Menu
Probleem op de site?
Probleem op de site? 02 740 43 35 Ma-vrij, 9:30-17:30
- leningen voor Persoonlijke lening
Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Persoonlijke leningen

Een persoonlijke lening is een consumentenkrediet op afbetaling en kan ingezet worden voor alle doelen. Deze lening maakt het u dus mogelijk om allerlei uitgaven te financieren, of het nu om onvoorziene kosten, de aankoop van een consumptiegoed of de financiering van bepaalde diensten gaat. Wat u hierbij zeker niet mag vergeten, is dat het leenbedrag vermeerderd met de rente, volledig moet worden terugbetaald.

Het belangrijkste kenmerk van deze lening is dus dat u deze lening voor allerlei doelen kunt gebruiken. Indien u bijvoorbeeld een auto wilt financieren, een droomreis naar Azië wilt maken of de studies van uw kinderen wilt betalen, kunt u een persoonlijke lening aangaan zonder uw spaarrekening of beleggingen aan te moeten spreken. U moet bijgevolg bij de aanvraag ook geen documenten tonen om te verantwoorden waarvoor u het geld zal gebruiken.

In België bestaat een heel gamma aan persoonlijke leningen voor alle doelen zoals de energielening, de kleine lening en de studielening. Deze leningen hoeven niet voor één bepaalde zaak gebruikt te worden en ze werken allemaal op dezelfde manier. De mogelijke looptijd verschilt van bank tot bank.

Het is van belang om een onderscheid te maken tussen lenen voor een bepaald doel en een gewone persoonlijke lening zonder specifiek doel. Een persoonlijke lening met of voor een bepaald doel maakt het mogelijk om een bepaald project te bekostigen, zoals een moto kopen of uw huis verbouwen. Het andere type, de gewone lening, is daarentegen een consumentenkrediet en wordt ook wel een persoonlijke lening voor alle doelen of een lening voor meerdere doelen genoemd. Of u met het geld een vakantie naar Australië gaat betalen, of een tweedehands mobilhome op de kop wil tikken, u moet u niet verantwoorden waarom de lening wordt aangevraagd. In tegenstelling tot bij de leningen met of voor een bepaald doel, is er bij persoonlijke leningen voor alle doelen geen verschil tussen de jaarlijks kostenpercentages. De rente berekenen wordt zo heel gemakkelijk: neem gerust een kijkje op onze persoonlijke lening simulatie.

Vraagt u zich al eens af: "Hoeveel geld kan ik lenen?" Het totale bedrag hangt af van bank tot bank en het is dus raadzaam om leningen te vergelijken. Over het algemeen bedraagt het minimumbedrag €1.250, al kan dit uitzonderlijk ook €500 zijn. Het maximale bedrag zal bepaald worden door uw kredietgeschiedenis, terugbetalingscapaciteit en financiële situatie.

Goedkoop lenen is uiteraard een droom van velen. Om u hierbij te helpen, kan u gratis alle goedkope leningen vergelijken op TopCompare.be. Zo ziet u meteen welke bank uw voorkeur draagt en kan u met zekerheid uw keuze maken.De bedragen van de verschillende banken kan u terugvinden in onze persoonlijke lening simulatie.

