Menu
- leningen voor Renovatie
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Renovatieleningen

Bij het renoveren van een woning komen heel wat kosten kijken. Spendeert u liever niet een groot deel van uw spaarrekening aan renovaties, dan is een renovatielening misschien iets voor u. Dit is namelijk een persoonlijke lening op afbetaling waar u renovaties aan uw woning mee kunt financieren. Deze lening wordt ook wel een verbouwingslening genoemd. Hiermee kunt u dus bijvoorbeeld uw keuken of badkamer renoveren. Dankzij de renovatielening beschikt u direct over het nodige investeringsbedrag en betaalt u dit daarna verspreid doorheen de tijd terug aan de bank. Wel zullen de rentetarieven verschillen tussen de Belgische banken. Maak daarom gratis gebruik van de renovatielening simulatie op onze webpagina om de goedkoopste renovatielening te vinden die het beste bij u past.

De renovatielening heeft twee vormen. De ene is een persoonlijke lening op afbetaling en de andere is een hypothecaire lening.

Persoonlijke lening op afbetaling

Bij de persoonlijke lening op afbetaling wordt bij het aanvragen van de renovatielening alles afgesproken. Dit houdt in dat in het begin van de renovatielening de ontleende hoeveelheid geld, de looptijd en de rentevoet dus worden vastgelegd. Zo zal de rentevoet doorheen de tijd ook niet variëren. Bij aanvang van de lening worden ook de maandelijkse vaste vervaldagen afgesproken. Op deze dagen zal u telkens een deel van het ontleende geld en de rente hierop moeten terugbetalen. De eerste vervaldag is één maand na ontvangst van het geld. Dit geld krijgt u bij de aanvang van de lening volledig op uw rekening gestort.

Hypothecaire lening

Hypothecaire leningen zijn gelijkaardig aan persoonlijke leningen op afbetalingen, maar er zijn toch enkele verschillen. Zo moet u bij een hypothecaire lening langsgaan bij de notaris, iets wat dus notariskosten met zich meebrengt. Ook ligt er een hypotheek op uw woning, wat betekent dat bij wanbetaling de bank het recht heeft om uw woning te verkopen. Banken zullen ook bepaalde dossierkosten aanrekenen bij de afsluiting van een hypothecaire lening. Tenslotte bent u ook verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

Persoonlijke lening op afbetaling

Een persoonlijke lening op afbetaling is het interessantst wanneer u iets kleinere bedragen wilt lenen. Het voordeel van de lening op afbetaling in vergelijking met de hypothecaire lening is dat bij de eerstgenoemde geen hypotheek nodig is. Hierdoor hoeft u dus ook geen notariskosten te betalen. Verder zijn er ook geen dossier– en registratiekosten aan verbonden. De persoonlijke lening op afbetaling is dus erg flexibel.

Bij de renovatielening via een persoonlijke lening op afbetaling moet u zich wel houden aan de algemene voorwaarden van het consumentenkrediet. Deze houden in dat looptijden begrensd zijn voor bepaalde bedragen en dat u er dus niet eindeloos lang over mag doen om een bepaalde som geld terug te betalen. Het voordeel van deze snelle terugbetaling is dan weer wel dat u terug snel schuldenvrij zult zijn.

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening is eerder aangeraden wanneer u van plan bent om grote bedragen te ontlenen. Bij de hypothecaire lening komen namelijk notariskosten en dossierkosten kijken. Ook moet u een schuldsaldoverzekering aangaan. Hier staat wel tegenover dat de rentevoet een stuk lager ligt bij een hypothecaire lening. Indien u dus grotere bedragen over een langere looptijd wilt lenen, dan is een hypothecaire lening interessanter dan een persoonlijke lening op afbetaling.

Over het algemeen kunt u alle verbouwingen aan uw woning financieren met een renovatielening. Een voorwaarde is wel dat u steeds de offertes of facturen hiervan moet voorleggen aan uw bank. Een bank verstrekt u dus geen lening wanneer u deze offertes niet kunt voorleggen. Ze zijn immers niet zeker of u het geld wel gaat gebruiken voor verbouwingen aan uw woning, wat een vereiste is bij een renovatielening.

