Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30
- leningen voor Persoonlijke lening
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Leningen

Een lening of krediet is een financieel instrument dat u toelaat om een bepaalde som te lenen zodat u een project kunt financieren. Vervolgens moet het gehele bedrag, binnen een afgesproken termijn worden terugbetaald inclusief het rentepercentage. Een lening is dus eigenlijk een consumentenkrediet die het gevolg is van een overeenkomst tussen een kredietnemer en een bank, financiële instelling of andere partij, waarbij het leenbedrag en de terugbetalingsvoorwaarden worden afgesproken.

Afhankelijk van het motief voor de lening bestaan er verschillende leningen die zich richten op verschillende behoeften. Wilt u een specifieke aankoop of dienst bekostigen? Denk hierbij aan de aankoop van een auto of een motor of voor verbouwingen aan uw huis; dan spreekt men van een lening met/voor een bepaald doel. Echter, als het leencontract wordt afgesloten zonder specifieke redenen, dan spreekt men van een persoonlijke lening. Kies altijd voor een lening geschikt voor het doel dat u voor ogen hebt en onthoud dat een lening altijd extra kosten met zich meebrengt. U kan gemakkelijk een lening simulatie doorvoeren door bovenaan op de oranje knop 'Bereken & vergelijk alle leningen' te klikken.

Een krediet afsluiten houdt in dat een kredietspecialist, zoals bijvoorbeeld een bank of een financiële instelling, u een bepaalde hoeveelheid geld uitleent voor de aanschaf van een bepaald goed of dienst. Wanneer uw kredietaanvraag wordt geaccepteerd, moet u deze op vaste maandelijkse vervaldagen terugbetalen. Iedere maand betaalt u dus een vast gedeelte van het kapitaal met rente terug. De rente ligt in het begin van de lening vast en varieert normaliter niet in de tijd.

Via de oranje knop bovenaan komt u op onze online leningsimulator terecht. Daar kunt u gratis en snel een lening simulatie naar keuze uitvoeren: verhoog of verlaag de ontleende som, geef de looptijd in, kies de banken die u in de simulatielening wilt opnemen en u ziet de resultaten onmiddellijk in de tabel! U vindt er de maandelijkse aflossingen, het totaalbedrag en nog extra informatie. Meestal kan u het gedetailleerde aflossingsplan van de lening op de website van de bank bekijken. Om meer over de werking van leningen te ontdekken, consulteert u best onze leningen gids. Vergelijk leningen online op TopCompare.be en start met besparen!

De lening met/voor een bepaald doel is een consumentenkrediet aangegaan bij een financiële instelling die u het mogelijk maakt om, zoals de naam al doet vermoeden, een welbepaald doel te financieren. Dit kan een aankoop zijn van een bepaald goed maar ook een bepaalde dienst financieren is mogelijk. Geld lenen via deze lening vereist wel dat u over facturen of bestelbonnen van het goed of dienst moet beschikken om de uitgaven te verantwoorden. De lening kan op de plaats van verkoop ofwel bij de bank worden aangegaan. Let wel: ook al wordt de lening aangeboden door een leverancier, het is en blijft de bank die deze lening beheert.

De lening met/voor een bepaald doel is een gewaarborgde lening daar de kredietnemer bepaalde eigendommen als waarborg moet geven. Over het algemeen is de waarde van dit eigendom ongeveer gelijk aan de waarde van de lening. In het geval van een autolening dient uw auto dus als waarborg. Indien u uw leningen niet terugbetaalt, kan de bank aanspraak op deze waarborg maken en dus de auto in beslag nemen. Leningen met/voor een bepaald doel worden daarom beschouwd als kredieten met een laag risico, daar de bank een waarborg heeft indien de kredietnemer zijn ontleende geld en interesten niet terugbetaalt. De rente over deze lening ligt dan ook vaak wat lager dan die van een persoonlijke lening bijvoorbeeld. Bent u op zoek naar een online lening simulatie? Maak gratis gebruik van onze leningsimulator door bovenaan op de oranje knop 'Bereken & vergelijk alle leningen' te klikken.

Een persoonlijk krediet wordt ook wel een lening op afbetaling of lening voor alle doeleinden genoemd. Deze lening hoeft niet voor een specifiek doel bestemd te zijn en kan dus gebruikt worden voor allerlei doeleinden. U moet de aankopen dus niet verantwoorden via bestelbonnen of facturen. Banken hechten daarom meer risico aan de lening, waardoor de rente hoger zal liggen.

Persoonlijke leningen moeten meestal ook op een kortere looptijd worden terugbetaald dan leningen met/voor een bepaald doel. Een lening met/voor een bepaald doel kan een looptijd van 30 jaar hebben, terwijl dit voor gewone leningen vaak maar 120 maanden bedraagt. Voor de maximale looptijd van elke lening verwijzen wij u graag door naar onze leningsimulator via de oranje knop bovenaan.

