Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Renovatieleningen

De rentevoet van een renovatielening ligt over het algemeen lager dan bij een persoonlijke lening. Tegenover die lagere rentevoet staan dan ook iets strengere voorwaarden. Naast het kunnen bewijzen van je identiteit en inkomsten, zijn er nog twee bijkomende voorwaarden om een renovatielening aan te vragen. De eerste is dat je de eigenaar bent van de woning waar je de lening voor aanvraagt. De tweede voorwaarde is dat het geleende bedrag daadwerkelijk gebruikt wordt voor verbouwingen. Bij de aanvraag van je renovatiekrediet moet je dus offertes, facturen of een expertiseverslag kunnen voorleggen. Je kan het geleende geld niet voor andere uitgaven gebruiken.

Als je voldoet aan de voorwaarden en de documenten bij de hand hebt, kan je online jouw lening online aanvragen via de website van de kredietverstrekker of via TopCompare.be. Je kan ook naar een bankkantoor gaan om je aanvraag te doen. Nadien zal de bank jouw dossier eerst moeten goedkeuren. Als dat gebeurt, moet je eerst het contract ondertekenen waarna het geld op je rekening wordt gestort.

Voordat je een krediet afsluit, is het een goed idee om eerst de renovatieleningen te vergelijken om zo de goedkoopste rentevoet te vinden.

De renovatielening heeft twee vormen: de lening op afbetaling, met daaronder de renovatielening en de ecologische renovatielening, en de hypothecaire lening.

Lening op afbetaling

Bij een lening op afbetaling worden het ontleende bedrag, de looptijd en de rentevoet vastgelegd. De rentevoet zal doorheen de tijd niet variëren en er zullen maandelijkse vaste vervaldagen worden afgesproken. Op deze dagen zal je telkens een deel van het geleende bedrag en de rente hierop moeten terugbetalen. De eerste vervaldag is één maand na ontvangst van het geld. Een lening op afbetaling is het interessants wanneer je iets kleinere bedragen wilt lenen voor je renovatie.

Voor een renovatielening heb je onder dit type lening de keuze tussen een gewone renovatielening en een groene lening of energielening. Met een gewoon renovatiekrediet kan je jouw woning verbouwen of renoveren. Als je energiebesparende renovaties wilt uitvoeren, kies je beter voor een groene renovatielening omdat de rentevoet hier nog een stuk lager ligt.

Hypothecaire lening

Ook met een hypothecaire lening kan je jouw renovatie financieren. Dat is vooral interessant wanneer je grote bedragen wilt ontlenen voor je renovatiewerken. Het nadeel is dat dit type lening extra kosten met zich meebrengt, zoals notariskosten, dossierkosten en premies van de schuldsaldoverzekering. Daarnaast wordt er ook een hypotheek op je woning genomen, wat betekent dat bij wanbetaling de bank het recht heeft om je woning te verkopen. Als je al een woonlening hebt lopen, kan je ook een wederopname doen om je verbouwingen te bekostigen.

De fiscale voordelen voor leningen zijn de laatste jaren sterk veranderd. Wie een renovatielening aanvraagt, kan spijtig genoeg niet van een belastingvoordeel genieten. Als je een hypothecaire lening bent aangegaan voor 2020, kan je wel nog een beroep doen op de Vlaamse woonbonus. De Vlaamse overheid heeft dit fiscaal voordeel echter afgeschaft vanaf 1 januari 2020. Voor leningen afgesloten na deze periode geldt er dus geen voordeel meer. Enkele lopende woonkredieten kunnen hier nog van profiteren.

Om de renovatie van gebouwen te stimuleren, bieden de Belgische overheden verschillende premies en subsidies aan. Deze premies verschillen sterk van gewest tot gewest. In Vlaanderen kan je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een overkoepelende renovatiepremie, premies voor isolatie of premies voor verwarming. Ook provincies en gemeenten bieden soms nog renovatiepremies aan.

Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens je een premie kan ontvangen. Zo wordt er onder meer gekeken naar de aard van de werken, je belastbaar inkomen, je kadastraal inkomen en dergelijke. Voor meer informatie over dit soort premies en de aanvraag ervan, wend je je best rechtstreeks tot je lokale overheid. Je kan deze premies in combinatie met een renovatielening gebruiken.

Een renovatielening voor de financiering van al jouw renovaties in én rondom je woning

Een renovatielening is een lening op afbetaling waarmee je renovaties aan je woning kan financieren. Deze lening wordt ook wel eens een verbouwingslening genoemd. Je kan dit type consumentenkrediet afsluiten bij een bank of kredietgever. Ze lenen je het nodige investeringsbedrag en daarna betaal je elke maand een deel van het bedrag met rente terug voor een bepaalde looptijd.

Met een renovatielening kan je onder andere de volgende werken uitvoeren:

  • Een nieuwe keuken plaatsen
  • Je badkamer renoveren
  • Een veranda plaatsen
  • Schilderwerken
  • Tuin (her)aanleggen
  • Zwembad plaatsen
  • Bouwmaterialen kopen
  • Alarmsysteem plaatsen

Een lening met een aantrekkelijke rentevoet

De meeste kredietgevers bieden een aantrekkelijke rentevoet voor een renovatielening. Het tarief ligt vaak lager dan dat van een persoonlijke lening. Dat komt omdat er strenge voorwaarden zijn voor het aanvragen van een lening voor renovaties, zoals het feit dat je facturen of offertes moet kunnen voorleggen. Uiteraard zal een renovatie ook tot een waardeverhoging van je woning leiden, waardoor banken meer bereid zijn om een lagere rente aan te bieden.

Doe een simulatie en vraag de goedkoopste renovatielening in België aan

Met onze gratis renovatielening simulatie kan je eenvoudig alle kredietgevers in België vergelijken en zo de beste renovatielening vinden en aanvragen. Je kan verbouwingsleningen vergelijken door het gewenste bedrag en de ideale looptijd in te vullen. Vervolgens krijg je jouw opties voor renovatieleningen bij verschillende banken. In de tabel kan je de rentevoet, maandelijkse afbetaling en totale aflossing zien. Een renovatielening simulatie kan je helpen duizenden euro’s te besparen!

Via de oranje knop ‘ga verder’ kan je de lening voor je renovatiewerken rechtstreeks bij de kredietgever aanvragen. Indien het niet mogelijk is om dat rechtstreeks via onze website te doen, kan je zelf naar de website van de bank surfen om daar je lening aan te vragen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Elvedin Vejzovic

Inhoud geschreven door Elvedin Vejzovic in September 2023

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen, en geaccrediteerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën