Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Renovatieleningen

Bij het renoveren van een woning komen heel wat kosten kijken. Spendeer je liever niet een groot deel van je spaargeld aan renovaties, dan is een renovatielening misschien iets voor jou. Dit is namelijk een persoonlijke lening waarmee je renovaties aan je woning kan financieren. Deze lening op afbetaling wordt ook wel een verbouwingslening genoemd. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld je keuken of badkamer renoveren. Dankzij een renovatielening beschik je meteen over het nodige investeringsbedrag en betaal je dit daarna verspreid doorheen de tijd terug aan de bank. Zoals je weet: geld lenen kost ook geld dus je moet ook rente terugbetalen. De rentetarieven kunnen wel verschillen tussen de Belgische banken. Maak daarom gratis gebruik van de renovatielening simulatie op onze webpagina om de goedkoopste renovatielening te vinden die het beste bij je past.

De renovatielening heeft twee vormen. De ene is een persoonlijke lening op afbetaling en de andere is een hypothecaire lening.

Persoonlijke lening op afbetaling

Dit is een lening op afbetaling voor persoonlijke projecten. Dit houdt in dat bij het begin van de renovatielening het ontleende bedrag, de looptijd en de rentevoet worden vastgelegd. Zo zal de rentevoet doorheen de tijd ook niet variëren. Bij aanvang van een lening op afbetaling worden ook de maandelijkse vaste vervaldagen afgesproken. Op deze dagen zal je telkens een deel van het geleende bedrag en de rente hierop moeten terugbetalen. De eerste vervaldag is één maand na ontvangst van het geld. Dat geld krijg je bij de aanvang van de renovatielening volledig op je rekening gestort. Een lening op afbetaling is het interessants wanneer je iets kleinere bedragen wilt lenen voor je renovatie.

Hypothecaire lening

Hypothecaire leningen zijn gelijkaardig aan renovatieleningen op afbetalingen, maar er zijn toch enkele verschillen. Zo moet je bij een hypothecaire lening langsgaan bij de notaris, iets wat dus notariskosten met zich meebrengt. Daarnaast wordt er een hypotheek op je woning genomen, wat betekent dat bij wanbetaling de bank het recht heeft om je woning te verkopen. Banken zullen ook bepaalde dossierkosten aanrekenen bij de afsluiting van een hypothecair krediet. Tenslotte ben je verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Deze lening is het interessants wanneer je grote bedragen wilt ontlenen voor je renovatie.

Voor een renovatielening moet je offertes, facturen of een expertiseverslag kunnen voorleggen aan de bank. De kredietgever moet immers zeker weten dat de lening op afbetaling gebruikt wordt voor renovatiewerken aan je woning. Verder leggen de meeste banken ook een minimum- en een maximumbedrag voor renovatieleningen op. De wijze raad ‘let op, geld lenen kost ook geld’, is ook van toepassing op een renovatielening. Bij het terugbetalen van een renovatielening moet je immers niet alleen kapitaal, maar ook rente betalen.

Over het algemeen kan je alle verbouwingen aan je woning financieren met een renovatielening. Een voorwaarde is wel dat je steeds de offertes of facturen hiervan moet voorleggen aan je bank. Een bank verstrekt je dus geen lening wanneer je geen bewijsstukken kan voorleggen. Ze zijn immers niet zeker of je het geld wel gaat gebruiken voor verbouwingen aan je woning, wat een vereiste is bij een renovatielening.

Je kan een renovatielening voor de renovatie van je keuken of badkamer gebruiken. Je kan een renovatielening ook gebruiken om een nieuwe veranda te laten bouwen, een zwembad te laten aanleggen of een alarmsysteem te plaatsen. Neem een kijkje op de renovatielening simulatie van TopCompare en ontdek de goedkoopste renovatielening voor je project.

De voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen, zijn iets strenger dan de voorwaarden die bij het aanvragen van andere leningen komen kijken. Dit komt omdat de rentevoet bij een verbouwingslening lager ligt dan bij de meeste persoonlijke leningen. Aangezien de renovatie tot een waardeverhoging van je woning zal leiden, zijn banken meer bereid om een lage rente aan te bieden voor renovatieleningen.

Naast de voorwaarden om een persoonlijke lening aan te vragen, die je hier kan vinden, zijn er nog twee bijkomende voorwaarden om een renovatielening te mogen aanvragen. De eerste is dat je de eigenaar bent van de woning waar je een renovatielening voor aanvraagt. De tweede voorwaarde is dat het geleende bedrag daadwerkelijk gebruikt wordt voor verbouwingen. Zo moet je dus bij de aanvraag van een renovatielening offertes en facturen kunnen voorleggen. Je mag het geld dus enkel gebruiken voor verbouwingen en niet voor andere uitgaven, zoals een auto of vakantie.

Wie een renovatielening gebruikt om zijn woning te verbouwen, geniet spijtig genoeg niet van een belastingvoordeel. Wie een hypothecaire lening gebruikt en die heeft aangevraagd voor 2020 kan wel een beroep doen op de Vlaamse woonbonus. De Vlaamse overheid heeft op 1 januari 2020 dit belastingvoordeel weliswaar afgeschaft. Voor leningen afgesloten sinds het begin van dat jaar wordt er geen Vlaamse woonbonus toegekend. Dat voordeel is met andere woorden enkel geldig voor lopende woonkredieten.

Om de renovatie van gebouwen te stimuleren, bieden de Belgische overheden allerhande premies aan. Deze premies verschillen aanzienlijk van regio tot regio. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld sprake van een overkoepelende renovatiepremie. Ook provincies of gemeenten bieden soms premies aan, zoals de premie voor de verbetering van je woning, een premie voor renovatiewerken aan beschermde monumenten of een premie voor energiebesparende maatregelen.

Je moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen alvorens je een premie kan ontvangen. Zo wordt er onder meer gekeken naar de aard van de werken, je belastbaar inkomen, je kadastraal inkomen en dergelijke. Voor meer informatie over dit soort premies en de aanvraag ervan, wend je je best rechtstreeks tot je lokale overheid. Je kan deze premies in combinatie met een renovatielening gebruiken.

Bij energiebesparende renovaties, zoals de plaatsing van zonnepanelen of de aankoop van een zonneboiler of warmtepomp, is het beter om een energielening af te sluiten. Dat omdat de rente hier lager ligt dan bij een renovatielening. Een groene renovatielening kan tot enkele honderden euro's goedkoper zijn. Het tarief is weliswaar afhankelijk van de gekozen kredietgever. Daarom is het belangrijk om groene leningen te vergelijken.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Laatst herzien: 27 juli 2021

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“TopCompare en wij hebben een gemeenschappelijke missie: de eindconsument een zo accuraat mogelijk beeld geven van de werkelijkheid, zodat hij met kennis van zaken kan beslissen welke bank het beste bij zijn profiel past.”
Kim Van Esbroeck - Country Head van Aion
“De meeste banken bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een simulatie rechtstreeks op hun website uit te voeren, en de gespecialiseerde website TopCompare.be biedt zelfs aan om voor u een gratis vergelijking uit te voeren van alle aanbiedingen, samengevat op één enkele pagina.”
RTL-Info.be
“Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... ”
Christophe Hamal -  CEO van Buy Way

Reviews

rate rate rate rate Rate
4,5/5 Gebaseerd op de mening van 75 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 100 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën