Menu
- leningen voor Renovatie
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Renovatieleningen

Bij het renoveren van een woning komen heel wat kosten kijken. Spendeer je liever niet een groot deel van je spaargeld aan renovaties, dan is een renovatielening misschien iets voor jou. Dit is namelijk een persoonlijke lening waarmee je renovaties aan je woning kan financieren. Deze lening wordt ook wel een verbouwingslening genoemd. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld je keuken of badkamer renoveren. Dankzij de renovatielening beschik je meteen over het nodige investeringsbedrag en betaal je dit daarna verspreid doorheen de tijd terug aan de bank. De rentetarieven kunnen wel verschillen tussen de Belgische banken. Maak daarom gratis gebruik van de renovatielening simulatie op onze webpagina om de goedkoopste renovatielening te vinden die het beste bij je past.

De renovatielening heeft twee vormen. De ene is een persoonlijke lening op afbetaling en de andere is een hypothecaire lening.

Persoonlijke lening op afbetaling

Dit is een zogeheten consumentenkrediet. Dit houdt in dat bij het begin van de renovatielening de ontleende hoeveelheid geld, de looptijd en de rentevoet dus worden vastgelegd. Zo zal de rentevoet doorheen de tijd ook niet variëren. Bij aanvang van de lening worden ook de maandelijkse vaste vervaldagen afgesproken. Op deze dagen zal je telkens een deel van het ontleende geld en de rente hierop moeten terugbetalen. De eerste vervaldag is één maand na ontvangst van het geld. Dat geld krijg je bij de aanvang van de lening volledig op je rekening gestort.

Hypothecaire lening

Hypothecaire leningen zijn gelijkaardig aan persoonlijke leningen op afbetalingen, maar er zijn toch enkele verschillen. Zo moet je bij een hypothecaire lening langsgaan bij de notaris, iets wat dus notariskosten met zich meebrengt. Daarnaast wordt er een hypotheek op je woning genomen, wat betekent dat bij wanbetaling de bank het recht heeft om je woning te verkopen. Banken zullen ook bepaalde dossierkosten aanrekenen bij de afsluiting van een hypothecaire lening. Tenslotte ben je verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Persoonlijke lening op afbetaling

Een persoonlijke lening op afbetaling is het interessantst wanneer u iets kleinere bedragen wilt lenen. Het voordeel van de lening op afbetaling in vergelijking met de hypothecaire lening is dat bij de eerstgenoemde geen hypotheek nodig is. Hierdoor hoeft u dus ook geen notariskosten te betalen. Verder zijn er ook geen dossier– en registratiekosten aan verbonden. De persoonlijke lening op afbetaling is dus erg flexibel.

Bij de renovatielening via een persoonlijke lening op afbetaling moet u zich wel houden aan de algemene voorwaarden van het consumentenkrediet. Deze houden in dat looptijden begrensd zijn voor bepaalde bedragen en dat u er dus niet eindeloos lang over mag doen om een bepaalde som geld terug te betalen. Het voordeel van deze snelle terugbetaling is dan weer wel dat u terug snel schuldenvrij zult zijn.

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is eerder aangeraden wanneer u van plan bent om grote bedragen te ontlenen. Bij de hypothecaire lening komen namelijk notariskosten en dossierkosten kijken. Ook moet u een schuldsaldoverzekering aangaan. Hier staat wel tegenover dat de rentevoet een stuk lager ligt bij een hypothecaire lening. Indien u dus grotere bedragen over een langere looptijd wilt lenen, dan is een hypothecaire lening interessanter dan een persoonlijke lening op afbetaling.

Over het algemeen kan je alle verbouwingen aan je woning financieren met een renovatielening. Een voorwaarde is wel dat je steeds de offertes of facturen hiervan moet voorleggen aan je bank. Een bank verstrekt je dus geen lening wanneer je geen bewijsstukken kan voorleggen. Ze zijn immers niet zeker of je het geld wel gaat gebruiken voor verbouwingen aan je woning, wat een vereiste is bij een renovatielening.

Een renovatielening is dus bijvoorbeeld geschikt voor de renovatie van je keuken of badkamer. Je kan een renovatielening ook gebruiken om een nieuwe veranda te laten bouwen, een zwembad te laten aanleggen of een alarmsysteem te plaatsen. Neem een kijkje op de renovatielening simulatie van TopCompare.be en ontdek de goedkoopste renovatielening voor je project.

De voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen zijn iets strenger dan de normale voorwaarden die bij een lening afsluiten komen kijken. Dit komt omdat de rentevoet bij een verbouwingslening lager ligt dan bij de meeste persoonlijke leningen. Aangezien de renovatie tot een waardeverhoging van je woning zal leiden, zijn banken meer bereid om een lage rente aan te bieden.

Naast de voorwaarden om een persoonlijke lening aan te vragen, die je hier kan vinden, zijn er nog twee bijkomende voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen. De eerste is dat je de eigenaar bent van de woning waar je een krediet voor aanvraagt. De tweede voorwaarde is dat het ontleende bedrag daadwerkelijk gebruikt wordt voor verbouwingen. Zo moet je dus bij de aanvraag van een renovatielening offertes en facturen kunnen voorleggen. Je mag het geld dus enkel gebruiken voor verbouwingen en niet voor andere uitgaven, zoals een auto of vakantie.

Wie een renovatielening gebruikt om zijn woning te verbouwen, geniet spijtig genoeg niet van een belastingvoordeel. Wie een hypothecaire lening gebruikt en die heeft aangevraagd voor 2020 kan wel een beroep doen op de Vlaamse woonbonus. De Vlaamse overheid heeft op 1 januari 2020 dit belastingvoordeel weliswaar afgeschaft. Voor leningen afgesloten sinds het begin van dat jaar wordt er geen Vlaamse woonbonus toegekend. Dat voordeel is met andere woorden enkel geldig voor lopende hypothecaire kredieten.

Om de renovatie van gebouwen te stimuleren, bieden de Belgische overheden allerhande premies aan. Deze premies verschillen aanzienlijk van regio tot regio. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld sprake van een overkoepelende renovatiepremie. Ook provincies of gemeenten bieden soms premies aan, zoals de premie voor de verbetering van je woning, een premie voor renovatiewerken aan beschermde monumenten of een premie voor energiebesparende maatregelen.

Je moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens je een premie kan ontvangen. Zo wordt er onder meer gekeken naar de aard van de werken, je belastbaar inkomen, je kadastraal inkomen en dergelijke. Voor meer informatie over dit soort premies en de aanvraag ervan, wend je je best rechtstreeks tot je lokale overheid.

Bij energiebesparende renovaties, zoals de plaatsing van zonnepanelen of de aankoop van een zonneboiler of warmtepomp, is het beter om een energielening af te sluiten. Dat omdat de rente hier lager ligt dan bij een renovatielening. Een groene lening kan tot enkele honderden euro's goedkoper zijn. Het tarief is weliswaar afhankelijk van de gekozen kredietgever. Daarom is het belangrijk om groene leningen te vergelijken.

Een renovatielening simulatie kan je inderdaad helpen om de goedkoopste renovatielening te vinden. Door verschillende banken en hun rentevoeten en andere condities te vergelijken, zie je meteen het prijsverschil. De oranje knop bovenaan deze pagina leid je direct naar deze renovatielening simulator. Aan de linkerzijde kan je vervolgens de details invoeren, zoals het bedrag dat je verwacht te lenen en de looptijd. Hierdoor weet je snel waar je de goedkoopste lening kan vinden. We raden je aan om met verschillende looptijden en leenbedragen te spelen. Die twee factoren kunnen immers een impact hebben op het rentepercentage.