Gratis hypothecaire lening simulatie in 3 minuten!

Vergelijk alle aanbieders van hypothecaire leningen in België en ontdek welke woonlening het best bij je wensen aansluit.
Dit veld is verplicht in te vullen U moet een langer antwoord geven
Dit veld is verplicht in te vullen Je hebt een eigen vermogen ingevuld dat meer dan 99% van de waarde van je onroerend goed dekt, controleer of er geen typefouten in de bedragen staan.
Dit veld is verplicht in te vullen
Tarieven vergelijken
Bereken wat realistisch is voor je vastgoedproject
image-hero image-hero

Hoe werkt onze dienstverlening?

Stap 1
Stap 1

We vragen naar je informatie

Op basis van je project, persoonlijke en financiële situatie kunnen we nagaan of je in aanmerking komt voor een hypothecaire lening bij één van de kredietgevers.

Stap 2
Stap 2

Jij vergelijkt de tarieven

We geven je een overzicht van alle hypothecaire leningen waar je in aanmerking voor komt, inclusief een gepersonaliseerd tarief. Speel met je voorkeuren om zo een lening op maat te vinden.

Stap 3
Stap 3

Je vraagt via onze site je lening aan

Eenmaal je een lening op maat hebt gevonden, kan je via TopCompare.be een aanvraag bij de gekozen kredietgever indienen.

De hypotheekgids

Ontvang onze complete gids met alle nodige informatie voor het kopen van jouw woning en het aanvragen van een hypothecaire lening.

Vul een geldig e-mailadres in

Bedankt! Een e-mail met de hypotheekgids werd naar jou gestuurd op

Er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

De hypotheekgids

Zoek uit of jouw vastgoedproject realistisch is

Simuleer jouw leencapaciteit en het budget dat je nodig zult hebben om gemakkelijk de ideale hypothecaire lening te vinden.

Herfinancier jouw hypothecaire lening
Herfinancier jouw hypothecaire lening

Simuleer de herfinanciering van jouw lening en vergelijk de rentevoeten van verschillende banken om aanzienlijk te besparen op jouw hypothecaire lening.

Simuleren en vergelijken
Hoeveel kan ik lenen?
Hoeveel kan ik lenen?

Ontdek hier jouw leencapaciteit.

Berekenen
Welke woning kan ik betalen met mijn budget?
Welke woning kan ik betalen met mijn budget?

Ontdek hier het maximale budget dat je voor de aankoop van jouw woning kunt uittrekken.

Berekenen
Wat zijn de totale kosten van mijn project?
Wat zijn de totale kosten van mijn project?

Bereken de totale kosten, inclusief bijkomende kosten, van jouw vastgoedproject.

Berekenen

Hypothecaire lening in België

Als je een hypothecaire lening afsluit, kan je kiezen tussen een vaste, semi-variabele of variabele rentevoet. Deze drie formules bieden verschillende voordelen:

Een hypothecaire lening met vaste rentevoet is interessant wanneer de marktrente laag is, omdat deze gedurende de looptijd niet kan veranderen. Omgekeerd, als je een hypothecair krediet afsloot toen de interesten hoog stonden, zal je nooit kunnen profiteren van een mogelijke daling van de rentevoet. Als je jouw hypothecaire lening vervroegd aflost of herfinanciert, kan je jouw maandelijkse aflossingen wellicht verlagen.

Een hypothecair krediet met een variabele rentevoet is interessant wanneer de rente hoog is, omdat je bij het herzien van de rentevoet kunt profiteren van een lager JKP en dus lagere maandelijkse aflossingen. Een variabele rentevoet houdt een groter risico in, maar het garandeert ook een doorgaans lagere aanvangsrente dan een hypothecaire lening met vaste rente. De variabele rentevoet vereist echter een flexibele financiële situatie, zodat je in het slechtste geval met iets hogere maandelijkse betalingen kunt worden geconfronteerd.

De semi-variabele rentevoet, ook semi-vaste rentevoet genoemd, biedt je de mogelijkheid gedurende een bepaalde periode van een vaste rentevoet te profiteren en vervolgens op een variabele rentevoet over te stappen. Dit is een hybride oplossing die je in staat stelt gedurende enkele jaren dezelfde rentevoet te betalen, maar vervolgens te profiteren van een eventuele daling van de rentevoet. Met onze lening simulatie kan je zien welke rentevoet voor jou het beste is.

Een hypothecaire lening van 100% of zelfs 125% van de aankoopprijs van de woning was in het verleden nog mogelijk. De Nationale Bank van België heeft echter een richtlijn uitgevaardigd aan de kredietgevers om een einde te maken aan deze praktijk om zo de kredietnemers te beschermen tegen het risico van overmatige schuldenlast.

Afhankelijk van jouw profiel, kan je bepaalde voordelen krijgen bij de aankoop van jouw toekomstige woning.

  • Een hogere quotiteit voor jonge kopers : Om de toegang tot de vastgoedmarkt te vergemakkelijken, kunnen banken aan jonge kopers een hogere quotiteit toekennen dan zij gewoonlijk toestaan (maximaal 90% van de aankoopprijs) bij het afsluiten van een lening.
  • Een vrijstelling en/of vermindering van registratierechten : in Vlaanderen bijvoorbeeld kan je genieten van een verlaagd tarief van 5% als je ingrijpende groene renovaties doet aan je woning en dit binnen de vijf jaar kan aantonen met een energieprestatiecertificaat.

Om meer te weten te komen over de verschillende mogelijke verminderingen en hun voorwaarden naargelang het gewest, kan je de specifieke pagina van notaris.be raadplegen.

In de meeste gevallen is het mogelijk jouw hypothecaire lening aan te passen. Je kunt jouw maandelijkse betalingen verlagen, jouw woonkrediet vervroegd aflossen of profiteren van een lagere rentevoet. Je zult hiervoor een overeenkomst moeten sluiten met jouw kredietgever. Bedenk wel dat zo'n herziening van je lening niet gratis is. De kredietgever zal jouw dossier moeten herzien om je een nieuw aanbod te doen.

Je kunt jouw hypothecaire lening intern (bij je huidige bank) of extern (bij een andere bank) herfinancieren. De kosten van externe herfinanciering zijn echter hoger, omdat je jouw huidig hypothecair krediet moet stopzetten en een nieuw woonkrediet moet laten registreren. Dat is niet het geval is als je jouw hypothecaire lening bij je huidige bank herfinanciert.

In beide gevallen moet je bij de herfinanciering van je woonkrediet een wederbeleggingsvergoeding betalen. Dit is een maximum van drie maanden rente. Je zult ook dossierkosten moeten betalen aan de bank waarbij je jouw woonkrediet herfinanciert.

Hier volgen de extra kosten die gepaard gaan met het extern herfinancieren van jouw hypothecaire lening:

  • Kosten voor het aflossen van de hypotheek
  • Inschrijving van het nieuwe hypothecair krediet
  • Notariskosten

Gelukkig kunnen de makelaarspartners van TopCompare je helpen deze kosten te berekenen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Een hypothecaire lening voor jouw toekomstige woning

Of het nu gaat om de aankoop van een huis, een appartement, je hoofdverblijfplaats of een investeringspand om te verhuren, het is zeer waarschijnlijk dat je in jouw leven eens bij een bank zult moeten aankloppen om een lening af te sluiten.

Een hypothecaire lening - ook wel eens een woonkrediet, woonlening of hypothecair krediet genoemd - is een lening die door een bank wordt verstrekt voor de aankoop van jouw onroerend goed. In tegenstelling tot een persoonlijke lening is het bedrag vaak veel hoger en is de terugbetalingstermijn ook langer. In onze hypothecaire lening simulatie kan je jouw maximale hypotheek of lening berekenen.

