Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Autoleningen

Als je een lening voor je auto wilt aanvragen, moet je enkele documenten bij de hand houden. De kredietgever wil natuurlijk eerst de offerte, bestelbon of factuur van de wagen zien die je wilt aankopen. Ook je identiteitskaart, een bewijs van huisvesting, een bewijs van jouw inkomen en een overzicht van je openstaande kredieten zijn noodzakelijk zodat de bank jouw kredietwaardigheid kan controleren.

Je kan op onze site een autolening vergelijken en aanvragen. Weet dat een simulatie je niet meteen verbindt tot de werkelijke afsluiting van een lening op afbetaling. Eenmaal jouw aanvraag verzonden is, zal de bank jouw dossier controleren en bij goedkeuring je contacteren en een contract opsturen. Je zal dit contract dan moeten ondertekenen en terugsturen. Het is enkel wanneer je dit contract ondertekend hebt dat je officieel een lening bent aangegaan bij de bank en dat je de afbetalingsvoorwaarden zal moeten respecteren.

Het bedrag dat je kan lenen voor een auto ligt over het algemeen tussen de € 1.250 en € 150.000. Bij het merendeel van de banken is het mogelijk om tot 110% en soms zelfs tot 120% van de aankoopprijs van een auto te lenen. Zo kan je met de lening op afbetaling bijvoorbeeld ook de belasting op inverkeerstelling of de autoverzekering betalen. Dit percentage verschilt echter van bank tot bank. Met onze autolening simulatie kan je de autoleningen vergelijken om te zien wat jouw leencapaciteit is bij verschillende kredietgevers.

De looptijd ligt meestal tussen één jaar (12 maanden) en tien jaar (120 maanden). De looptijd hangt af van de aankoopprijs van de auto en ook van je terugbetalingscapaciteiten. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandelijkse aflossingen, maar hoe meer interesten je op het einde van de rit ook moet betalen.

Met een kortere looptijd hou je de totale kosten van een lening voor je auto dus lager. Een auto daalt ook snel in waarde, waardoor een kortere looptijd vaak interessanter is. Hou er ook rekening mee dat je bij een schadegeval of bij een total loss van je auto, je het krediet nog steeds moet afbetalen. In onze autolening simulatie kan je spelen met de looptijden om de goedkoopste lening voor jou te vinden.

De terugbetaling van je lening gebeurt een maand na de uitbetaling van het geleende bedrag. De volgende aflossingen gebeuren nadien telkens op dezelfde dag van de maand. Je kan betalen via overschrijving of via een automatische opdracht via je rekening, eventueel bij een andere financiële instelling. Bij sommige kredietgevers is het immers niet verplicht om een zichtrekening te openen als je er een autolening wilt aanvragen.

In tegenstelling tot een lening voor alle doeleinden of persoonlijke lening, wordt een lening voor een auto gezien als een toegewezen krediet. Dit wil zeggen dat het ontleende bedrag enkel gebruikt mag worden om een nieuwe of tweedehands auto te financieren. Daarom vraagt de bank je ook een bestelbon of een factuur als bewijs.

Sterker nog, de aankoop van de auto en het uitgeven van een autolening zijn onafscheidelijk. Indien de dealer of persoon van wie je de auto kocht de auto niet levert of de koop annuleert, dan is de lening voor de auto nietig. In de omgekeerde richting geldt dit ook: als je voor de aanschaf van een auto geen bank kunt vinden die je een krediet wilt toestaan, dan kan je de koopovereenkomst kosteloos opzeggen. Dit verklaart waarom je de bank pas begint terug te betalen bij de levering van jouw auto.

Een autolening voor de financiering van al jouw voertuigen

Een autolening is een lening op afbetaling waarmee je een nieuwe auto of een tweedehands gemotoriseerd voertuig op vier wielen kan financieren. Het is dus een consumentenkrediet dat je afsluit bij een bank of financiële instelling. Ze lenen je het benodigde bedrag voor de aanschaf van je auto. Nadien betaal je elke maand een deel van het kapitaal met rente af.

Anders dan de naam doet vermoeden, komen ook andere voertuigen in aanmerking voor een autolening, zoals:

  • Een elektrische of andere ecologische auto
  • Een motor
  • Een bestelwagen
  • Een vrachtwagen
  • Een caravan
  • Een mobilhome

Het voertuig dat je wilt aankopen, mag zowel nieuw of tweedehands zijn, op diesel, benzine, LPG of waterstof rijden, hybride, plug-in hybride of elektrisch zijn.

Een autolening met voordelige rentevoet voor een nieuwe of elektrische auto

Over het algemeen bieden kredietgevers een lagere interestvoet aan bij een lening voor nieuwe, elektrische of ecologische auto’s, dan voor een tweedehands auto. Bij veel banken wordt een auto als nieuw beschouwd als deze tot twee of drie jaar oud is. Indien je dus een tweedehands auto koopt die al op de openbare weg heeft gereden, maar jonger is dan twee jaar, dan geniet je van dezelfde condities als je bij een nieuwe auto zou doen.

Voor een nieuwe auto ligt de rente van een autolening meestal tussen de 1% en 3%. Voor een tweedehands auto kan deze rente variëren tussen de 3% en 10%. Voor een ecologische wagen kan de rentevoet zelfs onder de 1% duiken.

Maak een simulatie en vind de goedkoopste autolening in België

Met onze simulatie kan je gratis en eenvoudig alle aanbiedingen vergelijken om de goedkoopste autolening te vinden. Je kan autoleningen vergelijken door jouw type voertuig, de leeftijd van jouw voertuig, het gewenste bedrag en de ideale looptijd in te vullen. Vervolgens krijg je jouw opties voor een lening bij verschillende kredietgevers in België. In de tabel zie je de rentevoet, maandelijkse aflossing en totale aflossing die je zal moeten betalen. Een autolening simulatie kan je helpen duizenden euro’s te besparen!

Na je vergelijking, kan je via de oranje knop ‘ga verder’ doorklikken naar de site van sommige aanbieders om online je autolening aan te vragen. Indien het niet mogelijk is om via onze site door te klikken naar die van de kredietgever kan je zelf een bezoekje brengen aan de site waar je een lening voor je auto wilt aanvragen.

Let op, geld lenen kost ook geld

Quentin Denis

Inhoud geschreven door Quentin Denis in October 2022

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen, en geaccrediteerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën