Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Autoleningen

Een autolening is een lening op afbetaling waarmee je een nieuwe auto of tweedehands gemotoriseerd voertuig op vier wielen kan financcieren. Anders dan de naam doet vermoeden, komen meestal ook andere voertuigen in aanmerking voor deze lening op afbetaling, zoals een motor.

Wanneer je een autolening aangaat, dan ga je een consumentenkrediet aan bij een bank of financiële instelling. Deze staat je toe om direct het benodigde geld voor de aanschaf van een auto op te nemen. Geld lenen kost ook geld, dus hierna betaal je iedere maand een deel van het kapitaal af, samen met de rente over dat bedrag.

Vergelijk gratis en eenvoudig alle aanbiedingen via onze autolening simulatie. Je kan ook eventueel met een persoonlijk krediet een auto financieren (meer informatie hieronder). Vergelijk de opties met onze persoonlijke lening simulatie.

Zoals gezegd, komen meerdere voertuigen in aanmerking voor een autolening, zoals een: (elektrische) auto, camionette, vrachtwagen, bestelwagen, caravan, mobilhome en een elektrische fiets. Het transport dat je wilt aankopen, mag zowel nieuw of tweedehands zijn, op diesel of benzine rijden, hybride, LPG of ecologisch zijn of een gezinsauto of stadsauto zijn.

Bij veel banken wordt een auto als nieuw beschouwd als deze tot twee jaar oud is. Indien je dus een tweedehands auto koopt die al op de openbare weg heeft gereden, maar jonger is dan twee jaar, dan geniet je van dezelfde condities qua autolening als je bij een nieuwe auto zou doen. Bij bepaalde banken (bijvoorbeeld, Hello Bank!, Record Bank, Cetelem en Leemans Kredieten) ligt de limiet op drie jaar om als nieuwe auto geklasseerd te worden.

Over het algemeen bieden banken een lagere interest aan bij een autolening voor nieuwe, elektrische of ecologische auto’s, dan voor een tweedehands auto. Voor een nieuwe auto ligt de rente van een autolening meestal tussen de 1% en 3%. Voor een tweedehands auto kan deze rente variëren tussen de 3% en 10%. Het is alleszins in je voordeel om online een autolening simulatie uit te voeren, waarbij je ook de ontleende som en looptijd kan laten variëren voor alle banken in België, en zo het precieze verschil in rente ziet.

Het bedrag
Over het algemeen ligt het bedrag dat je kan lenen voor een auto tussen de €1.250 en €150.000. Bij het merendeel van de banken is het mogelijk om tot 110% en soms zelfs tot 120% van de aankoopprijs van een auto te lenen. Zo kan je met de lening op afbetaling bijvoorbeeld ook de belasting op inverkeerstelling of de autoverzekering betalen. Dit percentage verschilt echter van bank tot bank.

De looptijd
De looptijd ligt meestal tussen één jaar (12 maanden) en tien jaar (120 maanden). De looptijd hangt af van de aankoopprijs van de auto en ook van je terugbetalingscapaciteiten. Hoe kleiner de looptijd, hoe lager de interestvoet en hoe lager de totale kosten van een autolening zijn.

Naast het feit dat de rente van een autolening verschilt afhankelijk van het type voertuig, hangt het ook af van de hoeveel geld die je leent en wat de looptijd van de lening op afbetaling is. Voor eenzelfde bedrag is het dus interessant om de looptijd in de autolening simulatie wat aan te passen om te zien of de rentevoet hierdoor niet voordeliger uit kan pakken. Door autoleningen te vergelijken, krijg je een beter beeld van de totale kosten.

Sinds 2014 kan je niet meer genieten van een belastingvermindering voor auto’s, breaks en elektrische bestelwagens. Dit geldt ook voor oplaadstations. Alleen motors, nieuwe elektrische driewielers en nieuwe elektrische vierwielers kunnen nog genieten van belastingverminderingen. Voor meer informatie hieromtrent consulteer je best de website van de FOD Financiën.

In tegenstelling tot een lening voor alle doeleinden, wordt een lening voor een auto gezien als een toegewezen krediet. Dit wil zeggen dat het ontleende bedrag enkel gebruikt mag worden om een nieuwe of tweedehands auto te financieren. Daarom vraagt de bank je ook een bestelbon of een factuur als bewijs. Zonder deze bestelbon of factuur zal de bank je geen autolening toestaan.

Sterker nog, de aankoop van de auto en het uitgeven van een autolening zijn onafscheidelijk. Indien de dealer of persoon van wie je de auto kocht de auto niet levert of de koop annuleert, dan is de lening voor de auto nietig. In de omgekeerde richting geldt dit ook: als je voor de aanschaf van een auto geen bank kunt vinden die je een autolening wilt toestaan, dan kan je de aankoopovereenkomst kosteloos opzeggen. Dit verklaart waarom je de bank pas begint terug te betalen bij de levering van jouw auto.

Voor je autofinanciering is het mogelijk een lening voor alle doeleinden aan te vragen. Zo'n lening op afbetaling is flexibeler dan een lening voor een auto, omdat je bij de eerste optie geen bestelbon of factuur moet voorleggen. Ook moet je hierbij het gebruik van het ontleende bedrag en de grootte van dit bedrag niet verantwoorden.

De lening voor alle doeleinden heeft echter wel twee nadelen :
1. Een hogere rentevoet: de rente van een persoonlijk krediet ligt over het algemeen hoger dan deze van een lening voor een auto. Vaak bedraagt dit verschil minimum 4%.
2. Een minder beschermde lener: bij een lening op afbetaling voor alle doeleinden zal je bij de niet-levering van jouw auto toch de rekening moeten afbetalen.