De lening laat u toe een heel gamma aan zaken te financieren; een vakantie in het buitenland, een huwelijk, een nieuwe laptop of de herinrichting van uw appartement. Merk op dat het merendeel van de banken een commerciële naam geven aan deze soort lening; zoals bijvoorbeeld ‘huwelijkslening’, ‘elektronica lening’, ‘vakantielening’, etc. Deze leningen hebben echter wel allemaal dezelfde werking. Om verwarring te vermijden, kunt u een gratis lening simulatie op onze vergelijkingspagina uitvoeren. Vergelijk leningen online op een snelle en gemakkelijke manier, en dat 100% gratis!

Voordat u alle mogelijke leningen vergelijkt, beantwoord u best eerst een cruciale vraag: hoe zal ik de lening terugbetalen? Uiteraard is een lening aanvragen geen goed idee als u niet weet of u het geleende bedrag en alle verwante kosten kunt aflossen.

Het is onmogelijk om precies te weten hoe u er over 5 of 10 jaar financieel zal voor staan, maar het helpt wel om uzelf de volgende vragen te stellen:

- Ben ik van plan een grote aankoop te doen? (bijv. een auto of huis)

- Beschik ik over een vast contract in de toekomst? Zal ik van job veranderen?

- Zal ik met nieuwe kosten te maken krijgen die ik momenteel (nog) niet heb? (bijv. de geboorte van een kind)

Als u deze vragen niet met zekerheid kan beantwoorden, begrijpt u in ieder geval beter hoe u er financieel voor staat. Wees u dus bewust van het gevaar dat haastige beslissingen op uw toekomst kunnen hebben.

Een lening is een financieel product dat is aangepast aan de benodigdheden van de lener. Hierbij speelt de looptijd een grote rol, aangezien dit de rentevoet en de maandelijkse aflossing beïnvloedt. Het JKP of het jaarlijks kostenpercentage bestaat uit de rentevoet en alle overige kosten die in rekening worden gebracht door de financiële instelling. Hoe hoger het JKP, hoe duurder de totale aflossing zal zijn. Vergeet niet dat een percentage van meer dan 6% een grote kans heeft om tot een negatieve schuldenspiraal te leiden.

Slechte schulden zijn schulden waarvoor u een lening afsluit zonder dat u daadwerkelijk baat hebt bij de lening. Of nog: schulden die tot een permanente verarming kunnen leiden. Het gaat om overbodige aankopen die op lange termijn onnodig en duur zijn. Dit soort schulden zijn vaak de oorzaak van een overmatige schuldenlast. Denk daarom goed na vooraleer een lening af te sluiten en maak gebruik van onze lening calculator om de maandelijkse aflossingen te berekenen. Zo weet u waar u aan toe bent!

Persoonlijke leningen

Deze lening maakt het mogelijk om een bedrag naar keuze te lenen (binnen de limieten toegestaan door de banken) om een project te financieren zonder te verantwoorden om welk project het gaat. Het gebruik hiervan kiest u zelf maar u moet wel de lening op tijd terugbetalen.

In de lijst hieronder kunt u nog andere persoonlijke leningen vinden. Merk op dat de meeste banken aan sommige leningen een commerciële naam geven. Hierdoor lijkt het dat deze leningen enkel kunnen worden aangegaan voor een bepaald doel, terwijl de werking in feite dezelfde is. Juist daarom doet u er goed aan om een leensimulatie uit te voeren. Zo ziet u de eigenschappen van alle leningen in één oogopslag en vindt u het voordeligste product in de markt. Wilt u de leningen filteren en een persoonlijke lening simulatie uitvoeren? Ook dat kan!

Studieleningen

Studieleningen zijn kredieten waarmee studenten hun studies kunnen financieren. Hiermee kunt u dus alle zaken gerelateerd aan het studentenleven financieren zoals het inschrijvingsgeld voor de universiteit of hogeschool, de aankoop van cursussen, de huur van een kot of zelfs de aankoop van een laptop. De terugbetaling van deze lening kan onmiddellijk of vertraagd gebeuren.

Vakantieleningen

De naam zegt het zelf: met vakantieleningen kunnen mensen hun vakantie financieren. Zo kunt u bijvoorbeeld uw vlucht, het hotel en andere kleine pleziertjes betalen vooraleer u op vakantie vertrekt.

Huwelijksleningen

Met een huwelijkslening kan u, zoals de naam al doet vermoeden, uw huwelijk bekostigen zonder aan uw spaarcenten te komen. Zo kunt u de locatie, de trouwjurk en/of het buffet betalen en dit vervolgens doorheen de tijd terugbetalen.

Decoratieleningen

De decoratielening, die u niet moet verwarren met de renovatielening, is een lening op afbetaling die u kunt gebruiken voor de financiering van uw interieur. Zo kunt u uw meubels en interieur financieren zonder zelf in één keer een fors bedrag te moeten investeren.

Kleine leningen

Met een elektronica- of kleine lening kan u een financiering aanvragen voor de bekostiging van nieuwe digitale apparaten zoals bijvoorbeeld een laptop, een televisie of een home cinema. In plaats van een lening aan te gaan bij een dealer, richt u zich onmiddellijk tot de bank en vermijdt u zo kosten aan tussenpersonen.

Schuldconsolidatie leningen

De schuldconsolidatie leningen maken het u mogelijk om verschillende leningen samen te voegen tot één lening. In plaats van meerdere leningen te moeten afbetalen moet u dan maar één lening afbetalen aan de hand van één vaste maandelijkse aflossing gedurende een bepaalde looptijd.

Autoleningen

Met een autolening kunt u de aankoop van een nieuwe of tweedehands auto financieren. U moet bij de bank kunnen aantonen dat u deze lening daadwerkelijk gaat gebruiken voor de aankoop van een auto. Uw auto wordt ook als waarborg aangeboden bij de bank zodat deze verzekerd is indien u uw autolening niet afbetaalt. Neem zeker een kijkje op onze online lening simulatie pagina door bovenaan op de oranje knop "Bereken & vergelijk alle leningen" te klikken. Zo krijgt u onmiddellijk een duidelijk overzicht van de goedkoopste autoleningen in de markt.

Motorleningen

De motorleningen maken het u mogelijk om een moto, quad, brommer of scooter te financieren, of deze nu nieuw of tweedehands is. Ze werken zoals een autolening en maken het u mogelijk om de kosten verbonden aan uw nieuwe voertuig doorheen de tijd te spreiden.

Mobilhome/caravan leningen

Met een mobilhome/caravan lening kan u een mobilhome, caravan of stacaravan financieren. Ze hebben dezelfde werking als de autolening en maken het u mogelijk een nieuwe of tweedehands mobilhome of caravan te kopen.

Renovatieleningen

Renovatieleningen zijn leningen die u kunt gebruiken voor de renovatie van uw huis of appartement. Nadat u beschikt over offertes voor deze renovaties kunt u een aanvraag voor een renovatielening indienen bij de bank voor een bedrag gelijk aan deze offertes.

Energieleningen

Energieleningen, ook wel groene leningen genoemd, worden gebruikt voor de financiering van energiebesparende renovaties. Hiermee kunt u dus renovaties uitvoeren met een energiebesparend karakter en zo uw energiefactuur verlagen.

U hebt een project in gedachten, maar u beschikt niet over de financiële middelen om uw plannen uit te voeren. U denkt erover na om een lening aan te vragen bij uw bank. Vooraleer u hierover beslist, moet u achterhalen welke lening precies aansluit bij uw project. Denk daarom na over uw project en specificeer hoe het eruit zal zien.

Wilt u bijvoorbeeld uw keuken aanpassen of eerder zonnepanelen op uw huis installeren? Beide opties vereisen een verbouwing aan uw huis, maar toch komen er verschillende leningen aan te pas. In het eerste voorbeeld is een verbouwingslening de geschikte keuze, terwijl u bij de andere misschien wel gebruik kan maken van een Vlaamse energielening. Het is daarom essentieel dat u zich voldoende informeert en zo het juiste financiële product kan uitkiezen.

Vervolgens is het tijd om in te schatten hoeveel geld u precies nodig hebt voor de financiering van uw project. Wilt u een lening afsluiten om een bepaald goed of dienst aan te schaffen, of om een project te financieren? Dan kan u best vooraf een offerte aanvragen zodat u weet hoeveel dit u zal kosten. U kan ook online op zoek gaan naar informatie om een schatting te maken van de prijs. Het is aan u om te beslissen hoeveel u wilt lenen en wat u zal gebruiken voor het beoogde project.

Weet u naar welke lening u op zoek bent? Dan kan u een lening simulatie op onze website uitvoeren. Via de oranje knop bovenaan gaat u naar de resultatentabel. U hoeft enkel het type lening, het bedrag dat u wilt lenen en de looptijd die u wenst, te selecteren. Vervolgens krijgt u een overzicht met de beste aanbiedingen en kan u de optie kiezen die het beste bij u past.

Wilt u een online lening aanvragen? Klik dan op de oranje knop “Ga verder" in de resultatentabel. U wordt automatisch naar de website van de bank doorverwezen. Hier vult u de benodigde gegevens in. De financiële instelling zal uw aanvraag analyseren en beslissen of u aan de voorwaarden om een lening aan te vragen voldoet. Om een lening aan te vragen moet u:

- Minstens 18 jaar oud zijn;

- Een domicilie in België hebben;

- Over vaste inkomsten beschikken en niet op de zwarte lijst van de Centrale voor kredieten aan particulieren staan.

Een lening afsluiten vereist meer dan enkel aan de minimumvoorwaarden van de bank voldoen. Er is een minimum maandelijks inkomen van de kredietnemer vereist, men kijkt naar het aantal kinderen dat u ten laste heeft, de financiële situatie van uw partner enzovoort. Ook uw kredietgeschiedenis zal een invloed hebben op hoeveel geld u kan lenen. Deze voorwaarden zal u niet terugvinden in de lening simulatie, maar kan u wel bespreken met uw bankadviseur.