Een selectie uit 30+ financiële instellingen

Hoe kan ik een persoonlijke lening krijgen?

Waarom kiezen voor TopCompare.be?

100% gratis!
Snel & eenvoudig
Objectief & onafhankelijk

TopCompare.be is het beste platform om kredietkaarten en consumentenkredieten te vergelijken, zoals leningen op afbetaling, autoleningen en renovatieleningen. We laten u toe alle leningen op de markt te vergelijken en alle informatie te vinden die u zal helpen de juiste keuzes te maken.

Testimonial person
TopCompare.be bespaart me van de ene naar de andere bank te moeten lopen. Ik dacht niet dat het verkrijgen van mijn eerste kredietkaart zo eenvoudig zou zijn. Bedankt TopCompare.be!
Mathieu, 25 jaar, Brussel
Customer Promise - Best price guaranteed

Krijg de beste lening in België

TopCompare.be is een online vergelijkingssite voor uw persoonlijke financiën. U kan een simulatie doen van het bedrag en de looptijd van de lening die u wil aanvragen. Vervolgens kan u meer dan 100 leningen op afbetalingen in België vergelijken. Of u nu op vakantie wil gaan, een nieuwe wagen wil kopen of renovatiewerken in uw huis wil doorvoeren, wij engageren ons om u steeds alle aanbiedingen op de markt voor te stellen. Wij helpen u om een lening te verkelijken tegen de beste rentevoet, zodat u uw terugbetalingsplan kan optimaliseren. Onze klantbelofte houdt in dat wij u tijd en geld laten besparen.

Leningen

Een lening is een financieel instrument dat u toelaat om een bepaalde som te lenen zodat u een project kunt financieren en die vervolgens geheel moet teruggestort worden vermeerderd met rente. Een lening is dus eigenlijk een consumentenkrediet dat het gevolg is van een overeenkomst tussen een kredietnemer en een bank of financiële instelling waarbij het bedrag dat wordt geleend en de terugbetalingsvoorwaarden worden afgesproken.

Afhankelijk van het motief voor de lening bestaan er verschillende leningen die zich richten tot verschillende behoeften. Indien de lening wordt aangegaan voor een specifieke aankoop of om een specifieke dienst te financieren zoals bijvoorbeeld de aankoop van een auto of een moto of voor verbouwingen aan uw huis dan spreekt men van een lening met/voor een bepaald doel. Maar als de lening wordt aangegaan om andere niet zo specifieke redenen dan spreekt men van een persoonlijke lening. Kies altijd voor een lening geschikt voor het doel dat u voor ogen hebt en onthoud dat geld lenen ook geld kost.

Een kredietspecialist, zoals bijvoorbeeld een bank of een financiële instelling, leent u een bepaalde hoeveelheid geld uit voor de aanschaf van een bepaald goed of een bepaalde dienst. Wanneer uw lening aanvraag aanvaard wordt, moet u deze daarna op vaste maandelijkse vervaldagen terugbetalen. Iedere maand betaalt u dus een vast gedeelte van het kapitaal met rente terug. De rente ligt in het begin van de lening vast en varieert dus niet in de tijd. Om meer over de werking van leningen te weten, consulteert u best onze leningen gids.

De lening met/voor een bepaald doel is een consumentenkrediet aangegaan bij een financiële instelling die u het mogelijk maakt om, zoals de naam al doet vermoeden, een welbepaald doel te financieren. Dit kan een aankoop zijn van een bepaald goed maar ook een bepaalde dienst financieren is mogelijk. Dit wilt wel zeggen dat u over facturen of bestelbonnen van dit goed of deze dienst moet beschikken of anders kunt u deze lening niet krijgen. Dit type lening kan aangegaan worden bij de plaats van verkoop of direct bij de bank. Maar ook al wordt de lening aangeboden door een leverancier dan nog is het de bank of financiële instelling die deze lening beheert.

De lening met/voor een bepaald doel is een gewaarborgde lening daar de kredietnemer bepaalde eigendommen als waarborg moet geven. Over het algemeen is de waarde van dit eigendom ongeveer gelijk aan de waarde van de lening. In het geval van een autolening dient uw auto dus als waarborg. Indien u uw leningen niet terugbetaalt kan de bank dus aanspraak maken op deze waarborg. Leningen met/voor een bepaald doel worden dus aanzien als leningen met een laag risico daar de bank een waarborg heeft indien de kredietnemer zijn lening niet afbetaalt.

