Let op, geld lenen kost ook geld.

Representatief voorbeeld: Voor een lening op afbetaling van € 12.500, een JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) van 8,99% (vaste jaarlijkse debetrentevoet van 8,99%) en een looptijd van 60 maanden, zal de maandelijkse betaling € 257,3 bedragen. Voor een totale terugbetaling van: € 15.438 (d.w.z. 60 x € 257,3)

Annuleren
Filters
Filteren op€ 1.250 € 100.000


Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Een persoonlijke lening: De oplossing om jouw levens projecten te financieren.

Ben je klaar om je volgende project te starten? De persoonlijke lening is een flexibel financieringsoplossing die gebruikt kan worden om bijna elke soort uitgave te financieren.

Of het nu gaat om het inrichten van je huis, het boeken van een reis of zelfs het financieren van een nieuwe hobby, een persoonlijke lening is de veelzijdige optie die je kan helpen om je persoonlijke doelen te realiseren.

Een van de belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening is dat je precies weet wat de totale kosten van je krediet zullen zijn. Alle kosten worden van tevoren bepaald en tijdens de aflossing van de lening betaald.

De terugbetaling gebeurt door middel van vooraf afgesproken vaste maandelijkse termijnen, afhankelijk van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Op deze manier kun je je budget beheren zonder verrassingen.

Opmerking: Het is de FOD Economie die de maximale terugbetalingstermijnen bepaalt op basis van het bedrag dat je wilt lenen.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen tehergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

Een persoonlijke lening om je huidige leningen te consolideren

Heb je al lopende leningen? Een persoonlijke lening kan worden gebruikt om een deel of al je leningen te hergroeperen zodat jij je budget optimaliseert. Je kunt zo ook het geleende bedrag verhogen voor een nieuw project.

De andere soorten leningen voor specifieke projecten

Een persoonlijke lening is slechts één van voorbeeld van een consumentenkrediet. Afhankelijk van je specifieke behoeften en het doel van de lening, zijn er andere kredieten die mogelijk beter geschikt zijn.

Leningen toegewezen voor specifieke projecten

Op zoek naar een lening om de aankoop van een huis of appartement te financieren? Bezoek onze pagina gewijd aan hypothecaire leningen

Hoeveel kan ik lenen?

Wanneer je een persoonlijke lening aanvraagt, moeten kredietinstellingen bepalen hoeveel je elke maand kunt terugbetalen en dus hoeveel je in totaal kunt lenen. Om dit te doen, kijken ze naar je huidige financiële situatie en je kredietwaardigheid.

Met andere woorden, afhankelijk van je huidige financiële situatie, zullen ze berekenen hoeveel geld je overhoudt nadat je al je maandelijkse betalingen hebt gedaan (huur of hypotheek, lopende leningen en de nieuwe lening). Als je kredietwaardigheid te laag is, zou je mogelijk niet in staat zijn om je vaste kosten in combinatie met de nieuwe lening af te betalen en zal de geldschieter je kredietaanvraag afwijzen.

Hou er rekening mee dat elke bank haar eigen criteria hanteert en het dus goed is om je te laten begeleiden door een specialist.

Bijvoorbeeld: Laten we Sarah nemen, een jonge vrijgezelle vrouw die in Brussel werkt. Ze verdient € 2.500 netto per maand en heeft een lopende autolening. Na het betalen van de huur en het aflossen van haar lopende autolening, heeft ze nog een beschikbaar inkomen van €1.200. Als ze een nieuwe persoonlijke lening wil afsluiten, zullen de meeste geldschieters ervoor zorgen dat haar maandelijkse betaling niet hoger is dan €300, zodat ze nog €900 op haar bankrekening heeft om comfortabel te leven voor de rest van de maand.

Criteria voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Om in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Sta op de zwarte lijst bij de nationale bank? In België wordt een persoon die een schuld niet terugbetaalt (hetzij een lening of onbetaalde facturen) geregistreerd in een nationaal register dat banken moeten raadplegen voordat ze een lening toekennen. Als je op die lijst staat, is de kans klein dat je in aanmerking komt voor een krediet. Bekijk ons artikel hier over oplossingen als je geregistreerd staat.

Hoe vind je de beste persoonlijke lening?

Wanneer je op zoek bent naar de beste persoonlijke lening in België, zijn er verschillende elementen die je in overweging moet nemen.

Allereerst is het essentieel om je kansen op een goedkeuring van de kredietaanvraag te maximaliseren. De beste manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat je aan alle eisen van de geldschieters voldoet voor het bedrag dat je aanvraagt. Voorts is het een goed idee om meerdere kredietgevers te raadplegen. Zo vergroot je de kans dat je een lening krijgt.

De tijd die nodig is voordat het geld op je rekening beschikbaar is, is ook een belangrijke factor. Soms kan een grote uitgave niet wachten en heb je snel geld nodig. Sommige banken doen er 2 weken over om je aanvraag te verwerken, terwijl anderen binnen enkele dagen je aanvraag volledig kunnen verwerken.

Samengevat, het beste aanbod wordt gemeten aan de hand van de kwaliteit van advies, de snelheid van de service en het vertrouwen dat je kunt stellen in je bank of tussenpersoon.

