Geld lenen? Vergelijk nu alle leningen en vraag je krediet aan!

Dankzij onze gratis en onafhankelijke vergelijker kan je meer dan 40 leningen vergelijken in slechts enkele seconden. Kies de goedkoopste lening en bespaar tot €3.800.

image-hero image-hero

Hoe werkt onze dienstverlening?

Snel en eenvoudig
Snel en eenvoudig

Vergelijk aanbiedingen van de meeste banken in enkele klikken!

100% gratis
100% gratis

Vind gratis jouw lening bij ons!

Objectief en onafhankelijk
Objectief en onafhankelijk

Om er zeker van te zijn dat je de beste lening vindt!

FAQ

Elke bank stelt haar eigen tarieven en voorwaarden vast aan de hand van verschillende parameters, waaronder het risico dat je de lening niet op tijd kan terugbetalen. Geld lenen tegen het beste tarief, kan alleen door de aanbiedingen van elke bank te vergelijken voor het gewenste bedrag en de gewenste looptijd. Met behulp van onze simulator kan je op één pagina de aanbiedingen van alle kredietinstellingen raadplegen, snel de kredietgever met het laagste tarief vinden en jouw lening aanvragen.

Eerst en vooral moet je bij jouw lening aanvraag verschillende gegevens (bewijsstukken) verstrekken die zullen bepalen of de lening al dan niet haalbaar is voor jou. Je kan online een lening aanvragen via de formulieren van de kredietinstellingen. In het geval van een lening voor een bepaald doel zal je het bedrag ook moeten rechtvaardigen met een reeks documenten (een kostenraming van de werkzaamheden, een factuur, een koopovereenkomst, een onderhandeld contract, enz.). In het geval van een persoonlijke lening voor alle doeleinden is dat niet nodig.

Vaak willen mensen snel geld lenen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Als je een lening voor specifieke doeleinden of persoonlijke lening aanvraagt, zou je binnen enkele werkdagen al een positief of negatief antwoord moeten krijgen. Als het antwoord positief is, moet je het kredietvoorstel ondertekenen en wordt het geld in de daaropvolgende dagen op jouw rekening gestort. Afhankelijk van de kredietinstelling kan het proces tussen vijf en tien werkdagen in beslag nemen. Snel geld lenen voor een woning is moeilijker, want het proces voor een hypothecaire lening kan enkele weken duren en is afhankelijk per bank.

Geld lenen kan alleen als je aan enkele verplichte voorwaarden (meerderjarig zijn, niet op de zwarte lijst van de NBB staan, in België wonen, ...) voldoet. Daarnaast kunnen andere bepaalde voorwaarden je helpen om de kans op een gunstig antwoord op jouw kredietaanvraag te maximaliseren. Hier is een niet-uitputtende lijst:

 • Een vaste arbeidsovereenkomst hebben (om te garanderen dat je op lange termijn kan terugbetalen).
 • Geen te hoge maandelijkse uitgaven hebben (huur, rekeningen, aflossing van uitstaande schulden, ...).
 • Andere regelmatige inkomsten hebben (huurinkomsten, dividenden, kinderbijslag, enz.).
 • Een medeaanvrager hebben (die ook een regelmatig inkomen heeft).

Alle organisaties die op TopCompare worden voorgesteld, zijn volledig legitiem en erkend door de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), de Belgische wettelijke instantie voor kredietverlening, en door de Federale Overheidsdienst Financiën. Wij raden je aan nooit een lening af te sluiten bij een organisatie die niet officieel is erkend door deze autoriteiten. Op deze pagina vind je een lijst van alle financiële instellingen.

Vind de lening met de beste rentevoet door de aanbiedingen van banken en kredietinstellingen in België te vergelijken

Via ons online platform kan je de aanbiedingen van elke bank vergelijken voor het bedrag en de looptijd die jij verkiest. Wanneer je de meest interessante lening hebt gevonden, kan je rechtstreeks naar het online formulier van de bank gaan en jouw lening aanvragen.