De persoonlijke lening, ook wel een lening op afbetaling of een lening voor alle doeleinden genoemd, is een krediet dat niet voorbestemd moet zijn voor een specifiek doel en dus gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden. De aankopen moeten dus niet verantwoord worden door bestelbonnen of facturen.

Een persoonlijke lening laat u dus toe een heel gamma aan zaken te financieren zoals bijvoorbeeld een vakantie in het buitenland, een huwelijk, een nieuwe laptop of de herinrichting van uw appartement. In tegenstelling tot bij een lening voorbestemd voor een specifiek doel moet u bij een persoonlijke lening geen eigendommen (zoals een auto of een huis) in waarborg geven aan de bank. Het gaat hier dus om een niet-gewaarborgde lening. Merk op dat het merendeel van de banken een commerciële naam geven aan deze persoonlijke lening zoals bijvoorbeeld ‘huwelijkslening’, ‘elektronica lening’, ‘vakantielening’, etc. Deze persoonlijke leningen hebben echter wel allemaal dezelfde werking.

De lening met/voor een bepaald doel is in tegenstelling tot een persoonlijke lening gelinkt aan de aankoop van een specifiek goed zoals bijvoorbeeld een auto, een moto of een huis. Dit wilt dus zeggen dat indien u uw lening niet terugbetaalt de bank aanspraak op dit goed mag maken. De persoonlijke lening echter eist geen waarborg nog verantwoording voor wat u deze lening gaat gebruiken. Indien u uw lening echter niet terugbetaalt zullen er juridische stappen tegen u genomen worden. Aangezien persoonlijke leningen geen waarborg vereisen worden deze als meer risicovol voor de banken beschouwd. Daarom dat hun rente meestal ook hoger ligt.

Persoonlijke leningen moeten meestal ook op een kortere looptijd worden terugbetaald dan leningen met/voor een bepaald doel. Een lening met/voor een bepaald doel kan een looptijd van wel 30 jaar hebben (bijvoorbeeld bij een hypothecaire lening) terwijl bij de persoonlijke leningen de maximum op 120 maanden ligt.

Leningen voor alle doeleinden
De leningen voor alle doeleinden maken het u mogelijk om een bedrag naar keuze te lenen (binnen de limieten toegestaan door de banken) om een persoonlijk project te financieren zonder te verantwoorden om welk project het gaat. Het gebruik hiervan kiest u zelf maar u moet wel de lening op tijd terugbetalen.

Onderstaand kunt u nog andere persoonlijke leningen vinden. Merk op dat de meeste banken aan deze leningen een commerciële naam geven. Hierdoor lijkt het dat deze leningen enkel kunnen worden aangegaan voor een bepaald doel maar eigenlijk zijn deze allemaal persoonlijke leningen.

Studieleningen
Studieleningen zijn persoonlijke leningen op afbetaling waarmee studenten hun studies kunnen financieren. Hiermee kunt u dus alle zaken gerelateerd aan het studentenleven financieren zoals het inschrijvingsgeld voor de unief of hogeschool, de aankoop van cursussen, de huur van een kot of zelfs de aankoop van een laptop. De terugbetaling van deze lening kan onmiddellijk of vertraagd gebeuren.

Vakantieleningen
Vakantieleningen zijn persoonlijke leningen op afbetaling waarmee u uw vakantie kunt financieren. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vlucht, het hotel en andere kleine plezieren betalen voor u op vakantie vertrekt.

Huwelijksleningen
De huwelijkslening maakt het u mogelijk, zoals zijn naam doet vermoeden, om uw huwelijk te financieren zonder aan uw spaarrekening te raken. Zo kunt u de locatie, het trouwkleed of ook het buffet betalen en dit vervolgens doorheen de tijd terugbetalen.

Meubelen leningen
De meubelen lening, die u niet moet verwarren met de renovatielening dewelke het u mogelijk maakt om uw huis te renoveren, is een persoonlijke lening op afbetaling die u kunt gebruiken voor de financiering van uw interieur. Zo kunt u uw meubels en interieur financieren zonder zelf in één keer een fors bedrag te moeten investeren.

