5 zaken die u moet weten over het consumentenkrediet

|Posted by | Leningen
Tags: ,
consumentenkrediet

U wenst uw projecten uit het dagelijks leven, zoals de aankoop van een auto of een computer, waar te maken? Maar u beschikt niet over de nodige financiële middelen? U kan net zoals 6,2 miljoen Belgen kiezen voor een consumentenkrediet. Vooraleer u dit doet, moet u alles te weten komen over deze vorm van financiering!

1. Een krediet voor de consument

Het consumentenkrediet wordt toegekend aan consumenten die producten of diensten aankopen voor niet-professionele doeleinden. Om een consumentenkrediet te mogen aanvragen, moet u, onder andere, volwassen zijn, in België verblijven en niet op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren staan.

2. Er bestaan verschillende soorten consumentenkredieten

Er bestaan 4 soorten consumentenkredieten, elk aangepast aan verschillende noden. We onderscheiden:

  • De lening op afbetaling: dit is een krediet op aflossing dat u toelaat uw project volledig of een deel ervan te financieren. Deze lening moet periodiek (meestal maandelijks) en met vaste bedragen afbetaald worden.
  • De koop op afbetaling: dit is een kredietcontract dat specifiek wordt aangeboden bij de aankoop van een specifiek product of dienst, dat u periodiek (meestal maandelijks) terugbetaalt.
  • De leasing of huurkoop: een huurcontract van een goed dat u toelaat om het op het einde van deze periode, tegen een vooraf bepaalde prijs, aan te kopen.
  • De kredietopening: dit is een kredietcontract waarmee u toegang heeft tot een geldreserve. Dit type contract wordt vaak gekoppeld aan een kredietkaart. Er kan ook sprake zijn van een kaskrediet of -faciliteit (uw bankrekening mag een negatief saldo vertonen).

Zoals u ziet lenen sommige soorten krediet zich beter tot het financieren van uw project dan andere. Zo is de financiering van uw project dan andere. Zo is de financiering van uw trouwfeest of uw studies niet hetzelfde als de aankoop van uw nieuwe auto of de financiering van een verre reis.

3. De consumenten genieten van belangrijke rechten

Het consumentenkrediet is sterk omkaderd door de Wet op het Consumentenkrediet. Er zijn namelijk rechten en plichten die u moet respecteren. De kredietgevers moeten ook enkele regels respecteren voor het sluiten van het contract: ze moeten u duidelijke en nauwkeurige informatie geven over uw verbintenis en ze hebben een adviesplicht (ze kunnen u zelfs afraden om een lening aan te gaan, indien uw financiële toestand dit niet toelaat). Wanneer u uw contract tekent voor een consumentenkrediet, heeft u 14 dagen, vanaf de handtekening, om het contract op te zeggen. Dit geldt voor alle consumentenkredieten, buiten de contracten die, volgens de wet, afgesloten moeten zijn door een notaris (tenzij hij u dit recht geeft). Om gebruik te maken van dit opzeggingsrecht moet u een aangetekende brief sturen naar uw kredietverstrekker binnen de voorafbepaalde termijn.

4. Er is geen “recht op krediet”

De bankagent heeft geen wettelijk verplichting om u een consumentenkrediet toe te kennen. Vooraleer hij u dit soort krediet zal toekennen, moet hij nagaan of u niet bent ingeschreven op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Hij moet ook nagaan of u beschikt over de nodige middelen om dit krediet terug te betalen en tegelijkertijd de financiële plichten voor uw gezin kan nakomen. Indien de bankagent denkt dat u niet beschikt over de nodige financiële middelen, kan hij u deze lening weigeren. Daarom is het belangrijk om een stabiele financiële situatie te hebben vóór u een lening aanvraagt.

5. Het consumentenkrediet is de meest gebruikte kredietvorm in België

De verschillende vormen van consumentenkrediet blijken populair te zijn in België. Volgens de cijfers van de Nationale Bank van België van augustus 2016 waren er meer dan 8,3 miljoen consumentenkredieten, ten opzichte van 3 miljoen hypotheekleningen.

Dit kan verklaard worden door het feit dat het consumentenkrediet een lening is uit het dagelijkse leven, dat u toelaat uw budget op een flexibele manier te beheren. Deze lening zorgt er ook voor dat u uw budget niet moet overschrijden en dat u onmiddellijk kan financieren. Maar dit soort krediet moet op een slimme wijze gebruikt worden om niet in een schuldenspiraal terecht te komen.

U kent nu de 5 belangrijke aspecten van het consumentenkrediet. Indien u een lening wenst om uw projecten te financieren, kan u gebruik maken van onze vergelijkingstool om te vinden wat u nodig heeft!

Aarzel niet om de financiële instellingen te vergelijken voor meer informatie.

Vanessa Ciliberti

Over Vanessa Ciliberti

Vanessa is gepassioneerd door marketing en communicatie. Ze deelt met alle plezier haar advies over hoe u uw persoonlijke financiën kan beheren.