Een extra factor is het JKP. Dit is een percentage dat de totale kosten van een lening gedurende een jaar weergeeft, niet alleen de rente, maar ook alle andere mogelijke kosten zoals de dossierkosten.

Het JKP voor een persoonlijke lening varieert van 6,99% tot 12,99%. Verschillende factoren beïnvloeden deze tarieven: het bedrag dat je wilt lenen, de terugbetalingstermijn, evenals je financiële situatie en de correcte terugbetaling van voorgaande kredieten.

Opmerking: Om de 6 maanden stelt de FOD Economie de maximale rentetarieven vast die banken kunnen hanteren voor een persoonlijke lening. Bijvoorbeeld: Op dit moment is het maximale tarief dat een geldschieter kan vragen voor een persoonlijke lening van meer dan € 5.000, 13%. Dit tarief kan mogelijk worden verhoogd. Daarom is het belangrijk om meerdere aanbiedingen te vergelijken en je te laten begeleiden door een expert.

Persoonlijke leningen

De documenten die je moet verstrekken zijn als volgt:

  • Een kopie van je identiteitskaart om je identiteit te verifiëren.
  • Je laatste drie loonstrookjes.
    • Als je een ziektekostenverzekering hebt, werkloosheidsuitkeringen ontvangt of met pensioen bent, heb ik je laatste drie bankafschriften nodig.
    • Als je zelfstandige bent: een kopie van je laatste belastingaanslag.
  • Als je eigenaar bent: kopieën van de huurovereenkomsten en je bankafschriften van de huurbetalingen van de afgelopen drie maanden.

Het is mogelijk om een persoonlijke lening te krijgen zonder dat je een job hebt. De voorwaarde is dat je een stabiel inkomen hebt (dat voldoende hoog is). Bijvoorbeeld, als je een pensioen ontvangt, werkloosheidsuitkeringen of voldoende huurinkomsten. Kortom, laat je begeleiden door een specialist.

Het rentepercentage van een persoonlijke lening hangt af van twee factoren: de looptijd en het bedrag van de lening. De meeste geldschieters proberen je zo goed mogelijk te adviseren over het geleende bedrag en de looptijd om je de beste rentetarieven aan te bieden. Omdat een kleine lening of een kortlopende lening niet veel geld oplevert, zal de geldschieter de rentetarieven aanzienlijk verhogen om de lening rendabel te maken.

Daarentegen brengt een grote lening of een langlopende lening extra risico's met zich mee. In dit geval, aangezien de geldschieter meer risico neemt, zal hij een extra vergoeding willen ontvangen, wat resulteert in hogere rentetarieven. Als je de impact van een grotere lening of een langere looptijd wilt weten, gebruik dan onze vergelijkingstool.

Iedereen die zijn lening niet correct terugbetaalt, komt op de zwarte lijst terecht. De geldschieters zijn verplicht om elke betalingsachterstand te melden bij het Centraal Kredietregister van de Nationale Bank.

Eens je op de zwarte lijst staat, word je minder geschikt om een lening te krijgen. Banken zijn namelijk verplicht om deze lijst te raadplegen voordat ze een krediet toekennen.

Je kunt je naam van deze zwarte lijst verwijderen door je schulden af te lossen. De geldschieters zijn dan verplicht om binnen acht dagen de Centrale voor kredieten aan particulieren te informeren.

Een persoonlijke lening aanvragen gaat wel gepaard met een aantal verplichtingen. Zo moet je een aantal documenten kunnen voorleggen zodat de financiële instelling je kredietwaardigheid kan controleren. De volgende documenten heb je nodig om je lening op afbetaling online af te sluiten:

  • Identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen.
  • Inkomstenbewijzen: een of meerdere recente loonfiches (van maximaal 3 jaar oud). Als je zelfstandig bent, kan je je inkomen bewijzen door middel van de aangifte van je inkomstenbelastingen of een jaarrekening van de jongste twee jaar.

Alle vergelijkingen op TopCompare.be zijn volledig gratis. Je kunt alle bankproducten vergelijken op onze website, en dat zonder beperkingen.

Wat ze zeggen over TopCompare.be

“Voor ons is dat heel interessant, want ik denk dat veel mensen naar TopCompare komen om advies te krijgen over hoe ze hun geld kunnen investeren, naast natuurlijk al het advies over hoe ze een lening kunnen aanvragen.”
Caroline Jonkheere - Country Manager van MiiMOSA
“Tijdens het zoeken naar het geschikte krediet spelen vaak meerdere factoren een rol, waaronder de rentevoet. Dankzij vergelijkingssites kunnen consumenten in één oogopslag een overzicht krijgen van de aanbieders op de markt en de verschillende rentevoeten. Dat is zeer handig.”
Rudi Vanlangendyck - CEO van Europabank
“Voor de klant is het een groot voordeel, want het betekent dat al het onderzoek dat mensen willen doen, op één plek kan worden gedaan. Als je op zoek bent naar de beste hypothecaire lening op de markt, kan je naar een geaggregeerde site als TopCompare gaan, en de informatie is er.”
Tim Rooney -  CEO van Medirect

Reviews

rate rate rate rate Rate
4.8/5 Gebaseerd op de mening van 143 mensen
Algemene tevredenheid
90% Gebaseerd op de mening van 195 mensen