Een selectie uit 30+ financiële instellingen

Hoe kan ik een persoonlijke lening krijgen?

Waarom kiezen voor TopCompare.be?

100% gratis!
Snel & eenvoudig
Objectief & onafhankelijk

TopCompare.be is het beste platform om kredietkaarten en consumentenkredieten te vergelijken, zoals leningen op afbetaling, autoleningen en renovatieleningen. We laten u toe alle leningen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die u zal helpen de juiste keuzes te maken.

Testimonial person
TopCompare.be bespaart me van de ene naar de andere bank te moeten lopen. Ik dacht niet dat het verkrijgen van mijn eerste kredietkaart zo eenvoudig zou zijn. Bedankt TopCompare.be!
Mathieu, 25 jaar, Brussel
Customer Promise - Best price guaranteed

Krijg de beste lening in België

TopCompare.be is een online vergelijkingssite voor uw persoonlijke financiën. U kan een simulatie doen van het bedrag en de looptijd van de lening die u wil aanvragen. Vervolgens kan u meer dan 100 leningen op afbetalingen in België vergelijken. Of u nu op vakantie wil gaan, een nieuwe wagen wil kopen of renovatiewerken in uw huis wil doorvoeren, wij engageren ons om u steeds alle aanbiedingen op de markt voor te stellen. Wij helpen u om een lening te verkelijken tegen de beste rentevoet, zodat u uw terugbetalingsplan kan optimaliseren. Onze klantbelofte houdt in dat wij u tijd en geld laten besparen.

Renovatie leningen

Bij het renoveren van een woning komen heel wat kosten kijken. Spendeert u liever niet een groot deel van uw spaarrekening aan renovaties dan is een renovatielening misschien iets voor u. Een renovatielening is namelijk een persoonlijke lening op afbetaling waarmee u renovaties aan uw woning mee kunt financieren. Hiermee kunt u dus bijvoorbeeld uw keuken of badkamer vervangen. Dankzij de renovatielening beschikt u direct over het nodige investeringsbedrag en betaalt u dit daarna verspreid doorheen de tijd terug aan de bank.

Er zijn twee verbouwingsleningen. De ene is een persoonlijke lening op afbetaling en de andere is een hypothecaire lening.

Persoonlijke lening op afbetaling
Bij de persoonlijke lening op afbetaling wordt bij het aanvragen van de renovatielening al alles afgesproken. Dit houdt in dat in het begin van de renovatielening de ontleende hoeveelheid geld, de looptijd en de rentevoet worden vastgelegd. Zo zal de rentevoet doorheen de tijd ook niet variëren maar ligt deze vast. Bij aanvang van de renovatielening worden ook de maandelijkse vaste vervaldagen afgesproken. Op deze dagen zal u telkens een deel van het ontleende geld en de rente hierop terugbetalen. De eerste vervaldag is één maand na ontvangst van het geld. Dit geld krijgt u bij de aanvang van de lening volledig op uw rekening gestort.

Hypothecaire lening
Hypothecaire leningen zijn gelijkaardig aan persoonlijke leningen op afbetalingen maar er zijn toch enkele verschillen. Zo moet u bij een hypothecaire lening langsgaan bij de notaris wat dus notariskosten met zich meebrengt. Ook ligt er een hypotheek op uw woning wat wilt zeggen dat bij wanbetaling de bank het recht heeft om uw woning te verkopen. Banken zullen ook bepaalde dossierkosten aanrekenen bij de afsluiting van een hypothecaire lening. Tenslotte bent u ook verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Persoonlijke lening op afbetaling
Een persoonlijke lening op afbetaling is het interessantste wanneer u iets kleinere bedragen wilt lenen. Het voordeel van de lening op afbetaling in vergelijking met de hypothecaire lening is dat bij de eerstgenoemde geen hypotheek nodig is. Hierdoor moet u dus ook geen notariskosten betalen. Verder zijn er ook geen dossier– en registratiekosten. De persoonlijke lening op afbetaling is dus erg flexibel.

Bij de renovatielening via een persoonlijke lening op afbetaling moet u zich wel houden aan de algemene voorwaarden van het consumentenkrediet. Deze houden in dat looptijden begrensd zijn voor bepaalde bedragen en dat u er dus niet eindeloos lang over mag doen om een bepaalde som terug te betalen. Voordeel van deze snelle terugbetaling is dan weer wel dat u terug snel schuldenvrij zult zijn.

Hypothecaire lening
Een hypothecaire lening is eerder aangeraden wanneer u van plan bent om grote bedragen te ontlenen. Bij de hypothecaire lening komen namelijk notariskosten en dossierkosten kijken. Ook moet u een schuldsaldoverzekering aangaan. Hier staat wel tegenover dat de rentevoet een stuk lager ligt bij een hypothecaire lening. Indien u dus grotere bedragen over een langere looptijd wilt lenen dan is een hypothecaire lening interessanter dan een persoonlijke lening op afbetaling.

Over het algemeen kunt u alle verbouwingen aan uw woning financieren met een renovatielening. Een voorwaarde is wel dat u steeds de offertes of facturen hiervan kunt voorleggen aan uw bank. Een bank gaat u dus geen renovatielening geven wanneer u deze offertes niet kunt voorleggen omdat ze dan niet zeker zijn dat u het geld wel gaat gebruiken voor verbouwingen aan uw woning wat een vereiste is bij een renovatielening.

Een renovatielening is dus bijvoorbeeld geschikt voor de renovatie van uw keuken of badkamer. Ook kunt u een renovatielening aangaan om een nieuwe veranda te laten bouwen of een zwembad te laten aanleggen. De plaatsing van een alarmsysteem is ook een mogelijkheid en hiernaast zijn er nog vele andere mogelijkheden.

De voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen zijn iets strenger dan de voorwaarden om de meeste persoonlijke leningen te mogen aanvragen. Dit komt omdat de rentevoet bij een renovatielening lager ligt dan bij de meeste persoonlijke leningen. Aangezien de renovatie tot een waarde verhoging van uw woning zal leiden, zijn banken meer bereid om een lage rente aan te bieden.

Naast de voorwaarden om een persoonlijke lening aan te vragen, die u hier kunt vinden, zijn er nog twee bijkomende voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen. De eerste is dat u de eigenaar bent van de woning waar u een renovatielening voor aanvraagt. De tweede is dat het ontleende bedrag daadwerkelijk gebruikt wordt voor verbouwingen. Zo moet u dus bij de aanvraag van een renovatielening offertes en facturen kunnen voorleggen. U mag een renovatielening dus alleen gebruiken voor verbouwingen en dus niet voor uitgaven zoals een auto of vakantie.

Om de renovaties van huizen te bevorderen, staat de overheid u toe om uw renovatielening van uw belastingen af te trekken. De rente op uw renovatielening is echter wel enkel aftrekbaar indien u uw renovatielening enkel gebruikt voor renovaties. Ook moet u dit telkens controleren want dit kan van jaar tot jaar verschillen.

Om de renovatie van gebouwen te stimuleren, biedt de staat allerlei premies aan voor de renovatie van een woning. Deze premies verschillen aanzienlijk van regio tot regio en ook provincies of gemeenten bieden soms premies aan. Enkele voorbeelden zijn de premie voor de verbetering van uw woning, de premie voor de renovatie van uw woning, een premie voor renovatiewerken aan beschermde monumenten of een premie voor energiebesparende maatregelen, etc. U moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens u een premie kunt ontvangen. Deze voorwaarden kunnen slaan op de aard van de werken, uw belastbaar inkomen, uw kadastraal inkomen, etc. Voor meer informatie over premies en de aanvraag ervan, wendt u zich best rechtstreeks tot uw regio.

Bij energiebesparende renovaties, zoals bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen of de aankoop van een zonneboiler of warmtepomp, is het beter om een energielening aan te gaan. Dit omdat de rente hier lager ligt dan bij een renovatielening. Ook kunt u bij energiebesparende renovaties aanspraak maken op extra premies.

Om op uw renovatiekosten te besparen is het belangrijk van verschillende aannemers te vergelijken. Er is namelijk een groot prijsverschil tussen de verschillende aannemers. U kunt hen het beste vergelijken aan de hand van offertes. De meeste aannemers zijn bereid van u een gratis en vrijblijvende offerte te overhandigen. Op deze manier kunt u de verschillende aannemers vergelijken en hangt u toch niet direct ergens aan vast. Alvorens geld te lenen kunt u dan exact bepalen hoeveel geld u nodig gaat hebben. Zo is het risico minder groot dat u teveel geld gaat lenen.

Om de renovatielening te vinden die het beste bij u past is het belangrijk van de verschillende renovatieleningen te vergelijken. ING is een bank gekend om haar voordelige renovatieleningen maar toch is het belangrijk dat u ook haar aanbod vergelijkt met andere banken. Op onze website kunt u met onze lening simulatie gratis 19 renovatieleningen vergelijken en tot wel €3.000 besparen.

Onze gratis tip om geld te besparen

Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor directe toegang.