Afhankelijk van uw kredietgeschiedenis, uw persoonlijke en financiële situatie, de gekozen instelling, het jaarlijks kostenpercentage (JKP) en de gekozen looptijd, komt u een bedrag overeen met de bank. U kunt zelf kiezen over hoeveel maanden u uw lening terugbetaalt. De maximale duur is echter vastgelegd door de Belgische wet via het Koninklijk Besluit van 14 september 2016. Daarom ligt de looptijd - afhankelijk van het ontleende bedrag - veelal tussen een jaar (12 maanden) en tien jaar (120 maanden).
Een persoonlijke lening brengt altijd extra kosten met zich mee. Deze kosten omvatten de rente en de dossierkosten en worden uitgedrukt in het JKP. Het kostenpercentage maakt leningen vergelijken alvast een pak toegankelijker én gemakkelijker. Het JKP staat vast en verandert dus niet tijdens de gehele looptijd van uw lening. Met andere woorden: de bank kan de rente van de lening dus niet aanpassen en staat bij het begin van de lening vast. De rente hangt af van de gekozen bank, hoeveel geld u leent, de looptijd en het type lening.
Banken en financiële instellingen passen zich aan de toenemende levensverwachting aan en maken lenen dus niet uitsluitend mogelijk voor jongere generaties. De meeste banken bieden specifieke leningen voor oudere mensen, aangezien senioren zich in een andere levensfase bevinden. Ze werken vaak niet meer, beschikken over een pensioen en lopen een hoger risico op bijvoorbeeld ziekte of het niet op tijd kunnen afbetalen van leningen met een lange looptijd. Geld lenen op oudere leeftijd is dus mogelijk, indien voldoende garanties worden geboden, zoals een bewijs van het afsluiten van een ziekte- en invaliditeitsverzekering.
Bij een persoonlijke lening bent u niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Een verzekering kan u echter sterk worden aanbevolen door de bank, zeker als het ontleende bedrag hoog is. Indien er iets gebeurt waardoor u uw aflossingen niet meer kunt inwilligen, dan betaalt de verzekering deze voor u. Een extra verzekering kan dus bijvoorbeeld handig zijn indien u zonder werk valt, permanent of tijdelijk invalide wordt of in geval van ziekte of overlijden. De specifieke verzekeringsvoorwaarden hangen van de bank af. Gelieve u dus goed te informeren bij de bank of het verzekeringskantoor.
U mag uw lening geheel of gedeeltelijk terugbetalen voordat de lening tot een einde komt. Banken kunnen u dan wel om een bijkomende vergoeding vragen, namelijk om een wederbeleggingsvergoeding. Deze vergoeding is wettelijk begrensd en variëert wanneer de lening geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald. Zo betaalt u bijvoorbeeld niet meer dan 1% van het vervroegde afgeloste kapitaal, als het contract nog meer dan een jaar loopt, en niet meer dan 0,5% wanneer het contract nog minder dan een jaar loopt. De bank mag echter geen wederbeleggingsvergoeding rekenen als u het geleende bedrag eerder terugbetaald in een periode waarin de debetrentevoet, dus het rentepercentage dat u jaarlijks betaald voor uw lening, veranderlijk is. Dit zijn de regels voor persoonlijke leningen die na 1 december 2010 zijn afgesloten. Voor oudere contracten gelden andere tarieven.

U hoeft zich niet te verantwoorden

Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is dat u niet hoeft te verantwoorden waarvoor u deze lening wilt gebruiken. U kunt zelf kiezen waarvoor u dit geld wilt aanwenden, zolang u in staat bent om iedere maand een vast gedeelte van het kapitaal met rente terug te betalen gedurende de volledige looptijd van de lening.

Een gestructureerde terugbetaling

Een lening toegekend door een bank of financiële instelling is een betrouwbare bron van financiering. Op voorhand weet u namelijk exact hoeveel geld u gaat ontvangen. Ook weet u perfect hoeveel u maandelijks gaat moeten afbetalen en wat de totale aflossing is. Tenslotte is ook het JKP bij het begin van de lening gekend en varieert dit niet doorheen de tijd. Door leningen te vergelijken via onze persoonlijke leningsimulatie ligt goedkoop lenen binnen handbereik.

Het grootste nadeel van een persoonlijke lening is de hogere rentevoet. Aangezien u geen verantwoording moet afleggen waarvoor u het geld gaat gebruiken, verhoogt dit het risico van de banken. Hierdoor zal over het algemeen de rentevoet van een persoonlijke lening hoger liggen dan die van een lening met of voor een bepaald doel. Daarnaast moet u zich altijd bewust zijn van het feit dat geld lenen, geld kost. Het bedrag dat u leent, wordt namelijk verhoogd met het percentage dat u aan rente moet betalen. Ga dus goed na of u deze verantwoordelijkheid financieel kunt dragen.

Op TopCompare.be kan u de rente en de maandelijkse aflossing berekenen en de totale kosten van leningen vergelijken van meer dan veertig banken in België. Onze online persoonlijke lening simulatie is 100% gratis, gemakkelijk te gebruiken en informeert u op een duidelijke en transparante manier over de voorwaarden en voor- en nadelen van iedere bank.

Het enige wat u hoeft te doen, is bovenaan deze pagina op de knop ´Persoonlijke leningen vergelijken´ te klikken. U wordt onmiddellijk doorverwezen naar de simulatiepagina waar u de criteria naar uw eigen wensen kan aanpassen. Hier vindt u goedkope leningen op afbetaling die perfect bij uw noden passen. Ziet u een optie die u interesseert? Klik op de knop ´Ga verder´ en vul de benodigde informatie in op de website van de bank.