Een lening om jouw projecten te financieren zonder jaren te moeten wachten

Het principe van een lening is dat je financiering kan verkrijgen zonder dat je hoeft te wachten tot je voldoende financiële middelen hebt. In bijna alle gevallen brengt dit “voorschot” op jouw spaargeld, dat door een bank of een kredietinstelling wordt verleend, extra kosten met zich mee (genaamd het JKP of jaarlijks kostenpercentage) die overeenkomen met een bepaald percentage van het geleende bedrag. Het JKP wordt bepaald door verschillende factoren zoals de looptijd van de lening, het bedrag, de administratiekosten of het te financieren project.

Om een lening op afbetaling te krijgen, moet je eerst aan bepaalde verplichte voorwaarden voldoen:

 • Ouder zijn dan 18 jaar.
 • Woonachtig zijn in België.
 • Niet op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staan: de banken zijn wettelijk verplicht deze lijst te raadplegen om er zeker van te zijn dat je niet in gebreke bent gebleven bij het aflossen van reeds aangegane leningen.
 • Beschikken over een regelmatige en toereikende bron van inkomsten om de volledige terugbetaling van de lening en de rente te garanderen.

De verschillende soorten leningen :

Afhankelijk van wat je wilt financieren, zijn er verschillende soorten leningen met specifieke voorwaarden en tarieven.

 • Persoonlijke lening : Met dit type lening kan je eender welk project financieren, zonder dat je jouw uitgaven moet verantwoorden. Bruiloft, vakantie, geboorte, aankoop van hi-tech apparatuur, ... Deze lening kan worden verkregen in de uren of dagen volgend op de aanvraag.
 • Hypothecaire lening : Een hypothecair krediet wordt alleen gebruikt voor de financiering van de aankoop van een onroerend goed (een huis, een appartement, een tweede woning, enz.). In tegenstelling tot bij persoonlijke leningen, zijn er bijzondere voorwaarden aan deze lening verbonden. Zo moet het onroerend goed als garantie aan de bank worden gegeven (in geval van achterstallige aflossing) of moet een deel (in het algemeen minimaal 10%) van het onroerend goed met de eigen persoonlijke inbreng worden betaald.
 • Autolening : Dit type lening op afbetaling wordt aangeboden voor de aankoop van een nieuw of tweedehands voertuig (auto, motor, caravan, enz.). De rentevoet is doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening.
 • Renovatielening : Je kan deze lening aanvragen als je renovatiewerken wilt uitvoeren. Ze financiert ook de eventuele arbeid, de uitrusting, het materiaal, …
 • Energielening : Energieleningen (of groene leningen) zijn leningen die worden gebruikt om de aankoop van zonnepanelen, de isolatie van jouw huis of andere uitgaven ter vermindering van je energieverbruik te financieren.

Schuldconsolidatie of samenvoegen van leningen:

Het kan zijn dat je in de loop van jouw schuldaflossing van kredietverstrekker wilt veranderen:

 • Omdat de rente lager is;
 • Om jouw verschillende leningen terug te betalen met slechts één maandelijkse betaling.

Bij schuldconsolidatie ga je aan een financiële instelling vragen om jouw verschillende leningen van verschillende kredietgevers aan hen terug te betalen, zodat je slechts aan één geldschieter geld verschuldigd bent in plaats van aan meerdere, tegen een lagere rentevoet. Op die manier vergroot je jouw aflossingscapaciteit. Naast het feit dat je niet staat geregistreerd op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België, stellen sommige banken bijkomende voorwaarden zoals:

 • Je schulden zijn niet het resultaat van een eerste consolidatie.
 • Je uitstaande leningen zijn ouder dan 12 maanden.

Door verschillende banken te vergelijken, kan je de bank vinden die het best voldoet aan jouw verzoek voor schuldconsolidatie.

In het geval van een hypothecaire lening spreken we over herfinanciering van de lening, ook hier om te profiteren van een lagere rentevoet en zo jouw aflossingscapaciteit te vergroten.


Laatst herzien: 29 juli 2023

Auteur: Sien Droeshout

Elke dag opnieuw verdiep ik mij in de allerlaatste nieuwtjes van de financiële wereld. Alleen zo kan ik mensen op een duidelijke manier informeren over financiële producten, én hen helpen de beste keuzes te maken.

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare Belgium (BE0643988146) is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: FOD Economie