Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30
- leningen voor Renovatie
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Renovatieleningen

Bij het renoveren van een woning komen heel wat kosten kijken. Spendeert u liever niet een groot deel van uw spaarrekening aan renovaties dan is een renovatielening misschien iets voor u. Een renovatielening is namelijk een persoonlijke lening op afbetaling waar u renovaties aan uw woning mee kunt financieren. Deze lening wordt ook wel een verbouwingslening genoemd. Hiermee kunt u dus bijvoorbeeld uw keuken of badkamer renoveren. Dankzij de renovatielening beschikt u direct over het nodige investeringsbedrag en betaalt u dit daarna verspreid doorheen de tijd terug aan de bank. Wel zullen de rentetarieven verschillen over de Belgische banken heen. Maak daarom gratis gebruik van onze renovatielening simulatie op onze webpagina om de goedkoopste renovatielening te vinden die het beste bij u past.

De renovatielening heeft 2 vormen. De ene is een persoonlijke lening op afbetaling en de andere is een hypothecaire lening.

Persoonlijke lening op afbetaling

Bij de persoonlijke lening op afbetaling wordt bij het aanvragen van de renovatielening al alles afgesproken. Dit houdt in dat in het begin van de renovatielening de ontleende hoeveelheid geld, de looptijd en de rentevoet worden vastgelegd. Zo zal de rentevoet doorheen de tijd ook niet variëren, maar ligt deze vast. Daarom is het belangrijk verschillende banken te vergelijken om de goedkoopste renovatielening te vinden. Bij aanvang van de lening worden ook de maandelijkse vaste vervaldagen afgesproken. Op deze dagen zal u telkens een deel van het ontleende geld en de rente hierop terugbetalen. De eerste vervaldag is één maand na ontvangst van het geld. Dit geld krijgt u bij de aanvang van de lening volledig op uw rekening gestort.

Hypothecaire lening

Hypothecaire leningen zijn gelijkaardig aan persoonlijke leningen op afbetalingen maar er zijn toch enkele verschillen. Zo moet u bij een hypothecaire lening langsgaan bij de notaris wat dus notariskosten met zich meebrengt. Ook ligt er een hypotheek op uw woning wat wilt zeggen dat bij wanbetaling de bank het recht heeft om uw woning te verkopen. Banken zullen ook bepaalde dossierkosten aanrekenen bij de afsluiting van een hypothecaire lening. Tenslotte bent u ook verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Persoonlijke lening op afbetaling

Een persoonlijke lening op afbetaling is het interessantste wanneer u iets kleinere bedragen wilt lenen. Het voordeel van de lening op afbetaling in vergelijking met de hypothecaire lening is dat bij de eerstgenoemde geen hypotheek nodig is. Hierdoor hoeft u dus ook geen notariskosten te betalen. Verder zijn er ook geen dossier– en registratiekosten. De persoonlijke lening op afbetaling is dus erg flexibel.

Bij de renovatielening via een persoonlijke lening op afbetaling moet u zich wel houden aan de algemene voorwaarden van het consumentenkrediet. Deze houden in dat looptijden begrensd zijn voor bepaalde bedragen en dat u er dus niet eindeloos lang over mag doen om een bepaalde som terug te betalen. Voordeel van deze snelle terugbetaling is dan weer wel dat u terug snel schuldenvrij zult zijn.

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is eerder aangeraden wanneer u van plan bent om grote bedragen te ontlenen. Bij de hypothecaire lening komen namelijk notariskosten en dossierkosten kijken. Ook moet u een schuldsaldo verzekering aangaan. Hier staat wel tegenover dat de rentevoet een stuk lager ligt bij een hypothecaire lening. Indien u dus grotere bedragen over een langere looptijd wilt lenen dan is een hypothecaire lening interessanter dan een persoonlijke lening op afbetaling.

Over het algemeen kunt u alle verbouwingen aan uw woning financieren met een renovatielening. Een voorwaarde is wel dat u steeds de offertes of facturen hiervan moet voorleggen aan uw bank. Een bank gaat u dus geen lening geven wanneer u deze offertes niet kunt voorleggen. Ze zijn immers niet zeker of u het geld wel gaat gebruiken voor verbouwingen aan uw woning, wat een vereiste is bij een renovatielening.

Een renovatielening is dus bijvoorbeeld geschikt voor de renovatie van uw keuken of badkamer. Ook kunt u een renovatielening aangaan om een nieuwe veranda te laten bouwen of een zwembad te laten aanleggen. De plaatsing van een alarmsysteem is ook een mogelijkheid en hiernaast zijn er nog vele andere mogelijkheden. Neem een kijkje op de renovatielening simulatie van TopCompare.be en ontdek de goedkoopste renovatielening voor uw project!

De voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen zijn iets strenger dan de normale voorwaarden die bij een lening afsluiten komen kijken. Dit komt omdat de rentevoet bij een verbouwingslening lager ligt dan bij de meeste persoonlijke leningen. Aangezien de renovatie tot een waarde verhoging van uw woning zal leiden, zijn banken meer bereid om een lage rente aan te bieden. De goedkoopste renovatielening kan u bovenaan met onze simulator makkelijk vinden!

Naast de voorwaarden om een persoonlijke lening aan te vragen, die u hier kunt vinden, zijn er nog twee bijkomende voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen. De eerste is dat u de eigenaar bent van de woning waar u een krediet voor aanvraagt. De tweede is dat het ontleende bedrag daadwerkelijk gebruikt wordt voor verbouwingen. Zo moet u dus bij de aanvraag van een renovatielening offertes en facturen kunnen voorleggen. U mag het geld dus enkel gebruiken voor verbouwingen en niet voor andere uitgaven zoals een auto of vakantie.

Om de renovaties van huizen te bevorderen, staat de overheid u toe om uw renovatielening van uw belastingen af te trekken. De rente op uw verbouwingslening is echter wel enkel aftrekbaar indien u de leensom enkel gebruikt voor renovaties. Ook moet u dit telkens controleren want dit kan van jaar tot jaar verschillen. Het fiscale voordeel geeft u reden te meer om gebruik te maken van onze online renovatielening simulatie en zo de goedkoopste renovatielening in de Belgische markt te vinden!

Daarnaast geeft de overheid zelf voordelige leningen uit voor als u uw woning wilt verbouwen of renoveren. Zo'n renovatielening van de Vlaamse overheid doelt er vooral op om energievriendelijke investeringen aan te moedigen, zeker indien een renovatie van uw huis op de planning staat. Het gaat dus in feite om een energielening die verstrekt wordt via de "Energiehuizen". Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de FOD website.

Om de renovatie van gebouwen te stimuleren, biedt de staat allerlei premies aan voor de renovatie van een woning. Deze premies verschillen aanzienlijk van regio tot regio en ook provincies of gemeenten bieden soms premies aan. Enkele voorbeelden zijn de premie voor de verbetering van uw woning, de premie voor de renovatie van uw woning, een premie voor renovatiewerken aan beschermde monumenten of een premie voor energiebesparende maatregelen, etc.

U moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens u een premie kunt ontvangen. Deze voorwaarden kunnen slaan op de aard van de werken, uw belastbaar inkomen, uw kadastraal inkomen, etc. Voor meer informatie over premies en de aanvraag ervan, wendt u zich best rechtstreeks tot uw regio.

Bij energiebesparende renovaties, zoals bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen of de aankoop van een zonneboiler of warmtepomp, is het beter om een energielening aan te gaan. Dit omdat de rente hier lager ligt dan bij een renovatielening. Ook kunt u bij energiebesparende renovaties aanspraak maken op extra premies.

Om op uw renovatiekosten te besparen is het belangrijk van verschillende aannemers te vergelijken. Er is namelijk een groot prijsverschil tussen de verschillende aannemers. U kunt hen het beste vergelijken aan de hand van offertes. De meeste aannemers zijn bereid van u een gratis en vrijblijvende offerte te overhandigen. Op deze manier kunt u de verschillende aannemers vergelijken en zit u niet direct ergens aan vast. Alvorens geld te lenen kunt u dan exact bepalen hoeveel geld u nodig gaat hebben. Zo is het risico minder groot dat u teveel geld gaat lenen.

Een renovatielening simulatie kan u helpen bij het kiezen van de goedkoopste renovatielening. Zo kunnen verschillende banken een andere rentevoet en andere condities aanbieden.

De oranje knop bovenaan deze pagina leidt u direct naar de renovatielening simulator waarbij u makkelijk en snel verschillende banken met elkaar kunt vergelijken. Aan de linkerzijde kunt u vervolgens de details invoeren, zoals het bedrag dat u verwacht te lenen en de looptijd. Door middel van deze renovatielening simulatie weet u snel waar u aan toe bent, en het is 100% gratis!

Om de renovatielening te vinden die het beste bij u past is het belangrijk om de verschillende renovatieleningen te vergelijken. ING is een bank gekend om haar voordelige renovatieleningen maar toch is het belangrijk dat u ook haar aanbod vergelijkt met andere banken. Op onze website kunt u dankzij het onafhankelijke vergelijkingsplatform gratis renovatieleningen vergelijken en tijd en geld besparen.