenst, moet die op de site van American Express aanvragen. Daarenboven hanteert American Express zeer strenge vereisten voor wie een betaalkaart wil. Zo kan je enkel een kaart aanvragen als je over een bepaald inkomen beschikt. Bij bijvoorbeeld de Gold American Express is een inkomen van 37.500 euro per jaar een minimumvereiste.

De nulstellingstermijn is het moment waarop het saldo op je kredietkaart opnieuw op 0 moet staan. Dat betekent dat je op dat moment het geleende kapitaal volledig hebt terugbetaald. De periode waarbinnen dit moet gebeuren, is contractueel vastgelegd en is afhankelijk van de kredietopening. De maxima van de nulstellingstermijnen zijn bij wet bepaald. Voor een kredietopening (zonder periodieke terugbetaling) van maximaal 3.000 euro bedraagt de maximale nulstellingstermijn één jaar. Voor grotere kredietopeningen bedraagt de maximale nulstellingstermijn vijf jaar. De kredietgever is vrij om kortere nulstellingstermijnen te hanteren. De kredietgever is overigens verplicht je twee maanden voor het bereiken van de nulstellingstermijn te verwittigen. Eenmaal je je krediet hebt aangezuiverd, begint er een nieuwe nulstellingstermijn te lopen.

Wie er niet in slaagt om het bedrag op zijn kredietkaart tijdig op 0 te zetten, riskeert om op de zwarte lijst van wanbetalers terecht te komen. De kredietgevers zijn verplicht die lijst te raadplegen alvorens ze iemand een lening of kredietkaart geven. De kans is dus klein dat een kredietgever je een lening wil geven als je op die lijst staat. Bij een wanbetaling kan de kredietgever je bovendien extra kosten aanrekenen en het contract eventueel opzeggen.

Neem daarom altijd contact op met je adviseur als je merkt dat je moeite hebt om alles correct terug te betalen. Zo kan die samen met jou op zoek gaan naar een oplossing.

De banken zijn verplicht om iedere wanbetaling te melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank. Wanbetalers komen zo op de zwarte lijst terecht. Zoals we hierboven reeds hebben vermeld zijn de banken verplicht die lijst te raadplegen alvorens ze iemand een lening of een kredietkaart geven. De kredietgevers zijn weliswaar vrij om te kiezen wat ze met die informatie doen. Over het algemeen zijn de kredietgevers minder geneigd om je een kredietkaart of een lening te geven als je op de zwarte lijst staat.

Een wanbetaling blijft na de vereffening nog één jaar op de lijst staan. Zodra je je schulden hebt afbetaald, is de kredietgever verplicht om de betaling binnen acht dagen te melden aan de Centrale voor kredieten aan particulieren. Wie zijn schulden niet regulariseert, blijft maximaal tien jaar op de lijst staan.

Wie wil weten of hij op de zwarte lijst staat, kan dit zeer eenvoudig nagaan. Op de site van de Nationale Bank van België kan je met behulp van je elektronische identiteitskaart (eID) en kaartlezer gratis een overzicht krijgen van de gegevens die op je naam staan.

Een kredietkaart is gratis zodra je geen jaarlijkse bijdrage moet betalen. Dat betekent niet dat je ontsnapt aan de andere kosten die eigen zijn aan een kredietkaart. Zo moet je bijvoorbeeld interesten betalen als je de terugbetaling van een krediet spreidt over een langere periode. Je kan die kosten wel vermijden door bijvoorbeeld het kredietbedrag de maand volgend op de aankoop volledig terug te betalen (zie: welke soorten kredietkaarten zijn er?).

Voorts moet je nog altijd een wisselkoerscommissie betalen als je je kaart buiten de EU gebruikt. Je ontsnapt evenmin aan de behandelingskosten als je met je kredietkaart geld opvraagt aan een bankautomaat. Daarom is het belangrijk om die kosten onder de loep te nemen alvorens je op reis vertrekt. Je kan al die kosten raadplegen in onze vergelijkingstool.

In sommige gevallen moet je niet voor een kredietkaart betalen omdat die al samen in een bundel zit met je zichtrekening. Die bundels zijn doorgaans betalend. Controleer daarom altijd of je recht hebt op een (gratis) kredietkaart als je een maandelijkse bijdrage betaalt voor je zichtrekening.

Wie een kredietkaart wil, kan dat via onze site doen. Voor bepaalde kredietkaarten kan je via onze vergelijkingstool doorklikken naar de site van de bank. Dat is het geval wanneer je een oranje button ziet bij de gewenste kredietkaart.

Wanneer er geen oranje button naast de kredietkaart staat, kan je op andere manieren een kaart aanvragen. Zo is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan een lokaal kantoor. Daar kan een adviseur samen met jou bekijken welke kaart het best bij je past. Veel kredietgevers beschikken immers over meerdere kredietkaarten. Wie in aanmerking wil komen voor een kredietkaart, moet de nodige documenten kunnen voorleggen. Zo moet je (een kopie van) je identiteitskaart en inkomstenbewijzen op zak hebben.

Dankzij de digitalisering is het bij het merendeel van de kredietgevers ook mogelijk om online een creditcard aan te vragen. In dat geval moet je online je persoonlijke en financiële gegevens invullen en de benodigde documenten uploaden. In sommige gevallen is het mogelijk online je contract te ondertekenen. In andere gevallen is een bezoekje aan een kantoor alsnog noodzakelijk om de aanvraag te finaliseren.

TopCompare.be reikt elk jaar de Credit Card Awards uit. Daarbij wordt telkens de beste kredietkaart geselecteerd in de volgende categorieën: Flexible Credit, Budget, All-round, Travel en Premium Travel. In totaal werden dit jaar meer dan 90 kredietkaarten onder de loep genomen. Die kaarten worden beoordeeld op basis van 22 criteria, waarbij het gewicht van die criteria afhankelijk is van het profiel.

De winnaars dit jaar zijn:

Online shopper: Revolut Metal

All-round: Beobank Q8 World Mastercard

Travel: Keytrade Bank Visa Gold

Premium travel: Gold American Express

Flexible credit: Carrefour Visa Basic

Lees hier meer over de Credit Card Awards 2021