Hypotheek

Wanneer je een hypothecaire lening afsluit om een onroerend goed te kopen, zal de bank in ruil om een garantie vragen, iets wat ze kunnen terugnemen als je de lening niet terugbetaalt. In de meeste gevallen is dit de woning zelf dat als onderpand wordt genomen gedurende de looptijd van de hypothecaire lening, beter bekend als een hypotheek.

Eigen inbreng

Wanneer je een hypothecaire lening aangaat om een huis te kopen, zal het leenbedrag altijd lager zijn dan de waarde van de woning. In België geven de meeste banken een voorkeur aan een maximale quotiteit (de verhouding tussen het bedrag van jouw hypothecaire lening en de waarde van je woning) van 90%, wat betekent dat je minstens 10% van het aankoopbedrag met je eigen middelen moet financieren. Deze bijdrage kan echter variëren naargelang je leenprofiel, de rentevoet die je wenst te bekomen, de looptijd van de hypothecaire lening, ...

Aankoopkosten (notariskosten)

Bij de ondertekening van de koopakte, dat altijd bij een notaris gebeurt, vordert de notaris de zogenaamde aankoopkosten of notariskosten (of, technisch onjuist maar algemeen aanvaard: het ereloon van de notaris). Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 15% van de prijs van het onroerend goed, en wordt herverdeeld tussen de staat en de notaris.

Het is als volgt samengesteld:

Maak een hypothecaire lening simulatie en vraag jouw krediet aan

Je hebt de woning van jouw dromen gevonden, je hebt de koopakte ondertekend en nu volgt de cruciale stap van het aanvragen van een hypothecaire lening bij een kredietgever zoals een bank. Eerst moet je nagaan hoeveel je kunt lenen, hoeveel je maandelijks kunt terugbetalen en voor welke looptijd jij een hypothecair krediet wilt afsluiten.

Je lening berekenen kan via het invullen van onze hypothecaire lening simulatie met al jouw persoonlijke en financiële informatie. In enkele minuten krijg je een lijst van potentiële kredietverstrekkers, samen met hun rentevoeten en andere kosten (het JKP of Jaarlijks Kostenpercentage). Vervolgens kan je de hypothecaire leningen bij verschillende kredietverstrekkers vergelijken en degene kiezen waarbij je een aanvraag voor een lening wilt indienen.

Nadien zal een kredietmakelaar contact met je opnemen en jouw hypotheekaanvraag behandelen door de verschillende stappen te doorlopen en de verschillende documenten op te vragen die nodig zijn om jou een krediet te verlenen.

Quentin Denis

Inhoud geschreven door Quentin Denis in oktober 2021

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen, en geaccrediteerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“TopCompare en wij hebben een gemeenschappelijke missie: de eindconsument een zo accuraat mogelijk beeld geven van de werkelijkheid, zodat hij met kennis van zaken kan beslissen welke bank het beste bij zijn profiel past.”
Kim Van Esbroeck - Country Head van Aion
“De meeste banken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een simulatie rechtstreeks op hun website uit te voeren, en de gespecialiseerde website TopCompare.be biedt zelfs aan om voor u een gratis vergelijking uit te voeren van alle aanbiedingen, samengevat op één enkele pagina.”
RTL-Info.be
“Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... ”
Christophe Hamal -  CEO van Buy Way

Reviews

rate rate rate rate Rate
4,5/5 Gebaseerd op de mening van 75 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 100 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën

Ons team

Quentin Denis

Quentin Denis

CEO Linkedin Quentin Denis
Alison Roquet

Alison Roquet

Head of Unpaid Marketing and Home Loans Product Manager Linkedin Alison Roquet
Amisha Hanocq

Amisha Hanocq

Customer Success Officer Linkedin Amisha Hanocq
Jihane El Khyari

Jihane El Khyari

Customer Success Team Lead Linkedin Jihane El Khyari

Onze partners

Demetris
Elantis
VDK
bpost banque - bpost bank
Vivium
Axa