Op basis van je project, persoonlijke en financiële situatie kunnen we nagaan of je in aanmerking komt voor een hypothecaire lening bij één van de kredietgevers.
We geven je een overzicht van alle hypothecaire leningen waar je in aanmerking voor komt, inclusief een gepersonaliseerd tarief. Speel met je voorkeuren om zo een lening op maat te vinden.
Eenmaal je een lening op maat hebt gevonden, kan je via TopCompare.be een aanvraag bij de gekozen kredietgever indienen.
Ontvang onze complete gids met alle nodige informatie voor het kopen van jouw woning en het aanvragen van een hypothecaire lening.
Bedankt! Een e-mail met de hypotheekgids werd naar jou gestuurd op
Er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.
Simuleer jouw leencapaciteit en het budget dat je nodig zult hebben om gemakkelijk de ideale hypothecaire lening te vinden.
Simuleer de herfinanciering van jouw lening en vergelijk de rentevoeten van verschillende banken om aanzienlijk te besparen op jouw hypothecaire lening.
Ontdek hier jouw leencapaciteit.
Ontdek hier het maximale budget dat je voor de aankoop van jouw woning kunt uittrekken.
Bereken de totale kosten, inclusief bijkomende kosten, van jouw vastgoedproject.
Of het nu gaat om de aankoop van een huis, een appartement, je hoofdverblijfplaats of een investeringspand om te verhuren, het is zeer waarschijnlijk dat je in jouw leven eens bij een bank zult moeten aankloppen om een lening af te sluiten.
Een hypothecaire lening - ook wel eens een woonkrediet, woonlening of hypothecair krediet genoemd - is een lening die door een bank wordt verstrekt voor de aankoop van jouw onroerend goed. In tegenstelling tot een persoonlijke lening is het bedrag vaak veel hoger en is de terugbetalingstermijn ook langer. In onze hypothecaire lening simulatie kan je jouw maximale hypotheek of lening berekenen.
Sinds januari 2022 zijn banken verplicht de waarde van het onroerend goed te schatten en het toegekende bedrag te berekenen op basis van deze schatting en niet langer op basis van de overeengekomen aankoopprijs. Kredietgevers kunnen daarvoor een schatter inschakelen, maar kunnen ook gebruik maken van statistische modellen. Als je dus een bod uitbrengt dat boven de geschatte waarde van je woning ligt, moet je het verschil zelf betalen. Ook de eventuele schattingskosten komen bij jou terecht.
Wanneer je een hypothecaire lening afsluit om een onroerend goed te kopen, zal de bank in ruil om een garantie vragen, iets wat ze kunnen terugnemen als je de lening niet terugbetaalt. In de meeste gevallen is dit de woning zelf dat als onderpand wordt genomen gedurende de looptijd van de hypothecaire lening, beter bekend als een hypotheek.
Wanneer je een hypothecaire lening aangaat om een huis te kopen, zal het leenbedrag altijd lager zijn dan de waarde van de woning. In België geven de meeste banken een voorkeur aan een maximale quotiteit (de verhouding tussen het bedrag van jouw hypothecaire lening en de waarde van je woning) van 90%, wat betekent dat je minstens 10% van het aankoopbedrag met je eigen middelen moet financieren. Deze bijdrage kan echter variëren naargelang je leenprofiel, de rentevoet die je wenst te bekomen, de looptijd van de hypothecaire lening, ...
Bij de ondertekening van de koopakte, dat altijd bij een notaris gebeurt, vordert de notaris de zogenaamde aankoopkosten of notariskosten (of, technisch onjuist maar algemeen aanvaard: het ereloon van de notaris). Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 15% van de prijs van het onroerend goed, en wordt herverdeeld tussen de staat en de notaris.
Het is als volgt samengesteld:
Je hebt de woning van jouw dromen gevonden, je hebt de koopakte ondertekend en nu volgt de cruciale stap van het aanvragen van een hypothecaire lening bij een kredietgever zoals een bank. Eerst moet je nagaan hoeveel je kunt lenen, hoeveel je maandelijks kunt terugbetalen en voor welke looptijd jij een hypothecair krediet wilt afsluiten.
Je lening berekenen kan via het invullen van onze hypothecaire lening simulatie met al jouw persoonlijke en financiële informatie. In enkele minuten krijg je een lijst van potentiële kredietverstrekkers, samen met hun rentevoeten en andere kosten (het JKP of Jaarlijks Kostenpercentage). Vervolgens kan je de hypothecaire leningen bij verschillende kredietverstrekkers vergelijken en degene kiezen waarbij je een aanvraag voor een lening wilt indienen.
Nadien zal een kredietmakelaar contact met je opnemen en jouw hypotheekaanvraag behandelen door de verschillende stappen te doorlopen en de verschillende documenten op te vragen die nodig zijn om jou een krediet te verlenen.
TopCompare Belgium (BE0643988146) is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.
In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: FOD Economie