Termijnrekeningen vergelijken

Ontdek de beste termijnrekening voor uw behoeften dankzij het vergelijkingsplatform TopCompare.be!

Annuleren
Filters
Filteren op



Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten ophalen

Termijnrekeningen in België

Stel: u hebt de voorbije jaren aardig wat centjes opgespaard. U weet nog niet wat u er precies mee wil doen maar u voelt er wel wat voor om dit voor een bepaalde periode opzij te zetten en te laten renderen. In dat geval kan u ervoor kiezen om een termijnrekening te openen. Op een termijnrekening zet u uw geld voor een bepaalde termijn vast. Die periode stelt u zelf van tevoren vast bij de bank en kan gaan van 1 maand tot 10 jaar.

U gebruikt de rekening niet om geldopnames mee te doen of aankopen mee te betalen: uw geld is niet onmiddellijk beschikbaar. De financiële instelling zal het geld immers gebruiken om in andere projecten te pompen. De rente die u verdient op uw termijnrekening staat vast gedurende de hele periode. Langere looptijden en grotere bedragen corresponderen met een hogere rentevoet. Denkt u het geld al vrij snel opnieuw nodig te hebben, bijvoorbeeld na 6 maanden? Dan is de beste termijnrekening voor u wellicht één met een kortere looptijd, al zal dit minder opbrengen dan bij een contract over 5 jaar.

Na afloop van het contract betaalt de bank u het oorspronkelijke bedrag vermeerderd met de rente terug. Indien u opteert voor tussentijdse betalingen, kan de interest ook periodiek worden uitbetaald. Daarnaast is het soms mogelijk om voor kapitalisatie van interesten te kiezen. Hierbij wordt de verdiende interest opnieuw herbelegd en krijgt u het totale bedrag op het einde van de periode uitbetaald. Eens uw termijnrekening is afgelopen, kan u kiezen om deze te verlengen.

Vergelijk termijnrekeningen best eerst op voorhand als u niet direct weet welke keuze uw voorkeur geniet.
Het principe zit in de naam. De bedoeling van een termijnrekening houdt in dat u geen geld opneemt gedurende de afgesproken termijn. Als het echt om een noodgeval gaat, kan u indien mogelijk een uitzondering aanvragen bij uw bank. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend en wordt slechts heel af en toe toegestaan. De goedkeuring van de bank zal afhangen van de voorwaarden die in het termijncontract staan beschreven en uw eigen situatie.

Wel zal u in dat geval een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Dit is een ‘boete’ die u aangerekend wordt als u geld van uw termijnrekening wilt opnemen nog voor de termijn is afgelopen. Let hier dus voor op, zo’n vergoeding kan erg hoog oplopen. De berekening en hoogte van deze kost wordt vastgesteld door de instelling (zie verder).
De renteopbrengst die u op uw termijnrekening krijgt, staat vast gedurende de hele periode van het contract. Dit is niet zo interessant tijdens rentestijgingen op de markt, maar beschermt u tegelijkertijd wel voor rentedalingen. Daar voelt u immers geen effect van. Uw rente blijft constant én is gekend bij het begin van het contract, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over een mogelijke daling van uw rendement. De hoogte van de rentevoet bij een termijnrekening ligt vaak ook wat hoger dan die op gewone spaarrekeningen.

Aangezien de rente constant blijft, is de termijnrekening een financieel product waarbij u zekerheid over uw rendement heeft. Uw termijnrekening vergelijken is dus niet overbodig als u de beste termijnrekening in de Belgische markt wilt terugvinden.   Bij spaarrekeningen is het toegestaan dat de banken de rente aanpassen. Daartegenover staat wel dat u geen geldopname bij een termijnrekening mag doen, terwijl uw spaarcenten meestal wel beschikbaar zijn bij een spaarrekening (tenzij anders omschreven in het contract). Een termijnrekening is dus interessant als u wilt sparen over een middellange of lange termijn.

Er bestaat een verschil tussen het bruto- en nettorendement dat een termijnrekening opbrengt. Dit heeft te maken met de roerende voorheffing (zie verder). Kijk dus goed naar de specificaties van het product en vergelijk termijnrekeningen over meerdere aanbieders vooraleer u een beslissing maakt.
Het goede nieuws is dat termijnrekeningen in het algemeen geen kosten vragen qua instap, beheer of afsluiting. Voor deze diensten hoeft u dus niets te betalen. Normale verrichtingen zoals bij een zichtrekening komen ook niet te pas bij een termijnrekening, aangezien het geld toch op de rekening blijft staan. De enige situatie waarin u wel een extra kost zal moeten betalen, is wanneer u vervroegde terugbetaling aanvraagt bij uw bank (geheel of gedeeltelijk). De vergoeding kan pro rata temporis worden berekend op het resterende bedrag, maar kan ook met een forfaitaire wederbeleggingsvergoeding worden aangevuld. De bank is vrij om te kiezen hoe de kost wordt samengesteld.

Verzeker u er dus eerst van dat u het geld niet zult nodig hebben tijdens de looptijd van het contract. U kan steeds uw termijnrekening vergelijken op TopCompare.be om te ontdekken welke rekening u het meeste aanspreekt.   Iets wat niet echt een kost maar wel een nadeel van de termijnrekening voor sommigen kan zijn, is dat zo’n rekening vaak een minimuminleg vereist. Dit is een bedrag dat u op de termijnrekening moet storten bij opening. Bij sommige rekeningen kan dit erg hoog oplopen, tot zelfs duizenden euro’s. Wilt u liever een termijnrekening met een zo laag mogelijk minimumbedrag? Vergelijk termijnrekeningen gratis online en vind de beste termijnrekening voor uw behoeften!

Tot slot moet u ook rekening houden met roerende voorheffing. Jammer genoeg geldt er bij termijnrekeningen geen fiscale vrijstelling zoals bij het gereglementeerde spaarboekje. De renteopbrengst op uw termijnrekening wordt vanaf de eerste euro belast aan een tarief van 30%, net zoals bij de niet-gereglementeerde spaarrekening.
Houdt u een termijnrekening van een land dat deel uitmaakt van de Europese Economische ruimte aan? Dan valt de rekening onder het depositogarantiesysteem van het Garantiefonds. De bescherming geldt tot minstens € 100.000 en wordt gegroepeerd per persoon over alle rekeningen die bij een bank worden aangehouden. Staat de termijnrekening zowel op uw naam als op die van uw partner? Dan worden beide personen beschermd tot € 100.000.
Erg simpel. U scrolt op deze pagina wat naar boven waar u een overzichtelijke tabel te zien krijgt. Links kan u diverse criteria aanduiden die onmiddellijk in de tabel worden weergegeven. U kan de termijnrekeningen sorteren volgens looptijd, rente enzovoort. Wilt u ook kasbons weergeven in de tabel? Dat kan! Uw termijnrekening vergelijken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Ontdek snel de beste termijn voor u!