Een renovatielening is dus bijvoorbeeld geschikt voor de renovatie van uw keuken of badkamer. Ook kunt u een renovatielening aangaan om een nieuwe veranda te laten bouwen, een zwembad te laten aanleggen of een alarmsysteem te plaatsen. Neem een kijkje op de renovatielening simulatie van TopCompare.be en ontdek de goedkoopste renovatielening voor uw project.

De voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen zijn iets strenger dan de normale voorwaarden die bij een lening afsluiten komen kijken. Dit komt omdat de rentevoet bij een verbouwingslening lager ligt dan bij de meeste persoonlijke leningen. Aangezien de renovatie tot een waardeverhoging van uw woning zal leiden, zijn banken meer bereid om een lage rente aan te bieden.

Naast de voorwaarden om een persoonlijke lening aan te vragen, die u hier kunt vinden, zijn er nog twee bijkomende voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen. De eerste is dat u de eigenaar bent van de woning waar u een krediet voor aanvraagt. De tweede is dat het ontleende bedrag daadwerkelijk gebruikt wordt voor verbouwingen. Zo moet u dus bij de aanvraag van een renovatielening offertes en facturen kunnen voorleggen. U mag het geld dus enkel gebruiken voor verbouwingen en niet voor andere uitgaven, zoals een auto of vakantie.

Om de renovaties van huizen te bevorderen, staat de overheid u toe om uw renovatielening van uw belastingen af te trekken. De rente op uw verbouwingslening is echter alleen aftrekbaar indien u de leensom enkel gebruikt voor renovaties. Ook moet u dit telkens controleren want dit kan van jaar tot jaar verschillen.

Daarnaast geeft de overheid zelf voordelige leningen uit voor als u uw woning wilt verbouwen of renoveren. Zo'n renovatielening van de Vlaamse overheid doelt er vooral op om energievriendelijke investeringen aan te moedigen, zeker indien een renovatie van uw huis op de planning staat. Het gaat dus in feite om een groene lening (zie verderop in dit artikel meer informatie hierover) die verstrekt wordt via de "energiehuizen". FOD Financiën beschikt over meer en de meest recente informatie op dit gebied.

Om de renovatie van gebouwen te stimuleren, biedt de staat allerlei premies aan voor de renovatie van een woning. Deze premies verschillen aanzienlijk van regio tot regio. Ook provincies of gemeenten bieden soms premies aan, zoals de premie voor de verbetering van uw woning, de premie voor de renovatie van uw woning, een premie voor renovatiewerken aan beschermde monumenten of een premie voor energiebesparende maatregelen.

U moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens u een premie kunt ontvangen. Dit zijn voorwaarden verbonden aan de aard van de werken, uw belastbaar inkomen, uw kadastraal inkomen en dergelijke. Voor meer informatie over dit soort premies en de aanvraag ervan, wendt u zich best rechtstreeks tot uw eigen regio.

Bij energiebesparende renovaties, zoals de plaatsing van zonnepanelen of de aankoop van een zonneboiler of warmtepomp, is het beter om een energielening aan te gaan. Dit omdat de rente hier lager ligt dan bij een renovatielening. Ook kunt u bij energiebesparende renovaties aanspraak maken op extra premies.

Een renovatielening simulatie kan u inderdaad helpen om de goedkoopste renovatielening te vinden. Door verschillende banken en hun rentevoeten en andere condities te vergelijken, ziet u direct het prijsverschil. De oranje knop bovenaan deze pagina leidt u direct naar deze renovatielening simulator. Aan de linkerzijde kunt u vervolgens de details invoeren, zoals het bedrag dat u verwacht te lenen en de looptijd. Hierdoor weet u snel waar u de goedkoopste lening aan kunt gaan. ING staat bijvoorbeeld als bank bekend om haar voordelige renovatieleningen, maar toch kan het in uw geval voordeliger uitpakken om het aanbod te vergelijken met andere banken.