Het vergelijken van autoleningen brengt allerlei voordelen met zich mee:
- Je kan snel het beste aanbod vinden. De banken veranderen vaak de rentevoeten op autoleningen. Door een online autolening simulatie uit te voeren, vind je snel en gratis de meest up-to-date rentevoeten.
- Je wint tijd: je hoeft niet meer naar een makelaar, agentschap of een bank te gaan om de simulatie van de autolening uit te voeren om te weten hoeveel geld je kan lenen.
- Je hebt een compleet overzicht van de markt en alle nodige informatie over iedere bank en iedere aanbieding om zo een beslissing te nemen geschikt voor jouw persoonlijke situatie.
- Je kan op TopCompare.be ook autoverzekeringen vergelijken. Vind hier een autoverzekering op maat.

Wil je lenen voor een auto? Vergelijk dan eerst alle autoleningen in België om de voordeligste aanbieding te vinden via de gratis autolening simulatie op onze website. Om dit te doen, moet je gewoon het bedrag dat je wenst te ontlenen en de looptijd waarop je dit bedrag wenst terug te betalen, ingeven. Vervolgens zal je direct alle simulatie autoleningen van België in de tabel te zien krijgen. Je krijgt een exhaustieve lijst van alle banken en financiële instellingen in België, maar je kan specifieke banken steeds aan- of afvinken in de tabel links op de pagina. Je kan meer dan alleen autoleningen vergelijken in de tabel. Je kan de rente en maandelijkse aflossing berekenen en je ziet het totale bedrag dat je zal moeten terugbetalen.

Je kan op onze site snel een autolening simuleren en aanvragen door bovenaan de pagina op de oranje knop « Bereken & vergelijk alle leningen » te klikken. Heb je de goedkoopste autolening gevonden? Klik op de oranje knop "Ga verder" en volg de stappen op de bankwebsite.

Weet dat een simulatie je niet meteen verbindt tot de werkelijke afsluiting van een lening op afbetaling. Eenmaal de online aanvraag verzonden is, zal de bank je contacteren en een contract opsturen. Je zal dit contract dan moeten ondertekenen en terugsturen. Het is enkel wanneer je dit contract ondertekend hebt dat je officieel een lening bent aangegaan bij de bank en dat je de afbetalingsvoorwaarden zal moeten respecteren.

Let op, geld lenen kost ook geld.

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Een persoonlijke lening voor al jouw projecten

Een persoonlijke lening, ook wel een lening voor alle doeleinden genoemd, is een lening op afbetaling die je kan afsluiten bij een kredietgever en waar je diverse persoonlijke projecten mee kan financieren. Met een persoonlijke lening kan je geld lenen voor eender welk project zonder dat je aan de kredietgever moet bewijzen waarvoor je de financiering nodig hebt. Een persoonlijke lening is dan ook het perfecte product om persoonlijke projecten zoals een vakantie, een huwelijk, nieuwe meubelen of studies mee te financieren. Het is daarmee anders dan een lening voor een bepaald doel, zoals een autolening, motorlening, renovatielening of energielening, waarvoor je wel een bewijsstuk (zoals een factuur) moet voorleggen.

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening

Voordelen persoonlijke lening:

  • Je hoeft niet aan je spaarrekening te komen
  • Je hoeft geen bewijsstukken zoals facturen en offertes voor te leggen
  • Je hebt zekerheid: je kent op voorhand het geleende bedrag, de maandelijkse aflossing, de vaste rentevoet en de looptijd
  • Je krijgt het bedrag snel en in één keer op je rekening gestort

Nadelen persoonlijke lening:

  • “Let op, geld lenen kost ook geld”: je betaalt een vaste jaarlijkse rente op het bedrag dat je leent. Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van een persoonlijke lening ligt vaak ook hoger dan die van andere leningen op afbetaling.
  • De bank kan je een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen als je jouw persoonlijke lening vroeger wilt afbetalen.

Maak een persoonlijke lening simulatie en vraag jouw lening aan

Met de gratis persoonlijke lening simulatie van TopCompare kan je snel en eenvoudig verschillende Belgische aanbieders van persoonlijke leningen vergelijken. Je kan filteren op het doel, het bedrag en de looptijd van de lening waardoor je een handig overzicht krijgt van de totale aflossing, maandelijkse aflossing en jaarlijkse vaste rentevoet bij de verschillende kredietgevers. Vergelijken kan je helpen om honderden of zelfs duizenden euro’s te besparen.

Na je simulatie, kan je via de oranje knop ‘ga verder’ doorklikken naar de site van sommige aanbieders om online je persoonlijke lening aan te vragen. Indien het niet mogelijk is om via onze site door te klikken naar die van de kredietgever kan je zelf een bezoekje brengen aan de site waar je een lening op afbetaling wilt aanvragen.


Author: Sien Droeshout

Laast herzien : 20/09/2021

Wat onze partners zeggen

"We kunnen de nood aan een digitale dienst toch niet negeren. Denk bijvoorbeeld maar aan jongeren die niet altijd de behoefte voelen om naar een bankkantoor te gaan om hun bankzaken te regelen."

Frank De Keyser - CEO Bpost bank

"Er was al langer belangstelling voor digitale dienstverlening, maar de crisis heeft de verdere digitalisering van banken verder gestimuleerd."

Thierry Ternier - CEO Keytrade Bank

"Wij zetten volledig in op digitale processen. Geen papierwerk meer. Alles gaat sneller via digitale kanalen. Dit is een van de grootste voordelen van digitale spelers... "

Christope Hamal - CEO Buy Way