Elektronica leningen
Elektronica leningen kunt u gebruiken voor de financiering van nieuwe digitale apparaten zoals bijvoorbeeld een laptop, een televisie of een home cinema. In plaats van een lening aan te gaan bij een dealer, richt u zich onmiddellijk tot de bank en vermijdt u zo kosten aan tussenpersonen.

Schuldconsolidatie leningen
De schuldconsolidatie leningen maken het u mogelijk om verschillende leningen samen te voegen tot één lening. In plaats van meerdere leningen te moeten afbetalen moet u dan maar één lening afbetalen aan de hand van één vaste maandelijkse aflossing gedurende een bepaalde looptijd.

Autoleningen
Met een autolening kunt u de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto financieren. U moet bij de bank kunnen aantonen dat u deze lening daadwerkelijk gaat gebruiken voor de aankoop van een auto. Uw auto wordt ook als waarborg aangeboden bij de bank zodat deze verzekerd is indien u uw autolening niet afbetaalt.

Moto leningen
De moto leningen maken het u mogelijk om een moto, een quad of een scooter te financieren of deze nu nieuw of tweedehands is. Ze werken zoals een autolening en maken het u mogelijk om de kosten verbonden aan uw nieuwe voertuig doorheen de tijd te spreiden.

Mobilhome/caravan leningen
Mobilhome/caravan leningen worden gebruikt om een mobilhome, een caravan of een stacaravan te financieren. Ze hebben dezelfde werking als de autolening en maken het u mogelijk een nieuwe of tweedehands mobilhome of caravan te kopen.

Renovatieleningen
Renovatieleningen zijn leningen die u kunt gebruiken voor de renovatie van uw huis of appartement. Nadat u beschikt over offertes voor deze renovaties kunt u een aanvraag voor een renovatielening indienen bij de bank voor een bedrag gelijk aan deze offertes.

Energieleningen
Energieleningen, ook wel groene leningen genoemd, worden gebruikt voor de financiering van energiebesparende renovaties. Hiermee kunt u dus renovaties uitvoeren met een energiebesparend karakter en zo uw energiefactuur verlagen.

Alvorens een aanvraag voor een lening in te dienen moet u eerst uw behoeften bepalen. Wilt u een specifiek project financieren of een specifiek goed aankopen? Bij het beantwoorden van deze vragen weet u welke lening iets voor u zou kunnen zijn. Vervolgens doet u een lening simulatie. De simulatie en aanvraag van uw lening kunt u volledig gratis online doen. Al wat u moet doen is het type lening selecteren, het bedrag dat u wilt lenen invoeren en de looptijd die u wenst selecteren. Vervolgens zult u een vergelijkingstabel met de beste aanbiedingen bekomen en kunt u de lening kiezen die het beste bij u past.

Om een lening aan te vragen klikt u op de oranje knop “Vraag nu aan" en vult u de benodigde gegevens in. De financiële instelling zal vervolgens uw aanvraag analyseren en zien of u aan de voorwaarden om een lening aan te vragen voldoet:
- Minstens 18 jaar oud zijn;
- Een domicilie in België hebben;
- Over vaste inkomsten beschikken en niet op de zwarte lijst van de Centrale voor kredieten aan particulieren staan.

De minimumvoorwaarden om een lening aan te vragen zijn niet de enige die een bank bekijkt om de aanvraag al dan niet goed te keuren. Er wordt ook gekeken naar het maandelijkse inkomen van de kredietnemer en naar zijn kredietgeschiedenis. De voorwaarden kunnen verschillen van de ene bank tot de andere bank wat dus wilt zeggen dat uw aanvraag bij de ene bank aanvaard kan worden en bij de andere bank geweigerd.

Om een aanvraag voor een lening in te dienen moet u zich eerst goed informeren over de aanbiedingen beschikbaar op de Belgische markt. Hiervoor kunt u onze vergelijkingstabel gebruiken en zo tot 25 leningen vergelijken aangeboden door meer dan 30 financiële instellingen. Door deze leningen te vergelijken op TopCompare.be kunt u tot €1.850 besparen.

Onze gratis tip om geld te besparen

Blijf op de hoogte van het laatste financiële nieuws en van onze tips om geld te besparen door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. Meld u aan voor onze nieuwsbrief voor directe toegang.