Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Persoonlijke leningen

Als je een persoonlijke lening wilt aanvragen, moet je een aantal documenten kunnen voorleggen aan de financiële instelling zodat ze je kredietwaardigheid kunnen controleren. Voor een persoonlijke lening heb je geen aankoopbewijzen nodig, maar je moet wel jouw identiteit (identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning) en inkomsten (recente loonfiches of belastingaangifte of jaarrekening voor een zelfstandige) kunnen bewijzen. Met deze documenten bij de hand kan je jouw persoonlijke lening online aanvragen via de website van de kredietinstelling of via TopCompare.be. Je kan natuurlijk ook in een bankkantoor binnenspringen om je aanvraag te doen.

Na enkele werkdagen zal je dan een positief of negatief antwoord op jouw kredietaanvraag krijgen. Als je aanvraag aanvaard is, moet je het voorstel ondertekenen en wordt het geld vaak binnen enkele dagen op je rekening gestort.

Het vaste jaarlijkse rentepercentage van een persoonlijke lening is onder meer afhankelijk van je risicoprofiel als kredietnemer, de kredietgever en de rentesituatie op het moment dat je de lening afsluit. Verder zijn vooral de looptijd en het leenbedrag van invloed op de rentevoet die je krijgt voorgesteld bij verschillende banken. Via de persoonlijke lening simulatie van TopCompare kan je gemakkelijk deze parameters aanpassen en zo een overzicht krijgen van de rentetarieven bij de verschillende Belgische aanbieders. In een oogopslag kan je dan zien waar je de goedkoopste persoonlijke lening zou kunnen aanvragen.

Het bedrag dat je kan lenen, is sterk afhankelijk van de bank. Zo is het bij sommige banken al mogelijk om te lenen vanaf 500 euro, terwijl anderen een absolute ondergrens van 1.250 euro voor een lening hanteren. Wie kleinere bedragen wilt lenen, kan ook overwegen om een kredietkaart aan te schaffen. Het maximale leenbedrag voor een persoonlijke lening wordt afgestemd op je profiel. De kredietgever laat daarvoor zijn licht schijnen over je kredietgeschiedenis, terugbetalingscapaciteit en financiële situatie

Wie zijn persoonlijke lening of andere lening op afbetaling niet correct terugbetaalt, komt op de zwarte lijst van wanbetalers terecht. De kredietgevers moeten immers iedere wanbetaling melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België.

Eenmaal je op de zwarte lijst staat, kan je geen nieuwe lening krijgen. De banken zijn namelijk verplicht die lijst te raadplegen alvorens ze iemand een krediet geven. Je kan je naam uit de zwarte lijst laten schrappen door je schuld(en) te vereffenen. Na regularisatie worden je gegevens nog één jaar bewaard op de zwarte lijst en kan het nog steeds moeilijk zijn om een nieuwe lening af te sluiten. Na deze periode zou het geen probleem mogen zijn om een nieuwe persoonlijke lening of ander krediet aan te vragen.

Een persoonlijke lening aanvragen gaat wel gepaard met een aantal verplichtingen. Zo moet je een aantal documenten kunnen voorleggen zodat de financiële instelling je kredietwaardigheid kan controleren. De volgende documenten heb je nodig om je lening op afbetaling online af te sluiten:

  • Identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen.
  • Inkomstenbewijzen: een of meerdere recente loonfiches (van maximaal 3 jaar oud). Als je zelfstandig bent, kan je je inkomen bewijzen door middel van de aangifte van je inkomstenbelastingen of een jaarrekening van de jongste twee jaar.

Een persoonlijke lening voor al jouw projecten

Een persoonlijke lening, ook wel een lening voor alle doeleinden genoemd, is een lening op afbetaling die je kan afsluiten bij een kredietgever en waar je diverse persoonlijke projecten mee kan financieren. Met een persoonlijke lening kan je geld lenen voor eender welk project zonder dat je aan de kredietgever moet bewijzen waarvoor je de financiering nodig hebt. Een persoonlijke lening is dan ook het perfecte product om persoonlijke projecten zoals een vakantie, een huwelijk, nieuwe meubelen of studies mee te financieren. Het is daarmee anders dan een lening voor een bepaald doel, zoals een autolening, motorlening, renovatielening of energielening, waarvoor je wel een bewijsstuk (zoals een factuur) moet voorleggen.

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening

Voordelen persoonlijke lening:

  • Je hoeft niet aan je spaarrekening te komen
  • Je hoeft geen bewijsstukken zoals facturen en offertes voor te leggen
  • Je hebt zekerheid: je kent op voorhand het geleende bedrag, de maandelijkse aflossing, de vaste rentevoet en de looptijd
  • Je krijgt het bedrag snel en in één keer op je rekening gestort

Nadelen persoonlijke lening:

  • “Let op, geld lenen kost ook geld”: je betaalt een vaste jaarlijkse rente op het bedrag dat je leent. Het jaarlijks kostenpercentage (JKP) van een persoonlijke lening ligt vaak ook hoger dan die van andere leningen op afbetaling.
  • De bank kan je een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen als je jouw persoonlijke lening vroeger wilt afbetalen.

Maak een persoonlijke lening simulatie en vraag jouw lening aan

Met de gratis persoonlijke lening simulatie van TopCompare kan je snel en eenvoudig verschillende Belgische aanbieders van persoonlijke leningen vergelijken. Je kan filteren op het doel, het bedrag en de looptijd van de lening waardoor je een handig overzicht krijgt van de totale aflossing, maandelijkse aflossing en jaarlijkse vaste rentevoet bij de verschillende kredietgevers. Vergelijken kan je helpen om honderden of zelfs duizenden euro’s te besparen.

Na je simulatie, kan je via de oranje knop ‘ga verder’ doorklikken naar de site van sommige aanbieders om online je persoonlijke lening aan te vragen. Indien het niet mogelijk is om via onze site door te klikken naar die van de kredietgever kan je zelf een bezoekje brengen aan de site waar je een lening op afbetaling wilt aanvragen.

Let op, geld lenen kost ook geld

Elvedin Vejzovic

Inhoud geschreven door Elvedin Vejzovic in September 2023

Algemeen directeur van TopCompare.be

Gespecialiseerd in de vergelijking van financiële producten, waaronder persoonlijke en hypothecaire leningen, en geaccrediteerd door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium en als financiële tussenpersoon door de FSMA. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
FSMA Geaccrediteerd door de FSMA
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën