5 zaken die je moet weten over het consumentenkrediet

|Posted by | Leningen, Persoonlijke Lening
Tags: ,
consumentenkrediet

Wil je jouw persoonlijke projecten, zoals het kopen van een nieuwe auto of het herinrichten van je woning, waarmaken, maar beschik je niet over de nodige financiële middelen? Dan kan je net zoals 5,2 miljoen Belgen (cijfer 2020) kiezen voor een consumentenkrediet. Kom hier alles te weten over deze vorm van financiering!

1. Een krediet voor de consument

Het consumentenkrediet wordt toegekend aan consumenten die producten of diensten aankopen voor niet-professionele doeleinden. Om een consumentenkrediet te mogen aanvragen, moet je, onder andere, volwassen zijn (vanaf 18 jaar), in België verblijven en niet op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staan.

2. Er bestaan verschillende soorten consumentenkredieten

Er bestaan verschillende soorten consumentenkredieten, elk aangepast aan verschillende noden. We onderscheiden:

  • De lening op afbetaling: dit is een krediet op aflossing dat je toelaat jouw project volledig of een deel ervan te financieren. Deze lening heeft een bepaalde looptijd en moet periodiek (meestal maandelijks) met vaste bedragen afbetaald worden.
  • De verkoop op afbetaling: dit is een kredietcontract dat specifiek wordt aangeboden bij de aankoop van een specifiek product of dienst, dat je periodiek (meestal in maandelijkse schijven) terugbetaalt.
  • De leasing of financieringshuur: dit is een huurcontract waarbij je een goed huurt en waarbij je op het einde van deze periode de kans krijgt om, tegen een vooraf bepaalde prijs, het goed aan te kopen.
  • De kredietopening: dit is een kredietcontract waarmee je toegang hebt tot een geldreserve. Dit type contract wordt vaak gekoppeld aan een kredietkaart. Er kan ook sprake zijn van een kaskrediet of -faciliteit, wat betekent dat jouw bankrekening een negatief saldo mag vertonen.
  • Overbruggingskrediet: dit is een lening waarmee je voor een korte periode geld krijgt voorgeschoten in afwachting van de ontvangst van een groot bedrag. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van je oude woning te overbruggen. Van zodra je het geld van de verkoop ontvangt, betaal je dan het krediet terug.

Voor elk persoonlijk project is er wel een soort krediet. Als je veel reist, kan je bijvoorbeeld een kredietkaart met kredietopening afsluiten om je reiskosten te financieren en te profiteren van de reisverzekeringen. Ga je een nieuwe zetel kopen? Dan kan je in de desbetreffende winkel misschien voor een verkoop op afbetaling kiezen waarbij je jouw zetel in schijven gaat terugbetalen. Of heb je misschien wat extra budget nodig om jouw droomhuwelijk te organiseren? Dan kan een persoonlijke lening, en dus een lening op afbetaling, je helpen om de belangrijkste dag uit jouw leven te financieren.

3. De consumenten genieten van belangrijke rechten

Het consumentenkrediet is sterk omkaderd door de Wet op het Consumentenkrediet. Er zijn namelijk rechten en plichten die zowel jij als de kredietgever moeten respecteren. Zo moeten kredietgevers jou allerlei vragen stellen over je persoonlijke en financiële situatie om je kredietwaardigheid te kunnen inschatten. Er wordt hen daarbij een lijst opgelegd met vragen die ze wel en niet mogen stellen. Op basis daarvan moeten ze beoordelen of ze jou een lening kunnen geven en of je dus in staat bent om een krediet terug te betalen. Ze moeten je ook duidelijke en nauwkeurige informatie geven over je verbintenis en hebben een adviesplicht. Ze kunnen je daarom ook afraden om een lening aan te gaan als je financiële situatie dit niet toelaat.

Als kredietnemer heb je het recht om, voor het afsluiten van een kredietovereenkomst, eerst het SECCI-formulier (alle gegevens en de analyse van het consumentenkrediet) mee naar huis te nemen om dit te vergelijken met de aanbiedingen van andere kredietgevers. Verder heb je onder andere ook het recht om advies te vragen, je krediet vervroegd terug te betalen of je gegevens in te kijken bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Bovendien heb je ook het recht om het contract voor je consumentenkrediet op te zeggen gedurende 14 dagen nadat je het hebt ondertekend. Uiteraard heb je ook enkele plichten, zoals het verlenen van correcte informatie aan de financiële instelling en het correct terugbetalen van het consumentenkrediet.

4. Er is geen “recht op krediet”

De bankagent heeft geen wettelijk verplichting om je een consumentenkrediet toe te kennen. Vooraleer hij je dit soort krediet zal toekennen, moet hij nagaan of je niet bent geregistreerd op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Hij moet ook nagaan of je beschikt over de nodige middelen om dit krediet terug te betalen en tegelijkertijd de financiële plichten voor jouw gezin kan nakomen. Indien de bankinstelling denkt dat je niet beschikt over de nodige financiële middelen, kan hij je deze lening weigeren. Daarom is het belangrijk om een stabiele financiële situatie te hebben vóór jouw lening aanvraagt.

5. Het consumentenkrediet is de meest gebruikte kredietvorm in België

De verschillende vormen van consumentenkrediet blijken populair te zijn in België. Volgens de laatste cijfers van de Nationale Bank van België waren er eind 2020 meer dan 7,4 miljoen lopende consumentenkredieten, ten opzichte van 3,3 miljoen lopende hypothecaire kredieten.

Dat kan verklaard worden door het feit dat het consumentenkrediet een lening is uit het dagelijkse leven, dat je toelaat jouw budget op een flexibele manier te beheren. Met deze lening hoef je immers niet aan jouw spaarcenten te komen en kan je jouw projecten onmiddellijk financieren. Toch moet dit soort krediet op een slimme wijze gebruikt worden om niet in een schuldenspiraal terecht te komen.

Je kent nu de vijf belangrijke aspecten van het consumentenkrediet. Indien je een lening wenst om jouw persoonlijke projecten te financieren, kan je gebruik maken van onze vergelijkingstool om de beste rente voor jouw krediet te vinden.

Avatar

Over Sien Droeshout

Het is geen geheim dat ik me als content marketeer bij TopCompare uren mag verdiepen in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke en leuke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.