Hoe vraag je een persoonlijke lening aan via TopCompare?

Geen verborgen agenda's, geen bevooroordeelde makelaars. Simpele totale transparantie en controle over je financiële toekomst.
Dossier aanmaken in 5m
Lening kiezen tussen alle banken
Documenten verzamelen
Handtekening
Lening uitbetaald in 24h

TopCompare, jouw ideale partner voor een persoonlijke lening

Bij TopCompare gaan we verder dan alleen maar vergelijken. We begrijpen het belang van een project en de behoefte aan passende financiering. Daarom staat ons team van experts klaar om jou bij elke stap te begeleiden, banktermen te verduidelijken en advies te geven dat aansluit bij jouw situatie.

Persoonlijk advies van onze experts
We proberen je doelen, behoeften en nog veel meer te begrijpen.
Financiering op dezelfde dag.
Je geld kan binnen 24 uur beschikbaar zijn na goedkeuring van de lening.
Gratis
Geen kosten, geen vooruitbetalingen. Onze service is volledig gratis.
Aanbiedingen beschikbaar in 5 minuten
Vergelijkingen van snelle en transparante leningen, en vrijheid van keuze.

De privacy van jouw informatie is onze prioriteit. We delen nooit jouw privégegevens met derden.

Reviews

rate rate rate rate rate
“Zeer makkelijk de info gevonden die ik zocht. Bedankt!”
rate rate rate rate rate
“Amazing experience! You get the lowest rate possible!”
rate rate rate rate rate
“Efficace et simple d’utilisation. Une aide précieuse ! Au passage, CM et communication en général au top”
rate rate rate rate rate
“Handige site om hypothecaire leningen te vergelijken!”
rate rate rate rate rate
“Site très facile d'utilisation et efficace afin de comparer les crédits. Service communication au top !”
rate rate rate rate rate
“Découvert suite a une publicité a la télévision, super service et service client exceptionnel, rapide et agréable! Je recommande”
rate rate rate rate rate
“Un site clair et des conseils pertinents qui permettent de faire des économies !”
rate rate rate rate rate
“Ils ont répondu à tous mes souhaits, service au top!”
rate rate rate rate rate
“J’ai trouvé mon prêt personnel en 2 clics”
rate rate rate rate rate
“Facile de trouver un prêt sur ce site”
rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen

Ons team

Elvedin Vejzovic

Elvedin Vejzovic

CEO Linkedin Elvedin Vejzovic
Guillaume Georges

Guillaume Georges

Head of Marketing Linkedin Guillaume Georges
Jihane El Khyari

Jihane El Khyari

Finance & HR Linkedin Jihane El Khyari
Audrey De Tremerie

Audrey De Tremerie

Sales Operations Linkedin Audrey De Tremerie

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

 • Met een persoonlijke lening kun je meestal bedragen lenen van € 5.000 tot € 100.000, en zelfs meer.
 • Je kiest zelf het aantal betalingen om je lening terug te betalen. De duur kan variëren tussen 12 en 120 maanden.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

 • Autolening: Voor de aankoop van een nieuwe (minder dan 36 maanden oud) of tweedehands auto. Sommige banken bieden leningen aan met specifieke voorwaarden voor milieuvriendelijke auto's.
 • Renovatielening: Om werken bij je thuis uit te voeren. De bank zal wel vragen om een offerte voor te leggen. Indien je dat niet kunt doen, zal je alsnog een persoonlijke lening moeten afsluiten.
 • Energielening of groene lening: Zo’n krediet gebruik je om groene projecten te financieren, waaronder de installatie van nieuwe ramen, isolatie van een dak of de vervanging van een ketel. Net zoals bij een gewone renovatielening zal je een offerte op tafel moeten leggen.

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 • Je moet ouder zijn dan 18 jaar
 • Wonen in België of Luxemburg
 • Een stabiel inkomen hebben
 • Niet langer dan 12 maanden op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staan

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Persoonlijke leningen

De documenten die je moet verstrekken zijn als volgt:

 • Een kopie van je identiteitskaart om je identiteit te verifiëren.
 • Je laatste drie loonstrookjes.
  • Als je een ziektekostenverzekering hebt, werkloosheidsuitkeringen ontvangt of met pensioen bent, heb ik je laatste drie bankafschriften nodig.
  • Als je zelfstandige bent: een kopie van je laatste belastingaanslag.
 • Als je eigenaar bent: kopieën van de huurovereenkomsten en je bankafschriften van de huurbetalingen van de afgelopen drie maanden.

Het is mogelijk om een persoonlijke lening te krijgen zonder dat je een job hebt. De voorwaarde is dat je een stabiel inkomen hebt (dat voldoende hoog is). Bijvoorbeeld, als je een pensioen ontvangt, werkloosheidsuitkeringen of voldoende huurinkomsten. Kortom, laat je begeleiden door een specialist.

Het rentepercentage van een persoonlijke lening hangt af van twee factoren: de looptijd en het bedrag van de lening. De meeste geldschieters proberen je zo goed mogelijk te adviseren over het geleende bedrag en de looptijd om je de beste rentetarieven aan te bieden. Omdat een kleine lening of een kortlopende lening niet veel geld oplevert, zal de geldschieter de rentetarieven aanzienlijk verhogen om de lening rendabel te maken.

Daarentegen brengt een grote lening of een langlopende lening extra risico's met zich mee. In dit geval, aangezien de geldschieter meer risico neemt, zal hij een extra vergoeding willen ontvangen, wat resulteert in hogere rentetarieven. Als je de impact van een grotere lening of een langere looptijd wilt weten, gebruik dan onze vergelijkingstool.

Iedereen die zijn lening niet correct terugbetaalt, komt op de zwarte lijst terecht. De geldschieters zijn verplicht om elke betalingsachterstand te melden bij het Centraal Kredietregister van de Nationale Bank.

Eens je op de zwarte lijst staat, word je minder geschikt om een lening te krijgen. Banken zijn namelijk verplicht om deze lijst te raadplegen voordat ze een krediet toekennen.

Je kunt je naam van deze zwarte lijst verwijderen door je schulden af te lossen. De geldschieters zijn dan verplicht om binnen acht dagen de Centrale voor kredieten aan particulieren te informeren.

Een persoonlijke lening aanvragen gaat wel gepaard met een aantal verplichtingen. Zo moet je een aantal documenten kunnen voorleggen zodat de financiële instelling je kredietwaardigheid kan controleren. De volgende documenten heb je nodig om je lening op afbetaling online af te sluiten:

 • Identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen.
 • Inkomstenbewijzen: een of meerdere recente loonfiches (van maximaal 3 jaar oud). Als je zelfstandig bent, kan je je inkomen bewijzen door middel van de aangifte van je inkomstenbelastingen of een jaarrekening van de jongste twee jaar.

Alle vergelijkingen op TopCompare.be zijn volledig gratis. Je kunt alle bankproducten vergelijken op onze website, en dat zonder beperkingen.

Lidmaatschappen en accreditaties

TopCompare is een Belgisch bedrijf dat in volledige transparantie werkt en officieel erkend is als lid van Fintech Belgium. Onze experts worden rechtstreeks opgeleid door de Febelfin Academy om je te helpen de beste keuzes te maken voor jouw persoonlijke lening, hypothecaire lening, verzekering of spaargeld.

Fintech Belgium Lid van Fintech Belgium
febelfin academy Onze experts zijn opgeleid en gecertificeerd door de Febelfin Academy

In geval van een geschil met een kredietinstelling kan je contact opnemen met het Ombudsfin-platform
Toezichthoudende autoriteit: Federale Overheidsdienst Financiën