Let op, geld lenen kost ook geld.

Representatief voorbeeld: Voor een lening op afbetaling van € 18.000, een JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van 6,49% (vaste jaarlijkse debetrentevoet van 6,49%) en een looptijd van 84 maanden, zal de maandelijkse betaling € 265,59 bedragen. Voor een totale terugbetaling van: € 22.309,56 (d.w.z. 84 x € 265,59)

Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Autoleningen

Als je een lening voor je auto wilt aanvragen, moet je enkele documenten bij de hand houden. De kredietgever wil natuurlijk eerst de offerte, bestelbon of factuur van de wagen zien die je wilt aankopen. Ook je identiteitskaart, een bewijs van huisvesting, een bewijs van jouw inkomen en een overzicht van je openstaande kredieten zijn noodzakelijk zodat de bank jouw kredietwaardigheid kan controleren.

Je kan op onze site een autolening vergelijken en aanvragen. Weet dat een simulatie je niet meteen verbindt tot de werkelijke afsluiting van een lening op afbetaling. Eenmaal jouw aanvraag verzonden is, zal de bank jouw dossier controleren en bij goedkeuring je contacteren en een contract opsturen. Je zal dit contract dan moeten ondertekenen en terugsturen. Het is enkel wanneer je dit contract ondertekend hebt dat je officieel een lening bent aangegaan bij de bank en dat je de afbetalingsvoorwaarden zal moeten respecteren.

Het bedrag dat je kan lenen voor een auto ligt over het algemeen tussen de € 1.250 en € 150.000. Bij het merendeel van de banken is het mogelijk om tot 110% en soms zelfs tot 120% van de aankoopprijs van een auto te lenen. Zo kan je met de lening op afbetaling bijvoorbeeld ook de belasting op inverkeerstelling of de autoverzekering betalen. Dit percentage verschilt echter van bank tot bank. Met onze autolening simulatie kan je de autoleningen vergelijken om te zien wat jouw leencapaciteit is bij verschillende kredietgevers.

De looptijd ligt meestal tussen één jaar (12 maanden) en tien jaar (120 maanden). De looptijd hangt af van de aankoopprijs van de auto en ook van je terugbetalingscapaciteiten. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandelijkse aflossingen, maar hoe meer interesten je op het einde van de rit ook moet betalen.

Met een kortere looptijd hou je de totale kosten van een lening voor je auto dus lager. Een auto daalt ook snel in waarde, waardoor een kortere looptijd vaak interessanter is. Hou er ook rekening mee dat je bij een schadegeval of bij een total loss van je auto, je het krediet nog steeds moet afbetalen. In onze autolening simulatie kan je spelen met de looptijden om de goedkoopste lening voor jou te vinden.

De terugbetaling van je lening gebeurt een maand na de uitbetaling van het geleende bedrag. De volgende aflossingen gebeuren nadien telkens op dezelfde dag van de maand. Je kan betalen via overschrijving of via een automatische opdracht via je rekening, eventueel bij een andere financiële instelling. Bij sommige kredietgevers is het immers niet verplicht om een zichtrekening te openen als je er een autolening wilt aanvragen.

In tegenstelling tot een lening voor alle doeleinden of persoonlijke lening, wordt een lening voor een auto gezien als een toegewezen krediet. Dit wil zeggen dat het ontleende bedrag enkel gebruikt mag worden om een nieuwe of tweedehands auto te financieren. Daarom vraagt de bank je ook een bestelbon of een factuur als bewijs.

Sterker nog, de aankoop van de auto en het uitgeven van een autolening zijn onafscheidelijk. Indien de dealer of persoon van wie je de auto kocht de auto niet levert of de koop annuleert, dan is de lening voor de auto nietig. In de omgekeerde richting geldt dit ook: als je voor de aanschaf van een auto geen bank kunt vinden die je een krediet wilt toestaan, dan kan je de koopovereenkomst kosteloos opzeggen. Dit verklaart waarom je de bank pas begint terug te betalen bij de levering van jouw auto.

Een autolening voor de financiering van al jouw voertuigen

Een autolening is een lening op afbetaling waarmee je een nieuwe auto of een tweedehands gemotoriseerd voertuig op vier wielen kan financieren. Het is dus een consumentenkrediet dat je afsluit bij een bank of financiële instelling. Ze lenen je het benodigde bedrag voor de aanschaf van je auto. Nadien betaal je elke maand een deel van het kapitaal met rente af.

Anders dan de naam doet vermoeden, komen ook andere voertuigen in aanmerking voor een autolening, zoals:

  • Een elektrische of andere ecologische auto
  • Een motor
  • Een bestelwagen
  • Een vrachtwagen
  • Een caravan
  • Een mobilhome

Het voertuig dat je wilt aankopen, mag zowel nieuw of tweedehands zijn, op diesel, benzine, LPG of waterstof rijden, hybride, plug-in hybride of elektrisch zijn.

Een autolening met voordelige rentevoet voor een nieuwe of elektrische auto

Over het algemeen bieden kredietgevers een lagere interestvoet aan bij een lening voor nieuwe, elektrische of ecologische auto’s, dan voor een tweedehands auto. Bij veel banken wordt een auto als nieuw beschouwd als deze tot twee of drie jaar oud is. Indien je dus een tweedehands auto koopt die al op de openbare weg heeft gereden, maar jonger is dan twee jaar, dan geniet je van dezelfde condities als je bij een nieuwe auto zou doen.

Voor een nieuwe auto ligt de rente van een autolening meestal tussen de 1% en 3%. Voor een tweedehands auto kan deze rente variëren tussen de 3% en 10%. Voor een ecologische wagen kan de rentevoet zelfs onder de 1% duiken.

Maak een simulatie en vind de goedkoopste autolening in België

Met onze simulatie kan je gratis en eenvoudig alle aanbiedingen vergelijken om de goedkoopste autolening te vinden. Je kan autoleningen vergelijken door jouw type voertuig, de leeftijd van jouw voertuig, het gewenste bedrag en de ideale looptijd in te vullen. Vervolgens krijg je jouw opties voor een lening bij verschillende kredietgevers in België. In de tabel zie je de rentevoet, maandelijkse aflossing en totale aflossing die je zal moeten betalen. Een autolening simulatie kan je helpen duizenden euro’s te besparen!

Na je vergelijking, kan je via de oranje knop ‘ga verder’ doorklikken naar de site van sommige aanbieders om online je autolening aan te vragen. Indien het niet mogelijk is om via onze site door te klikken naar die van de kredietgever kan je zelf een bezoekje brengen aan de site waar je een lening voor je auto wilt aanvragen.

Let op, geld lenen kost ook geld

Elvedin Vejzovic

Inhoud geschreven door Elvedin Vejzovic in Juni 2024

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen